Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tracę ciecz chłodzącą!

Featured Replies

Napisano

A tak na serio to sprawa nie jest poważna smile.gif Na rurce która wchodzi lub wychodzi do/z nagrzewnicy kapie ciecz chłodząca, przez co ubywa mi jej 270751858-jezyk.gif Rozebrałem cały ten plastik na środku między siedzeniami i doszedłem do osłony nagrzewnicy. Zdemontowałem ją i zauważyłem, że kapie ciecz. Moje pytanie brzmi: jakie uszczelki kupić? i prosił bym o ewentualne wskazówki w sprawie wymiany i koszty smile.gif

Napisano

Wyciągasz druciane zawleczki, lub rozpinasz plastikowy kołnierz (w zależności od wersji) i wyciągasz rurkę. Wymieniasz o-ring i składasz.

Napisano
  • Autor

> O-ring 18 43 150.

> Wyciągasz druciane zawleczki, lub rozpinasz plastikowy kołnierz (w zależności od wersji) i

> wyciągasz rurkę. Wymieniasz o-ring i składasz.

> Koszt o-ringa w ASO - 4zł.

Wymienić od razu w obydwu rurkach ? ile oringów trzeba ?

Napisano

> Wymienić od razu w obydwu rurkach ? ile oringów trzeba ?

a chcesz drugi raz to samo robić?

Napisano

> a chcesz drugi raz to samo robić?

drugi już napweno nie będzie ciekl - przecież to igła była, nie pamiętasz hehe.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> drugi już napweno nie będzie ciekl - przecież to igła była, nie pamiętasz

Ty się nie śmiej bo lepiej to niź głowica. koszt max 10 zł a planowanie głowicy itp to masakra. Na razie ciesze się ze to tylko pierdoły wink.gif

2 wystarczą na 2 rurki? Przy okazji jak będę spuszczać ciecz chłodzącą (nie wiem co to było, ale dolewałem wody bo uciekało ) chce nalać nowiutkiego, pachnącego, czyściutkiego płynu do chłodnic grinser006.gif ile litrów wchodzi do X20dtl ? 5 L starczy ?

Napisano

> Na

> razie ciesze się ze to tylko pierdoły

Miało być w zbiorczym wątku, który sam założyłeś zlosnik.gif

Napisano

2 o-ringi wystarcza.

Suchy układ ma pojemność ok 7.9L, ale raczej wszystkiego nie spuścisz, więc pewnie 6L starczy.

Napisano

No to teraz możesz zapodać pompkę o jakiej rozmawialiśmy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to teraz możesz zapodać pompkę o jakiej rozmawialiśmy

Próbowałem się z Tobą skontaktować, ale milczałeś 270751858-jezyk.gif. Chciałem byś mi pomógł wybrać pompkę

Napisano
  • Autor

Mógł bym prosić o wymiary oringu ? bo trochę nie po drodze mi do ASO za taką pierdółką 270751858-jezyk.gif Do klimatyzacji są takie same oringi ? bo będę wymieniać chłodnicę klimatyzacji i tam też będę potrzebował oringów.

Napisano

Wiadomość skasowana przez Orochimaru

Napisano
  • Autor

> 22,5x15,5x3,5.

Do chłodnicy klimatyzacji przychodzą identyczne?

Napisano

> będę wymieniać chłodnicę klimatyzacji

Nie będzie prościej jak napiszesz czego nie będziesz musiał wymieniać?

Napisano
  • Autor

> Nie będzie prościej jak napiszesz czego nie będziesz musiał wymieniać?

Nie będę wymieniać gumowych dywaników gdyż są oryginalne i dopasowane

Napisano

> Nie będzie prościej jak napiszesz czego nie będziesz musiał wymieniać?

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

Zapomnij o tamtych numerach i wymiarach, to było dla Astry F sciana.giffacepalm%5B1%5D.gif

Oringi do nagrzewnicy są w zależności od jej producenta:

Delphi 68 45 675

Behr 18 45 994

Wymiarów nie znam, albo nie chce mi się szukać.

Odnośnie parownika, zapytaj w wątku o klimie, żeby był porządek.

Napisano

> Nie będę wymieniać gumowych dywaników gdyż są oryginalne i dopasowane

pamietaj, że masz spisywać wydatki i kiedys sie nimi pochwalić

Napisano

> Nie będę wymieniać gumowych dywaników gdyż są oryginalne i dopasowane

A nie masz ich już przetartych?

Napisano
  • Autor

Nagrzewnica wyjęta wystarczy założyć nowe 4 o-ringi, 2 przed elektrozaworem i 2 za elektrozaworem przy okazji będę poprawiać fabrykę czyli ulepszę silniczek obiegu wewnętrznego korzystając z tego poradnika

http://astraklub.sarnet.pl/viewtopic.php...e1b9969de9401fd

Krańcówki kupione 1 zł za sztukę, diody tez 40 gr za sztukę mam nadzieje, że 3 A (amperowe) wystarczą. Musze tylko odebrać części i biorę się za zabawę.

Według twórcy manuala, użył on 1 A diody więc 3 A wystarczy w zupełności smile.gif

Napisano

Obejrzyj elektrozawór nagrzewnicy, czasem potrafi się zaciąć, możesz go rozkręcić i obejrzeć czy dwie zębatki dobrze się zazębiają. Często gdy tak nie jest to słychać terkotanie.

Co do silniczka obiegu zewnętrznego/wewnętrznego to nie interesowałem się tym, bardzo rzadko zamykam obieg.

Napisano
  • Autor

> Obejrzyj elektrozawór nagrzewnicy, czasem potrafi się zaciąć, możesz go rozkręcić i obejrzeć czy

> dwie zębatki dobrze się zazębiają. Często gdy tak nie jest to słychać terkotanie.

> Co do silniczka obiegu zewnętrznego/wewnętrznego to nie interesowałem się tym, bardzo rzadko

> zamykam obieg.

Obejrzę bo mam nagrzewnice wymontowaną razem z zaworkiem. To że nie włączasz obiegu to nie znaczy, że silnik nie chodzi smile.gif niestety cały czas prąd dostaje co jest głupim rozwiązaniem.

Napisano

> ulepszę silniczek obiegu wewnętrznego korzystając z tego poradnika

> http://astraklub.sarnet.pl/viewtopic.php...e1b9969de9401fd

Widzę, że MÓJ patent z 2006 roku, opublikowany na naszym forum w 2007 roku: klik1 i klik2 pojawia się po 6-ciu latach na innych forach jako własny pomysł...

Jakiś geniusz zrobił fotomanual z przecięcia kabelka i wstawienia 4 elementów i nawet film nakręcił, żenada... horse.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Widzę, że MÓJ patent z 2006 roku, opublikowany na naszym forum w 2007 roku: klik1 i klik2 pojawia

> się po 6-ciu latach na innych forach jako własny pomysł...

> Jakiś geniusz zrobił fotomanual z przecięcia kabelka i wstawienia 4 elementów i nawet film

> nakręcił, żenada...

> Pozdr.

Oj nie miałem pojęcia, że to Twój manual, co nie zmienia faktu, że wykorzystam ten pomysł smile.gif

Napisano

> wykorzystam ten pomysł

Po to go opublikowałem, żeby wykorzystywać, a nie publikować jako własny.

PS. Nie rozbieraj tego silniczka - wystarczy układ diody/krańcówki wstawić w przecięty którykolwiek z przewodów idących do silniczka - mniej roboty.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Po to go opublikowałem, żeby wykorzystywać, a nie publikować jako własny.

> PS. Nie rozbieraj tego silniczka - wystarczy układ diody/krańcówki wstawić w przecięty którykolwiek

> z przewodów idących do silniczka - mniej roboty.

> Pozdr.

Tu się nie zgodzę. Silnik musiałem rozebrać gdyż magnes się odkleił to po pierwsze po drugie musiałem dać podkładkę bo uzwojenie tarło o obudowę i silniczek się zacinał.

Napisano

> Silnik musiałem rozebrać gdyż magnes się odkleił

To silniczek też był zepsuty????? Myślałem, że profilaktycznie usprawniasz... No, tos kupił auto, w którym mało co działa...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> To silniczek też był zepsuty????? Myślałem, że profilaktycznie usprawniasz... No, tos kupił auto, w

> którym mało co działa...

> Pozdr.

Co jak co, ale chyba logicznie, że ciągle wzbudzony silnik nie pochodzi 20 lat -.- więc to, że akurat magnesy się odkleiły to raczej niczyja wina tylko konstruktora. a rozbierając nagrzewnicę, przy okazji się za to zabrałem. Takie pierdoły to jest pikuś. To sobie sam mogę naprawić. Z mechaniką już gorzej. Ale puki co nie mam problemów smile.gif

Napisano

> No, tos kupił auto, w którym mało co działa...

zlosnik.gif

Napisano

> Tu się nie zgodzę. Silnik musiałem rozebrać gdyż magnes się odkleił to po pierwsze po drugie

> musiałem dać podkładkę bo uzwojenie tarło o obudowę i silniczek się zacinał.

Zrobiłbys lepiej jakis manual jak rozebrac ten silniczek i co tam niby naprawic zlosnik.gif. Bo ostatnio i mnie dopadła awaria tego silniczka i sie zacina w najmniej oczekiwanym momencie tongue.gif

Napisano

> No, tos kupił auto, w

> którym mało co działa...

> Pozdr.

Dywaniki ma dobre.

Napisano
  • Autor

> Zrobiłbys lepiej jakis manual jak rozebrac ten silniczek i co tam niby naprawic . Bo ostatnio i

> mnie dopadła awaria tego silniczka i sie zacina w najmniej oczekiwanym momencie

Manuala nie zrobię bo już za późno ale mogę Ci opisać co ja zrobiłem smile.gif zapraszam na pw

Napisano

> Manuala nie zrobię bo już za późno ale mogę Ci opisać co ja zrobiłem zapraszam na pw

Nieładnie się nie podzielić. PW chyba nie do tego służy?

Ideą forum jest dawać coś od siebie i korzystać z wiedzy przekazanej przez innych.

Pozdr.

Napisano

> Nieładnie się nie podzielić. PW chyba nie do tego służy?

> Pozdr.

nie zapoznał się z regulaminem zlosnik.gifzolta.gif

Napisano

> Nieładnie się nie podzielić. PW chyba nie do tego służy?

> Pozdr.

Może się obraził hmm.gif

Napisano

> Może się obraził

Nie ma czasu na forum, remontuje igłę.... zlosnik.gif

Napisano

Mnie namawiał do stworzenia manuala o EGR, a sam swoje "dokonania" ukrywa ...

Nie ma jak nowoczesne koleżeństwo i bezinteresowność...

Napisano

Dajcie chłopakowi chwilę wytchnienia, może czeka aż nadejdzie wena twórcza i wtedy trzaśnie Wam manual z budowy Astry G zlosnik.gif

Napisano

> może czeka aż nadejdzie wena twórcza i wtedy trzaśnie Wam

> manual z budowy Astry G

To by dopiero było coś zlosnik.gif

Panowie, zaczynamy schodzić poniżej 99% techniki.

Jak tak dalej pójdzie, trzeba będzie zrobić promocję na yay.gif

[Orochimaru]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.