Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pobór prądu, ustawienie miernika??

Featured Replies

Napisano

witam

Chciałbym zmierzyć ile pradu zjada mi samochód na postoju.

Mam taki miernik jak w zalaczniku. Mógłby mi ktoś zaznaczyc czy napisac jak go ustawić żeby mierzył mi pobór prądu jak wepne go między kleme aakumulator.

post-43300-14352519100028_thumb.jpg

Napisano

> witam

> Chciałbym zmierzyć ile pradu zjada mi samochód na postoju.

Czerwony kabelek w A, czarny w COM

Pokrętło w białą pozycję DC A 200m

Oczywiście szeregowo np. między odłączoną klemę (-) a budę.

Napisano

> Czerwony kabelek w A, czarny w COM

> Pokrętło w białą pozycję DC A 200m (najpierw) zapewne pokaże poniżej 20mA, więc można dla

W nowszych samochodach taka wartosc pradu jest ciezka do uzyskania. Dla przykladu wczoraj sprawdzalem w Megane II, ktora nic nie ma dolozonego, nawet alarmu i pobor byl okolo 50mA.

Napisano

> W nowszych samochodach taka wartosc (20mA) pradu jest ciezka do uzyskania.

Masz 100% racji, wyedutuję swój post, żeby nie robić zamętu ok.gif

Napisano

> Masz 100% racji, wyedutuję swój post, żeby nie robić zamętu

Wg instrukcji w swoim powinienem miec max 36mA, a jest 2 razy tyle zlosnik.gif

Napisano

> Czerwony kabelek w A, czarny w COM

> Pokrętło w białą pozycję DC A 200m

> Oczywiście szeregowo np. między odłączoną klemę (-) a budę.

Najlepszy przepis na zepsucie miernika a co najmniej spalenie wewnętrznego bezpiecznika na zakresie mA w momencie podłączania.

Taki pomiar należy robić na najwyższym zakresie miernika - przewód w gniazdo 20A i tak samo ustawiony przełącznik - nawet gdy włączy się jakiś alarm, oświetlenie itp. to nic się nie stanie.

Dokładność wystarczająca - istotne , czy jest 0.20 czy 0.02A , nie musi być co do %%.

Napisano
  • Autor

> Najlepszy przepis na zepsucie miernika a co najmniej spalenie wewnętrznego bezpiecznika na zakresie

> mA w momencie podłączania.

> Taki pomiar należy robić na najwyższym zakresie miernika - przewód w gniazdo 20A i tak samo

> ustawiony przełącznik - nawet gdy włączy się jakiś alarm, oświetlenie itp. to nic się nie

> stanie.

> Dokładność wystarczająca - istotne , czy jest 0.20 czy 0.02A , nie musi być co do %%.

i nic mi nie pokazuje niewiem.gif

a chciałem sie dowiedziec, poniewaz w środe wieczorem znów padl mi aku, po odpaleniu zrobiłem trase 20km i rano odpalił zrobilem chyba z 100km za jednym razem i dzisiaj mu mierze napiecie a tu 12,4

Wiec nie wiem co o tym sadzić a akumulator juz sobie kupilem tylko narazie jest w domu grinser006.gif

aha ładowanie na światłach i nadmuchu na fula miał 13,9 wiec chyba w normie

Napisano

> i nic mi nie pokazuje

Właczyłes przewody tak jak kolega napisał i wybrałeś właściwy zakres?

> Wiec nie wiem co o tym sadzić a akumulator juz sobie kupilem tylko narazie jest w domu

> aha ładowanie na światłach i nadmuchu na fula miał 13,9 wiec chyba w normie

Tak. Ile lat ma ten akumulator?

Napisano
  • Autor

> Właczyłes przewody tak jak kolega napisał i wybrałeś właściwy zakres?

> Tak. Ile lat ma ten akumulator?

nie mam pojacia, nigdzie ni moge znaleźć daty produkcji, jak byłem w dwóch miejscach zeby sprawdzili co z nim to twierdzili że jeszcze oryginalny czyli ma 14lat. Jak mierzył gęstość elektrolitu to wyszło że do niczego sie nie nadaje a jak takim elektronicznym to pokazało że dobry (pokazałało 600 czegoś tam)

Napisano

> Oczywiście szeregowo np. między odłączoną klemę (-) a budę.

Tak czytam i czytam..... A co tak zmierzy? A nie miało pisać że między odłączoną klemę (-) a słupek akumulatora albo słupek akumulatora a buda?

Napisano

> witam

> Chciałbym zmierzyć ile pradu zjada mi samochód na postoju.

> Mam taki miernik jak w zalaczniku. Mógłby mi ktoś zaznaczyc czy napisac jak go ustawić żeby mierzył

> mi pobór prądu jak wepne go między kleme aakumulator.

Obluzować klemę (-).

Podłączyć miernik (zakres ~200mA) z jednej strony do masy, a z drugiej do bieguna (-) akumulatora - klema wciąż na akumulatorze.

Zsunąć klemę (-) z aku.

Napisano

Panowie, dzis odpaliłem auto cos dłużej kręcił,ale...wyzerował mi sie licznik dzienny i zegarek .Zawsze tak sie robi jak aku jest słabszy.ładowałem go miesiąc temu ,krótkie odcinki do 7km ,chyba czas na niego..czy z tej fotki mozna sie dowiedzic daty produkcji?

Napisano

> nie mam pojacia, nigdzie ni moge znaleźć daty produkcji, jak byłem w dwóch miejscach zeby

> sprawdzili co z nim to twierdzili że jeszcze oryginalny czyli ma 14lat.

To już pora na emeryturę, chociaż znam przypadek 10-letniego aku, który kręci rozrusznikiem i ma się dobrze.

> Jak mierzył gęstość

> elektrolitu to wyszło że do niczego sie nie nadaje a jak takim elektronicznym to pokazało że

> dobry (pokazałało 600 czegoś tam)

Bardziej zaufałbym pomiarowi gęstości.

Napisano

polecam aku Varty - najlepiej silver dynamic lub wyżej biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> To już pora na emeryturę, chociaż znam przypadek 10-letniego aku, który kręci rozrusznikiem i ma

> się dobrze.

> Bardziej zaufałbym pomiarowi gęstości.

i teraz aku już wywalony jest i leży sobie w garażu od tygodnia, a napiecie nie spada nic 12,4 jest cały czas shocked.gif

czeka na naładownie i do bagażnika go ładuje u niech sobie jeździ cool.gif

Napisano

> i nic mi nie pokazuje

Więc albo źle podłączyłeś, albo masz problem w aku, a nie w samochodzie.

> a chciałem sie dowiedziec, poniewaz w środe wieczorem znów padl mi aku, po odpaleniu zrobiłem trase

> 20km i rano odpalił zrobilem chyba z 100km za jednym razem i dzisiaj mu mierze napiecie a tu

> 12,4

A jakiego napięcia oczekujesz? 12,4 to całkiem dobre napięcie spoczynkowe prawie naładowanego aku.

> Wiec nie wiem co o tym sadzić a akumulator juz sobie kupilem tylko narazie jest w domu

> aha ładowanie na światłach i nadmuchu na fula miał 13,9 wiec chyba w normie

ok

Napisano
  • Autor

> Więc albo źle podłączyłeś, albo masz problem w aku, a nie w samochodzie.

> A jakiego napięcia oczekujesz? 12,4 to całkiem dobre napięcie spoczynkowe prawie naładowanego aku.

> ok

jednak inaczej trzeba było podłaczyć niż ktos mnie tutaj instruował

pokazuje jak ustawie na 20 to najpierw o,4 a po kilku sekundach spada na 0,1-0,2

Napisano

> jednak inaczej trzeba było podłaczyć niż ktos mnie tutaj instruował

> pokazuje jak ustawie na 20 to najpierw o,4 a po kilku sekundach spada na 0,1-0,2

Dobrze to odczytałeś, tzn. jest 0,10-0,20 czy 0,01-0,02 hmm.gif

Jeśli to pierwsze to raczej za dużo choć wypadałoby zmierzyć na dokładniejszym zakresie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze to odczytałeś, tzn. jest 0,10-0,20 czy 0,01-0,02

> Jeśli to pierwsze to raczej za dużo choć wypadałoby zmierzyć na dokładniejszym zakresie

no i mi namieszałeś, zaraz pójde i sprawdze jeszcze raz cool.gif

już zmierzyłem

20m pokazuje 0,04-0,05 (tak stabilizuje sie n tyle)

20 pokazuje 0,04-0,05

Napisano

> 20m pokazuje 0,04-0,05 (tak stabilizuje sie n tyle)

> 20 pokazuje 0,04-0,05

Jeśli na zakresie 20A pokazuje 0,04-0,05, tj. 40-50mA, dość dobry wynik, niejednokrotnie już tu (na AK) spotkałem się z opinią, że 100mA to górna granica przyzwoitości. Więc masz OK, ale wtedy na zakresie 20mA powinno być "przekroczenie zakresu" i pewnie mierzyłeś na 200mA, a wskazania to było 40~50.

Napisano

> Jeśli na zakresie 20A pokazuje 0,04-0,05, tj. 40-50mA, dość dobry wynik, niejednokrotnie już tu (na

> AK) spotkałem się z opinią, że 100mA to górna granica przyzwoitości. Więc masz OK, ale wtedy

> na zakresie 20mA powinno być "przekroczenie zakresu" i pewnie mierzyłeś na 200mA, a wskazania

> to było 40~50.

Z doświadczenia z tanimi multimetrami wiem, że jedyny wiarygodny zakres amperomierza to 10A/20A na boczniku.

Inne mają strasznie dużą rezystancję i fałszują pomiar.

Napisano

> i teraz aku już wywalony jest i leży sobie w garażu od tygodnia, a napiecie nie spada nic 12,4

> jest cały czas

> czeka na naładownie i do bagażnika go ładuje u niech sobie jeździ

To jest napięcie zmierzone bez obciążenia, bliskie sile elektromotorycznej. Pod obciążeniem już nie będzie tak różowo.