Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe i klocki

Featured Replies

Napisano

Jako by wypadało wymienić tarcze i klocki w moim cc szukam jakiegos tanszego zestawu do normalnego użytkownia . Natknołem sie na ten zestaw warto to kupić ?

http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki-hamulcowe-punto-seicento-cinquecento-i2813296223.html

I jeszcze jedno czy przy zmianie tarcz i klockow trzeba odpowietrzać uklad hamulcowy ?

Napisano

zestaw ok, nie trzeba odpowietrzac

Napisano

zestaw ujdzie

odpowietrzać nie trzeba

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie czy trzeba jakis specjalistycznych narzedzi do wymiany co jest potrzebne ?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie czy trzeba jakis specjalistycznych narzedzi do wymiany co jest potrzebne ?

klucz 12 albo 10 nie pamiętam już.Kombinerki, młotek wink.gif

aha jeszcze do jarzma klucz 17 ale nie wiem czy trzeba sciągać do wymiany wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jako by wypadało wymienić tarcze i klocki w moim cc szukam jakiegos tanszego zestawu do normalnego

> użytkownia . Natknołem sie na ten zestaw warto to kupić ?

> http://moto.allegro.pl/tarcze-klocki-hamulcowe-punto-seicento-cinquecento-i2813296223.html

> I jeszcze jedno czy przy zmianie tarcz i klockow trzeba odpowietrzać uklad hamulcowy ?

No Wlasnie z tym sciagaczem problem czy trzeba

Napisano

i jakieś dwie breszki żeby wcisnąć tłoczek

Napisano

ja robiłem ostatnio u siebie i obyło się bez ściągacza, generalnie robota całkiem prosta i przyjemna.

Miałem problem z wciśnięciem tłoczka, dla niewprawionego "młodego mechanika" idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie "wciskacza" do tego przeznaczonego, ja pomogłem sobie jakimś kluczem płaskim smile.gif

są też tacy z tytanowymi paluchami, którzy potrafią to zrobić przy pomocy kciuka jedynie, ja niestety do takich nie należę

Napisano

> są też tacy z tytanowymi paluchami, którzy potrafią to zrobić przy pomocy kciuka jedynie, ja

> niestety do takich nie należę

Wystarczy popuścić odpowietrznik i nie trzeba tytanowych palców ok.gif

Napisano

> klucz 12 albo 10 nie pamiętam już.Kombinerki, młotek

> aha jeszcze do jarzma klucz 17 ale nie wiem czy trzeba sciągać do wymiany

Do wymiany klocków nie trzeba ale do wymiany tarczy to lepiej odkrecic jarzmo łatwiej prosciej i szybciej niz sie meczyc ja zawsze tak robie

Napisano
  • Autor

Wymieniłem już tarcze i klocki ale patrząc na stare tarcze i klocki troche sie przeraziłem . Starte sa tylko w srodku jak to wygląda na zdjęciach . Czy przy nowym zestawie tez tak może się stac ?

d628ecc87c8c21a3med.jpg

7ebc7ed5bfc1230fmed.jpg

Napisano

U mnie w Seju van było to samo jak go kupiłem Wymieniłem tarcze i obniżyłem zawias 3 cm i dalej było tak samo.

Okazało się że korektory siły hamowania z tył były zje... po wymianie jest git.

Napisano

Jeśli masz pod ręką jakieś tarcze w miare jeszcze do jeżdżenia albo te

zeszlifuj i sprawdź czy dalej klocki będą się tak ścierać-oczywiście klocki również zetrzyj na równo

Napisano

Według mnie takie tarcze nie robią dużych przebiegów,i nie mają kiedy zetrzeć powierzchownej korozji, która skutkuje czymś takim, nie obrażając nikogo w autach emerytów częsty przypadek. Więcej jeździć

Napisano

> Według mnie takie tarcze nie robią dużych przebiegów,i nie mają kiedy zetrzeć powierzchownej

> korozji, która skutkuje czymś takim, nie obrażając nikogo w autach emerytów częsty przypadek.

> Więcej jeździć

Ja kupiłem swojego który ciągle jeździł i miał takie tarcze. Słabo hamowały ale hamowały i ktoś cały czas smigał autem- Sej kupiony po przedstawicielu handlowym

Napisano

Też miałem tak wyglądające tarcze oryginalne, z tym że auto było mało jeżdżone - przez pierwsze 9 lat - 25 tys. km wink.gif Zestaw Magneti Marelli jest ok, fajnie hamuje ale zdarzy mu się lekko pisnąć od czasu do czasu - ogólnie nie mam zastrzeżeń. O dziwo tarcze prawie w ogóle nie rdzewieją na obrzeżach i na styku z felgą, podczas gdy tarcze np. Boscha zachodzą bardzo szybko rdzawym nalotem.

Napisano

> ja robiłem ostatnio u siebie i obyło się bez ściągacza, generalnie robota całkiem prosta i

> przyjemna.

> Miałem problem z wciśnięciem tłoczka, dla niewprawionego "młodego mechanika" idealnym rozwiązaniem

> byłoby posiadanie "wciskacza" do tego przeznaczonego, ja pomogłem sobie jakimś kluczem płaskim

> są też tacy z tytanowymi paluchami, którzy potrafią to zrobić przy pomocy kciuka jedynie, ja

> niestety do takich nie należę

Wystarczyło tak jak kolega napisał odkrecic odpowietrznik i spuscic płyn co jest w tloczku. Powinno sie stak robić za kazdym razem przy wciskaniu tłoczka, czy mamy klamory do tego czy sciskamy rekami. Płyn hamulcowy w tłoczku ma w sobie najwiecej wilgoci, bywaja przypadki ze po wcisnieciu toczka bez spuszczenia tego płynu w autach z abs szlak go trafia...

> Wymieniłem już tarcze i klocki ale patrząc na stare tarcze i klocki troche sie przeraziłem . Starte

> sa tylko w srodku jak to wygląda na zdjęciach . Czy przy nowym zestawie tez tak może się stac

> ?

Wazne jest zeby na nowym komplecie tarcz i klocków nie swirować, co to znaczy, zeby przez jakis czas zanim sie dotrą gwałtownie nie hamowac, bo i nowe tarcze moga sie zepsuć.