Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rav4- ogłoszenie (co myslicie)

Featured Replies

Napisano

Witajcie, znajomy chce kupić Rav4. Znalazł ogłoszenie w jednym z serwisów Toyota:

Ogłoszenie tu Pytanie czy po zdjeciach mozna stwierdzić, że "coś było robione z blacharką"? jak widać niektóre elementy są ciemniejsze. Cena też jakby nie taka jak trzeba...

Z góry dzięki za Wasze opinie!

T.

Napisano

> Witajcie, znajomy chce kupić Rav4. Znalazł ogłoszenie w jednym z serwisów Toyota:

> Ogłoszenie tu Pytanie czy po zdjeciach mozna stwierdzić, że "coś było robione z blacharką"? jak

> widać niektóre elementy są ciemniejsze. Cena też jakby nie taka jak trzeba...

> Z góry dzięki za Wasze opinie!

> T.

Ja kupiłem avewnę z toyota.pewneauto.pl. Jest tam teraz jedna z 2007go, ale nieco droższa. Może jednak warto?

Napisano
  • Autor

Tomek, a jak patrzysz na tą konkretną ? :-)

Napisano

2,o benzyna - Spalanie: yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

Średnie -4,8 litra

Trasa - 4,2 litra

Miasto- 5,7 litra

Napisano

> 2,o benzyna - Spalanie:

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

to taki "chłyt marketingowy" - jedynka z przodu w domyśle biglaugh.gif

Napisano

> to taki "chłyt marketingowy" - jedynka z przodu w domyśle

żadna jedynka z przodu... Tak "no oko" to spalanie na 50km... w końcu nigdzie nie napisali, że na 100. Mój diesel 1.9 w mniejszej budzie kompakta pali więcej...

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

Hehehe tez to mi sie najbardziej rzucilo w oczy w tym ogloszeniu grinser006.gif

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

A na liczniku jest 11,5 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Widziałem ;-) O blachy mi chodzi :-)

Spamerzy ech zlosnik.gif

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

I to w automacie hehe.gif

Napisano

> Tomek, a jak patrzysz na tą konkretną ? :-)

Tarku, odkąd na moją astrę napisali, że miała cały przód wymieniony nie podejmuję się powiedzenia czego kolwiek po zdjęciach. Na nich widać jedynie kolor i wyposażenie wnętrza.

Samochód trzeba wziąć na podnośnik a potem zmierzyć geometrię. Jeśli nawet ma pomalowany błotnik czy zderzak to jest to żaden feler. Ważne jest podwozie i silnik. Tam będzie widać czy była walona. Otarcia i drobne stłuczki nie stanowią problemu.

Nawet jeśli ktoś malował "w stodole" i za dwa lata rdza wyjdzie to za 300zł można element pomalować porządnie jeszcze raz.

Doczytaj jeszcze o automatach. Było chyba coś takiego, że któreś typy skrzyń w toyotach były kłopotliwe, ale teraz nie pamiętam które.

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

To dla tych co do MM nie wchodzą. Nie powinieneś na to zwracać uwagi, no chyba że MM szerokim łukiem omijasz.

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

Moze chodziło o galony, nie litry ??? biglaugh.gif

Napisano

> Ja kupiłem avewnę z toyota.pewneauto.pl. Jest tam teraz jedna z 2007go, ale nieco droższa. Może

> jednak warto?

moja jest z 2007 2.2 d4d, rok temu w serwisie chcieli ją odkupić za 56.000 więc widzę że ceny poleciały hehe.gif

Napisano

> Doczytaj jeszcze o automatach. Było chyba coś takiego, że któreś typy skrzyń w toyotach były

> kłopotliwe, ale teraz nie pamiętam które.

Nie wiem jak z awaryjnością ale ta konfiguracja (benzyna + automat) jest moim zdaniem kiepskim pomysłem.

Skrzynia bardzo muli samochód, nie czuje się zupełnie jego mocy. Myślę, że przy jazdach w trasie może się to koledze dać we znaki.

Napisano

> Nie wiem jak z awaryjnością ale ta konfiguracja (benzyna + automat) jest moim zdaniem kiepskim

> pomysłem.

> Skrzynia bardzo muli samochód, nie czuje się zupełnie jego mocy. Myślę, że przy jazdach w trasie

> może się to koledze dać we znaki.

Rav 4 to nie auto sportowe. Mam avene z tym silnikiem i na trasie nie zmieniam biegów, na piątce można jechać spokojnie od 60 do max. Jak ktoś chce się tylko przemieszczać, a nie walczyć o pozycję przed światłami to i 1.8 z automatem mu starczy.

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

na 50 km smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak ktoś chce się tylko przemieszczać, a nie walczyć o

> pozycję przed światłami to i 1.8 z automatem mu starczy.

Święta prawda :-)

Napisano

> Rav 4 to nie auto sportowe. Mam avene z tym silnikiem i na trasie nie zmieniam biegów, na piątce

> można jechać spokojnie od 60 do max. Jak ktoś chce się tylko przemieszczać, a nie walczyć o

> pozycję przed światłami to i 1.8 z automatem mu starczy.

Co kto lubi...jeżeli chce się mieć komfort przy wyprzedzaniu, warto wziąć manuala. Nie trzeba od razu walczyć o start na światłach, ale skoro już się ma taki silnik to warto wykorzystać jego potencjał.

Napisano

> Co kto lubi...jeżeli chce się mieć komfort przy wyprzedzaniu, warto wziąć manuala. Nie trzeba od

> razu walczyć o start na światłach, ale skoro już się ma taki silnik to warto wykorzystać jego

> potencjał.

Jaki komfort przy manualu? Zamiast deptać sprzęgło i machać wajchą depczesz tylko gaz do dechy dwa razy i mam dwa biegi niżej.

Napisano

> Jaki komfort przy manualu? Zamiast deptać sprzęgło i machać wajchą depczesz tylko gaz do dechy dwa

> razy i mam dwa biegi niżej.

CVT? :-||

Napisano

> ..... Pytanie czy po zdjeciach mozna stwierdzić, że "coś było robione z blacharką"? jak

> widać niektóre elementy są ciemniejsze.

Nie, po zdjęciach nie można stwierdzić co było robione z blacharką. Bo to że są różne odcienie może mieć kilka powodów.

- przeszłość powypadkowa, elementy mogły być szpachlowane lub wymieniane na nowe. Nowe oryginalne lub zamienniki. Równie dobrze elementy mogły być lakierowane z błahego powodu jak rysy, delikatne wgniecenia... opcji jest wiele. A może to tylko tak wygląda na zdjęciu..

Napisano

> CVT? :-||

mówię o prawdziwych automatach a nie tych ze skuterów

Ten w ogłoszeniu to zdaje się klasyczny 4ro biegowy.

Napisano

ostatnio w "Samochodzie Marzeń" pokazali odczyt miernikiem lakieru elementu fabrycznie malowanego ni ruszanego, a następnie podłożono zwykłą kartkę papieru. Odczyt podskoczył o 100-150 mikronów.

Tyle można uzyskać naprawiając rysę.

W PL panuje jakieś dziwne przeświadczenie, że element malowany to auto po dzwonie. CO cfansi unfale picują elementami z rynku wtórnego w tym samym kolorze, a jak już się nie da to lakier szlifują.

Sami sobie znowu hodujemy kolejny problem, zaraz po licznikach.

Wiadomo, że wszystko w granicach normy, bo kupowanie auta w którym szpachel w betoniarce rozrabiano to głupota.

Po prostu trzeba zachować zdrowy rozsądek. wink.gifwaytogo.gif

Napisano

> ostatnio w "Samochodzie Marzeń" pokazali odczyt miernikiem lakieru elementu fabrycznie malowanego

> ni ruszanego, a następnie podłożono zwykłą kartkę papieru. Odczyt podskoczył o 100-150

> mikronów.

> Tyle można uzyskać naprawiając rysę.

> W PL panuje jakieś dziwne przeświadczenie, że element malowany to auto po dzwonie. CO cfansi unfale

> picują elementami z rynku wtórnego w tym samym kolorze, a jak już się nie da to lakier

> szlifują.

> Sami sobie znowu hodujemy kolejny problem, zaraz po licznikach.

> Wiadomo, że wszystko w granicach normy, bo kupowanie auta w którym szpachel w betoniarce rozrabiano

> to głupota.

> Po prostu trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Coś w tym jest.... Ja wiem, że każdy chce kupić samochód używany w jak najlepszym stanie ale ciężko jest oczekiwać że używany 5 czy 10 letni samochód będzie miał oryginalny lakier w perfekcyjnym stanie.

Jeśli faktycznie autor wątku widzi odcienie na elementach blacharskich tej Toyoty to nie pozostaje nic innego jak jechać i obejrzeć to z bliska. Jeśli była naprawiana to sprawdzić czy użyto oryginalnych części. Nie wiem jak jest w Toyotach ale np Ford ma na elementach blacharskich jak np drzwi, błotniki, klapa, maska itp wytłoczone swoje logo - może Toyota ma podobnie oznaczane oryginalne części blacharskie...?

Napisano

> Średnie -4,8 litra

> Trasa - 4,2 litra

> Miasto- 5,7 litra

12 to jest realne spalanie.

Napisano

> mówię o prawdziwych automatach a nie tych ze skuterów

> Ten w ogłoszeniu to zdaje się klasyczny 4ro biegowy.

OZI_ proszony na salony wink.gif

Napisano

> mówię o prawdziwych automatach a nie tych ze skuterów

> Ten w ogłoszeniu to zdaje się klasyczny 4ro biegowy.

A po czym poznałeś? Po dźwigni ? wink.gif

Napisano

> LONG na 99.9999% z USA.

Przecież to nie jest Long...

Napisano

> A po czym poznałeś? Po dźwigni ?

Po opisie, ale pewny nie jestem, bo opis szemrany. Nie jestem też pewien czy w 2007mym montowali już w toyotach cvt

Napisano

> Po opisie, ale pewny nie jestem, bo opis szemrany. Nie jestem też pewien czy w 2007mym montowali

> już w toyotach cvt

może to pomoże:

Skrzynia biegów:

4 A/T(automat)

Napisano

> LONG na 99.9999% z USA.

Przecież jest napisane, że kupiony w polskim salonie facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jaki komfort przy manualu? Zamiast deptać sprzęgło i machać wajchą depczesz tylko gaz do dechy dwa razy i mam dwa biegi niżej.

Trzeba dwa razy depnąć, żeby dwa biegi zrzucić?

Napisano

> Trzeba dwa razy depnąć, żeby dwa biegi zrzucić?

Nie. Ale można zlosnik.gif

Napisano

> może to pomoże:

> Skrzynia biegów:

> 4 A/T(automat)

No o tym pisałem. Poza tym w ravkach nie było chyba CVT

Napisano

> No o tym pisałem. Poza tym w ravkach nie było chyba CVT

Było...właśnie z taką skrzynią miałem okazję jeździć.