Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samodzielne mycie bezdotykowe

Featured Replies

Napisano

czy taka zabawakowa myjka

i-k-rcher-k-2-15-plus.jpg

mozna umyc bezdotykowa srednio brudne auto?

bo: albo sie nie da, albo ja nie umiem, albo uzywam nieodpowiedniej chemi

prosze o instrukcje mycia

Napisano

mam poprzednią wersję, chyba już z 6 lat

dokupiona pianownica

kiedyś miałem orginalną pianę aktywną z Karchera i średnio na jeża się sprawdziła

potem zakupiłem Dimmera, rozcięczyłem 1:6 i o niebo lepiej - ale żeby nie było różowo, do czysta bezdotykową myjką o takim ciśnieniu nie umyjesz, po spryskaniu pianą robię rundkę szczotką i spłukuję i wtedy jest czyste

Napisano

taka myjka jest za slaba, nadaje sie do podlewania ogrodka conajwyzej, umyj sobie raz auto goracowodna myjka z cisnieniem 200-220barow do takiego mycia nawet chemii nie trzeba. ale jesli juz taka myje masz, to mozesz jedynie namoczyc brud i reszte tradycyjnie, wiaderko gabeczka i jazda, i na koniec splukac, moim zdaniem szkoda kasy na takie myjki lepiej zainwestowac w dobry pistolet to weza. wiem co mowie sprzedaje takie myjki i serwisuje no i sam uzywam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> taka myjka jest za slaba, nadaje sie do podlewania ogrodka conajwyzej, umyj sobie raz auto

> goracowodna myjka z cisnieniem 200-220barow do takiego mycia nawet chemii nie trzeba. ale

> jesli juz taka myje masz, to mozesz jedynie namoczyc brud i reszte tradycyjnie, wiaderko

> gabeczka i jazda, i na koniec splukac, moim zdaniem szkoda kasy na takie myjki lepiej

> zainwestowac w dobry pistolet to weza. wiem co mowie sprzedaje takie myjki i serwisuje no i

> sam uzywam

czyli tak jak podejzewalem ta myjka (prezent od znajomych) jest do spulkiwania a nie do mycia smile.gif

Napisano

> A czy auto też jest zabawkowe

> Da radę obmyć z piachu, resztę gąbeczką

generalnie nawet lepszą i droższą nie umyjesz auta tak aby było naprawdę czyste.

Napisano
  • Autor

> A czy auto też jest zabawkowe

> Da radę obmyć z piachu, resztę gąbeczką

jedno co mi sie podoba to felgi fajnie sie myje do czysta bez dotykania

nowe klocki Ferodo Performace DS troche pyla a felgi nie sa latwe do mycia gabka

forester07llbeanwheel1.JPG

Napisano

> czy taka zabawakowa myjka

> mozna umyc bezdotykowa srednio brudne auto?

> bo: albo sie nie da, albo ja nie umiem, albo uzywam nieodpowiedniej chemi

> prosze o instrukcje mycia

Ja robie tak: najpierw namaczam, potem piana aktywna, zmycie cisnieniem, nastepnie gabeczka/szmatka z plynem, zmycie cisnieniem i potem jak jeszcze mokry spryskuje woskiem.

Na zakonczenie sciagam packa silikonowa + ircha.

Nie wazne jak brudny zawsze wychodzi czysty i efekt lepszy niz na myjni bezdotykowej.

Aha i mam jeszcze mniejsza myjka niz na zdjeciach wink.gif

Napisano

> Ja robie tak: najpierw namaczam, potem piana aktywna, zmycie cisnieniem, nastepnie gabeczka/szmatka

> z plynem, zmycie cisnieniem i potem jak jeszcze mokry spryskuje woskiem.

> Na zakonczenie sciagam packa silikonowa + ircha.

> Nie wazne jak brudny zawsze wychodzi czysty i efekt lepszy niz na myjni bezdotykowej.

> Aha i mam jeszcze mniejsza myjka niz na zdjeciach

to przed aktywną pianą nie namaczaj biglaugh.gif

Napisano

> generalnie nawet lepszą i droższą nie umyjesz auta tak aby było naprawdę czyste.

Dokladnie, jakby nie myl bezdotykowo brudnego auta to i tak taki osad zostaje, jak sie przeciagnie palcem.

IMO lepsza to sie jedynie przy domu przydaja, bo lepiej (szybciej) wymyje mech czy trawe z kostki czy brud z elewacji.

Napisano

> to przed aktywną pianą nie namaczaj

to zalezy od stanu oblocenia, w myjni zreszta tez tak widzialem jak robia.

Napisano
  • Autor

> Ja robie tak: najpierw namaczam, potem piana aktywna, zmycie cisnieniem, nastepnie gabeczka/szmatka

> z plynem, zmycie cisnieniem i potem jak jeszcze mokry spryskuje woskiem.

> Na zakonczenie sciagam packa silikonowa + ircha.

> Nie wazne jak brudny zawsze wychodzi czysty i efekt lepszy niz na myjni bezdotykowej.

> Aha i mam jeszcze mniejsza myjka niz na zdjeciach

jaka piana?

Napisano

> to zalezy od stanu oblocenia, w myjni zreszta tez tak widzialem jak robia.

jeżeli brud "ekploatacyjny" to bez namaczania

jeżeli 2 cm błota po sam dach to raczej trzeba coś spłukać najpierw

Napisano

> to przed aktywną pianą nie namaczaj

są piany, których producent zaleca spryskanie samochodu wodą przed pianą, więc nie do końca jest tak jak piszesz.

Napisano

> jaka piana?

mialem Karchera i byla jakas srednia, teraz mam jakas marketowa, ale taka strasznie gesta jak zel, niby koncentrat i jest w miare ok.

Napisano

> jedno co mi sie podoba to felgi fajnie sie myje do czysta bez dotykania

> nowe klocki Ferodo Performace DS troche pyla a felgi nie sa latwe do mycia gabka

Polecam Autoland Attack do felg. Tani, a rewelacyjny środek.

I zamiast gąbki - pędzelek.

Napisano

> Polecam Autoland Attack do felg. Tani, a rewelacyjny środek.

> I zamiast gąbki - pędzelek.

Ja ostatnio odkryłem

http://www.sonax-polska.pl/p,sonax_xtreme_do_czyszczenia_felg__super_efekt,125,46.html

Nie potrzeba pędzelka myjka spłukuje jak "cilit-bang" w reklamach waytogo.gif, wżyciu takich czystych feli nie miałem

Napisano

nic z tego

zabawkową myjką można spłukać auto zlosnik.gif

Napisano

> czyli tak jak podejzewalem ta myjka (prezent od znajomych) jest do spulkiwania a nie do mycia

już przestań narzekać....ja wiem że na AK wszyscy wszystko mają najlepsze a w rzeczywistości większość z nas ma takie lub słabsze zabaweczki pochowane w garażach czy piwnicach więc nie to że się nie da, tylko trzeba w tym pomóc

tak jak mówię, pianą aktywną spryskaj i potem przeleć oink.gif szczotką- nie gąbką ponieważ w gąbka przyjmuje w siebie piasek który ciężko wypłukać i dlatego szczotka jest łatwiejsza i rzekłbym skuteczniejsza....

ja jestem zadowolony, mimo tego że moja myjka ma kompozytową pompkę i każdy mówił że padnie....jak dla mnie odsłużyła już swoje 6 lat, fajnie będzie jak jeszcze pochodzi, ale jak padnie to też tragedii nie będzie

Napisano

sie da... ale warto pominac "bezdotykowe" nawet jezeli uzywasz aktywnej piany

Napisano

"czy taka zabawakowa myjka

mozna umyc bezdotykowa srednio brudne auto? ..."

Z mojego doświadczenia powiem, że takim czymś nie da się dobrze umyć samochodu. Mówimy o tzw "myciu bezdotykowym".

Dwa lata temu kupiłem myjkę karchera, takiego "amatorskiego średniaka" już z aluminiową pompą, za 800 pln.

Teraz służy mi tylko do mycia kostki brukowej na podjeździe frown.gif

Moje autko jest wredne do mycia - czarny metalik - wszystkie niedociągnięcia widać jak na dłoni. Zadowalający efekt uzyskiwałem dopiero przy użyciu gąbki lub szczotki. Myjka służy tylko do wstępnego oczyszczenia z brudu i na końcu do spłukania. Ale ten sam efekt można uzyskać najtańszą myjką lub ogrodowym wężem.

Aktualnie jeżdżę na płatne myjnie bezdotykowe. Głównie z tego powodu, że posiadają końcowy program ze spłukiwaniem woda zdemineralizowaną. Dopiero po czymś takim moje auto jest po myciu naprawdę czarne, bez smugi i zacieków.

Najśmieszniejsze, że przerobiłem chyba wszystkie myjnie bezdotykowe w swoim "świętym mieście" i na żadnej nie mogłem w sposób zadowalający umyć auta w sposób bezdotykowy. Umyć ekonomicznie, bo po 30 minutach z lancą w ręce auto wreszcie zaczynało być czyste, ale koszty, koszty...

Wybrałem ostatecznie "zółtą myjnię karchera" - na wyposażeniu mają duże miękkie szczoty i po takim wspomaganiu się mechanicznym myciem jest teraz ok.

Napisano

> Aktualnie jeżdżę na płatne myjnie bezdotykowe. Głównie z tego powodu, że posiadają końcowy program

> ze spłukiwaniem woda zdemineralizowaną. Dopiero po czymś takim moje auto jest po myciu

> naprawdę czarne, bez smugi i zacieków.

> Najśmieszniejsze, że przerobiłem chyba wszystkie myjnie bezdotykowe w swoim "świętym mieście" i na

> żadnej nie mogłem w sposób zadowalający umyć auta w sposób bezdotykowy. Umyć ekonomicznie, bo

> po 30 minutach z lancą w ręce auto wreszcie zaczynało być czyste, ale koszty, koszty...

> Wybrałem ostatecznie "zółtą myjnię karchera" - na wyposażeniu mają duże miękkie szczoty i po takim

> wspomaganiu się mechanicznym myciem jest teraz ok.

Ot, po prostu na własnej sierści przekonałeś się o MICIE bezdotykowego domycia auta. Tak się nie da.

Tzn. tak po prawdzie - da się. Pod warunkiem użycia działa naprawdę dużego kalibru. Ale to bez sensu - bo to się sprowadza do mycia osobówki bardzo mocną chemią przeznaczoną do mycia ciężarówek, czołgów czy sprzętu budowlanego.

Taka piana Tenzi Truck działa, jeśli się użyje odpowiednio dużego stężenia. A, że przy okazji usuwa kompletnie każdą możliwą warstwę wosku i do tego ma niezbadany wpływ na plastiki, chromy, gumę? No cóż.

Więc w normalnym użytkowaniu nic nie zastąpi dotyku.

Napisano

To zabaweczka, może to zboczenie zawodowe, ale myjką poniżej 2000 zł (to tylko przykład) źle się myje samochód i nie tylko. Najlepszy efekt jest po myciu spalinówką 23L/min bo w brew temu co 99,9% ludzi uważa myje sie wodą a nie ciśnieniem (i oczywiście odpowiednio dobraną chemią o odpowiednim stężeniu). Myję samochód 5 minut i ciemnozielony metalik jest czysty, nawet po przejechaniu palcem smile.gif

Napisano

> Ja ostatnio odkryłem

> http://www.sonax-polska.pl/p,sonax_xtreme_do_czyszczenia_felg__super_efekt,125,46.html

> Nie potrzeba pędzelka myjka spłukuje jak "cilit-bang" w reklamach , wżyciu takich czystych feli

> nie miałem

Radzę uważać na te środki do felg, potrafią się bomble porobić od wewnętrznej strony felgi.

Napisano

> To zabaweczka, może to zboczenie zawodowe, ale myjką poniżej 2000 zł (to tylko przykład) źle się

> myje samochód i nie tylko. Najlepszy efekt jest po myciu spalinówką 23L/min bo w brew temu co

> 99,9% ludzi uważa myje sie wodą a nie ciśnieniem (i oczywiście odpowiednio dobraną chemią o

> odpowiednim stężeniu). Myję samochód 5 minut i ciemnozielony metalik jest czysty, nawet po

> przejechaniu palcem

jakiej chemii używasz i w jakim stężeniu ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.