Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kombi czy hb z boxem?

Featured Replies

Napisano

na przykładzie kompakta jeżdżącego cirka 90% czasu wyłącznie z kierowcą (z koniecznością parkowania w mieście i pod blokiem) i ewentualnie z dzieciakami z tyłu do przedszkola, kilka razy w roku na wyjazdy z rodziną 2+2 (narty wchodzą w grę) plus zawsze mogące się trafić konieczne przewiezienie czegoś większego hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> kombi, z boxem

> wyjazd na narty czy to kombi czy htb i tak wymaga boxa

To od razu potrzebny box? blush.gif

x0057450-uchwyt-narty-2.jpg

Napisano

MPV.

Wymiary obrysowe kompakta, funkcjonalność lepsza niż kombi.

A na narty i tak box - duża wygoda.

Napisano

> na przykładzie kompakta jeżdżącego cirka 90% czasu wyłącznie z kierowcą (z koniecznością parkowania

> w mieście i pod blokiem) i ewentualnie z dzieciakami z tyłu do przedszkola, kilka razy w roku

> na wyjazdy z rodziną 2+2 (narty wchodzą w grę) plus zawsze mogące się trafić konieczne

> przewiezienie czegoś większego

Skoro zapotrzebowanie jest, jak piszesz, to ja bym przewrotnie polecił.... małe miejskie autko pokroju Fiesty, Micry, Polo czy co się tam komu podoba. Może Jazz, w innym wątku jest szeroko polecany. Skoro 90% jazdy to miasto, należy kupić samochód miejski.

A wakacje? Pożyczyć coś na te 2-3 tygodnie. Albo jakoś inaczej zorganizować transport ludzi/bagaży.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> To od razu potrzebny box?

temat na dłuższą dyskusje grinser006.gif uchwyty moim zdaniem sprawdzają się przy wyjazdach na narty blisko, jeśli są wyjazdy daleko to box jest lepszym rozwiązaniem, kiedyś tutaj prowadziliśmy podobną dyskusje.

Poza tym słabo widzę zapakowanie do auta butów kasków i innych zabawek do kombi czy htb a do tego jeszcze bagaże powiedzmy na tygodniowy wyjazd. Więc, jeśli wyjazdy dłuższe w 4 osoby to box jest konieczny moim zdaniem, można się nie zgadzać grinser006.gif

Napisano

> To od razu potrzebny box?

A gdzie kijki, buty, kaski ?

Napisano

> W 580 litrowym bagażniku na przykład.

Przy 4 osobach to juz nie jest tak rozowo wink.gif

Napisano

> Przy 4 osobach to juz nie jest tak rozowo

Każdemu według potrzeb - jeździliśmy na wakacje 2+2 z dużym wózkiem, wanienką i składanym kojcem... wink.gif

Napisano

> Przy 4 osobach to juz nie jest tak rozowo

580l to masz do linii okien spineyes.gif

Napisano

szwagier w focusa II hb 5 drzwiowego 5 osobową rodzinę pakuje...

3 lata temu jak jechali z wózkiem dla mniejszego to boxa wypożyczyli...

w tym roku wszystko w samochodzie...no lodówkę turystyczną ja wziąłem do siebie...

w sumie to wszystko zależy od umiejętności pakowania wink.gif

Napisano

> W 580 litrowym bagażniku na przykład.

To w takim razie gdzie normalne ciuchy ?

Buty i kaski są dość duże objętościowo i mało ściśliwe.

Napisano

Sam mówiłem że na co mi kombi. Sprzedam hatchbacka i kupuje kombi

Napisano

żaden

dostawczak typu partner

Napisano

> na przykładzie kompakta jeżdżącego cirka 90% czasu wyłącznie z kierowcą (z koniecznością parkowania

> w mieście i pod blokiem) i ewentualnie z dzieciakami z tyłu do przedszkola, kilka razy w roku

> na wyjazdy z rodziną 2+2 (narty wchodzą w grę) plus zawsze mogące się trafić konieczne

> przewiezienie czegoś większego

Minivan segmentu C

To mówiłem ja : posiadacz kombi i box'a ok.gif

Napisano

powiem całkowicie przekornie, htb z hakiem.

Na co dzień masz małe, do miasta.

W razie wyjazdu/potrzeby przyczepka na hak i jazda

Napisano

> Minivan segmentu C

> To mówiłem ja : posiadacz kombi i box'a

kombi i box

Napisano

> szwagier w focusa II hb 5 drzwiowego 5 osobową rodzinę pakuje...

> 3 lata temu jak jechali z wózkiem dla mniejszego to boxa wypożyczyli...

> w tym roku wszystko w samochodzie...no lodówkę turystyczną ja wziąłem do siebie...

> w sumie to wszystko zależy od umiejętności pakowania

Łał, panie... A kiedyś to się pakowało...

Maluch, znaczy się 126p, z dodatkowym, dedykowanym koszem bagażowym na dachu. 5 osób: 3 dorosłe, 2 dzieci (ja miałem powiedzmy 9 lat i moja siostra wtedy miała 2 lata). Wyjazd np. na wczasy nad morze. Na dachu jedna duża walizka, składana spacerówka mojej siostry i kanister z benzyną 10 l (bo ta była na kartki). Reszta rzeczy popakowana w małe reklamówki i powtykana gdzie się dało, w każdą dziurę i szparę, nawet pod przednie fotele. smile.gif Dało się? Dało... smile.gif Jak potem rodzice kupili dużego fiata, łoł - co to za skok cywilizacyjny był... yay.gif

A tera, panie, kombiki ftedeiku, minivany, suvy, boxy, sroxy, w tyłkach się poprzewracało od tego dobrobytu... zlosnik2.gifhahaha.gif

A tak na serio: minivan klasy C + box. Co potwierdza mój przypadek: Pikuś + bardzo duży, szroki i długi box SportAC 580 FL (190x90x40cm). smile.gifpalacz.gif

Napisano

Jako użytkownik hatchback'a używanego od czasu do czasu z boxem, stwierdzam, że następny mój samochód to będzie kombi, minivan, albo liftback z dużym bagażnikiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> szwagier w focusa II hb 5 drzwiowego 5 osobową rodzinę pakuje...

> 3 lata temu jak jechali z wózkiem dla mniejszego to boxa wypożyczyli...

> w tym roku wszystko w samochodzie...no lodówkę turystyczną ja wziąłem do siebie...

> w sumie to wszystko zależy od umiejętności pakowania

też golf hb starcza żeby się zmieścić i spakować ale stoję przed wyborem następnego i się zastanawiam czy dalej zostać przy "starcza" czy wyjść poza przez zakup boxa czy kombi, bo powiedzmy, że wychodzimy poza "starcza" i wchodzimy w "nie martwimy się i nie upychamy" zlosnik.gif

Napisano

> powiem całkowicie przekornie, htb z hakiem.

> Na co dzień masz małe, do miasta.

> W razie wyjazdu/potrzeby przyczepka na hak i jazda

Nie wyobrażam sobie jechania np. do Włoch z przyczepą hehe.gif

Napisano
  • Autor

stopień komplikacji mnie przerasta zlosnik.gif

Napisano

HB + box. Codziennie śmigam kombi i głównie w ruchu miejskim, i chętnie bym zamienił na coś mniejszego. I każdego dnia auto jedzie w pełnej obsadzie, czyli dwoje dorosłych i dwójka dzieci z tyłu w fotelikach.

Napisano

> kombi, lepiej mieć więcej niż mniej

Popieram - miałem HTB + pękatego box-a, ale to nie to. Teraz kombi i to jest to ( Box leży i czeka jak będzie potrzebny.)

Napisano

jak dla mnie rozwazanie mniejsze wieksze w przypadku tego samego modelu sa bez sensu. Jesli jest roznica w dlugosci (a bardzo czesto nie ma) to jest rzedu paru cm.

Roznia jest tylko w funkcjonalnosci i zdecydowanie wygrywa tu kombi. Samo wkladanie zakupow jest wygodniejsze, zdecydowanie latwiej cos zapakowac ciezszego lub/i dluzszego. Majac siatke pomiedzy przedzialem pasazerskim a "bagaznikiem" mozna zapakowac po dach jak braknie normalnego miejsca. Jezdze kombiakami od 2 zmian aut i nie wroce do HB.

Nowe konstrukcje maja juz przemyslane skladanie kanapy (np z obu stron), przewidziane miejsce pod podloga na rolete jesli musisz ja zdjac, bardzo czesto w standardzie rolete rozdzielajaca przestrzen ladunkowa. Czesto tez mozna spotkac mozliwosc otwarcia samej szyby. To po prostu wygodne.