Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wiadomo o systemie zmiennych faz rozrządu VTi by Peugeot

Featured Replies

Napisano

w nawiązaniu do czytać pierwsza strona pod koniec (link też poniżej-do sedna) rozpoczynam dyskusje na temat korzyści i wad dla mnie jako potencjalnego użytkownika auta ze róznymi rozwiązaniami

systemu regulacji "faz rozrządu"

(interesuje mnie głównie porówanie rozwiązań w skodzie/toyocie/peugeocie- o tym ostatnim nic nie mogę znaleźć)

Napisano

> w nawiązaniu do czytać pierwsza strona pod koniec (link też poniżej-do sedna) rozpoczynam

> dyskusje na temat korzyści i wad dla mnie jako potencjalnego użytkownika auta ze róznymi

> rozwiązaniami

> systemu regulacji "faz rozrządu"

> (interesuje mnie głównie porówanie rozwiązań w skodzie/toyocie/peugeocie- o tym ostatnim nic nie

> mogę znaleźć)

Peugeot to zdaje się od BMW przejął technologię, ale coś mi się obiło o uszy, że z mizernym skutkiem.

Napisano

Wiadomo, że na stronie Peugeota znajdziesz tylko same plusy, ale co nie co szczegółów technicznych znajdziesz np. tutaj lub tutaj

Napisano

o peugotcie niestety nie wiem nic, ale jestem użytkownikiem systemu vvel. z mojego punktu widzenia, poza tym, że nie ma w silniku klasycznej przepustnicy i kręci się on do 7500obr nie ma jakis roznic czy zjawisk wartych opisania.

Napisano
  • Autor

> Wiadomo, że na stronie Peugeota znajdziesz tylko same plusy, ale co nie co szczegółów technicznych

> znajdziesz np. tutaj lub tutaj

"Wykonana ze stopu aluminium głowica cylindrów zawiera po 4 zawory na cylinder, wielopunktowy wtrysk pośredni oraz bezstopniową regulację faz rozrządu zaworów dolotowych i wylotowych (VTT)." i tyle ale dzieki - ale tez pare innych fajnych informacji o 3cylindrowkach

swoja droga to chyb dotyczy tych VTi wyższych od pojemnosci 1,4 (we wspolpracy z BMW) bo 1,2 i 1,0L maja chyba 8V

Napisano

> "Wykonana ze stopu aluminium głowica cylindrów zawiera po 4 zawory na cylinder, wielopunktowy

> wtrysk pośredni oraz bezstopniową regulację faz rozrządu zaworów dolotowych i wylotowych

> (VTT)." i tyle ale dzieki - ale tez pare innych fajnych informacji o 3cylindrowkach

> swoja droga to chyb dotyczy tych VTi wyższych od pojemnosci 1,4 (we wspolpracy z BMW) bo 1,2 i 1,0L

> maja chyba 8V

Tak, nowe 3 cylindrowe silniki 1.0 i 1.2 są 8V z mokrym paskiem rozrządu, a stare 4 cylindrowe 1.4 i 1.6 (te z BMW) są na łańcuchu.

Napisano
  • Autor

> Tak, nowe 3 cylindrowe silniki 1.0 i 1.2 są 8V z mokrym paskiem rozrządu, a stare 4 cylindrowe 1.4

> i 1.6 (te z BMW) są na łańcuchu.

Ciekawe jak w Pugach relizuja "bezstopniow" regulacje

Jesli dobrze rozumiem MItsu w Mivec'ach ma 3 stopniową

a bezstopniow to tylko jak na razie TwinAir Fiatowski potrafił...

Napisano

> Tak, nowe 3 cylindrowe silniki 1.0 i 1.2 są 8V z mokrym paskiem rozrządu, a stare 4 cylindrowe 1.4

> i 1.6 (te z BMW) są na łańcuchu.

Co to jest mokry pasek rozrządu ?

Napisano

> Ciekawe jak w Pugach relizuja "bezstopniow" regulacje

> Jesli dobrze rozumiem MItsu w Mivec'ach ma 3 stopniową

> a bezstopniow to tylko jak na razie TwinAir Fiatowski potrafił...

No nie bardzo, BMW ma tym polu spore doswiadczenie. Od 1993 roku stosują Vanos'a i Double-Vanos'a..

Napisano

> Co to jest mokry pasek rozrządu ?

W salonie tak mówili o pasku rozrządu pracującym zanurzonym w oleju.

Napisano

> Jesli dobrze rozumiem MItsu w Mivec'ach ma 3 stopniową

> a bezstopniow to tylko jak na razie TwinAir Fiatowski potrafił...

Fiat jako pierwszy zrobił to hydraulicznie, ale w życiu nie był pierwszy. Wiele lat temu były już np rozwiązania z przesuwnymi wałkami rozrządu, gdzie robocza część krzywki przypominała wycinek stożka. Pomysł Lanci, albo Alfy, nie pamiętam dokładnie, ale płynnie zmieniał się czas otwarcia i wznios. Patent Nissana VVEL sprzed dobrych kilku lat daje bezstopniowo zmienny czas i zmienny wznios. Co prawda czas otwarcia jest w obu tych rozwiązaniach powiązany ze wzniosem zaworu, ale realizacja tego idzie na drodze mechanicznej, a nie hydraulicznej.

Rozwiązanie fiata bazuje na hydraulice i dzięki temu jest rewolucyjne. Ciekawe jak będzie z jego trwałością?

Napisano

> Rozwiązanie fiata bazuje na hydraulice i dzięki temu jest rewolucyjne.

Trochę spóźniona ta rewolucja...

Napisano

> Trochę spóźniona ta rewolucja...

Sorki, ale to rozwiązanie nie podskakuje do pięt wymienionym przeze mnie. Tu masz tylko pokręcanie wałkiem rozrządu. Zmienia się tylko moment otwarcia i zamknięcia, ale czas otwarcia zaworu i wznios pozostaje stały. We wspomnianych u mnie rozwiązaniach czas otwarcia i wznios może być zmieniany.

Jeśli już mowa o BMW to zdaje się ich VVT miało niezłe parametry i niezłą komplikację.

Image2.jpg

Na podobnej idei działa pomysł Nissana.

Napisano

> Sorki, ale to rozwiązanie nie podskakuje do pięt wymienionym przeze mnie.

> Tu masz tylko pokręcanie

> wałkiem rozrządu. Zmienia się tylko moment otwarcia i zamknięcia, ale czas otwarcia zaworu i

> wznios pozostaje stały.

Ale kojarzysz daty? 1993 rok, czasy vanosa. Od tamtej pory sporo sie pozmienialo.

> We wspomnianych u mnie rozwiązaniach czas otwarcia i wznios może być

> zmieniany.

> Jeśli już mowa o BMW to zdaje się ich VVT miało niezłe parametry i niezłą komplikację.

> Na podobnej idei działa pomysł Nissana.

Teraz to sie w BMW nazywa valvetronic...

Napisano

> Tak, nowe 3 cylindrowe silniki 1.0 i 1.2 są 8V

Jak podzielić osiem zaworów na trzy cylindry? grinser006.gif

Napisano

> Jak podzielić osiem zaworów na trzy cylindry?

Tak samo jak szesnaście grinser006.gif

Napisano

> Ale kojarzysz daty? 1993 rok, czasy vanosa. Od tamtej pory sporo sie pozmienialo.

Jak już się mamy licytować na daty to Alfa Romeo miała zmienne fazy w produkcji od 81r, a patent mieli podobno już w roku 1970.

> Teraz to sie w BMW nazywa valvetronic...

Może i od początku tak się nazywało, nazwa ma tu znaczenie przede wszystkim handlowe.

Napisano

> Co to jest mokry pasek rozrządu ?

jak cieknie simering na wałku to wtedy jest mokry pasek smile.gifzlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana korespondencję mailową z dnia 14.01 br. uprzejmie informujemy, że wszystkie informacje przewidziane do przekazywania Klientom, w tym wymagane do obsługi samochodu informacje techniczne, są dostępne w autoryzowanych punktach obsługi PEUGEOT, które pozostają w kontakcie ze szkołą serwisowa PEUGEOT POLSKA.

Wyjątkowo z uwagi na nietypowe zapytanie przekazujemy poniżej informacje uzyskane w Dziale Technicznym PEUGEOT POLSKA :

„ Regulacja bezstopniowa wzniosu jest stosowana, ale w silnikach 4-cylindrowych benzynowych konstruowanych w kooperacji z BMW (silniki z systemem Valvetronic), nie zaś w silnikach 3-cylindrowych. Klient nie precyzuje czy pytając o bezstopniową regulację zaworów chodzi o

- bezstopniową regulację WZNIOSU zaworów

- czy też o bezstopniową regulację LUZÓW zaworowych.

Pytanie jest więc nieprecyzyjne. O ile bezstopniowa regulacja WZNIOSU zaworów owszem występuje ale w silnikach 4-cylindrowych konstruowanych w kooperacji z BMW, o tyle pojęcie „ bezstopniowa regulacja luzu zaworowego” nie występuje.

Na stronach internetowych PEUGEOT nie znajdujemy informacji o bezstopniowej regulacji zaworów w silnikach 3-cylindrowych. Jeśli klient poda gdzie taka informacja jest umieszczona na stronach internetowych PEUGEOT, Dział Techniczny ustosunkuje się do sprawy.

Dział Techniczny nie wie co Klient ma na myśli pisząc o skrócie VTi przy oznaczeniach silników 3-cylindrowych. Klient pyta o TECHNOLOGIĘ VTi , ale Dział Techniczny nie otrzymał informacji do czego konkretnie ten skrót się odnosi. ”

Z poważaniem

xxxxx

Dział Kontaktów z Klientami

PEUGEOT POLSKA

Napisano

Przeciez jest napisane ze to bezstopniowa regulacja fazy. O wzniosach nic nie ma. A wiec pewnie jest realizowana jak u wiekszosci konkurentow.