Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rally Italia Sardegna 2013

Featured Replies

Napisano

Obserwujecie? zlosnik.gif

Po dwóch pierwszych OS-ach Kubica jest 8-my wyprzedzając kilka WRC-ów. Oby tak dalej zlosnik.gif

Napisano

> Obserwujecie?

> Po dwóch pierwszych OS-ach Kubica jest 8-my wyprzedzając kilka WRC-ów. Oby tak dalej

Obserwujemy i myślimy co Kiepściuszko wymodzi. Jak ostatni, tak ostatni praktycznie

Napisano

> Obserwujemy i myślimy co Kiepściuszko wymodzi. Jak ostatni, tak ostatni praktycznie

Możecie rzucić jakimś linkiem - ktoś przy poprzednim rajdzie dawał linka do fajnej stronki z wynikami na żywo ale nie mogę jej odnaleźć frown.gif

Napisano

> Możecie rzucić jakimś linkiem - ktoś przy poprzednim rajdzie dawał linka do fajnej stronki z

> wynikami na żywo ale nie mogę jej odnaleźć

30 sekund szukania w google Kliku Klik

Napisano

> Obserwujemy i myślimy co Kiepściuszko wymodzi. Jak ostatni, tak ostatni praktycznie

Kościuszko już aż 9 zlosnik.gif A Kubica 11, uderzył tyłem na 3 Osie i trochę stracił. Warto wspomnieć że jechał wolno na pierwszych OSach bo za małe odstępy zrobili i nic nie widział.

Napisano

> 30 sekund szukania w google Kliku Klik

AK to moje google cool.gif

Napisano

> Kościuszko już aż 9 A Kubica 11, uderzył tyłem na 3 Osie i trochę stracił. Warto wspomnieć że

> jechał wolno na pierwszych OSach bo za małe odstępy zrobili i nic nie widział.

ale kiszka będzie dla Kościuszki jak mu na koniec w generalce kubek wyskoczy przed nos biglaugh.gif

Napisano

Dobrze, że przynajmniej jedzie... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale kiszka będzie dla Kościuszki jak mu na koniec w generalce kubek wyskoczy przed nos

Kubek traci 30 sek. Coś mi się wydaje że jutro mu włoży hehe.gif

Napisano

Yves Matton, szef Citroen Racing:

Quote:

Dojrzałość pokazana przez Roberta Kubicę dodała mi otuchy. Jego drugie z rzędu zwycięstwo w WRC-2 pokazuje, że ma wszystkie cechy potrzebne do zostania jednym z najlepszych kierowców rajdowych obecnego pokolenia. Zamierzamy nadal z nim pracować, aby to osiągnąć.

smile.gif

Napisano

> Yves Matton, szef Citroen Racing:

> Quote:

> Dojrzałość pokazana przez Roberta Kubicę dodała mi otuchy. Jego drugie z rzędu zwycięstwo w WRC-2

> pokazuje, że ma wszystkie cechy potrzebne do zostania jednym z najlepszych kierowców rajdowych

> obecnego pokolenia. Zamierzamy nadal z nim pracować, aby to osiągnąć.

przy dzisiejszych slowach o braku budzetu brzmi to budujaco, tym bardziej ze cytryna dostaje w dupsko przy braku Sebka.

chcialbym zobaczyc Gargamela w wurcu w Rzeszy i postraszenie vw.

Napisano

Cała wypowiedź RK.

Cytat z Cezary Gutowski na fb:

Quote:

" F1 jest naprawdę ponad wszystkie pozostałe sporty motorowe na świecie, definitywnie z dużym zapasem"

Konferencja po rajdzie była tak fajna, że po prostu musiałem ją spisać (prawie) w całości.

Zaczęło się od żartu. Było przeciągłe sprzężenie (ten męczący jęk z głośników) i RK sprawdzał, czy ktoś z tyłu nie ma włączonego mikrofonu. W końcu powiedział: To chyba ja. Mam w ciele dużo metalu...

To był trudny rajd - definitywnie. Po pierwsze - trudne odcinki, bardzo wąskie i szybkie, do tego dużo kamieni. Nie było łatwo, ale jest jedna rzecz, o której musimy powiedzieć. Nawet jeśli wygrałem i wszystko ułożyło się perfekcyjnie, muszę to podkreślić. Myślę, że to zbyt niebezpieczne, aby w rajdach szutrowych puszczać kierowców na trasę w jednominutowych odstępach. Na pierwszym odcinku po 10 kilometrach widoczność była fatalna. Jechałem 20 kilometrów w kurzu. To po prostu zbyt niebezpieczne i nie ma to sensu. Byłem bardzo rozgoryczony. Tracisz czas za wolniejszym kierowcą.

Byłem bardzo zdziwiony, bo z przeszłości w F1 wiem, że FIA robi wspaniałą robotę w kwestiach bezpieczeństwa, ale to, co zobaczyłem tu, było po prostu rozczarowujące. Wydawało się, że nikomu nie zależy na kierowcach i nie tylko na nich - na kilku odcinkach pojawiali się ludzie na środku drogi, bo nie oczekiwali, że nasz samochód będzie tak blisko poprzedzającego. Nic nie widzieli, bo byli w kurzu.

Musimy zająć się tą sytuacją, bo prędzej czy później może dojść do nieszczęścia i trzeba temu zapobiec, zanim się coś wydarzy. Chcę to podkreślić, bo uważam, że rajdy to już teraz sport niebezpieczny, ale jeśli ludzie czynią go jeszcze bardziej niebezpiecznym, to coś jest nie tak. Po tym co widziałem wczoraj, zdecydowałem, że jeśli zobaczę w regulaminie, że odstępy są minutowe, to nie pojadę. Po prostu tu nie przyjadę, bo nie ma sensu tak ryzykować. Cena za jazdę i wygrywanie nie powinna być ceną życia.

Pytanie o opis i poprawki na OS-ach.

Kiedy jadę na zapoznanie i robię notatki, mam wizję tego, gdzie chce się znajdować, jaką jechać linią, a potem odkrywam, że cała moja wizja była całkowicie zła. Wszyscy inni kierowcy jadą kompletnie innymi torami. Często, szczególnie w długich zakrętach, mój opis nie jest perfekcyjny, bo - szczególnie na wejściu - mam inną wizję. Może to dlatego, że jestem w stu procentach "kierowcą asfaltowym". Całe swoje życie jeździłem po asfalcie i tam panują inne, nazwijmy to, zasady. Ale staramy się oczywiście robić dobrą robotę i nie jest to łatwe. Wszystkie rajdy WRC są wymagające, z różnych powodów. Grecja była bardzo szorstka, w Portugalii było dużo szczytów, a w Finlandii będzie jeszcze gorzej. Tu, na Sardynii, drogi są bardzo piaszczyste, miejscami bardzo śliskie i wąskie, więc jeśli się pomylisz, najprawdopodobniej wypadasz, więc musisz jechać szybko i unikać błędów.

Pytanie, czy RK wciąż nie myśli o mistrzostwie WRC-2, w nawiązaniu do jego odpowiedzi po zwycięstwie w Grecji

Wiem, że moja odpowiedź na to pytanie wzbudziła duże kontrowersje. Wiele osób mogło pomyśleć, że jestem pijany, ale... Spędziłem ostatnie 2-3 lata dochodząc do siebie po wielkim wypadku i poważnych urazach. Z powodu tej przeszłości patrzę na rzeczy inaczej, bo nie jestem - powiedzmy - w stu procentach sprawny. Wciąż jeszcze daleko mi do miejsca, w którym chciałbym się znaleźć. Już decyzja wyboru rajdów, a nie - na przykład - DTMu - mogła wyglądać dziwnie, ale priorytetem w tym roku było znalezienie najlepszego sposobu, tego co może najlepiej mi pomóc w rehabilitacji tak szybkiej, jak to możliwe i najlepszej, jak to możliwe. Dlatego wybrałem rajdy. Po drugie ważne było to, czego mogę się nauczyć i co da mi najlepszą możliwość rozwoju, jako kierowcy. Uważam, że w drodze do stania się kompletnym kierowcą rajdy dają mi coś ekstra. Z powodu szutrów, z powodu różniej charakterystyki. Nie możesz w jeden dzień stać się kierowcą wyścigowym, ale też nie możesz w jeden dzień stać się kierowcą rajdowym. To żmudna praca i kompleksowe procedury. Moim celem była tylko i wyłącznie nauka i tak w tym roku będzie zawsze. Niezależnie od tego, jaki będzie rezultat końcowy, dla mnie zawsze najważniejsze będzie to, jak dużo się nauczyłem i jak bardzo poprawiłem swoje umiejętności jazdy i ruchomość ramienia za kółkiem. Dla mnie to najważniejsze.

Pytanie, czy RK jest przekonany, że znajdzie fundusze albo zrobi wystarczająco dobre wrażenie, aby stać się kierowcą fabrycznym i nie musieć płacić za starty.

Myślę, że bardzo ciężko jest zarabiać w rajdach. Gdyby zależało mi na pensji, pozostałbym na torze, bo wciąż mam mocne nazwisko i dużo doświadczenia. Myślę, że nie byłoby dla mnie trudno dobrze zarabiać w wyścigach, ale - jak już mówiłem - moja sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana, niż się zdaje. Niekoniecznie pod względem zdrowia. Czułem, że potrzebuję nowego wyzwania i ponieważ ścigałem się w najwyższej kategorii motorsportu na świecie, czyli Formule 1 - nie trochę, F1 jest naprawdę ponad wszystkie pozostałe sporty motorowe na świecie, definitywnie z dużym zapasem - potrzebowałem coś zmienić, aby mieć takie same wyzwania. Dlatego wybrałem rajdy. Jeśli chodzi o przyszłość - nie wiem co się stanie. Chciałbym też podziękować moim sponsorom. Jednemu z najważniejszych partnerów, jakim jest Lotos. Bez niego nie byłoby to możliwe. Citroen też mi pomaga i moja kieszeń także, bo w tym roku również sam inwestuję, ale zobaczymy, co przyniesie przyszłość. Nie mam pojęcia, ale musimy dalej pracować i znaleźć możliwości, jeśli postanowię jeździć w rajdach w przyszłości. Do tego wciąż daleka droga i szczerze mówiąc nawet o tym teraz nie myślę.

Co znaczy dla ciebie drugie zwycięstwo z rzędu na szutrze?

Szczerze mówiąc niewiele znaczy. Ważne jest to, czego się nauczyłem. To z pewnością dużo wiedzy. Oczywiście to tylko trzy rajdy, ale jeśli masz zerowe doświadczenie, to procentowo rozwijasz się mocniej. Jako kierowca uczysz się przez całe życie, ale większość na początku. Dlatego mam takie podejście, że z każdego startu staram się wyciągnąć jak najwięcej lekcji i wiedzy. Oczywiście gdy jeździsz wolno i starasz się ukończyć rajd dla wyniku, nie uczysz się tak bardzo. Musisz być na limicie, lub blisko limitu, aby widzieć, czy opis jest dobry, jak zachowuje się samochód, jak sprawują się opony, jak zmienia się przyczepność. I tak to jest....

Na koniec dwie wypowiedzi Macieja Barana - najważniejsze ostatnie zdanie!

Najtrudniejsze było to, że spędziliśmy 17 godzin w samochodzie po pięciu godzinach snu, a dziś 12 godzin po pięciu godzinach snu. Ten rajd jest bardzo kompaktowy i to bardzo ciężkie dla ekipy, aby cały czas utrzymywać koncentrację i trzymać dobre tempo. Także dla pilota odnalezienie drogi w kurzu jest bardzo trudne.

Każdy rajd jest inny. Oczywiście, gdy wygrywasz możesz powiedzieć, że go kochasz, bo to fajne doświadczenie. Nigdy wcześniej nie jechałem w tym rajdzie, więc wszystko było nowe, ale myślę, że wykonaliśmy dobrą robotę. Poza tym jestem bardzo szczęśliwy, bo po raz pierwszy zdobyliśmy punkty w klasyfikacji WRC. 9. miejsce w WRC to coś specjalnego.

Napisano

Bravo Robert claps.gif

Mam jednak przy okazji pytanie bo wujek google mi nie pomógł.

Czym różni się wrc od wrc2 ? czy specyfikacja auta jest taka sama czy inna ?

Napisano

pewnie koledzy rajdowcy wkrotce przestana go lubic, bo oni jada tam dla zwyciezania, a Kubek mowi ze jedzie zeby jechac ... i jedzie lepien niz oni wink.gif mogl bym okazac im wiecej szacunku hehe.gif

Napisano

> tak na szybko, klik

Dzięki wielkie smile.gif czyli najważniejsze: większa zwężka przy turbinie, mniejszy spoiler z tyłu, cięższe koło zamachowe.

Napisano

> pewnie koledzy rajdowcy wkrotce przestana go lubic, bo oni jada tam dla zwyciezania, a Kubek mowi

> ze jedzie zeby jechac ... i jedzie lepien niz oni mogl bym okazac im wiecej szacunku

Dodatkowo Robert jeszcze ściga się za swoje, Lotos wspiera ale dopłacać i tak musi z własnej kieszeni.

Napisano

> Dzięki wielkie czyli najważniejsze: większa zwężka przy turbinie, mniejszy spoiler z tyłu,

> cięższe koło zamachowe.

różnic jest więcej, jak mniejsze hamulce na asfalt, zakaz używania najdroższych materiału jak np. stopy magnezy i chyba tytanu i pewnie jeszcze szereg drobiazgów. Generalnie ma być taniej

Napisano

> Bravo Robert

> Mam jednak przy okazji pytanie bo wujek google mi nie pomógł.

> Czym różni się wrc od wrc2 ? czy specyfikacja auta jest taka sama czy inna ?

WRC-2 to prawie WRC, ale to "prawie" robi sporą różnicę zlosnik.gif

http://www.wrc.com/about-wrc/

Napisano

> Dodatkowo Robert jeszcze ściga się za swoje,

Bez przegięć, za chwilę go kanonizujecie.

Przy tej skali kosztów, to za swoje by może go było stać na 1 rajd - więc owszem, może coś tam dokłada, ale nie sądzę, żeby to był znaczący element budżetu.

Napisano

Ja też jestem rajdowym lajkonikiem, więc mam inne głupie pytanie: jak często zdarzało się, żeby auto niższej kategorii punktowało w klasyfikacji generalnej WRC ?

Napisano

> Ja też jestem rajdowym lajkonikiem, więc mam inne głupie pytanie: jak często zdarzało się, żeby

> auto niższej kategorii punktowało w klasyfikacji generalnej WRC ?

to zalezy ile wurcow startuje zlosnik.gif

Napisano

> auto niższej kategorii punktowało w klasyfikacji generalnej WRC ?

Kościuszko 2x był w 10-tce autem niższej kategorii - 7. m-ce w Australii 2011 autem PWRC, 10. w Meksyku 2008 autem S1600.

Przy czym RRC jest bez porównania wyższą klasą niż PWRC czy S1600.

Napisano

> Kościuszko 2x był w 10-tce autem niższej kategorii - 7. m-ce w Australii 2011 autem PWRC, 10. w

> Meksyku 2008 autem S1600.

> Przy czym RRC jest bez porównania wyższą klasą niż PWRC czy S1600.

Niesamowity obiektywizm, jak zawsze.. a ile wurcow wtedy dojechalo?? Moze przyznaj wreszcie ze Kubik ma to "cos", czego kiepsciuch nigdy miec nie bedzie. TALENT :-)

Napisano

> Kubik ma to "cos", czego kiepsciuch nigdy miec nie bedzie. TALENT :-)

Chcąc być obiektywnym, wypadałoby wspomnieć że na dziś to właśnie ten wyszydzany Kościuszko (warto by się było nauczyć poprawnie pisać to skądinąd zasłużone dla Polski nazwisko, a przekręcanie nazwisk to śmieszne przestaje być w gimnazjum) ma wraz z Hołowczycem największą spośród Polaków ilość miejsc w pierwszej 10 rajdów WRC.

Naprawdę uważam, że można doceniać osiągnięcia jednego i drugiego, cieszyć się z tego że mamy 2 polskie załogi w Top 10 - nie potrafię zrozumieć niemal kanonizowania Kubicy i równocześnie jechania po Kościuszce niezależnie od tego co by zrobił.

Napisano

> Warto wspomnieć że jechał wolno na pierwszych OSach bo za małe

> odstępy zrobili i nic nie widział.

Może się wydawać, że minuta to kupe czasu i kurz nie będzie przeszkadzał. Tutaj >> KLIK widać, że jest ciężko i uwagi RK są jak najbardziej uzasadnione.

Napisano

> Chcąc być obiektywnym, wypadałoby wspomnieć że na dziś to właśnie ten wyszydzany Kościuszko (warto

> by się było nauczyć poprawnie pisać to skądinąd zasłużone dla Polski nazwisko, a przekręcanie

> nazwisk to śmieszne przestaje być w gimnazjum) ma wraz z Hołowczycem największą spośród

> Polaków ilość miejsc w pierwszej 10 rajdów WRC.

> Naprawdę uważam, że można doceniać osiągnięcia jednego i drugiego, cieszyć się z tego że mamy 2

> polskie załogi w Top 10 - nie potrafię zrozumieć niemal kanonizowania Kubicy i równocześnie

> jechania po Kościuszce niezależnie od tego co by zrobił.

Wszystko co mówisz byłoby ok, ja doskonale rozumiem że jak ktoś ma kasę to jeździ i się bawi - przez ostatnie 13 lat robię to samo grinser006.gif

(oczywiście na innym poziomie wink.gif ). Kościuszko (doceń) przegrał wszystko swoim podejściem. Robienie z siebie mistrza świata, kiedy ma się spory problem z pierwszą dziesiątką, przy 12 zgłoszonych WRC, to wybacz ale brzmi jak słaby żart. Wieczne zbieranie doświadczenia, sam nie wiem ile to już lat w rajdach wrc - 6, 7?

Zawsze biednemu Michałowi wiatr w oczy, nóż w plecy i ch.. no wystarczy grinser006.gif Zdajesz sobie sprawę ile czasu ten człowiek jeździ topowymi rajdówkami? ..ponad 10 lat. Oczywiście zajął kilka razy miejsce w top 10 ale na ile startów? 70 ? I to tylko wtedy jak inni mieli pecha. Znam tego człowieka od dawna, jeździłem z nim kiedyś

w pzmie i wierz mi, to nie jest jakiś specjalny talent cool.gif To zwykły wyrobnik który non stop jeździ, ma tatę, tzn kasę grinser006.gif i z tego korzysta. Ok, nie mam nic przeciwko ale tak jak pisałem wcześniej, troszkę pokory.. Pierwsza 10 każdego KJS'u przy takich możliwościach, osiągnie ten poziom.

Kubica natomiast jedzie cztery szutrowe rajdy w życiu, z czego dwa wygrywa.. w mistrzostwach świata.

Ok, z mojej strony to koniec krucjaty przeciwko naszemu niedoszłemu mistrzowi świata cool.gif

Pozdrawiam szanownego kolegę ok.gif

Napisano

> Przy tej skali kosztów, to za swoje by może go było stać na 1 rajd - więc owszem, może coś tam

> dokłada, ale nie sądzę, żeby to był znaczący element budżetu.

Nigdzie nie powiedział, ze jedzie za swoje, tylko, że właśnie dokłada do budżetu. Wspominał o roli Lotosu...

Napisano

> Chcąc być obiektywnym, wypadałoby wspomnieć że na dziś to właśnie ten wyszydzany Kościuszko (warto

> by się było nauczyć poprawnie pisać to skądinąd zasłużone dla Polski nazwisko, a przekręcanie

> nazwisk to śmieszne przestaje być w gimnazjum) ma wraz z Hołowczycem największą spośród

> Polaków ilość miejsc w pierwszej 10 rajdów WRC.

> Naprawdę uważam, że można doceniać osiągnięcia jednego i drugiego, cieszyć się z tego że mamy 2

> polskie załogi w Top 10 - nie potrafię zrozumieć niemal kanonizowania Kubicy i równocześnie

> jechania po Kościuszce niezależnie od tego co by zrobił.

Kościuch trochę sam sobie na to wyszydzanie zapracował, nie uważasz?? A czym to już oim dobrze wytłumaczył... 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Napisano

> czasu ten człowiek jeździ topowymi rajdówkami? ..ponad 10 lat.

Hmm.... do wurca wsiadł w tym roku. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że Mini z włoską obsługą było "topowe".

W PWRC też jeździł autem obsługiwanym przez tych samych Włochów, jednak z jakimiś wynikami - wiem, będziesz deprecjonował, wolno Ci.

> ma tatę, tzn kasę i z tego korzysta.

Mam wrażenie, że ktoś kiedyś wytworzył legendę i tak to idzie. Naprawdę sądzisz, że jakby miał taaaaką kasę, to wsiadałby do włoskiego Mini ??

Jakby kasa nie była problemem, to chyba nie trzeba by było drastycznie ciąć programu po przesiadce do Fiesty ?

> troszkę pokory.. Pierwsza 10 każdego KJS'u przy takich możliwościach, osiągnie ten poziom.

Hmm..... to "Czemu was tam nie ma

Gdzie się wszystkie sny spełniają

Czemu nas tam nie ma

Nad płynącą miodem rzeką"

> Kubica natomiast jedzie cztery szutrowe rajdy w życiu, z czego dwa wygrywa.. w mistrzostwach

> świata.

I tu wychodzi Twój obiektywizm - jak Kubica wygrywa swoją klasę, to "wygrywa w mistrzostwach świata", jak Kościuszko wygrywa swoją klasę (np. 2012 Rajd Niemiec) to "cienias zajął odległe 13 miejsce".

Jak na razie żaden z nich nie stanął na pudle w generalce ... niestety.

Chcąc być obiektywnym, też należałoby popatrzeć na sprzęt - Kubica dostał auto w specyfikacji fabrycznej, Kościuszko jeździ autami klienckimi. Doskonale wiesz, że jest to różnica klasy i nawet talent taj klasy co Kubica miałby ogromne problemy wbić się pomiędzy fabryki autem klienckim.

Oczywiście, takie podejście Kubicy jest bardzo rozsądne - ma szanse na tytuł w WRC2, jadąc wurcem np. takim jak ma do dyspozycji Kościuszko mógłby walczyć o miejsca w okolicach 5 i nie dałoby się zrobić medialnego przekazu "Kubica wygrał rajd".

Napisano

> Kościuch trochę sam sobie na to wyszydzanie

Jak dla mnie wyszydzanie zawsze świadczy o wyszydzającym ....

Napisano

> Jak dla mnie wyszydzanie zawsze świadczy o wyszydzającym ....

Będąc osobą publiczną, jaką wg mnie jest Kościuch, trzeba być przyszykowanym na wszelką krytykę i komentarze. Nie zawsze one będą pozytywne.

Napisano

Muszę przyznać jedno - podziwiam Twój optymizm grinser006.gif

.. aha, Kościuch wsiadł w wurca 10 lat temu. I nawet go rozbił grinser006.gif

Napisano

> wszelką krytykę i komentarze. Nie zawsze one będą pozytywne.

Krytyka i komentarze też mogą mieć różny poziom, który świadczy o krytykującym i komentującym.

Napisano

Fajnie,że Kościuszko jeździ i ma z tego fun ale jakiś mega utalentowany to On niestety nie jest.Oglądając głupią barbórkę warszawską,gołym okiem widać ,że jest to dość przeciętny kierowca.

Napisano

> .. aha, Kościuch wsiadł w wurca 10 lat temu. I nawet go rozbił

Chcąc być złośliwym, mógłbym powiedzieć, że Twój idol w 2012 rozbił 2 wurce, w tym z jednego zrobił pochodnię.

Napisano

> Fajnie,że Kościuszko jeździ i ma z tego fun ale jakiś mega utalentowany to On niestety nie jest.

Czyli w zawodach sportowych powinni występować tylko mega utalentowani ?

Myślisz, że jakby zamiast PŚ w skokach w Zakopanem zorganizować 2 skoki Małysza, to publiczność byłaby równie liczna i równie fajnie by się bawiła ?

Rajdy też można by okroić do przejazdu Loeba/Ogiera .....

Haratanie w gałę polskiej reprezentacji to już absolutny bezsens - a tyle ludzi ogląda. Przyznasz chyba, że oni są jeszcze mniej utalentowani niż Kościuszko .....

Napisano

> Czyli w zawodach sportowych powinni występować tylko mega utalentowani ?

> Myślisz, że jakby zamiast PŚ w skokach w Zakopanem zorganizować 2 skoki Małysza, to publiczność

> byłaby równie liczna i równie fajnie by się bawiła ?

> Rajdy też można by okroić do przejazdu Loeba/Ogiera .....

> Haratanie w gałę polskiej reprezentacji to już absolutny bezsens - a tyle ludzi ogląda. Przyznasz

> chyba, że oni są jeszcze mniej utalentowani niż Kościuszko .....

Ale przypomnij nam wszystkim, kiedy polska reprezentacja ogłosiła się mistrzami świata? grinser006.gif

Bo chyba zapomniałeś już, czego dotyczy nasza dyskusja..

Napisano

> Czyli w zawodach sportowych powinni występować tylko mega utalentowani ?

> Myślisz, że jakby zamiast PŚ w skokach w Zakopanem zorganizować 2 skoki Małysza, to publiczność

> byłaby równie liczna i równie fajnie by się bawiła ?

> Rajdy też można by okroić do przejazdu Loeba/Ogiera .....

> Haratanie w gałę polskiej reprezentacji to już absolutny bezsens - a tyle ludzi ogląda. Przyznasz

> chyba, że oni są jeszcze mniej utalentowani niż Kościuszko .....

Ale żeś się Pan zasadził...

Przecież napisałem,że fajne,że jeździ.

Napisano

> Ale przypomnij nam wszystkim, kiedy polska reprezentacja ogłosiła się mistrzami świata?

Za Engela jechali po złoto, w ostatnim Euro też mówili, że jak wyjdą z grupy to idą na mistrza ....

Nie słyszałem żeby Kościuszko powiedział "jestem mistrzem świata", przyznasz chyba jednak fakty - 2. mce JWRC 2009, 3. mce PWRC 2011, 4x w Top10 WRC ?

Możesz go nie lubić, ale wypada oddać sprawiedliwość faktom. OK, może miał szczęście, może inni odpadli, może padał deszcz, a może świeciło słońce - tabela jest tabelą.

Napisano

> Przecież napisałem,że fajne,że jeździ.

Właśnie taka postawa mi się podoba, odpowiedź była bardziej do oim'a.

Mamy 2 kierowców w WRC, wspierajmy ich choćby po to, żeby polskie firmy zobaczyły, że warto sponsorować ten sport.

Chciałbym jasnej deklaracji Kubicy "zostaję w WRC", bo jakbym dziś był jego sponsorem, to jego ciągła tęsknota do F1 byłaby dla mnie dużym utrudnieniem w zaangażowaniu się na dłuższy program. IMHO w WRC może być gwiazdą pierwszej wielkości - na co w F1 raczej nie ma szans.

Napisano

> IMHO w WRC może być gwiazdą pierwszej wielkości - na co w F1 raczej nie ma szans.

Dlaczego, skoro już taką gwiazdą był ? Byle tylko zdrowie pozwoliło mu wrócić.

Napisano

> Dlaczego, skoro już taką gwiazdą był ?

Mistrzem świata jednak nie został. Vettel, który był w BMW Sauber "zastępcą" Kubicy już tytułów ma 3.

Jakby też był taką supergwiazdą, w ciągu 4 lat, które spędził w F1 trafiłby do lepszego zespołu.

Trudno ocenić, jakie by miał wyniki w najlepszych bolidach.

> Byle tylko zdrowie pozwoliło mu wrócić.

No właśnie, wielka niewiadoma, a czas także nie działa na jego korzyść, niestety, wcale nie robi się z każdym miesiącem młodszy, a jego rywale w F1 zdobywają doświadczenie i kolejne km na torze ....

IMHO trochę próbuje siedzieć na 2 stołkach - rajdy, ale ze spojrzeniem w stronę F1. Ja bym go wolał w WRC, jakoś nie bardzo rozumiem te mistrzostwa świata w zmienianiu opon, czyli F1. Obawiam się że takie jego podejście do rajdów zniechęci ekipy fabryczne do rozważania zaangażowania go, będą się obawiać, że zainwestują, a on ucieknie do F1.

Napisano

> Mistrzem świata jednak nie został. Vettel, który był w BMW Sauber "zastępcą" Kubicy już tytułów ma

> 3.

> Jakby też był taką supergwiazdą, w ciągu 4 lat, które spędził w F1 trafiłby do lepszego zespołu.

> Trudno ocenić, jakie by miał wyniki w najlepszych bolidach.

Myślę, że w Lotusie miałby szansę pokazać dobre wyniki, ale wiadomo co w tym przeszkodziło.

Po Lotusie pewnie mógłby np. na następny sezon trafić do jeszcze lepszego zespołu - choćby RB, Ferrari itp.

Napisano

> Po Lotusie pewnie mógłby

No, ale czas ucieka i wcale nic pewnego w tym, że za ten rok/parę lat nawet jak wróci do F1 to będzie na tyle sprawny, żeby odnosić sukcesy.

Jego przyszłość rajdowa wydaje się bardziej klarowna - przyszły sezon w prywatnym wurcu, a w następnym może fabryka ?

Napisano

> Chcąc być złośliwym, mógłbym powiedzieć, że Twój idol w 2012 rozbił 2 wurce, w tym z jednego zrobił

> pochodnię.

Kolega chyba ma pojechane po całości na opinie innych oink.gif

Tatuś sponsorował chłopskim jadłem - i wcisną synia - czy miał czy nie miał talentu - w moim mniemaniu jakoś tak zaprzepadł - nieoglądałęm i nieoglądać będę jego no.gif

Kubek do czegoś doszedł w F1 - jest jasne że teraz media jego właśnie bardziej lubią ok.gif

Kariera Kościuszki wogle mnie nie interesowała i interesować nie będzie no.gif

A Kubka jak najbardziej ok.gif

Już osiągnął to co nikt w rajdach ok.gif

Napisano

> Jakby też był taką supergwiazdą, w ciągu 4 lat, które spędził w F1 trafiłby do lepszego zespołu.

Jestem fanem Roberta nie od czasów kartingu, ale od WSbR i zgodzę się z jednym. Gwiazdą F1 to on nie był/nie jest. Teraz pokazując się w rajdach już pewnie tak.

Robert ma inne podejście do zawodu. Nie jest medialny i nie robi szumu wokół siebie. Narodowość w F1 też mu nie pomagała...

Porównywanie go z Vettelem jest nie na miejscu. Wspomniana narodowość, talent (choć do poprawy), wizerunek, target. Wszystko inne.

Robert wszedł do świata z przysłowiowym niczym. Przepraszam. Z ogromnym talentem. Za to należy mu się ogromny szacun.

Vettel trafia do Red Bulla w odpowiednim czasie i momencie bo chyba nie napiszesz mi tutaj, że odchodzący Coulthard w 2008 roku na emeryturę rok później nie walczył by o tytuł w takim samochodzie...

Napisano

> Robert wszedł do świata z przysłowiowym niczym. Przepraszam. Z ogromnym talentem. Za to należy mu

> się ogromny szacun.

I to jest sedno Kubka ok.gif

Bardzo dobrze to ująłeś claps.gif