Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Remont drogi a zapadnięte studzienki

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość regulacji wysokości studzienek (tych okrągłych i prostokątnych przy krawężniku) przy remoncie drogi a konkretnie wymianie nawierzchni? Jest to jakiś problem techniczny, że np trzeba prawie od nowa układać góre studzienki czy zwykłe niedbalstwo drogowców?

Niedaleko miejsca gdzie mieszkam jest remontowana ulica (w mieście), standardowo, zdzieranie asfaltu, lekkie oczyszczenie i połozenie nowego dywaniku z asfaltu. Droga jest już w miare zrobiona ale studzienki niestety nieruszone, niektóre na dobrej wysokości ale wiele zapadniętych 5-7cm. Mam nadzieje, że remont się jeszcze nie skończył.

Jak wygląda regulacja takiej studzienki? Jakieś krążki betonowe pod włazem są układane czy jak?

Napisano

W PL nie ma. zlosnik.gif

Nowe wybudowane drogi, nie radzą sobie z poziomem pokryw włazowych do komór. Niemożliwe jest również zlokalizowanie ich w innym miejscu, niż linia prowadzenia koła pojazdu, w pasie ruchu drogowego.

To w PL przekracza poziom intelektualny polskich inżynierów drogowych.

Napisano

> Jak wygląda regulacja takiej studzienki? Jakieś krążki betonowe pod włazem są układane czy jak?

dokładnie, betonowe, albo stalowe tuleje podnoszące właściwe pokrywy na odpowiednią wysokość.

Napisano

> To w PL przekracza poziom intelektualny polskich inżynierów drogowych.

ale studzienki "układają" kanalarze grinser006.gif

Napisano

> ale studzienki "układają" kanalarze

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif dokładnie zlosnik.gif

Napisano

> ale studzienki "układają" kanalarze

Tyle że zarządca drogi musi zatwierdzić projekt. Może nie dać zgody na studzienki w linii kół pojazdów.

Napisano

Nawet jak zrobią na równi z drogą to po zimie będą kilka centymetrów opadnięte facepalm%5B1%5D.gif polska rzeczywistość niewiem.gif

Napisano

Są zarówno regulowane pierścieniami, jak i kiedyś widziałem kołnierze na gwincie, ale to drogie i nie stosują.

Problem ze studzienkami jest taki, że za nie odpowiada nie zarządca, a wodkan.

Jeżeli się dogadają, to są w stanie jednocześnie podczas remontu drogi podnieść studzienki na wysokość nowej warstwy asfaltu. Ale często jest tak, że drogowcy leją asfalt, a dopiero potem przychodzą kanalizanci, rozkuwają go wokół studzienek, podnoszą je i wlewają swój asfalt - a tu z jakością różnie bywa. To rozwiązanie na ogół widać wyraźnie, bo studzienki są otoczone pierścieniem z asfaltu wyraźnie odcinającego się optycznie od reszty jezdni.

Co do zapadania studzienek, to jak mi powiedzieli drogowcy, są dwa główne powody występujące oddzielnie lub łącznie:

a) podczas kopania dołu pod studnię wykonawca "przekopuje" za głęboko i nie zagęszcza ruszonej ziemi przed ustawieniem studni. Oczywiście taka studnia będzie siadać. *)

b) kręgi studni nie są ustawione idealnie pionowo. Dopiero właz jest ustawiany tak, żeby był poziomo z jezdnią. Skutek jest taki, że koła pojazdów walących we właz wywierają na niego siłę, która przez brak spionowania kręgów powoduje powolne "kładzenie" się studni - szczególnie przy studniach głębokich. A wtedy właz się zapada.

*) Rekord tu chyba pobili w mojej okolicy wykonawcy kanalizacji deszczowej w drodze, robionej zimą. Pod dna studni wrzucili zbryloną zmarzniętą ziemię, której nie było szans zagęścić. Wiosną betonowe studnie obsunęły się na tyle, że zgilotynowały wchodzące do nich plastikowe rury zlosnik.gif

Napisano

> Tyle że zarządca drogi musi zatwierdzić projekt. Może nie dać zgody na studzienki w linii kół

> pojazdów.

nikt sie w to nie bawi...w drodze, szczegolnie w miescie jest nie tylko deszczowka, ale rownież kanalizacja wodociągowa, teletechnika, kable energetyczne, gaz i inne... wiekszosc ma ze sobą kolizje i ciezkoby jeszcze cyrklowac studnie zeby byly w osi a nie w linii kol.

Napisano

Studnie powinny mieć też pierścienie odciążające wtedy wolniej się zapadają

Napisano

> Studnie powinny mieć też pierścienie odciążające wtedy wolniej się zapadają

Dennice studni ktore beda poddawne duzym obciazeniom sa usadawiane na suchym betonie lub na plytcie.

Napisano

> nikt sie w to nie bawi...w drodze, szczegolnie w miescie jest nie tylko deszczowka, ale rownież

> kanalizacja wodociągowa, teletechnika, kable energetyczne, gaz i inne... wiekszosc ma ze sobą

> kolizje i ciezkoby jeszcze cyrklowac studnie zeby byly w osi a nie w linii kol.

Sa ludzie ktorym sie zawsze wydaje ze caly klopot to pokrywa studni grinser006.gif a nie maja pojecia co kryje pod soba jezdnia w zurbanizowanym terenie.

Studnie tylko w osi yikes.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Sa ludzie ktorym sie zawsze wydaje ze caly klopot to pokrywa studni a nie maja pojecia co kryje

> pod soba jezdnia w zurbanizowanym terenie.

Niech się tam kryje, co chce, ale to taki kłopot, by jednak te pokrywy i to, do czego dostępu bronią, ułożyć tak, by nie było potrzeby najeżdżania nań kołami? Jeśli pod jezdnią jest poprowadzony kabel WN lub inny wodociąg, to można go przesunąć na etapie planowania, czy nie?

Napisano

> Niech się tam kryje, co chce, ale to taki kłopot, by jednak te pokrywy i to, do czego dostępu

> bronią, ułożyć tak, by nie było potrzeby najeżdżania nań kołami? Jeśli pod jezdnią jest

> poprowadzony kabel WN lub inny wodociąg, to można go przesunąć na etapie planowania, czy nie?

Zrobic wszystko mozna, pytanie kto za to zaplaci.

Jezeli robisz wszystkie sieci od poczatku sprawa jest realna, jezeli przebudowujesz jedna, temat nie do ruszenia.

Inna rzecz, ze kabli energetycznych czy telekomunikacyjnych to pod asfalt nikt nie pcha, jedynie w wyjatkowych sytuacjach.

Napisano

> Niech się tam kryje, co chce, ale to taki kłopot, by jednak te pokrywy i to, do czego dostępu

> bronią, ułożyć tak, by nie było potrzeby najeżdżania nań kołami? Jeśli pod jezdnią jest

> poprowadzony kabel WN lub inny wodociąg, to można go przesunąć na etapie planowania, czy nie?

a kiedy widziałeś "planowaną drogę" ze studniami "pod kołami" ?

takie kwiatki są przeważnie na remontowanych ulicach, gdzie pole manewru jest mocno ograniczone

w sumie dla wszystkich jest lepiej, jak to co podziemia jest poza drogą,

choćby z tego powodu że jak dojdzie do awarii, to łatwiej zająć pobocze czy chodnik niż pas ruchu

Napisano

> a kiedy widziałeś "planowaną drogę" ze studniami "pod kołami" ?

W mojej okolicy jest jedna ulica, gdzie możesz jechać ocierając się o krawężniki lub prawie środkiem drogi, ocierając się z kolei o linię rozdzielającą pasy... i ZTCP jest tak od min. 40 lat = taki projekt.

> w sumie dla wszystkich jest lepiej, jak to co podziemia jest poza drogą,

> choćby z tego powodu że jak dojdzie do awarii, to łatwiej zająć pobocze czy chodnik niż pas ruchu

Też jestem tego zdania, szkoda tylko, że tego zdania nie podzielają projektanci/wykonawcy robót drogowych... sick.gif

Napisano

> W mojej okolicy jest jedna ulica, gdzie możesz jechać ocierając się o krawężniki lub prawie

> środkiem drogi, ocierając się z kolei o linię rozdzielającą pasy... i ZTCP jest tak od min. 40

> lat = taki projekt.

i 40lat temu położyli kanalizację ?

> Też jestem tego zdania, szkoda tylko, że tego zdania nie podzielają projektanci/wykonawcy robót

> drogowych...

taa, projektant pewnie na złość to robi grinser006.gif

projekt kanalizacji uzgadnia się u zarządcy danej sieci, przeważnie jakiś mpwik

i oni bardzo chętnie by wywalili swoją infrastrukturę poza jezdnię, ale się nie da

bo w chodniku masz teletechnikę, po drugiej stronie kable energetycznie, gdzieś tam sterowanie sygnalizacją, gaz, woda ...

w osi jezdni to chyba też nie najlepszy pomysł, bo jak linie pomalować ?

Napisano

> w osi jezdni to chyba też nie najlepszy pomysł, bo jak linie pomalować ?

W czym widzisz problem?

Najwyzej jak pokrywe namaluja, a potem ktos ja obroci to linia w poprzek drogi wyjdzie grinser006.gif

Napisano

> i 40lat temu położyli kanalizację ?

A to jakiś ewenement? niewiem.gif Mam jutro porobić zdjęcia?

Dla odmiany, kiedy w innym miejscu zrobili 2 lata temu remont generalny, to po pierwszej wielkiej ulewie zrobiło się takie zapadlisko, że osobówka zmieściła by się bez problemu i dach by nie wystawał ponad asfalt...

> taa, projektant pewnie na złość to robi

> projekt kanalizacji uzgadnia się u zarządcy danej sieci, przeważnie jakiś mpwik

> i oni bardzo chętnie, ale się nie da

> bo w chodniku masz teletechnikę, po drugiej stronie kable energetycznie, gdzieś tam sterowanie

> sygnalizacją, gaz, woda ...

No tak, najlepiej podsumować typowo polskim "się nie da"... ofkors nie mam tu pretensji do Ciebie, ale tak to odbieram, że się nie da i już - sprawa rozwiązana.

Napisano

> A to jakiś ewenement? Mam jutro porobić zdjęcia?

nie trzeba

> Dla odmiany, kiedy w innym miejscu zrobili 2 lata temu remont generalny, to po pierwszej wielkiej

> ulewie zrobiło się takie zapadlisko, że osobówka zmieściła by się bez problemu i dach by nie

> wystawał ponad asfalt...

> No tak, najlepiej podsumować typowo polskim "się nie da"... ofkors nie mam tu pretensji do Ciebie,

> ale tak to odbieram, że się nie da i już - sprawa rozwiązana.

ale już pisałem wcześniej że to nie moja branża, kanalizację projektuje ktoś "po mnie" grinser006.gif

tylko akurat ostatnio parę ulic robiłem i wiem jaki problem jest upchnąć infrastrukturę

i o ile budujesz w "dziewiczym" terenie to bywa łatwiej, choć tu znowu dochodzi kwestia szerokości pasa drogowego, bo trzymają odległości - nie dasz gazu obok kabla wink.gif

widzisz ostatnio miałem w drodze nowy kolektor (kilka lat wcześniej przebudowany) 2x1m i to na 8-10m pod jezdnia

i co ? przebudowujesz prawie nowy kolektor ? czy przesuwasz drogę burząc budynki obok ?

Napisano

U mnie "regulują" np. za pomocą kostek brukowych, itp....

Wyrównać studzienki można nawet po remoncie tylko trzeba trochę chęci, bo są miejsca gdzie inżynierom to lotto.

Tak samo umiejscowienie włazu można wyregulować przed położeniem asfaltu bo przecież mają drogę wytyczoną a element który jest pod włazem jest tak jakby mimośrodem więc kwestia dobrego ustawienia, no ale to trzeba trochę pomyśleć i chcieć.

To tak samo jak z łataniem dziur, jedna ekipa metodą tradycyjną jest wstanie elegancko załatać dziurę łącznie z połączeniem asfaltu i łaty i przejeżdżając przez takową łatę się tego nie czuje, a inna ekipa wywali "cud techniki" czyli asfalt z wora bezpośrednio do dziury z wodą, przyklepie łopatą albo nogą i resztę ma głęboko w pupie

Napisano

Takie luźne skojarzenie smile.gif

Discovery Channel, Inżynieria Ekstermalna

Polska: zrobienie studzienki na poziomie asfaltu

Napisano

Widac ze w temacie jestes zupelnym laikiem wiec odpowiem w prosty sposob na Twoje pytanie.

Tak , ciezko ulozyc wlazy od studni zeby auta nan nie najzdzaly grinser006.gif

Napisano

> No tak, najlepiej podsumować typowo polskim "się nie da"... ofkors nie mam tu pretensji do Ciebie,

> ale tak to odbieram, że się nie da i już - sprawa rozwiązana.

da sie wszystko sie da. Tylko jak sie zrobi jak trzeba to sie okazuje ze kosztuje 3 razy więcej, a potem jest gadanie ze za drooooogo. Zrób ze 3 kosztorysy na remont lub budowe drogi, później zestaw to ze środkami jakie ma inwestor i zapoznaj sie z ofertami konkurencji po przetargu. Zeby wziąć robote, trzeba ciąć koszty a zeby ciąć koszty trzeba oszczędzać gdzie sie da.... takie czasy. Ale najłatwiej krzyczeć w temacie o którym ma sie mgliste pojęcie, wiadomo ze kazdy kto ma prawo jazdy jest specjalistą od budowy dróg szczególnie na ak ok.gif Nie pije do Ciebie, ale w każdej materii jest strona o której laik wie raczej mniej niz wiecej ponad oklepane najczęściej przez media ogólniki. Zrobisz porządnie to bedzie źle bo za drogo, zrobisz tanio to wyjdzie ze marnowanie kasy i też nie dobrze... A wszystko jak zwykle sprowadza sie do tematu kasy.

Napisano

> Jak wygląda regulacja takiej studzienki? Jakieś krążki betonowe pod włazem są układane czy jak?

Musisz się dowiedzieć u Inwestora, który za ten remont płaci, czy w umowie z wykonawcą jest też kwestia studzienek. jeżeli jest, a wykonawca nic z nimi nie robi to przy odbiorze po zakończeniu roboty powinno to być wytknięte i do poprawni. Jeżeli nie to doopa zbita i sam se je popodnoś.

Napisano

> Widac ze w temacie jestes zupelnym laikiem wiec odpowiem w prosty sposob na Twoje pytanie.

W takim razie skoro ty jest jakos obeznany w temacie to nas oswieć i powiedź coś więcej wink.gif

Napisano

> W takim razie skoro ty jest jakos obeznany w temacie to nas oswieć i powiedź coś więcej

Nas znaczy kogo? Mysle ze tylko Ciebie skoro nie raczyles przeczytac calego tematu.

Nie musze Nikogo oswiecac kto choc troche zna nasz ojczysty jezyk i przeczyta co zostalo wyzej napisane grinser006.gif

Napisano

> da sie wszystko sie da. Tylko jak sie zrobi jak trzeba to sie okazuje ze kosztuje 3 razy więcej, a

> potem jest gadanie ze za drooooogo. Zrób ze 3 kosztorysy na remont lub budowe drogi, później

> zestaw to ze środkami jakie ma inwestor i zapoznaj sie z ofertami konkurencji po przetargu.

A wystarczyłoby żeby inwestor dobrze przygotował warunki zamówienia i wymagał takiej technologii żeby studzienki były równo z poziomem asfaltu i się nie zapadały.

Tak, wiem, to o czym piszę to utopia i jestem przesadnym optymistą frown.gif

Napisano

> Dennice studni ktore beda poddawne duzym obciazeniom sa usadawiane na suchym betonie lub na

> plytcie.

W projekcie, w kosztorysie i w fakturze na pewno.

A w praktyce? z_lol1.gif