Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwójny mandat z fotoradaru

Featured Replies

Napisano

Kierowca raz nie wskazał, ale po jakimś czasie SM uznała że to on, więc dostał 2 mandaty.

artykuł

Quote:

Powiedziano mi że tamten mandat dostałem za odmowę. A teraz oni stwierdzają, że kierowcą byłem ja, więc należy mi się też mandat za przekroczenie prędkości.

W sumie niby logiczne, za wyj. braku uprawnień SM do karania za niewskazanie.

Gdy jednak SM takie uprawnienia dostanie, podwójne mandatowanie stanie się normą.

Napisano

> Kierowca raz nie wskazał, ale po jakimś czasie SM uznała że to on, więc dostał 2 mandaty.

> artykuł

> Quote:

> Powiedziano mi że tamten mandat dostałem za odmowę. A teraz oni stwierdzają, że kierowcą byłem ja,

> więc należy mi się też mandat za przekroczenie prędkości.

> W sumie niby logiczne, za wyj. braku uprawnień SM do karania za niewskazanie.

> Gdy jednak SM takie uprawnienia dostanie, podwójne mandatowanie stanie się normą.

Dlatego najlepiej jest wskazać siebie.

Oraz znaleźć jeszcze jedną osobę, która też wskaże siebie.

hehe.gif

Napisano

> Dlatego najlepiej jest wskazać siebie.

> Oraz znaleźć jeszcze jedną osobę, która też wskaże siebie.

A jak nie przysłali fotki? Niedawno była dyskusja na AK na temat artykułu dot. uznania tego przez SM za poświadczenie nieprawdy.

Napisano

> A jak nie przysłali fotki? Niedawno była dyskusja na AK na temat artykułu dot. uznania tego przez

> SM za poświadczenie nieprawdy.

Jak nie przysłali to tym bardziej. Powinien się przyznać każdy, kto miał możliwość tym autem jeździć.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A jak nie przysłali fotki?

Co to zmienia? Tym bardziej jest problem.

Nawet załóżmy że zgodnie z prawdą - piszesz że nie pamiętasz. Dostajesz mandat. Następnie oni z fotki wskazuję Ciebie jako kierującego. Dostajesz drugi mandat. Dwa mandaty za dwie oddzielne sprawy, mimo że dotyczące jednego wykroczenia.

Napisano

Już dawno pisałem że tak będzie... zwietrzyli metode na dodatkową kase i to zupełnie legalnie.

Krawiec

Napisano

Dwa mandaty za dwie oddzielne

> sprawy, mimo że dotyczące jednego wykroczenia.

Nie. Niewskazanie to jest inne wykroczenie niz jazda zbyt szybko.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Nie. Niewskazanie to jest inne wykroczenie niz jazda zbyt szybko.

Oczywiście - pisałem to wcześniej. Najwidoczniej wyraziłem się nieprecyzyjnie.

Napisano

W przypadku listu z SM i wezwania NIGDY nie przyjmę mandatu. Choćbym miał płacić dwa albo trzy razy więcej potem w sądzie to i tak czapeczki w szachownicę nie zobaczą kasy ode mnie...

Napisano

Bzdura. Na jakiej niby podstawie oni stwierdzają że to ON? Równie dobrze mógł by jechać ktoś do mnie bardzo podobny i co? Wg mnie bajka.

Napisano

> W przypadku listu z SM i wezwania NIGDY nie przyjmę mandatu. Choćbym miał płacić dwa albo trzy razy

> więcej potem w sądzie to i tak czapeczki w szachownicę nie zobaczą kasy ode mnie...

ok.gif

No to jest nas dwóch ;-)

Napisano

> Bzdura. Na jakiej niby podstawie oni stwierdzają że to ON? Równie dobrze mógł by jechać ktoś do

> mnie bardzo podobny i co? Wg mnie bajka.

Może nie przyjąć mandatu i w sądzie tłumaczyć czy to on czy tylko ktoś bardzo podobny.

Napisano

> W przypadku listu z SM i wezwania NIGDY nie przyjmę mandatu. Choćbym miał płacić dwa albo trzy razy

> więcej potem w sądzie to i tak czapeczki w szachownicę nie zobaczą kasy ode mnie...

Widzisz, a jak jakis czas temu napisalem ,ze warto nie przyjąć mandatu od SM tylko po to zeby sprawa trafiła do sądu to sie ze mnie co głupsi śmiali biglaugh.gif

Efekt jest taki ,ze płacisz 60-70zł wiecej bo dochodzą (koszty postępowania), ale dzieki temu kasa idzie do skarbu państwa, a SM i gmina nie widzą z niej ani złotówki. biglaugh.gif

Moim zdaniem warto ok.gifok.gifok.gif

Napisano

> Efekt jest taki ,ze płacisz 60-70zł wiecej bo dochodzą (koszty postępowania), ale dzieki temu kasa

> idzie do skarbu państwa, a SM i gmina nie widzą z niej ani złotówki.

Widzi widzi, nie w formie bezpośredniej ale widzi biglaugh.gif

Napisano

> Widzisz, a jak jakis czas temu napisalem ,ze warto nie przyjąć mandatu od SM tylko po to zeby

> sprawa trafiła do sądu to sie ze mnie co głupsi śmiali

> Efekt jest taki ,ze płacisz 60-70zł wiecej bo dochodzą (koszty postępowania), ale dzieki temu kasa

> idzie do skarbu państwa, a SM i gmina nie widzą z niej ani złotówki.

> Moim zdaniem warto

skoro masz za dużo kasy...... hehe.gif