Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pasek rozrzadu

Featured Replies

Napisano

> co sadzicie o paskach rozrzadu firmy Gates?

Dobra firma tylko uważać na podróbki i bedzie ok.gif

Napisano

Bardzo dobre.

Napisano

Co? Ano to, że to już teraz coraz gorszy badziew.

Obecnie BAAARDZO polecam paski firmy SKF - ale cholernie trudno dostępne.

Miałem w ręku( tydzień temu ) do astry 3 różne:

gates, bosch i skf - ten ostatni zdecydowanie "najgrubszy" w ręku, nawet czuć że cięższy jest - poprostu taki masywniejszy.

Co do gates jeszcze to tak, jak kupiłem Astrę to była świerzo po wymianie rozrządu (właśnie gates) i jak dobiłem do przebiegu lekko ponad 50.000 to przy porannym rozruchu pasek przeskoczył o kilka zębów - co prawda nic się nie stało (1.6 8V), a stało się to dlatego, że tak się wyciągnął, że napinacz dojechał do końca, a pasek i tak bbył już za luźny.

Jak jeszcze teraz go wymieniałem (bo puściły zimmeringi i cały rozrzad był w oleju) to jak zaczepiłem sobie wszystkie 3 na klamce drzwi a drugą stronę na śrubę, to po naciącnięciu wszytstkich trzech jednakową siłą to gates był najluźniejszy (czyli najdłuższy) potem bosch a najkrótszy skf - był do tego stopnia krótki, że mimo max. cofnięca napinacza nie szło go założyć - musiałem "jak łańcuch na zębatkę w rowerze" - a gates to paluszkami luźno wchodził.

Słowem NIE GATES

Napisano

> Co? Ano to, że to już teraz coraz gorszy badziew.

> Obecnie BAAARDZO polecam paski firmy SKF - ale cholernie trudno dostępne.

> Miałem w ręku( tydzień temu ) do astry 3 różne:

> gates, bosch i skf - ten ostatni zdecydowanie "najgrubszy" w ręku, nawet czuć że cięższy jest -

> Słowem NIE GATES

Kolego,

opowiadasz głupoty.

Po pierwsze SKF nie produkuje pasków, jedynie w zestawach rozrządu SKF włożony jest pasek GATES, CONTI, DAYCO.

Po drugie Gates robi bardzo dobre paski, prawdopodobnie najlepsze.

Napisano

no widze ze specjalista, zapomnial ze na swiecie jest bodaj 3 producentow paskow, reszta tylko branduje badz poprostu przepakowywuje...

Napisano

Kupowane do chyba 5 samochodów - żaden się nie rozpadł, wszystko plug&play, jakość bdb. Zakładane amatorsko, więc bez mierzenia siły naciągu, chodzą bez problemów do dzisiaj smile.gif

Napisano

Conti Gates popularne, dobre i znani producenci aczkolwiek slyszalem o przygodach zwlaszcza o tej drugiej firmie ( byc moze podrobka jakas wadliwa partia ale wiem ze co poniektorzy mechanicy stracili juz do nich zaufanie )

osobiscie w jednym autku mam Conti i jak narazie ok

w innym kiedys byl Dayco z takim juz kupiony i smigal na ryzyk fizyk wink.gif pokrecil sie okolo 60kkm i jeszcze pojechal do innego wlasciciela smile.gif ( zalecana wymiana co 60kkm )

W drugim posiadanym aucie rowniez DAYCO swego czasu polecony przez mechanika ( juz zbliza sie czas jego wymiany ale wszystko gra )

takze ja polecam smialo te, jest to zapewne dobra firma tansza, jeszcze niepodrabiana tyle ze malo popularna i chyba niedoceniana

Napisano

> no widze ze specjalista, zapomnial ze na swiecie jest bodaj 3 producentow paskow, reszta tylko

> branduje badz poprostu przepakowywuje...

Dayco

Gates

Mitsuboshi

Contitech

Bando

i pewnie jeszcze by się kilku znalazło...

Napisano

> Dayco

> Gates

> Mitsuboshi

> Contitech

> Bando

> i pewnie jeszcze by się kilku znalazło...

Flennor chociażby...

Napisano

> Flennor chociażby...

producent?? shocked.gifzlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Hej 30.GIF

zakładać nowego tematu nie będę - skorzystam z tego smile.gif

Otóż: mamy silnik 1.2 8v z Punto I (rok prod. '97) 75km

teraz pytanko czy TEN pasek rozrządu będzie pasować??

Bo z tego co wiem to do tego silnika powinien mieć podobno 108 zębów... na kartonie jest napisane, że ma niby 129 (tak jak jest w 1.1) a w rozpisce modeli wyraźnie widać:

FIAT PUNTO (176) 75 1.2 10/93-09/99 54 73 1242 176A8.000

więc ja już zgłupiałem do reszty spineyes.gif prośba o rozjaśnienie tej kwesti wink.gif

Napisano

Z tego co wiem są dwa rodzaje wink.gif

http://allegro.pl/rozrzad-1-2-kpl-fiat-albea-palio-punto-siena-i3240500340.html

Wszędzie na allegro przed kupieniem karzą podać numer VIN. Zadzwoń do nich (albo do kogokolwiek innego z allegro) i na podstawie Twojego Vinu niech Ci podadzą który pasek musisz mieć u siebie ok.gif

Napisano

> Hej

> zakładać nowego tematu nie będę - skorzystam z tego

> Otóż: mamy silnik 1.2 8v z Punto I (rok prod. '97) 75km

> teraz pytanko czy TEN pasek rozrządu będzie pasować??

> Bo z tego co wiem to do tego silnika powinien mieć podobno 108 zębów... na kartonie jest napisane,

> że ma niby 129 (tak jak jest w 1.1) a w rozpisce modeli wyraźnie widać:

> FIAT PUNTO (176) 75 1.2 10/93-09/99 54 73 1242 176A8.000

> więc ja już zgłupiałem do reszty prośba o rozjaśnienie tej kwesti

Silniki FIRE maja 2 rodzaje pasków. 108 i 129 zębów. Jak jesteś w stanie odczytać ze swojego paska na samochodzie numer to po nim dobierzesz zamiennik.

Napisano

> Wszędzie na allegro przed kupieniem karzą podać numer VIN. Zadzwoń do nich (albo do kogokolwiek

> innego z allegro) i na podstawie Twojego Vinu niech Ci podadzą który pasek musisz mieć u

> siebie

Chyba może być problem bo silnik siedzi w budzie SC więc raczej VIN nic tu nie pomoże grinser006.gif

Napisano

> Chyba może być problem bo silnik siedzi w budzie SC więc raczej VIN nic tu nie pomoże

Teraz już o tym wiem, sam zainteresowany mi napisał o tym zlosnik.gif Najlepiej w takiej sytuacji chyba wyjąć i "naocznie" policzyć ile ma zębów ?

Edit. sposób kolegi Qulek też jest dobry ok.gif

Napisano

> no widze ze specjalista, zapomnial ze na swiecie jest bodaj 3 producentow paskow,

Trzech? Why?

I kto w takim razie produkuje wspomniane tutaj podróbki? spineyes.gif

Napisano

> Chyba może być problem bo silnik siedzi w budzie SC więc raczej VIN nic tu nie pomoże

no dokładnie 270751858-jezyk.gif tym bardziej, że VINu sobie nie spisałem z dawcy mlot.gif

no nic: jak będzie możliwość to rozłoży się osłonę rozrządu i policzy się zęby 270751858-jezyk.gif albo poprostu jeździć i czekać jak yeb... i wtedy wymieniać 270751858-jezyk.gif a właśnie: teoretycznie jakby ten pasek na wysokich obratach strzelił to tłoki raczej zaworów nie pogną?? zlosnik.gif

Napisano

> wysokich obratach strzelił to tłoki raczej zaworów nie pogną??

Nie ma takiej opcji ok.gif

Napisano

Teoretycznie możesz jeździć i czekać, ale w P1 rozrząd robi się w pół godziny pod blokiem także szału ni ma smile.gif Silnik bezkolizyjny oczywiście.