Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodziłem lakier papierem ściernym

Featured Replies

Napisano

Help!

Pacjent to Fiat Panda z 2004r. srebrny metalik

W kilku miejscach były niewielkie ryski więc jak zawsze zastosowałem papier ścierny (wodny) 2000 cały czas lejąc wode na karoserie kilka razy potraktowałem rysy. Potem na zmatowiałe miejsce użyłem pasty Tempo (K2) i zawsze ten zabieg działał. Dziś się nie udało. Mimo zastosowania Tempo i potem kilku podobnych specyfików skończywszy na wosku miejsca działania pozostały matowe. Dokładnie wygląda to tak, że na karoserii widzę idealnie swoje lustrzane odbicie a w owym pechowym miejscu nic. Jak to teraz naprawić???

Napisano

Starłeś bezbarwny lakier. Wydaje mi się że tylko malowanie bezbarwnym.

Napisano

Jesli starlem lakier bezbarwny to powtorne malowanie calego elementu.

Jesli nie to pasta polerska typu 3M Fast Cut+ lub Menzerna FG400, potem jakas pasta wykonczeniowa, oczywiscie wszystko maszynowo i bedzie ladnie ok.gif

A "paste" tempo sobie daruj ok.gif

Napisano

Bez przesady...normalnie po takim zabiegu papierem 2000 tempo powinna dac rade. Ale jak to by bylo trzeba trzec takim papierem by przetrzec lakier

Napisano

> Bez przesady...normalnie po takim zabiegu papierem 2000 tempo powinna dac rade. Ale jak to by bylo

> trzeba trzec takim papierem by przetrzec lakier

Przy dzisiejszych lakierach bezołowiowych to wcale nie takie trudne...

Napisano

> Bez przesady...normalnie po takim zabiegu papierem 2000 tempo powinna dac rade. Ale jak to by bylo

> trzeba trzec takim papierem by przetrzec lakier

ale doczytajcie, że to już któryś raz Kolega robił, lakier to nie skóra 270751858-jezyk.gif

Quote:

W kilku miejscach były niewielkie ryski więc jak zawsze zastosowałem papier ścierny (wodny) 2000 cały czas lejąc wode na karoserie kilka razy potraktowałem rysy. Potem na zmatowiałe miejsce użyłem pasty Tempo (K2) i zawsze ten zabieg działał. Dziś się nie udało

moim zdaniem tylko lakiernik pozostaje

Napisano
  • Autor

Ale zabieg w owych pechowych miejscach był robiony po raz 1

Napisano

Aż dziw, że przy tak barbarzyńskim traktowaniu dopiero teraz to sie stało.

Tylko ponowne lakierowanie ok.gif

Napisano

> Ale zabieg w owych pechowych miejscach był robiony po raz 1

osobiście takim papierem i na mokro to likwidowałem zacieki na świeżym lakierze /syntetyku/ lata temu zlosnik.gif Podejrzewam, że rysa była głęboka, a Ty przesadziłeś ze szlifowaniem.

Napisano

Naprawdę papierem 2000 można błyskawicznie krzywdę zrobić, szczególnie na załamaniach blachy. Teraz to lakierowanie. Wcale nie cały element, jeśli zrobisz sam a wcześniej poćwiczysz to sprayem się da - ale mu si Ci mieszalnia do dobrej puszki nalać, żeby ładnie drobinkami rozpylało a nie glutami. Potem to polerujesz.

Napisano

> Ale zabieg w owych pechowych miejscach był robiony po raz 1

Lepiej daj jakieś zdjęcia. Łatwiej będzie wtedy ocenić jak to wygląda.

Napisano

> Lepiej daj jakieś zdjęcia. Łatwiej będzie wtedy ocenić jak to wygląda.

Takie rzeczy na zdjęciach nie wychodzą, albo bardzo trudno jest zrobić je tak, żeby było widać. W zasadzie sprawa została już wyjaśniona, bo jak przetarł klar to bazy już nie wypoleruje na połysk. Pozostaje zmatowienie całości elementu i siknięcie klarem. Operacja mało skomplikowana i nie droga.

Napisano
  • Autor

Oto fotka najgorszego miejsca.

Aktualnie wygląda to o 80% lepiej gdyż 3-4x zastosowałem pastę Tempo. Czy poza pastą mogę to jeszcze poprawić???

post-116452-14352521605136_thumb.jpg

Napisano

> Oto fotka najgorszego miejsca.

> Aktualnie wygląda to o 80% lepiej gdyż 3-4x zastosowałem pastę Tempo. Czy poza pastą mogę to

> jeszcze poprawić???

lepsza pasta + maszyna zalatwi sprawe

Napisano

> Oto fotka najgorszego miejsca.

> Aktualnie wygląda to o 80% lepiej gdyż 3-4x zastosowałem pastę Tempo. Czy poza pastą mogę to

> jeszcze poprawić???

Zmatowiłeś drzwi- na przyszłość nie kombinuj z papierem ściernym i pastami typu tempo bo to dziadostwo.

Gąbka mocno ścierna i wykończeniowa oraz pasta Menzerna FG 500, 2500 i maszyna polerska- powinno pomóc.

Oczywiście o ile nie przetarłeś bezbarwnego ( to się okaże dopiero po przypolerowaniu) - ten lakier to 647 Girgio Steel

Aha- lepiej sam nie poleruj oddaj fachowcowi- wystarczającą przekombinowałeś