Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sens wymiany rozrzadu bezposrednio przed wyjazdem na urlop

Featured Replies

Napisano

witka!

w moim kiblu 1.9tdi pasek ma juz nakrecone 80kkm.w/g instrukcji wymiana jest co 90kkm ale podobno dotyczy to fabrycznego paska zlosnik.gif

i teraz myslenice-za 2 tygodnie jade do polski [w sumie jakies 4-4,5kkm] i zastanawiam sie jaka opcja bylaby najlepsza.

1.wymienic teraz-tu boje sie ze jakas niedokladnosc w montazu wyjdzie w srodku drogi angryfire.gif

2.wymienic w Polsce-dotychczas tak robilem ale tym razem wyjatkowo bede zabiegany i auto mi bedzie potrzebne caly czas.

3.wymienic po powrocie-boje sie jednak ze wczesniej pasek moze powiedziec 30.GIF

sklaniam sie ku pierwszej opcji wiec zastanawiam sie jak duze jest ryzyko bo zanim wyjade zdaze zrobic moze 300km .czy na tym dystansie wyjda ewentualne bledy przy montazu paska?

Napisano

Wymienić przed wyjazdem i cieszyć się spokojem na trasie. Jak coś byłoby nie tak z wymianą to wyjdzie od razu, a nie na trasie...

Napisano

> witka!

> w moim kiblu 1.9tdi pasek ma juz nakrecone 80kkm.w/g instrukcji wymiana jest co 90kkm ale podobno

> dotyczy to fabrycznego paska

> i teraz myslenice-za 2 tygodnie jade do polski [w sumie jakies 4-4,5kkm] i zastanawiam sie jaka

> opcja bylaby najlepsza.

> 1.wymienic teraz-tu boje sie ze jakas niedokladnosc w montazu wyjdzie w srodku drogi

> 2.wymienic w Polsce-dotychczas tak robilem ale tym razem wyjatkowo bede zabiegany i auto mi bedzie

> potrzebne caly czas.

> 3.wymienic po powrocie-boje sie jednak ze wczesniej pasek moze powiedziec

> sklaniam sie ku pierwszej opcji wiec zastanawiam sie jak duze jest ryzyko bo zanim wyjade zdaze

> zrobic moze 300km .czy na tym dystansie wyjda ewentualne bledy przy montazu paska?

IMO 300km może być mało aby coś wyszło. Ja bym zrzucił osłonę rozrządu (masz ją w dużo lepszym miejscu niż np w Octavii) i zobaczył jak wszystko wygląda. Jeśli wizualnie jest ok plus nie masz rano jakichś dziwnych odgłosów to wymieniłbym w PL. Pytanie drugie : ile lat ma obecny pasek? Jeśli poniżej 5 to nawet bym nie zaglądał tylko jechał do PL.

Napisano
  • Autor

> Pytanie drugie : ile lat ma obecny

> pasek? Jeśli poniżej 5 to nawet bym nie zaglądał tylko jechał do PL.

popatrzylem w papiery-pasek byl wymieniony w styczniu 2008 przy stanie 93 kkm.teraz ma 172kkm.czyli 5 lat juz minelo w styczniu.

dalej wiec nie wiem co robic niewiem.gif

Napisano

Zrobic po powrocie do UK. Ja bym nie ryzykowal zrobienia rozrządu i jazdy w dluga trase tak od razu - za duza szansa ze cos ktoś zle zrobil.

A co do przebiegu - nigdy w zadnym aucie nie pilnowowalem wymiany rozrządu wg zaleceń producenta - zwykle przedluzalem to o 10kkm czy więcej - do momentu gdy miałem na to kase, nie przesadzajmy, to nie jest tak ze od razu sie rozrząd zrywa gdy osiągnie przebieg który jest napisany w instrukcji.

Jako ciekawostke dodam ze mojemu koledze który nie uznaje jakiegokolwiek serwisowania samochodow (czyli tak jak się robi na zachodzie UE - kupuje się auto i jeździ, bez zaglądania do czegokolwiek) w 1.9TDI się zerwal rozrząd po 170kkm od ostatniej wymiany przez poprzedniego wlasciciela.

Napisano
  • Autor

> Zrobic po powrocie do UK. Ja bym nie ryzykowal zrobienia rozrządu i jazdy w dluga trase tak od razu

> - za duza szansa ze cos ktoś zle zrobil.

> A co do przebiegu - nigdy w zadnym aucie nie pilnowowalem wymiany rozrządu wg zaleceń producenta -

> zwykle przedluzalem to o 10kkm czy więcej - do momentu gdy miałem na to kase, nie

> przesadzajmy, to nie jest tak ze od razu sie rozrząd zrywa gdy osiągnie przebieg który jest

> napisany w instrukcji.

> Jako ciekawostke dodam ze mojemu koledze który nie uznaje jakiegokolwiek serwisowania samochodow

> (czyli tak jak się robi na zachodzie UE - kupuje się auto i jeździ, bez zaglądania do

> czegokolwiek) w 1.9TDI się zerwal rozrząd po 170kkm od ostatniej wymiany przez poprzedniego

> wlasciciela.

liczylem ze sie odezwiesz ok.gif

tak chyba zrobie hmm.gif

Napisano

> liczylem ze sie odezwiesz

blush.gifskromny.gif

> tak chyba zrobie

Bardziej bym się bał jechać na swiezym rozrządzie zlozonym przez niewiadomo kogo, niż na starym po 80kkm wink.gif

Napisano

> Bardziej bym się bał jechać na swiezym rozrządzie zlozonym przez niewiadomo kogo, niż na starym po

> 80kkm

Co można popsuć przy wymianie paska rozrządu? Poważnie pytam, zakładając oczywiście, że robi to ktoś, kto już kiedyś widział na oczy silnik spalinowy.

Ja bym zrobił w ASO i pojechał na wakacje bez zastanawiania się całą drogę czy pasek zaraz nie strzeli.

Napisano

Może być jakaś wada fabryczna rolki pompki czy innego napinacza która wyjdzie krótko po założeniu.

Napisano

> Co można popsuć przy wymianie paska rozrządu? Poważnie pytam, zakładając oczywiście, że robi to

Tematy na forum potwierdzaja ze moze zdarzyc sie dziesiatki rzeczy. Zle zalozony pasek (np o jeden zab) co od razu moze nie byc wykrywane przez czujniki, fabryczna wada jakiegos elementu, uszodzenie przez mechanika jakiegos innego elementu przy demontazu, rozszczelnienie ukladu chlodzenie jak ktos robi pompe wody itd itp. Niektore rzeczy wychodza np po paruset km.

Napisano

> Co można popsuć przy wymianie paska rozrządu? Poważnie pytam, zakładając oczywiście, że robi to

> ktoś, kto już kiedyś widział na oczy silnik spalinowy.

Mógł ktoś przypadkiem, przy użyciu młotka, źle założyć koło pasowe wałka rozrządu

Napisano
  • Autor

> Bardziej bym się bał jechać na swiezym rozrządzie zlozonym przez niewiadomo kogo, niż na starym po

> 80kkm

gosciu ktory mi to bedzie robil pracowal lata temu w serwisie vw.nie robilem jeszcze nic u niego ale kolega wymienial rozrzad w 1.9 cdti i juz rok jezdzi

waytogo.gif

Napisano

> Zrobic po powrocie do UK. Ja bym nie ryzykowal zrobienia rozrządu i jazdy w dluga trase tak od razu

> - za duza szansa ze cos ktoś zle zrobil.

> A co do przebiegu - nigdy w zadnym aucie nie pilnowowalem wymiany rozrządu wg zaleceń producenta -

> zwykle przedluzalem to o 10kkm czy więcej - do momentu gdy miałem na to kase, nie

> przesadzajmy, to nie jest tak ze od razu sie rozrząd zrywa gdy osiągnie przebieg który jest

> napisany w instrukcji.

> Jako ciekawostke dodam ze mojemu koledze który nie uznaje jakiegokolwiek serwisowania samochodow

> (czyli tak jak się robi na zachodzie UE - kupuje się auto i jeździ, bez zaglądania do

> czegokolwiek) w 1.9TDI się zerwal rozrząd po 170kkm od ostatniej wymiany przez poprzedniego

> wlasciciela.

Tak czytam te głupoty i zastanawiam się kiedy osiągniesz szczyt swojego trolowania...

Napisano

> IMO 300km może być mało aby coś wyszło.

imo u mnie po 100 km wyszło. gościu żle założył rolke i ścinało pasek. oczywiście jakbym nie zajrzał pod maske, to by go ścieło w najmniej odpowiednim momencie, a tak to od razu na hol i do pacana na poprawke

Napisano

> 80kkm

No chyba wie komu daje samochód do naprawy, co nie?