Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taki temat jest - awaria 1.9 120ps

Featured Replies

Napisano

Koleżance "wysiadła" Zafira B 1.9 CDTI 120ps.

Z rozmowy dużo się nie dowiedziałem, ale wstawiła auto do mechaniora i cytuję:

"Ciśnienie paliwa skacze z 200 czegośtam do b.dużych wartości, po rozkręceniu pompy CR okazało się że jest w środku cała zardzewiała, 4 wtryski też są do wymiany" i "to nie Pani wina, to wynik zaniedbań poprzedniego właściciela" - dziewucha jeździ tym samochodem rok, więc raczej jakby zaniedbania były efektem działania poprzedniego właściciela, to awaria nastąpiła by raczej wcześniej.

I teraz najlepsze: wycenił uruchomienie auta, na używanych wtryskiwaczach i używanych/regenerowanych bebechach pompy CR na 8000zł icon_eek.gif

Szybki rzut oka na Allegro: nowa pompa CR to ca. 1500zł, wtryskiwacz do 1.9 120ps ca. 600zł, ktoś tu kogoś chce wydymać?!

P.S. Czy polecany jest diesel service na Heroldów w Wwie?

Napisano

Zaniedbanie to może za dużo powiedziane a raczej paliwo było lane jakieś trefne.

Co do wyceny to na pewno chce koleżankę 270747800-sex.gif zmienić mechanika ok.gif

Napisano

> Ten mogę polecić

> http://www.wrmserwis.pl/

> Kolega radauskas

W Wawie wielkiego wyboru nie masz. Jakościowo to wskazany przez kolegę WRM, ale ceny WOW !!!

Poza Wawą mogę polecić Stalowa Wola http://www.wtryskiwacz.com/ taniej o 40%, a równnie dobrze.

Reszta Śląsk "Turbo" ul. Cieśle 11 Cieśle 56-400,

Bosch Service Ludwik Śmietana, Kobiór ul. Kobiórska 77

Z tymi współpraca była super. Praktycznie zero reklamacji, a ceny życiowe.

Ja bym zweryfikował to u innego mechanika, wykręcił CR oraz wtryski i wysłał do St.W. Wyjdzie o wiele taniej.

Napisano

> W Wawie wielkiego wyboru nie masz. Jakościowo to wskazany przez kolegę WRM, ale ceny WOW !!!

Ceny WOW?! Może nie są dumpingowe ale z tym "WOW" to chyba przesada. Części do wtryskiwaczy kosztują tyle ile kosztują i tu ciężko przyoszczędzić 40% nawet na prowincji.

Chyba, że kolega miał na mysli moich sąsiadów z za płota. Też się biorą za takie roboty,.. może mają inne ceny. Tylko uważnie trzeba poczytać opinie w sieci smile.gif I oba warsztaty są na ul. Heroldów.

P.S.

Ostatnio pozyskałem 3-go klienta ( warsztat ) z dalekiej prowincji, a konkretnie z Ełku. Skoro wysyłają mi wtryski do naprawy i jeden drugiemu poleca to znaczy, że i jakość i cena jest do zaakceptowania,.. chyba. I szczerze powiem - klientów, którzy chcą naprawić za pół ceny, a do tego profesjonalnie i jeszcze dostać z rok gwarancji bez limitu km. to ja raczej dziękować grinser006.gif

P.S.2

Permanentnie naduzywanym słowem w naprawie wtrysków jest nicniemówiące słowo "regeneracja". Jednemu naprawie wtrysk za 150,- innemu taki sam wtrysk za 600,-. A potem obaj napiszą na forum, że mają wtryski "regenerowane". Trzeba konkretnie wiedzieć co się we wtrysku zepsuło, jak można to naprawić i ile to kosztuje.

Napisano

> Ceny WOW?! Może nie są dumpingowe ale z tym "WOW" to chyba przesada. Części do wtryskiwaczy

> kosztują tyle ile kosztują i tu ciężko przyoszczędzić 40% nawet na prowincji.

> Chyba, że kolega miał na mysli moich sąsiadów z za płota. Też się biorą za takie roboty,.. może

> mają inne ceny. Tylko uważnie trzeba poczytać opinie w sieci I oba warsztaty są na ul.

> Heroldów.

> P.S.

> Ostatnio pozyskałem 3-go klienta ( warsztat ) z dalekiej prowincji, a konkretnie z Ełku. Skoro

> wysyłają mi wtryski do naprawy i jeden drugiemu poleca to znaczy, że i jakość i cena jest do

> zaakceptowania,.. chyba. I szczerze powiem - klientów, którzy chcą naprawić za pół ceny, a do

> tego profesjonalnie i jeszcze dostać z rok gwarancji bez limitu km. to ja raczej dziękować

> P.S.2

> Permanentnie naduzywanym słowem w naprawie wtrysków jest nicniemówiące słowo "regeneracja". Jednemu

> naprawie wtrysk za 150,- innemu taki sam wtrysk za 600,-. A potem obaj napiszą na forum, że

> mają wtryski "regenerowane". Trzeba konkretnie wiedzieć co się we wtrysku zepsuło, jak można

> to naprawić i ile to kosztuje.

Witam

Na wstępie pełny szacunek za wykonywaną pracę, ale co do wypowiedzi to się nie zgodzę i sorry, ale jak ja "kocham" takie teksty i rozmydlanie sprawy.

Proszę tak nie pisać i nie zakrzywiać rzeczywistości, deprecjonując pracę innych warsztatów. O tym co kto robi jakościowo ocenia klient po naprawie, najczęściej na takich forach "wiesza psy".

Tu się zgodzę z Panem , że "Trzeba konkretnie wiedzieć co się we wtrysku zepsuło, jak można to naprawić i ile to kosztuje.", ale wymiana wszystkiego jak leci po 600-800zł za wtrysk jest jakościowo dobrym rozwiązaniem i mało ryzykownym tylko cena jest nieprzystępna.

Poza tym proszę udostępnić oficjalnie na swojej stronie internetowej swój cennik napraw i będzie można mieć rozeznanie, porównanie do cennika Bosha http://www.wtryskiwacz.com/ w Stalowej Woli, gdzie można też obejrzeć filmiki jak to oni robią. Będzie można dokonać wyboru przed rozpoczęciem naprawy, a nie gdy samochód już rozłożono. Co jest nagminnym "łowieniem" klienta w Warszawie z tekstem "rozbierzemy zobaczymy", a ryzyko naprawy i kosztów najlepiej przenosi się na klienta. Tylko proszę nie pisać, że się nie da, bo to typowo amatorskie podejście. Profesjonalny warsztat zna swoją pracę może określić koszt z już max. odchyleniem 10%.

A uczciwie powinno być tak, Praca tyle a tyle zgodnie z cennikiem, a części również wg cennika.

Co do ceny części między Wawą, a prowincją różnią się się te ceny znacznie narzutem, a sama praca w Wawie kosztuje często drugie tyle ile części. Co nie jest adekwatne do poświęconego czasu na naprawę, bo jak widać można taniej.

Ale aby to zrozumieć trzeba postawić się w roli klienta, a nie właściciela serwisu, który pieniądze zainwestowane w serwis chce odzyskać w rok. Byłoby to dobre gdyby klient mógł kupić co roku nowe auto, ale wówczas nie jeździłby na serwis.

Napisano

> jak ja "kocham" takie teksty i rozmydlanie sprawy.

Trzeba też wczuć się w rolę warsztatu i nie ma tu rozmydlania. Mówienie "rozbierzemy - zobaczymy" nie jest żadnym łowieniem klienta. Klient dzwoni i zadaje "głupie"pytanie ile kosztuje regeneracja wtryskiwacza do Vectry 120PS. I co ja mam mu powiedzieć? Że 650,- czy 150,-? Jak powiem 650,- to może się zniechęcić i pojedzie do kogoś innego, kto mu naprawi za 150,- i powie, że próbowałem go oszukać. A jak mu powiem 150,- żeby przyjechał to co potem zrobie jak sie okaże, że musi być naprawa za 650,-? Dlatego zawsze mówie, że wszystko zalezy od sprawdzenia i weryfiklacji. W jakim warsztacie klient może stać przy maszynie i obserwować sprawdzenie wtrysków? Chyba tylko u mnie. I zawsze do tego zachęcam. I to jest próba "warszafskiego" naciagania? kto do mnie dzwonił i rozmawiał to wie, że jak mało który "fachowiec" potrafie rozmawiać długo i odpowiadać na wszelkie pytania. U mnie nie ma: "Pan przyjedzie to się zobaczy" i trzask słuchawką.

Nie wiem jaki miałeś ze mną komntakt i czego dotyczył i nie wiem co Ci tam nie pasowało. Ale widocznie "coś".

A cennika nie zamieszczam bo każdemu szczegółowow mogę wytłumaczyć przez telefon jakie mogą być koszta w zależności od usterek. Sztywny cennik- sztywne procedury. Czasami trzeba być elastycznym wobec klienta,... w miarę zdrowego rozsądku.

P.S.

Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wycenił naprawę (pełną) wtryskiwacza boscha n.p do Vectry na 800,- zł. Na dzień dzisiejszy to ok. 600,- +/- 50,-. W zalezności od typu wtryskiwacza.

P.S.2

Filmiki może kiedyś zrobię. Mam pół szafy sprzętu, którego praktycznie nie uzywam. Ale na potrzeby filmu wyjmę z szafy i użyję. Będzie wyglądało profesjonalniej,.. choć to będzie ściema smile.gif

I na tym swoje wyjaśnienia kończę bo ktoś gotów pomysleć, że się tłumaczę,.. a nie mam z czego. Na szczęscie klient może wybierać i pewnie 90% najpierw obdzwoni parę zakładów i wybierze ten najwłaściwszy.

Napisano
  • Autor

> Trzeba też wczuć się w rolę warsztatu i nie ma tu rozmydlania.

A teraz już poza konkurencją tej konkretnej awarii: - czy regenerujecie wtryski Denso z z17dtr/z17dtj? - czy robicie na tych silnikach cziptuning? - czy jesteście w stanie usunąć DPFa?

Napisano

> Trzeba też wczuć się w rolę warsztatu i nie ma tu rozmydlania. Mówienie "rozbierzemy - zobaczymy"

> nie jest żadnym łowieniem klienta. Klient dzwoni i zadaje "głupie"pytanie ile kosztuje

> regeneracja wtryskiwacza do Vectry 120PS. I co ja mam mu powiedzieć? Że 650,- czy 150,-? Jak

> powiem 650,- to może się zniechęcić i pojedzie do kogoś innego, kto mu naprawi za 150,- i

> powie, że próbowałem go oszukać. A jak mu powiem 150,- żeby przyjechał to co potem zrobie jak

> sie okaże, że musi być naprawa za 650,-? Dlatego zawsze mówie, że wszystko zalezy od

> sprawdzenia i weryfiklacji. W jakim warsztacie klient może stać przy maszynie i obserwować

> sprawdzenie wtrysków? Chyba tylko u mnie. I zawsze do tego zachęcam. I to jest próba

> "warszafskiego" naciagania? kto do mnie dzwonił i rozmawiał to wie, że jak mało który

> "fachowiec" potrafie rozmawiać długo i odpowiadać na wszelkie pytania. U mnie nie ma: "Pan

> przyjedzie to się zobaczy" i trzask słuchawką.

> Nie wiem jaki miałeś ze mną komntakt i czego dotyczył i nie wiem co Ci tam nie pasowało. Ale

> widocznie "coś".

> A cennika nie zamieszczam bo każdemu szczegółowow mogę wytłumaczyć przez telefon jakie mogą być

> koszta w zależności od usterek. Sztywny cennik- sztywne procedury. Czasami trzeba być

> elastycznym wobec klienta,... w miarę zdrowego rozsądku.

> P.S.

> Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek wycenił naprawę (pełną) wtryskiwacza boscha n.p do Vectry

> na 800,- zł. Na dzień dzisiejszy to ok. 600,- +/- 50,-. W zalezności od typu wtryskiwacza.

> P.S.2

> Filmiki może kiedyś zrobię. Mam pół szafy sprzętu, którego praktycznie nie uzywam. Ale na potrzeby

> filmu wyjmę z szafy i użyję. Będzie wyglądało profesjonalniej,.. choć to będzie ściema

> I na tym swoje wyjaśnienia kończę bo ktoś gotów pomysleć, że się tłumaczę,.. a nie mam z czego. Na

> szczęscie klient może wybierać i pewnie 90% najpierw obdzwoni parę zakładów i wybierze ten

> najwłaściwszy.

Osobiście nic do Pana nie mam, ani bezpośrednio, ani pośrednio.

Przecież napisałem Ci, że "pełny szacunek za wykonywaną pracę."

Pochwalić nawet mogę, bo znam kilka Twoich napraw i jak pisałem jakościowo nie ma się czego czepić. Cenowo to wg mnie jednak się cenisz.

Rozumiem też dlaczego. Nadmiar pracy i to za mniej (bo przecież ten mechanik jest tani) też jest niedobry.

Wyraziłem jedynie swój sprzeciw co do sposobu wypowiedzi.

Ja naprawiam różne drobne rzeczy dla siebie, znajomych i znajomych znajomych.

Bardzo często właśnie spotykam się, że po drogich warsztatach naprawa wcale nie jest dobrze wykonana za klient ma dobrze zdarty portfel.

I wcale nie naprawiam. Po prostu odsyłam do tego samego warsztatu, bo poprawiać po drugim czy trzecim to nie dla mnie. A jak nie da rady tam naprawić to odsyłam ludziska do znajomego rzeczoznawcy.

Powodem tego jest to co pisałem wyżej "łowienie" i łojenie, a klient jak to klient najczęściej nie zna się na robocie. Jeden chce dobrze drugi chce taniej.

Napisano

> A teraz już poza konkurencją tej konkretnej awarii: - czy regenerujecie wtryski Denso z

> z17dtr/z17dtj? - czy robicie na tych silnikach cziptuning? - czy jesteście w stanie usunąć

> DPFa?

Wtrysków DENSO nie naprawiam. Mogę sprawdzić, ew. przeczyścić końcówkę wtrysku ( jeśli to mogłoby im pomóc ).

Tych aut nie chipuje ale możliwe, że ktoś to robi. Mój sprzęt tego nie ogarnia. W każdym razie z pewnością sterownik trzeba będzie wyjąć i dłubać wewnątrz.

Usuwanie DPFa tylko przez montaż emulatora.

Ale trzeba pytać w różnych firmach bo profesjonalnego sprzętu do takich robót jest sporo i technologia wciąż idzie naprzód.

Napisano

> Profesjonalny warsztat zna swoją pracę może określić koszt z już max. odchyleniem 10%.

Jeszcze słówko do naszej dyskusji. Z pewnymi sugestiami mogę się zgodzić ale z powyższą absolutnie nie. W mojej specjalizacji to bzdura. Jeśli podałbym klientowi cene naprawy układu wtryskowego z dokładnością do 10% przed rozgrzebaniem podezspołów wykazałbym się nie tylko brakiem profesjonalizmu ale i głupotą. Weźmy dla przykładu mojego ulubionego Forda Mondeo 2,0 TDCI na układzie delphi. Przyjeżdzają dwa takie auta z tymi samymi objawami i z takimi samymi błędami w sterowniku. jeden wyjedzie naprawiony za 500,- zł., a drugi będzie musiał zostawić 5.000,- zł. Dopóki nie zacznę tego rozgrzebywać niczego nie wiem. Oczywiście obu klientom mogę "na dzieńdobry" powiedzieć, że kosztować to będzie 5.000,-. Ale to inny rodzaj "profesjonalizmu" zlosnik.gif Cene z dokładnością do 10% przed robotą to można określi przy wymianie klocków hamulcowych albo paska rozrządu,.. i to też nie zawsze.

Napisano
  • Autor

> Wtrysków DENSO nie naprawiam. Mogę sprawdzić, ew. przeczyścić końcówkę wtrysku ( jeśli to mogłoby

> im pomóc ).

> Tych aut nie chipuje ale możliwe, że ktoś to robi. Mój sprzęt tego nie ogarnia. W każdym razie z

> pewnością sterownik trzeba będzie wyjąć i dłubać wewnątrz.

> Usuwanie DPFa tylko przez montaż emulatora.

> Ale trzeba pytać w różnych firmach bo profesjonalnego sprzętu do takich robót jest sporo i

> technologia wciąż idzie naprzód.

Pytania raczej 'na zaś', bo wtryskiwacze OK, DPF nie sprawia problemu, za to mocy trochę mało... wink.gif

Myślałem, że już ktoś to rozgryzł i fajnie by było gdyby był z polecenia.

Napisano

> Pytania raczej 'na zaś', bo wtryskiwacze OK, DPF nie sprawia problemu, za to mocy trochę mało...

> Myślałem, że już ktoś to rozgryzł i fajnie by było gdyby był z polecenia.

Szansa jest. Poszperam w branży i dam znać

Napisano

> Pytania raczej 'na zaś', bo wtryskiwacze OK, DPF nie sprawia problemu, za to mocy trochę mało...

> Myślałem, że już ktoś to rozgryzł i fajnie by było gdyby był z polecenia.

Wiem, że oni www.tuneforce.pl we współpracy z zagranicą ostro próbowali rozgryźć temat, ale nie wiem na czym stanęło. Zadzwoń.

Co do polecenia to w innych silniczkach są bezbłędni.

Napisano

> Koleżance "wysiadła" Zafira B 1.9 CDTI 120ps.

> Z rozmowy dużo się nie dowiedziałem, ale wstawiła auto do mechaniora i cytuję:

> "Ciśnienie paliwa skacze z 200 czegośtam do b.dużych wartości, po rozkręceniu pompy CR okazało się

> że jest w środku cała zardzewiała, 4 wtryski też są do wymiany" i "to nie Pani wina, to wynik

> zaniedbań poprzedniego właściciela" - dziewucha jeździ tym samochodem rok, więc raczej jakby

> zaniedbania były efektem działania poprzedniego właściciela, to awaria nastąpiła by raczej

> wcześniej.

> I teraz najlepsze: wycenił uruchomienie auta, na używanych wtryskiwaczach i

> używanych/regenerowanych bebechach pompy CR na 8000zł

> Szybki rzut oka na Allegro: nowa pompa CR to ca. 1500zł, wtryskiwacz do 1.9 120ps ca. 600zł, ktoś

> tu kogoś chce wydymać?!

> P.S. Czy polecany jest diesel service na Heroldów w Wwie?

Prawidłowa regeneracja wtryskiwaczy nie jest zwykle tania, a wtryskiwacze po regeneracji powinny mieć nadany nowy kod IMA by sterownik mógł odpowiednio dobierać korekty.

Większość warsztatów robi ,,regenerację'' po łebkach pomijając ten drobny, ale bardzo istotny element jak nadanie nowych kodów.

Teorii w necie oczywiście są tysiące, niektórzy wkładają inne wtryski nawet ich nie kodując i jeżdżą, ale osobiście twierdzę, że jesli wydawać pieniądze to na coś zrobionego zgodnie z rzemiosłem, a nie u ,,Heńka'' w garażu.

Napisano

> Prawidłowa regeneracja wtryskiwaczy nie jest zwykle tania, a wtryskiwacze po regeneracji powinny

> mieć nadany nowy kod IMA by sterownik mógł odpowiednio dobierać korekty.

> Większość warsztatów robi ,,regenerację'' po łebkach pomijając ten drobny, ale bardzo istotny

> element jak nadanie nowych kodów.

> Teorii w necie oczywiście są tysiące, niektórzy wkładają inne wtryski nawet ich nie kodując i

> jeżdżą, ale osobiście twierdzę, że jesli wydawać pieniądze to na coś zrobionego zgodnie z

> rzemiosłem, a nie u ,,Heńka'' w garażu.

Ach te mityczne kody! Najwięcej o nich mówią Ci, którzy coś tam wiedzą ale tylko "coś tam". Ja po naprawie nie nadaję kodów ale nie naprawiam ich w garażu i nie mam na imię "Heniek". I zapewniam Cię, że nie odróżnisz auta, w którym naprawiono wtryski z nadanymi kodami o drugiego z wtryskami po mojej naprawie. Dodam jeszcze, że przesadny nadmiar pewnych procedur i technologii w pewnym momencie zwalnia mechanika ( w każdym razie tak mu się wydaje ) od samodzielnego myślenia i wyciągania wniosków. I często prowadzi to do tego, że auto z jakimiś niedomaganiami trafia do warsztatu gdzie wstępna diagnoza wskazuje na wtryski. Wtryski trafiają do specjalistycznego zakładu gdzie są zweryfikowane jako złe. Zostają naprawione, klient płaci 2 - 3 tys., a auto dalej ma te niedomagania, które miało. Bo choć wtryski nie spełniały jakiś tam parametrów to nie one były przyczyną niedomagań w aucie. Czy klient jest zadowolony? Nie wiem,.. w każdym razie wtryski ma już ok. z nadanymi kodami, tyle, że auto nie jeździ. To oczywiście skrajny przypadek ale tak się często dzieje.

Czasami zaglądam na różne fora i śmiać mi się chce jak właściciele Opli panikują jak im w aucie korekty przekroczą magiczną wartość 0,6. Auto jeździ super, a oni już pytają gdzie i za ile regenerować wtryski facepalm%5B1%5D.gif

P.S.

Zagorzałym zwolennikom kodowania zalecam przynajmniej raz w roku wymontować wtryski i zawieźć je do serwisu na nadanie nowych kodów. Parametry wtrysków w miarę zużycia wciąż się zmieniają więc koniecznie trzeba im wciąż na bieżąco nadawać nowe kody. Inaczej auto nie będzie jeździć zlosnik.gif

Napisano

> Czasami zaglądam na różne fora i śmiać mi się chce jak właściciele Opli panikują jak im w aucie

> korekty przekroczą magiczną wartość 0,6. Auto jeździ super, a oni już pytają gdzie i za ile

> regenerować wtryski

W tym temacie to chyba forum Vectry przoduje zlosnik2.gif

Jakie tam ludzie toczą walki ze swoimi autami to włosy siwieją.

Napisano

> W tym temacie to chyba forum Vectry przoduje

> Jakie tam ludzie toczą walki ze swoimi autami to włosy siwieją.

Tak się generalnie dzieje ze wszystkimi markami aut.

Jakby człowiek przed wyborem auta poczytał wszystkie fora internetowe na temat aut, ich awarii, kosztów napraw, oszustw mechaników itp.,to włosy stają dęba yikes.gif

I najlepiej byłoby jeździć autobusem smile.gif

Napisano

> W tym temacie to chyba forum Vectry przoduje

> Jakie tam ludzie toczą walki ze swoimi autami to włosy siwieją.

Póki sam nie masz auta z problemami możesz się naśmiewać z innych (oczywiście nie życzę), nie sądzę że ktoś ,,panikuje'' kiedy jego samochód pracuje idealnie ot tak dla sportu.

Sam miałem w Cromie silnik 1.9 MJTd bardzo popularny w Vectrze i problem którego o ile wiem nikomu jeszcze nie udało się rozwiązać (bąk po odpaleniu) choć wymienione było praktycznie wszystko.

Najprościej jest oczywiście negować to i tamto, śmiać się z korekcji, nabijać z właścicieli - to nic nie kosztuje i jest cool. Dużo trudniej zastanowić się i napisać coś mądrego co pomoże rozwiązać problem.

Napisano

> Póki sam nie masz auta z problemami możesz się naśmiewać z innych (oczywiście nie życzę), nie sądzę

> że ktoś ,,panikuje'' kiedy jego samochód pracuje idealnie ot tak dla sportu.

> Sam miałem w Cromie silnik 1.9 MJTd bardzo popularny w Vectrze i problem którego o ile wiem nikomu

> jeszcze nie udało się rozwiązać (bąk po odpaleniu) choć wymienione było praktycznie wszystko.

> Najprościej jest oczywiście negować to i tamto, śmiać się z korekcji, nabijać z właścicieli - to

> nic nie kosztuje i jest cool. Dużo trudniej zastanowić się i napisać coś mądrego co pomoże

> rozwiązać problem.

Nie popadajmy w skrajności. Nie naśmiewam się z ludzi, którzy maja problemy z autem ale przyznaje, że podśmiewam się z tych, którzy problemów nie mają, a już chcą regenerować wtryski bo naczytali się na forach, że korekcje powyżej 0,6 to katastrofa.

Siwy bąk przy rozruchu fiartowskiego diesla 150KM rzeczywiście występuje i jak na razie nie ma mądrego, który by tę zagadke definitywnie rozwiązał. Mam to również w swoim Stilo ( mam go prawie od nowości ) i od początku siwy bąk jest. Lato, zima- bez znaczenia. Oczywiście wszystko sprawdzone i wszystko jest ok.

Mam teraz wgraną pewną modyfikację softu, która niby ma poprawić " cos tam " przy rozruchu ale autem jeździ syn i nie mogę obiektywnie powiedzieć czy coś się zmieniło. Musiałbym dostać auto na parę dni do użytkowania, a jakos nie ma okazji.

Napisano

> Nie popadajmy w skrajności. Nie naśmiewam się z ludzi, którzy maja problemy z autem ale przyznaje,

> że podśmiewam się z tych, którzy problemów nie mają, a już chcą regenerować wtryski bo

> naczytali się na forach, że korekcje powyżej 0,6 to katastrofa.

> Siwy bąk przy rozruchu fiartowskiego diesla 150KM rzeczywiście występuje i jak na razie nie ma

> mądrego, który by tę zagadke definitywnie rozwiązał. Mam to również w swoim Stilo ( mam go

> prawie od nowości ) i od początku siwy bąk jest. Lato, zima- bez znaczenia. Oczywiście

> wszystko sprawdzone i wszystko jest ok.

> Mam teraz wgraną pewną modyfikację softu, która niby ma poprawić " cos tam " przy rozruchu ale

> autem jeździ syn i nie mogę obiektywnie powiedzieć czy coś się zmieniło. Musiałbym dostać auto

> na parę dni do użytkowania, a jakos nie ma okazji.

Poruszyłeś ciekawy temat, sam jestem prawie pewien, że winę za ,,bąka'' ponosi zbabrany soft. Po prostu ktoś dał ,,ciała'' i zbabrał program, ale mądrego który by go poprawił nie znam. I nie chodzi tu raczej o samą dawkę rozruchową. Ja swój dylemat załatwiłem raz na zawsze - sprzedałem samochód smile.gif

Napisano

> Poruszyłeś ciekawy temat, sam jestem prawie pewien, że winę za ,,bąka'' ponosi zbabrany soft. Po

> prostu ktoś dał ,,ciała'' i zbabrał program, ale mądrego który by go poprawił nie znam. I nie

> chodzi tu raczej o samą dawkę rozruchową. Ja swój dylemat załatwiłem raz na zawsze -

> sprzedałem samochód

Też upatrywałbym przyczyny w sofcie. Być może zbyt wczesna lub zbyt duża dawka rozruchowa powoduje ten problem.