Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bye, bye Opel - zamykamamy business po 12 miesiacach

Featured Replies

Napisano

No i calkiem niespodziewanie Opel Australia oglosil, ze zamyka drzwi zaczynajac od Poniedzialku 5/8/2013.

2013_opel_insignia_01_sedan_australia_01-0801-460x272.jpg

Nieliczna siec dealer-ow zostanie zlikwidowana, a gwarancja zostanie przejeta przez GM-Holden.

Niedobitki mozna bedzie kupic pewnie jak z Saablizak.gif[...], pojezdzic 3 lata i wyrzucic001.gif[...]

Przyczyna:

To chyba jasno obrazuje, jak EU prawo pracy, podatki, gospodarcza czewona tasma winduja cene produktu.

Cenalizak.gif - kazdy konkurent Opel, lepiej wyposazony, kosztuje ok 20% mniej.

Corolla 1.8l- Japan, Focus 2.0 - Thailand, Mazda 3 2.0 - Japan, Cruze 1.6 T - Australia, Elantra 1.8 - Korea, Cerato 2.0 - wszystko w sugerowanej $19,990 - z wieksza iloscia wyposazenia, wieksza iloscia kW...

2013-kia-cerato-launched-in-australia_2.jpg

Opel po prostu mowi, ze nie jest wstanie sprostac wymaganiom rynku i miec jakis zysk.001.gif[...], czyli de facto nie sa wstanie sprzedawac auta za $18klizak.gif[...]

Ten segment rynku jest wrazliwy i na wyposazenie i cene. Zakladajac, ze sa to w zasadzie dla wiekszosci pierwsze auta - przedzial klienta 17-24 lata.. lub jako drugie, trzecie auto w rodzinie...hmm.gif[...]

Kiedy mialem tyle lat - poczatki 20tu, to wlasnie wyposazenie, vs cena zdecydowala o Corolla a nie Mazda...

Downsizing - mimo, odtrabionego EU zwyciestwa, lud jednak nie jest tak sklonny kupowac male silniki, ktore wytrzymuja 2x mniej, i prawdopodobienstwo, ze sie zepsuja, jest dwa razy takiezlosnik.gif[...][...]

Po za EU dalej stary dobry - ulepszony 4 cyl naturalny ma sie dobrze, i bedzie jeszcze dlugo zyl. Kia w Cerato np wyciaga 122kW (kW nie EU KMzlosnik.gif)... i to lud chce, proste, oszczedne i w miare drive.gif [...]

EU - 30.GIF?

W US pojawila sie ocena , ze GM ma juz dosc dokladac do Opel w EU. Spadek sprzedazy nowych aut w EU do najnizszego poziomu od 20 lat, nadprodukcja, bariery w pracy, i calkowita zmiana strategi - Opel mial podbijac nowe rynki,001.gif[..] - pojawialja sie pierwsze glowsy, ze albo EU rzady doplaca do utrzymania Opel w EU ... albo30.GIF - idzie na sprzedaz do hedge fund [lizak[

A jeszcze 11 miesiecy temu takie piekne byly poczatkizlosnik.gif[...]

Napisano

> No i calkiem niespodziewanie Opel Australia oglosil, ze zamyka drzwi zaczynajac od Poniedzialku

> 5/8/2013.

> Nieliczna siec dealer-ow zostanie zlikwidowana, a gwarancja zostanie przejeta przez GM-Holden.

Czyli dla posiadaczy aut niewiele się zmieni. Te auta mają mnóstwo wspólnych części.

> Niedobitki mozna bedzie kupic pewnie jak z Saab[...], pojezdzic 3 lata i wyrzucic[...]

Z tą róznicą, że Saaba nie masz gdzie naprawić a Opla Ci serwis Holdena ogarnie z uśmiechem.

> Przyczyna:

> To chyba jasno obrazuje, jak EU prawo pracy, podatki, gospodarcza czewona tasma winduja cene

> produktu.

> Cena - kazdy konkurent Opel, lepiej wyposazony, kosztuje ok 20% mniej.

> Corolla 1.8l- Japan, Focus 2.0 - Thailand, Mazda 3 2.0 - Japan, Cruze 1.6 T - Australia, Elantra

> 1.8 - Korea, Cerato 2.0 - wszystko w sugerowanej $19,990 - z wieksza iloscia wyposazenia,

> wieksza iloscia kW...

A porównywalna Astra to za ile stała?

> Opel po prostu mowi, ze nie jest wstanie sprostac wymaganiom rynku i miec jakis zysk.[...], czyli

> de facto nie sa wstanie sprzedawac auta za $18k[...]

> Ten segment rynku jest wrazliwy i na wyposazenie i cene. Zakladajac, ze sa to w zasadzie dla

> wiekszosci pierwsze auta - przedzial klienta 17-24 lata.. lub jako drugie, trzecie auto w

> rodzinie...[...]

> Kiedy mialem tyle lat - poczatki 20tu, to wlasnie wyposazenie, vs cena zdecydowala o Corolla a nie

> Mazda...

No i tu Opel jest IMO o krok dalej od wymienionych przez Ciebie konkurentów. W ogóle EU w kwestii gadżetów jest daleko z przodu.

> Downsizing - mimo, odtrabionego EU zwyciestwa, lud jednak nie jest tak sklonny kupowac male

> silniki, ktore wytrzymuja 2x mniej, i prawdopodobienstwo, ze sie zepsuja, jest dwa razy

> takie[...][...]

To jest błąd Opla. Mogli wsadzać na Wasz rynek silniki Holdena (bo pasują) i wszyscy byliby szczęśliwi.

> Po za EU dalej stary dobry - ulepszony 4 cyl naturalny ma sie dobrze, i bedzie jeszcze dlugo zyl.

> Kia w Cerato np wyciaga 122kW (kW nie EU KM)... i to lud chce, proste, oszczedne i w miare

> [...]

> EU - ?

> W US pojawila sie ocena , ze GM ma juz dosc dokladac do Opel w EU. Spadek sprzedazy nowych aut w EU

> do najnizszego poziomu od 20 lat, nadprodukcja, bariery w pracy, i calkowita zmiana strategi -

> Opel mial podbijac nowe rynki,[..] - pojawialja sie pierwsze glowsy, ze albo EU rzady doplaca

> do utrzymania Opel w EU ... albo - idzie na sprzedaz do hedge fund [lizak[

> A jeszcze 11 miesiecy temu takie piekne byly poczatki[...]

W EU konkurencja jest bardzo trudna. Albo sprzedajesz małe tanie auta jak Fiat, albo ładnie opakowany ale bezwartościowy amejzing jak VW. W obu przypadkach w interesach bardzo pomaga gdy masz swoich klientów gdzieś, licząc że i tak kupią z braku wyboru.

zlosnik.gif

Napisano

opel to jedna z niewielu marek za którymi bym w ogóle nie płakał gdyby ją czacha.gif

przez całą swoją długą historię ta marka wypuściła może ze 3-4 fajne modele samochodów zlosnik.gif

Napisano

A ja miałem wrażenie że w Polsce Opel się sprzedawał, bo fama głosiła że Niemieckie a tańsze od VW... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli dla posiadaczy aut niewiele się zmieni.

Alez zmienizlosnik.gif - wlasnie wymiotles 30% wartosci autazlosnik.gif[...]

Popatrz, VeeDud po klopotach z DSG ma podobny problem, ale jeszcze nie wiadomo jakich rozmiarow, a firma istnieje, i "wspiera"hahaha.gif swoje produktyhahaha.gif[...]

Straty nie wielkie, bo sprzedali 1,760 sztuk wiec ... tylko beta testers i jacys EU nawiedzieni straca...

Te auta mają mnóstwo wspólnych części.

> Z tą róznicą, że Saaba nie masz gdzie naprawić a Opla Ci serwis Holdena ogarnie z uśmiechem.

Dlaczego nie - taka sama gwarancja przez GM jak i z Daewoo, Hummer, czy Daihatsu z Toyota.

Z tym, ze Hummer, Daewoo, Daihatsu pojdziesz do kazdego dealer-a i ci czesc znajdzie, Saab - wellzlosnik.gif - moga byc problemy. Sa dalej nowe sztuki do sprzedaniazlosnik.gif[...]

> A porównywalna Astra to za ile stała?

niewiem.gif

Edit: popatrzylem na stock dealer-ow - manual $22k, (5% rynkuzlosnik.gif)

Auto - $25k

> No i tu Opel jest IMO o krok dalej od wymienionych przez Ciebie konkurentów. W ogóle EU w kwestii

> gadżetów jest daleko z przodu.

Wlasnie niezlosnik.gif, patrzylem kiedys na Passat, to cu u mnie jest wersja bazowa w EU byla jakas druga czy trzecia w konfiguracji. Ditto silnik.

Nie licze xenon-bo te sie nigdy u mnie nie przyjely...

Popatrz na Golf, wersja bieda to u mnie 90kW - nizszej nie da sie kupic... i tansze niz Opelhmm.gif[...] ale ci lista wyposazenia nie roznia sie od Made in Japan czy Korea.

> To jest błąd Opla. Mogli wsadzać na Wasz rynek silniki Holdena (bo pasują) i wszyscy byliby

> szczęśliwi.

Ekonomia skali raz, dwa Opel marka nieznana. Popatrz ci sie dzieje ze Skoda po 6 latach, nie moga przelamac bariery 4k aut rocznie, nawet poszli w dol i jak dawniej EU RS byl jedyna Octavia, to dzis znajdziesz jakies 90kW - tylko nikt tego nie kupujehmm.gif, jedyne jakie widze, to jezdza u dealer-a po kawe. Prywatni kupcy 99% bedzie RS.

> W EU konkurencja jest bardzo trudna. Albo sprzedajesz małe tanie auta jak Fiat, albo ładnie

> opakowany ale bezwartościowy amejzing jak VW. W obu przypadkach w interesach bardzo pomaga gdy

> masz swoich klientów gdzieś, licząc że i tak kupią z braku wyboru.

Fiat wrocil wczoraj z Punto po 4 latachzlosnik.gif, ceny jakies 20% nizsze, wyposazenieniewiem.gif - nie patrzylem, ale chca tylko 1,000 aut sprzedac.

Zobaczymyzlosnik.gif[...]

Z Opel na tyle dziwne, ze press realease poszlo w Piatek kiedy Fed Gov Mini Budget prezentuje, ergo zeby sie stracilo w naplywie wiadomosci... a dzis .. przejezdzala mulher.gif obok jedynego z 3 dealer-ow w Sydney i 30.GIF - ciemno, auta wywozili[...]

Zeby zorganizowac taka akcje musisz sie przygotowac, i zazwyczaj ktos cos wieidea.gif, dlatego ludzie znajacy GM podejrzewaja, ze to w ogole moze znaczyc, ze Opel juz nie dlugo pojdzie 30.GIF

Miala byc przeciez wieksza xpansja na nowe rynki ...001.gif

Napisano
  • Autor

> opel to jedna z niewielu marek za którymi bym w ogóle nie płakał

alez ja nie placzezlosnik.gif,- pisze tylko to co wiadomo - EU auta sa za drogie, zeby w prawdziwej konkurencji przetrwac. Zobacz - sami napiali, "nie jestesmy w stanie miec zysku jesli spuscimy cene"001.gif[....]

A dwa, ze duzo luda - teoria spiskowawink.gif podejrzewa, ze to moze byc powolne zwijanie Opel na ... sprzedazzlosnik.gif[...]

gdyby ją

> przez całą swoją długą historię ta marka wypuściła może ze 3-4 fajne modele samochodów

Kapitanwink.gif

Opel_kapitan_1950s.jpg

Napisano

> Kapitan

Kapitan, GT, Kadett GT-E, Commodore i w zasadzie tyle mi przychodzi do głowy na szybko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kapitan, GT, Kadett GT-E, Commodore i w zasadzie tyle mi przychodzi do głowy na szybko

Manta jeszcze mi sie mysliidea.gif

manta1.jpg

Napisano

> Manta jeszcze mi sie mysli

ok.gif

Napisano

> Manta jeszcze mi sie mysli

Mysle, ze mimo wszystko ten model Opla zapadl wszystkim najbardziej w pamieci grinser006.gif

782835bf67.jpg

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze mimo wszystko ten model Opla zapadl wszystkim najbardziej w pamieci

Wybacz, ale tak nawet nie da sie zadnego auta zepsuczlosnik.gif - tym tym czyms tuningpanic.gif[...]

IMVHO Calibra byla dobrym zalozeniem, ale kiepskim wykonaniem, 001.gif[...] Vectra Coupezlosnik.gif, ba zlosnik.gif[...]

Quote:

WHEN Holden began importing the Calibra coupe to Australia in 1991, the automotive press immediately christened it one of the best looking cars on the road.

hahaha.gifzlosnik.gif

923916m_20.jpeg

$800 i twojahahaha.gifwink.gif

Napisano

> Przyczyna:

> To chyba jasno obrazuje, jak EU prawo pracy, podatki, gospodarcza czewona tasma winduja cene

> produktu.

Niby tak ale Opel podawany jako przyklad kondycji całej automotive EU to generalizacja i wrzucania wszystkich do 1 go wora.

OZI rozumiem,ze teraz swiat a zwlaszcza EU drży ze strachu przed inwazją marek australijskich?

Producenci EU dzialaja w realiach tskich a nie innych wydumanych prze eko terrorystow. Ty sie modl aby do was ta moda nie doszla jak sie budżet nie zepnie i politycy beda szukac pretekstu do podniesienia podatkow w AU.

Napisano

> ... teraz swiat a zwlaszcza EU drży ze strachu przed inwazją marek australijskich?

No przecież próbowali kilka lat temu ale pies z kulawą nogą tego nie chciał. Nawet po pochwałach jednego modelu w TG.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Niby tak ale Opel podawany jako przyklad kondycji całej automotive EU to generalizacja i wrzucania

> wszystkich do 1 go wora.

Oczywisciezlosnik.gif, PSA powodzi sie rownie dobrze, sprzedaz w EU najlepsza od latconfused.gif?

Mowie o calej sytuacji gospodarczej auto, bo niewiem.gif na jakie dane ty patrzysz, ale na takie jakie ja patrze wychodzi, ze produckja fabryk jest od 30 do 50% za duza, a sprzedaz jakby nie bylo jest najnizsza od 20lat.

Zgadzamy sie?niewiem.gif?

> OZI rozumiem,ze teraz swiat a zwlaszcza EU drży ze strachu przed inwazją marek australijskich?

A co to ma wspolnegoconfused.gif? Zle to calkowicie odbieraszidea.gif[...]

Opel jest w tak cudownej sytuacji finasowej, ze bije indexy popularnosci na gieldzielizak.gif - notpad.gif[...].

Wez pierwsza lepsza gazeta o ekonomi, Financial Rev czy The Economist, cokolwiekhmm.gif, zobaczysz o czym mowie. hmm.gif[...] Od 1999 roku Opel ma US $17bil strat, rozumiem, ze jako akcjonariusz bedziesz machal tak business, zeby straciczlosnik.gif[...]

Jako akcjonariusz zdaje sobie sprawe, ze robienie $$$ z aut to nie jeden dzien czy rok, ale jesli patrzysz na 15 lat, to sam powiedz co bys zrobil z CEO firmy ktora tak przewala30.GIF twoje $$$hmm.gif... GM ma dosc dobre wyniki, gdyby nie Opel[...]

Rozwiazanie masz takie, ze politycznie ty sie dolozysz jako podatnik,lizak.gif, albo pojdzie 30.GIF[...]

> Producenci EU dzialaja w realiach tskich a nie innych wydumanych prze eko terrorystow.

I nigdy nie sadzilem inaczej, ale popatrz na koszta pracy np w F - slynna sprawa Goodyear. Fakt jest taki, ze u mnie koszta pracy sa 1.5-2x wyzsze niz w EU - ale to nie zmienia faktu, ze podobno jestesmy najbardziej konkurencyjnym rynkiem na swiecie...

Ty sie modl

> aby do was ta moda nie doszla jak sie budżet nie zepnie i politycy beda szukac pretekstu do

> podniesienia podatkow w AU.

I dalej co to ma wspolnegoconfused.gif? Patrzysz na EU dume IMVHO, ja patrze podezliwie, ze Opel moze pojsc szybciej na dno niz sie nam wsystkim wydaje... hmm.gif - i o tym jest ten post.

Jeszcze w czwartek - niecale 24h wczesniej rozysali pismakom zaproszenia na premiere Oz Zafira, statek z autami tez przyplynal...001.gif[...]

To swiadczy, ze decyzja o 30.GIF nie zostala podjeta ani tu, ani w D tylko w Detroit, [...], nie wysylasz po prostu statku pelnego aut, zeby sie pasly z owcamizlosnik.gif[...], a to swiadczy, ze GM gra o cos - np wieksze dotacje z EU rzadow, lub ..., ze cierpliwosc sie skonczyla, i zobaczymy Opel w China/Rus/Hedge Fund rekach za pare miesiecy.... - a wtedy niestety i dla pracownikow, i dla rynkow gdzie nie ma zakladanego zysku bedzieczacha.gif - masakrabuu.gif[...]

Chociaz jak patrzac to Chrysler wyszlo na dobrelizak.gif[...]

3245269928_d7b83e6039_z.jpg

Napisano

> Kapitan, GT, Kadett GT-E, Commodore i w zasadzie tyle mi przychodzi do głowy na szybko

Lotus Omega też była fajna. W połowie można ja zaliczyć do Opla

Napisano

> Kapitan

Kolega ma takiego, sam go odbudowywał wink.gif, jak dla mnie najładniejszy Opel.

Fajny tez ma srodek, kanapa przednia jak w starszych autach z Us, czyli 3-os, biegi przy kierownicy i bajerancka deska rozdzielcza:

287090187-IMG_0100s.jpg

ciekawie przesuwa sie liniowy wskaznik predkosci, przy okazji zmieniajac kolor w zaleznosci od predkosci icon_eek.gifwink.gif

post-16681-14352521261352_thumb.jpg

Napisano

Nie jestem w stanie pojac, ze znajac rynek wlaza z tych ich downsajzingiem zlosnik.gif Wsadzac 1.8 ten co w cruze albo 2.0 i lud kupi. Pewnie o tym nie pomysleli lub to jest zbyt drogie. Choc w EU jest np 1.6 bez turbo.

Napisano
  • Autor

> Nie jestem w stanie pojac, ze znajac rynek wlaza z tych ich downsajzingiem Wsadzac 1.8 ten co w

> cruze albo 2.0 i lud kupi. Pewnie o tym nie pomysleli lub to jest zbyt drogie. Choc w EU jest

> np 1.6 bez turbo.

Ale, zobacz, 60 marek, 1,000,000 nowych sztuk na rok. - ergo, nie masz ekonomi skalihmm.gif, chociaz teraz wyglada, ze OPC bedzie re-badge Opel.zlosnik.gif[...]

W ogole Opel nie ma jakos szczescia - ostatni Holden Vectra sprowadzili statek 5,000 sztuk.

1842.jpg

Miales silnik podstawowy 2.2l 4 cyl jesli dobrze pamietam, i 3.2l V6 jako opcje. Z tych 5,000 sztuk sprzedali jakies 400-600 aut, ponad 4k sztuk lezalo na placu, po dealer-ach, i np 3 lata pozniej mogles kupic nowke sztuke... z symbolicznym przebiegiem 200-5,000km, service cars Holden, auta po kawezlosnik.gif[...]

0310g3g_20.jpeg

Z drugiej strony, np Astra Made in Poland 1.8l sprzedawala sie dosc dobrze, potrafili upchac caly statek 5,000 dosc szybko - 4 miesaice....

Dzis juz wiekszosc na zlomach ... ale powodzenie miala001.gif[...]

v70678_640.jpg

v65631_640.jpg

v70680_640.jpg

v70681_640.jpg

v69949_640.jpg

Zobaczymy, moze teraz jakis Hedge fund w ogole zabije to co nierentowne001.gif[...]

Napisano

Po Oplu nie będę płakał - albo robisz auta, których sprzedaż jest rentowna albo do piachu.

Napisano
  • Autor

> Po Oplu nie będę płakał - albo robisz auta, których sprzedaż jest rentowna albo do piachu.

Piach staje sie prawdopodobnyuzbroj_zlo.gif ... ludzi szkodahmm.gifbuu.gif[...]

Opel zatrudnia 350 nowych Eng, info z zeszlego tygodnia, w opiniu wielu tradycyjnie tuczenie zanim pojdzie 30.GIF[...]

Zobaczymy, za wiele czynnikow, jesli sprzedaz w EU bedzie jak bedzie, to nie widze, jak GM bedzie tam $$$$ topilniewiem.gif[...]

Przyjdzie jakis 3 glowy potwor i potnie 1/2fabryk, 40% modeli i jakos bedzie...

cerberus4kf0mj.jpg

Napisano

> Kolega ma takiego, sam go odbudowywał , jak dla mnie najładniejszy Opel.

> Fajny tez ma srodek, kanapa przednia jak w starszych autach z Us, czyli 3-os, biegi przy kierownicy

> i bajerancka deska rozdzielcza:

> ciekawie przesuwa sie liniowy wskaznik predkosci, przy okazji zmieniajac kolor w zaleznosci od

> predkosci

Tak się teraz zastanawiam nad tym czy ja kiedykolwiek brałem pod uwagę kupno Opla hmm.gif

Obojętnie w jakim segmencie, oraz czy auto miało być nowe czy używane.

Obojętnie czy myślałem nad autem z rosądku czy dla zabawy.

No i sobie przypomniałem, że raz dla jaj w jakimś komisie oglądałem jednego Opla.

Był to Opel Speedster zlosnik.gifhehe.gif

Chyba je oglądałem, bo to auto jest fajne i wybitnie nie "oplowe" zlosnik.gif

To chyba wyjaśnia sytuację tej firmy, nawet na rynku EU.

Napisano

> Piach staje sie prawdopodobny ... ludzi szkoda[...]

Najlepsi sobie poradzą.

Dobrzy być może.

Słabsi panic.gif

> Opel zatrudnia 350 nowych Eng, info z zeszlego tygodnia, w opiniu wielu tradycyjnie tuczenie zanim

> pojdzie [...]

> Zobaczymy, za wiele czynnikow, jesli sprzedaz w EU bedzie jak bedzie, to nie widze, jak GM bedzie

> tam $$$$ topil[...]

> Przyjdzie jakis 3 glowy potwor i potnie 1/2fabryk, 40% modeli i jakos bedzie...

Może dzięki temu będą robić lepsze auta.

Napisano

> Najlepsi sobie poradzą.

> Dobrzy być może.

> Słabsi

> Może dzięki temu będą robić lepsze auta.

Moim zdaniem efekt będzie tylko lepszy.

Jak zamkną to kompletnie, to przynajmniej podatnicy przestaną wyrzucać kasę w błoto.

Jak przejmie ich jakiś fundusz inwestycyjny, to jest szansa że auta będą dobre.

Sam pracuję w firmie, które produkuje "cholera wie co", a ma się bardzo dobrze.

Sami pracownicy się dziwią że z produkcji czegoś takiego, da się robić duże pieniądze.

Firma od dłuższego czasu jest własnością właśnie funduszu inwestycyjnego smile.gif