Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG czy Diesel? Pomoc w wyborze?

Featured Replies

Napisano

A więc tak - trzeba kupić samochód w granicach 40-50tys. Raczej używka do 3-4 lat. Koniecznie full wersje z jak najmocniejszymi silnikami. Jedyny znak zapytania czy zdecydować się na silnik benzynowy (docelowo LPG) czy od razu brać się za diesla? Miesięcznie robiona trasa to ok. 1500 km w mieście na odcinkach 10-15km. oraz 250-350km poza miastem. W grę wchodzą takie auta jak:

- Fiat Bravo (1.4 150KM, lub 2.0 163KM)

- Cruze (1.8 140KM lub 2.0 163KM)

- Saab (2.0 175KM lub 1.9 180KM)

- Volvo (2.0 145 KM lub 2.4 180KM)

- Ford Focus ????

Zastanawiam się czy wybór autka z silnikiem diesla (zakładając że znajdę taki z przebiegiem do 50kkm)to dobry wybór - dużo osób chwali i tyle samo narzeka na diesla ?

Napisano

jak nie masz super gaziarza to diesel

Napisano

> Zastanawiam się czy wybór autka z silnikiem diesla (zakładając że znajdę taki z przebiegiem do

> 50kkm)

no to bedzie raczej trudno - chyba, że mowisz o tym co bedzie na liczniku a nie faktycznie przejechane wink.gif

Napisano

3-4 latek z 50 tys km i diesel? Do znalezienia ale nie w PL i bedzie drogi. Ja po wielkich bojach znalazlem swoje auto z 86 tys i uwazam ze jak na 3 latka to bardzo maly przebieg.

A czy warto? Zalezy ile mozesz wydac na auto i czego oczekujesz. Jak robisz wiecej niz 20-25 tys rocznie i umiesz jezdzic dieslem to bierz diesla. Z listy co zamiesciles jezdzilem 2.0 z cheviego i jest niezly.

Widac, ze nie przeszkadza Ci LPG wiec pewnie tym sie skonczy z powodu jaki wpisalem w pierwszych 2 zdaniach tego posta.

Napisano

LPG

Napisano
  • Autor

> 3-4 latek z 50 tys km i diesel? Do znalezienia ale nie w PL i bedzie drogi. Ja po wielkich bojach

> znalazlem swoje auto z 86 tys i uwazam ze jak na 3 latka to bardzo maly przebieg.

> A czy warto? Zalezy ile mozesz wydac na auto i czego oczekujesz. Jak robisz wiecej niz 20-25 tys

> rocznie i umiesz jezdzic dieslem to bierz diesla. Z listy co zamiesciles jezdzilem 2.0 z

> cheviego i jest niezly.

> Widac, ze nie przeszkadza Ci LPG wiec pewnie tym sie skonczy z powodu jaki wpisalem w pierwszych 2

> zdaniach tego posta.

Tak myślałem, przeglądając ogłoszenia dość sporo jest ogłoszeń o sprzedaży (cruze, bravo) aut z przebiegiem poniżej 50kkm smile.gif Ale znając życie takie oferty są podejrzane ... druga strona medalu to taka ze ciężko znaleźć mocny silnik benzynowy. Gazownika mam dobrego, sprawdzony i polecany smile.gif W sumie auto z polskiego salonu chyba jest do sprawdzenia wink.gif Więc jakby co to przebieg można zweryfikować?

Ale zostając przy silniku benzynowym ... coś możecie polecić w takim budżecie (45 tys.) - Bravo (150KM), Mondeo (220KM), Saab (175KM), C5 (156KM), może coś innego?

Napisano

> - Cruze (1.8 140KM)

IMHO Chyba będzie najlepszym wyborem w sensie ekonomii o ile postarasz sie i trafisz auto ktore bylo zamawiane u dealera od razu z LPG. Wtedy ten silnik dostaje wzmocnione zawory i gniazda co powoduje że luz zaworowy dłużej pozostaje w normie.

Nie ma trubo wiec jest mniej części do awarii. Minusem jest to, że nie jest to rakieta. Co do diesla to sie nie wypowiem bo to chyba jakaś najnowsza wydumka GM i nie wiem czy bliżej mu do VM Motori czy jednak do Fiata

Napisano

Osobiście brałbym tylko LPG pod uwagę.

Koszty, bezawaryjność i przyjemność z jazdy.

Diesel w mieście to męka w porównaniu do jazdy benzyną.

Sporo jeździłem dieslami i to fajnie się jeździ ale benzyną przyjemniej mimo wszystko.

Tylko jeśli bagażnik niepotrzebny, to bym włożył większa butlę, a nie tą małą w koło.

Napisano

>może coś innego?

szukaj NoPb + LPG, można znaleźć krajowy egzemplarz nawet z fabrycznie dokładaną instalacją. Jeżeli przyszły user nie jest uprzedzony do innych marek niż niemieckie lub japońskie to Chevi będzie dobrym wyborem.

Osobiście jak bym teraz zmieniał auto to bym szukał turbo benzyny + LPG może Scenic, Megane 2.0T lub Astra J 1,4T ?

Z 3-4 latków wolnossących jest jeszcze Mitsu Lancer 1.8 +LPG fabryczny.

Napisano
  • Autor

> szukaj NoPb + LPG, można znaleźć krajowy egzemplarz nawet z fabrycznie dokładaną instalacją. Jeżeli

> przyszły user nie jest uprzedzony do innych marek niż niemieckie lub japońskie to Chevi będzie

> dobrym wyborem.

> Osobiście jak bym teraz zmieniał auto to bym szukał turbo benzyny + LPG może Scenic, Megane 2.0T

> lub Astra J 1,4T ?

> Z 3-4 latków wolnossących jest jeszcze Mitsu Lancer 1.8 +LPG fabryczny.

Szukane jest Turbo - dlatego wśród tych autek jest Bravo 1.4 smile.gif Astra także brana pod uwagę ale mało spotykana ... a francuzy hmmm tego nie brano pod uwagę wink.gif

Napisano

Jak ma byc bardzo dynamiczne to Cruze 2.0. Jak z gazem to 1.8 Przy odrobinie szczescia bedziesz mial pol roczne auto po demo za taka kase. Moze jeszcze nowy focus diesel. Lub Kila za 55k teraz na ototmoto widzialem demo wersja L z dodatkami.

Napisano

> Jak ma byc bardzo dynamiczne to Cruze 2.0. Jak z gazem to 1.8 Przy odrobinie szczescia bedziesz

> mial pol roczne auto po demo za taka kase. Moze jeszcze nowy focus diesel. Lub Kila za 55k

> teraz na ototmoto widzialem demo wersja L z dodatkami.

Ale 1,8 141KM w aucie które waży prawie 1,5t szału nie robi.

Tak jak napisałeś - do dynamicznej jazdy tylko diesel 2,0 ok.gif

Napisano

> 3-4 latek z 50 tys km i diesel? Do znalezienia ale nie w PL i bedzie drogi. Ja po wielkich bojach

Da sie ale klasa C. Najczesciej po Demo ja zrozumialem, ze do 50k hmm.gif a nie km grinser006.gif

Napisano

> Ale 1,8 141KM w aucie które waży prawie 1,5t szału nie robi.

> Tak jak napisałeś - do dynamicznej jazdy tylko diesel 2,0

Ale z gazem bedzie tanio cool.gif Ten 2.0 ladnie lata tylko zastanawia mnie czemu 5D jest wolniejszy hmm.gif

Napisano

> Ale zostając przy silniku benzynowym ... coś możecie polecić w takim budżecie (45 tys.) - Bravo

> (150KM), Mondeo (220KM), Saab (175KM), C5 (156KM), może coś innego?

Renault: TCE 180. Miałem przez 3,5 roku, 75 tys nalotu, żadnych problemów. Nie ma wtrysku bezposredniego, takze pewnie da sie podłączyć pod paliwo do kuchenek.

C5 to bezp wtrysk. chcesz to gazować?

Napisano

> A więc tak - trzeba kupić samochód w granicach 40-50tys. Raczej używka do 3-4 lat. Koniecznie full

> wersje z jak najmocniejszymi silnikami. Jedyny znak zapytania czy zdecydować się na silnik

> benzynowy (docelowo LPG) czy od razu brać się za diesla? Miesięcznie robiona trasa to ok. 1500

> km w mieście na odcinkach 10-15km. oraz 250-350km poza miastem. W grę wchodzą takie auta jak:

> - Fiat Bravo (1.4 150KM, lub 2.0 163KM)

Jak ma byc najmocniejszy, to moze Bravo z dieslem 2.0 + soft. Bedzie z 220, a moze i nawet 230KM.

Napisano

co wyście się tych przebiegów tak uczepili...

a potem człowiek musi udowadniać kupującemu, że nie jest wielbłądem i auto którego jest pierwszym właścicielem rzeczywiście MA taki przebieg a nie inny...

Napisano
  • Autor

> co wyście się tych przebiegów tak uczepili...

> a potem człowiek musi udowadniać kupującemu, że nie jest wielbłądem i auto którego jest pierwszym

> właścicielem rzeczywiście MA taki przebieg a nie inny...

najlepsze jest to ze są oferty np Fiata Bravo w których dominują te z przedziału 20-50kkm smile.gif

Napisano

> Tak myślałem, przeglądając ogłoszenia dość sporo jest ogłoszeń o sprzedaży (cruze, bravo) aut z

> przebiegiem poniżej 50kkm Ale znając życie takie oferty są podejrzane ...

Dlaczego?

Sprzedałem swojego bravo po 5 latach z przebiegiem poniżej 60kkm.

Uważam, że w Polsce osoby prywatne często mają średnie przebiegi poniżej 15kkm. Pytanie, dlaczego ktoś sprzedaje taki samchód. Jednych na to stać, inni mają inne powody (mój był dla mnie za mały).

Często jeżeli kogoś na to stać, samochód jest sprzedawany do pięciu lat ze względu na potrzebę bezawaryjnej eksploatacji. Kuzyn mojej zony ma firmę transportową, do której kupuje tylko nowe samochody ciężarowe i sprzedaje je po 2, max 3 latach uzytkowania, zanim przejadą 300kkm. Nie każdy sprzedający dobry samochód jest oszustem, wręcz uważam, że coraz więcej jest dobrych samochodów w wieku do 5 lat.

W temacie diesel/lpg, dla mnie diesel. Lpg to zawsze coś dokładanego, nieoryginalnego i może stanowić dodatkowe źródło potencjalnych usterek. Finanowo na pewno lpg będzie tańsze w eksploaacji.