Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poziomnica

Featured Replies

Napisano

Siema,

jaką polecacie poziomnice, zeby zaraz sie nie zwichrowała? Byle jaką z marketu budowlanego, czy coś ściągać przez internet?

Napisano

OT - teraz czekamy na dyskusję - a jakże w temacie - pt. poziomnica czy poziomica... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Ja kupiłem markietową, ale nie najtańszą, tylko niby coś tam profi. Działa, nie pokrzywiła się. ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> OT - teraz czekamy na dyskusję - a jakże w temacie - pt. poziomnica czy poziomica...

> Ja kupiłem markietową, ale nie najtańszą, tylko niby coś tam profi. Działa, nie pokrzywiła się.

Mniejsza o ortografię. Ile dałeś za swoją?

Napisano

> Siema,

> jaką polecacie poziomnice, zeby zaraz sie nie zwichrowała? Byle jaką z marketu budowlanego, czy coś

> ściągać przez internet?

Podstawa to kupowanie fizycznie na miejscu. Bo wtedy możesz sprawdzić, czy oczko jest dobrze ustawione przykładając ją do poziomej powierzchni i obracając lewa-prawa. To samo z pionem - oczko powinno w obydwu ustawieniach wskazywać ten sam poziom (lub tę samą odchyłkę).

Co do "wichrowania" - nie zwichrowała mi się żadna, ani tanie marketowe, ani droższa Stabila, mimo że nie raz poleciały na ziemię czy na nich stanąłem. A mam takie od 20 cm do 2 metrów.

Natomiast ostatnio widziałem u moich wykonawców fajne poziomice z dużym oczkiem, tak ze dwa razy większym, niż w typowych. Następnych będę szukał takich.

Napisano

> Siema,

> jaką polecacie poziomnice, zeby zaraz sie nie zwichrowała? Byle jaką z marketu budowlanego, czy coś

Nie polecam topex-ów itp., są zwyczajnie badziewnie wykonane. Pooglądaj czy solidnie wygląda, sprawdź w obie strony wskazania i bierz jaka pasuje.

Napisano

> OT - teraz czekamy na dyskusję - a jakże w temacie - pt. poziomnica czy poziomica...

Poziom czy poziomń? Poziomujesz czy poziomniujesz? Narzędzie do wyznaczania poziomu czy poziomniu? Montujesz poziomo czy poziomnio? zlosnik.gif

Napisano

ważne by nie była zapowietrzona 270751858-jezyk.gif

Też zawsze brałem markietowe i od patrzenia na nie się nie krzywiły.

Najtańszej nie ma co brać, takiej wygiętej z blaszki, bo dwoma palcami ją pokrzywisz.

Napisano

> Poziom czy poziomń? Poziomujesz czy poziomniujesz? Narzędzie do wyznaczania poziomu czy poziomniu?

> Montujesz poziomo czy poziomnio?

033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Poziom czy poziomń? Poziomujesz czy poziomniujesz? Narzędzie do wyznaczania poziomu czy poziomniu?

> Montujesz poziomo czy poziomnio?

Definicyjnie to poziomica jest linią łączącą punkty o tej samej wysokości, a poziomnica narzędziem. Ale pewnie i tak dopuszczalne jest użycie obu nazw w odniesieniu do narzędzia. smile.gif

Napisano

> Siema,

Mam jakąś 40 cm Modeco z marketu - przyzwoicie wykonana, cena chyba ciut ponad 40 zł i jakąś trzyliterową polską 100 cm (BSM czy jakoś tak) za 60-70 zł. Obie dobre.

Oglądając poziomnice spokojnie ocenisz, czy różnią się jakościowo - różnice w masie i solidności są znaczne np. między takim Topeksem, a droższym Modeco (choć oba to chinolki).

I jak już pisano kupuj osobiście, bo np. gdy kupowałem swoją 100cm to przykładałem do 2x droższego Stanleya i okazało się, że Stanley jest zwichrowany. zlosnik.gif

Metrowego Topeksa kupiłem sobie za 5 zł do ścinania garbków na wylewce. Co ciekawe przeżył i ma się dobrze, ale jakościowo jest jak z papieru...

Napisano

Ja kupiłem 2 szt. Dextera i jest OK. Gumowana na końcach, jak upadnie (a zdarzało się) to tragedii nie ma.

Kiedyś chciałem kupić taniochę i jak położyłem na posadzce w markecie to nie mogłem uwierzyć że mają tak krzywo grinser006.gif A inne, droższe, pokazywały ładny poziom. Z dala od taniochy!

Napisano

Kupiłem w 1999 dwie szt. z tańszych w markecie. Jedna chyba Topex zwykła, druga taka mocniejsza, z grubego, frezowanego profilu.

Obie wytrzymały całą budowę systemem gospodarczym, remonty lokali użytkowych, łazienek i wielu innych rzeczy. Bez uszczerbku, poza zabrudzeniem tej tańszej, bo używałem jej awaryjnie jako łatę do ściągania tynku.

Nic się nie zwichrowało.

BTW: co trzeba robić poziomicą aby ją zwichrować?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> BTW: co trzeba robić poziomicą aby ją zwichrować?

Nadepnac? Moze tez byc kiepskie mocowanie libelli.

A propos libelli. Przejmowal sie ktos z was kiedys dokladnoscia? Chodzi mi o najmniejszy kat, o jaki trzeba odchylic poziomnice, by pecherzyk sie ruszyl.

Napisano

> Nadepnac? Moze tez byc kiepskie mocowanie libelli.

> A propos libelli. Przejmowal sie ktos z was kiedys dokladnoscia? Chodzi mi o najmniejszy kat, o

> jaki trzeba odchylic poziomnice, by pecherzyk sie ruszyl.

Na tych moich marketowych spokojnie widać odchylenia rzędu 1-2 mm na długości poziomicy. Nie chcę zmyślać, ale sądzę, że odchylenie o 1mm na dystansie metra da się wypatrzeć przy kilkakrotnym przyłożeniu nawet tej mojej 40cm.

Napisano

> Nadepnac? Moze tez byc kiepskie mocowanie libelli.

> A propos libelli. Przejmowal sie ktos z was kiedys dokladnoscia? Chodzi mi o najmniejszy kat, o

Im dłuższa, tym dokładniejsza.

Napisano

Ja ostatnio wypatrzyłem całkiem inny problem - niektóre, tanie poziomice mają inną czułość na np. podniesienie lewego i prawego końca. Niby poziomica jest dobra, bo idealny poziom pokazuje także po odwróceniu, ale żeby np. oczko powietrza przesunęło się 1 mm za kreskę to lewy koniec trzeba podnieść np. 2 mm, a prawy 5 mm. Przy układaniu kafelków w pewnym momencie nieźle się zdziwiłem zlosnik.gif więc nawet dwudziestocentymetrową poziomicę trzeba kupić porządną, jak chce się układać spadki.

Napisano

> Siema,

> jaką polecacie poziomnice

kupilem sobie elektroniczna , polecam, dziala pod kazdym katem, z laserkiem na koncu, magnesem, super sprawa

Napisano

jw.

Napisano

> Siema,

jak z netu to

Mozna sie smiac ale czasem sie może przydać ok.gif

Napisano

> Siema,

PRO , SŁOWIK a jak lubisz gadżety to TO COŚ używam i się sprawdza

Napisano

> jak z netu to tę

To teraz się zacznie dyskusja: "tę" czy: "tą" ;-)

W Lidlu dzisiaj ładną widziałem. Aluminiowa, ze 2m. Szeroka, ponad 10cm...

Pozdrawiam.

Napisano

> kupilem sobie elektroniczna , polecam, dziala pod kazdym katem, z laserkiem na koncu, magnesem,

> super sprawa

Fantastyczna, pod warunkiem, że stale nią pracujesz. Jeżeli sporadycznie, to bateria akurat się wykończy wtedy, gdy będziesz jej potrzebował zlosnik.gif

Napisano

> Definicyjnie to poziomica jest linią łączącą punkty o tej samej wysokości, a poziomnica narzędziem.

> Ale pewnie i tak dopuszczalne jest użycie obu nazw w odniesieniu do narzędzia.

toć to nie poziomica tylko waserwaga grinser006.gif

Napisano

Waserwaga 033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif, a i tak zawsze mówię "kij z wodą"

> Ja kupiłem markietową, ale nie najtańszą, tylko niby coś tam profi. Działa, nie pokrzywiła się.

Mam jakieś 4 sztuki rożnej długości - wszystkie czerwone ale jakiej marki niewiem.gif.

Przeżyły budowę i nadal dobrze się mają.

Napisano

> Mam jakieś 4 sztuki rożnej długości - wszystkie czerwone ale jakiej marki .

> Przeżyły budowę i nadal dobrze się mają.

Może poziomnica.pl ?

Drogie, ale dobre.

Napisano

> Fantastyczna, pod warunkiem, że stale nią pracujesz. Jeżeli sporadycznie, to bateria akurat się

> wykończy wtedy, gdy będziesz jej potrzebował

u mnie trzeci rok siedzi ta sama i jeszcze nie wskazuje zużycia 270751858-jezyk.gif a jeździ w samochodzie okrągły rok więc bateria leży w temp od -30 do + 60 hehe.gif

Napisano

> Może poziomnica.pl ?

> Drogie, ale dobre.

Ooo to to - dokładnie takie.