Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym wyczyścić kolektor ssący w środku

Featured Replies

Napisano

mam zasyfiały olejem i sadzom kolektor dolotowy i chcę go wyczyścić w środku, czego użyć? hmm.gif

benzyna? płyn do mycia silników? co jest najskuteczniejsze? zlosnik.gif

Napisano

> mam zasyfiały olejem i sadzom kolektor dolotowy i chcę go wyczyścić w środku, czego użyć?

> benzyna? płyn do mycia silników? co jest najskuteczniejsze?

1. Sadzą a nie "sadzom"

2. Są specjalne preparaty w spray'u do tego celu.

Napisano

> mam zasyfiały olejem i sadzom kolektor dolotowy i chcę go wyczyścić w środku, czego użyć?

Najprostszym i skutecznym środkiem jest benzyna ekstrakcyjna ok.gif

Napisano

najlepiej w myjce ultradzwiekowej a jak nie to niezly jest arexons z petronasa do czyszczenia wtryskiwaczy - caly blok kilkoma puszkami oczyscilem z brudu.

Napisano

> Najprostszym i skutecznym środkiem jest benzyna ekstrakcyjna

Nie! Najlepszy jest rozcieńczalnik nitro, potem olej napędowy.

Napisano

> Nie! Najlepszy jest rozcieńczalnik nitro, potem olej napędowy.

Tak, nitro szczególnie jak ma plastikowy kolektor (nie napisał jaki) - może przeżreć aż miło. Zwykły spray do czyszczenia przepustnic i gaźników - 15 zeta i to jest najlepsze do rozpuszczania różnej maści nalotów lakowych i olejów. W przypadku plastikowego kolektora sprawdzić skład czy przypadkiem nie zawiera nitro i toluenu.

Napisano
  • Autor

> Nie! Najlepszy jest rozcieńczalnik nitro, potem olej napędowy.

kupiłem ekstrakcyjną i ładnie schodzi ze środka tyle że pomagałem sobie wyciorem ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> kupiłem ekstrakcyjną i ładnie schodzi ze środka tyle że pomagałem sobie wyciorem

Ekstrakcyjną zostaw sobie na koniec na domycie, na pierwszy rzut daj ropę

Napisano

Patyka. To czy kolektor w środku sie świeci czy taż nie, nie ma żadnego wpływu na jego działanie zlosnik.gif Ma byc po prostu drożny.

Napisano

> Patyka. To czy kolektor w środku sie świeci czy taż nie, nie ma żadnego wpływu na jego działanie

> Ma byc po prostu drożny.

Ale może być drożny, albo bardziej drożny. Widziałem kolektor z 1.9TDI po licznikowym przebiegu 200kkm. Światło kanałów od strony głowicy zmniejszone o połowę. A wszystko w imię ekofaszystowskiego egr'a.

Napisano

Ja oczywiście mam na myśli pełną drożność. A to czy się w środku świec na połyski, czy jest czarny nie ma już większego znaczenia.

Napisano

wlej do niego troche Pb i podpal grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ale może być drożny, albo bardziej drożny. Widziałem kolektor z 1.9TDI po licznikowym przebiegu

> 200kkm. Światło kanałów od strony głowicy zmniejszone o połowę. A wszystko w imię

> ekofaszystowskiego egr'a.

I dopiero jak się taka sadza oderwie i narobi kłopotu to wtedy Ci co mówią "może być brudy aby drożny" zmienią zdanie zlosnik.gif

Napisano

> I dopiero jak się taka sadza oderwie i narobi kłopotu to wtedy Ci co mówią "może być brudy aby

> drożny" zmienią zdanie

Amen! Dlatego jak czyścić to do błysku. Czyli duża miska, do niej kolektor, zalać ON i zostawić na noc. To cholerstwo potrzebuje czasu niestety.

Napisano

> Amen! Dlatego jak czyścić to do błysku. Czyli duża miska, do niej kolektor, zalać ON i zostawić na

> noc. To cholerstwo potrzebuje czasu niestety.

u mnie niestety nie pomoglo takiw moczenie. dopiero myjka cisnieniowa i atakowalem kazda dziure 270751858-jezyk.gif

Napisano

> u mnie niestety nie pomoglo takiw moczenie. dopiero myjka cisnieniowa i atakowalem kazda dziure

Atakowałeś już po wymoczeniu? Bo ono samo z siebie nie usuwa tego syfu. Ale znacząco go rozmiękcza, ułatwiając tym samym pracę myjce czy wyciorowi. smile.gif

Napisano

w moim tedeiku po trylionie kilometrow wykrecilem kolektor i mocnym karcherem to jechalem w kazda dziure, chyba z 30 min i nadal leciala brudna=czarna woda, na blysk sie nie dalo tego wyczyscic.

Napisano

> dziure, chyba z 30 min i nadal leciala brudna=czarna woda, na blysk sie nie dalo tego

> wyczyscic.

No to spodziewaj się, że zaraz Ci się niedomyta sadza oderwie i zepsuje silnik wink.gif

Napisano

> No to spodziewaj się, że zaraz Ci się niedomyta sadza oderwie i zepsuje silnik

Nie kpij, bo śmiem twierdzić że nie widziałeś silnika po czymś takim

Napisano

> No to spodziewaj się, że zaraz Ci się niedomyta sadza oderwie i zepsuje silnik

w sumie to zrobil od tego czasu ze 30 tys km i smiga jak szatan grinser006.gif

tam sadzy nie bylo za wiele raczej gluty, maź... cuś lepkie

Napisano

> Nie kpij, bo śmiem twierdzić że nie widziałeś silnika po czymś takim

No dobra,.. bo zatracamy wyczucie kiedy mówimy poważnie, a kiedy żartujemy. Oczywiście urwany kawałek stwardniałej sadzy to nic dobrego dla silnika. Ale tłusta "olejosadza" o grubości 0,2 mm. na ściance kolektora żadnej szkody nie poczyni i obecność takowej warstwy nie wpłynie na pogorszenie właściwości przepustowych kolektora.