Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC i deklaracja prowadzenia pojazdu tylko przez właściciela

Featured Replies

Napisano

Witam

Przy zawieraniu polisy oc standardowym pytaniem jest pytanie o ilość osob ktore bedą prowadzić pojazd i wiek tych osob. Co jesli zadeklaruje że bede prowadził tylko ja sam a jednak zdarzy mi sie raz na ruski rok że komuś pożyczę auto i tak nieszczesliwie sie zdarzy że bedzie miał stłuczkę. Czy ubezpieczyciel bedzie miał prawo odmówić wypłaty odszkodowania? Albo będzie chciał dopłaty za tą polisę?

Napisano

> Witam

> Przy zawieraniu polisy oc standardowym pytaniem jest pytanie o ilość osob ktore bedą prowadzić

> pojazd i wiek tych osob. Co jesli zadeklaruje że bede prowadził tylko ja sam a jednak zdarzy

> mi sie raz na ruski rok że komuś pożyczę auto i tak nieszczesliwie sie zdarzy że bedzie miał

> stłuczkę. Czy ubezpieczyciel bedzie miał prawo odmówić wypłaty odszkodowania? Albo będzie

> chciał dopłaty za tą polisę?

nic sie nie stanie

Napisano

> nic sie nie stanie

To w takim razie po co pytaja o to?

Napisano

Obok tematu- mnie przy AC pytano np. czy auto będzie prowadziła osoba, która ma prawko krócej niż 2 lata. Dopłaciłem za żonę jakieś 12-17zł. Pewnie by mogli obniżyć/odmówić wypłaty odszkodowania. Przy OC nie wiem.

Napisano

Aby skorygować sumę składki na ubezpieczenie.

Jeżeli właściciel samochodu, powiedzmy pan lat 50, poinformuje, że autem bedzie jeździł również jego np 20 letni syn - kawaler, to składka "troszkę" mu wzrośnie.

Napisano

> To w takim razie po co pytaja o to?

Pytają o to, żeby w razie czego nie wypłacić odszkodowania i wystąpić z regresem ubezpieczeniowym do sprawcy szkody. Trzeba na to uważać!

Napisano

> Aby skorygować sumę składki na ubezpieczenie.

> Jeżeli właściciel samochodu, powiedzmy pan lat 50, poinformuje, że autem bedzie jeździł również

> jego np 20 letni syn - kawaler, to składka "troszkę" mu wzrośnie.

No ale w takim razie jakie konsekwencje czekaja tego pana lat 50 jesli poda ze sam bedzie jezdzil autem a tak naprawde bedzie jezdzil jego 20 letni syn?

Napisano

> Witam

> Przy zawieraniu polisy oc standardowym pytaniem jest pytanie o ilość osob ktore bedą prowadzić

> pojazd i wiek tych osob. Co jesli zadeklaruje że bede prowadził tylko ja sam a jednak zdarzy

> mi sie raz na ruski rok że komuś pożyczę auto i tak nieszczesliwie sie zdarzy że bedzie miał

> stłuczkę. Czy ubezpieczyciel bedzie miał prawo odmówić wypłaty odszkodowania? Albo będzie

Za rok dostaniesz podwójną zwyżkę - czyli tak jak Ty byś miał dwie szkody a nie jedną.

Napisano

> Czy ubezpieczyciel bedzie miał prawo odmówić wypłaty odszkodowania? Albo będzie

Będzie to zweryfikowane tylko w momencie szkody. Jeśli spowoduję ją ktoś Twoim autem,

a będzie z grupy podwyższonego ryzyka (np. wiek do 25. lat, PJ krócej niż 3 lata), to odszkodowanie zostanie obniżone o jakiś procent.

Żadnych zwyżek z tytułu prowadzenia auta przez tą osobę nie będzie w następnym roku po szkodzie.

Napisano

> Będzie to zweryfikowane tylko w momencie szkody. Jeśli spowoduję ją ktoś Twoim autem,

> a będzie z grupy podwyższonego ryzyka (np. wiek do 25. lat, PJ krócej niż 3 lata), to odszkodowanie

> zostanie obniżone o jakiś procent.

odszkodowanie zostanie obnizone?

czyli nie pomaluja mi maski w aucie bo juz nie starczy kasy bo prowadzil syn zamiast ojca?

no bez jaj - co mnie to interesuje kto prowadzil?

Napisano

> Będzie to zweryfikowane tylko w momencie szkody. Jeśli spowoduję ją ktoś Twoim autem,

> a będzie z grupy podwyższonego ryzyka (np. wiek do 25. lat, PJ krócej niż 3 lata), to odszkodowanie

> Żadnych zwyżek z tytułu prowadzenia auta przez tą osobę nie będzie w następnym roku po szkodzie.

Ale przeciez rozmawiamy o OC.

Jak moge obnizyc odszkodowanie wyplacane komus komu sie szkode wyrzadzilo?

Napisano

> odszkodowanie zostanie obnizone?

> czyli nie pomaluja mi maski w aucie bo juz nie starczy kasy bo prowadzil syn zamiast ojca?

> no bez jaj - co mnie to interesuje kto prowadzil?

Ok, nie doczytałem, że chodzi o samo OC.

Napisano

> Ale przeciez rozmawiamy o OC.

> Jak moge obnizyc odszkodowanie wyplacane komus komu sie szkode wyrzadzilo?

Nie doczytałem, że chodzi o samo OC.

Napisano

> Witam

Kiedyś zadałem takie samo pytanie ubezpieczycielowi. Co to był za ubezpieczyciel to już nie pamiętam, jednakże dostałem informację, że jeśli podczas stłuczki będę również siedział w samochodzie (mogę być np pod wpływem % i dlatego ktoś inny prowadzi samochód) to nic się nie stanie. Jednakże jeśli podczas stłuczki nie było Cię w samochodzie to ubezpieczyciel przeliczy składkę.

Napisano

> To w takim razie po co pytaja o to?

Większość ludzi odpowiada zgodnie z prawdą - i lepiej mogą skalkulować ryzyko.

Napisano

> Żadnych zwyżek z tytułu prowadzenia auta przez tą osobę nie będzie w następnym roku po szkodzie.

OC? Niewydajemniesię...

Napisano

> Witam

Będzie mógł domagać się dopłaty składki + ewentualne odsetki za zwłokę od kwoty składki:

art. 8a pkt. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych: klik

Wypłaty ubezpieczenia odmówić nie mogą, przeczytaj art. 35-43, a szczególnie art. 35 i art. 38 i 43 (wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela): klik

Napisano

> Wypłaty ubezpieczenia odmówić nie mogą, przeczytaj art. 35-43, a szczególnie art. 35 i art. 38 i 43

> (wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela): klik

Dokładnie! W Polsce OC jest na samochód, a nie na jego właściciela. Oznacza to, że nie ważne jaka osoba kieruję pojazdem (byle miała odpowiednie uprawnienia do tego) to i tak owo ubezpieczenie obowiązuję.

Napisano

> Dokładnie! W Polsce OC jest na samochód, a nie na jego właściciela. Oznacza to, że nie ważne jaka

> osoba kieruję pojazdem (byle miała odpowiednie uprawnienia do tego) to i tak owo ubezpieczenie

> obowiązuję.

a jak osoba bez prawka spowoduje szkode to OC nie dziala?

a nietrzezwa?

Napisano

> a jak osoba bez prawka spowoduje szkode to OC nie dziala?

> a nietrzezwa?

zawsze dziala, tylko ze chroni nie wlasciciela/kierujacego samochodem sprawcą, tylko poszkodowanego. Potem ubezpieczyciel sprawcy albo bierze temat na klate, albo domaga sie wyrownanie 'zaleglych' skladek, albo wystepuje z regresem i sciaga z faktycznego sprawcy cale wyplacone poszkodowamu odszkodowanie (co do grosika)

Napisano

Myślę, że ta część ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych rozwieje wszelkie wątpliwości w tym temacie.

Art. 43.

Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii,

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa,

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa,

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Ciekawe jest wyłączenie odpowiedzialności, ujęte w punkcie 3.

Napisano

> Ciekawe jest wyłączenie odpowiedzialności, ujęte w punkcie 3.

Panie władzo, wiem że nie mam uprawnień, ale tak mnie suszy, że umarłbym jakbym po klina nie pojechał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.