Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Jako, że zima powoli się zbliża nadszedł czas na zakup akumulatora. Jakich producentów polecacie? Do tej pory używałem Bosch-a Silver oraz Varta. Aczkolwiek doświadczenia mam z nimi mocno średnie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Paweł

Napisano

Polecałbym wjechać na market z miernikiem za 5 zł, wybrać z tańszych o napięciu 12,80 lub więcej i cieszyć się nowym tanim akumulatorem. Każdy z tanich wytrzymywał u mnie co najmniej 4 lata.

Napisano

topla ,forse, sprzedawca w sklepie nie poleca akumulatorów bosch, centra, warta zlosnik.gif

Napisano

Kupuj jak najtańszy (unikając chińszczyzny, oczywiście). Akumulator za 800 zł wytrzyma 4 lata, a za 200 zł 48 miesięcy.

Napisano

A to ja się podpinam pod pytanie, bo tej zimy to mi aku już pewnie nie przetrzyma.

Napisano

Ja polecę akumulator centra futura smile.gif .Był już w samochodzie ,gdy go kupiłem (w 2011 - rok miał już ten akumulator).Kilka miesięcy po kupnie samochodu wyjechałem na delegację (zima 2012 od stycznia do marca - temp -25stC) auto przez ten czas stało na parkingu firmy - po powrocie odpalił od "strzału" - za to hamulce z tyłu młotkiem musiałem trzaskać żeby puściły i powietrze z jednejgo koła do zera uszło (ale nie o tym temat).Auta kolegów którzy byli ze mną na tym wyjeździe (i zostawili auto na firmie) nie odpaliły devil.gif - dopiero następnego dnia po podładowaniu/wymianie aku zlosnik.gif później zdarzało mi sie kilka wyjazdów (miesiąc czy dwa) i za każdym razem po powrocie zero problemów z odpaleniem.Aku dalej jeździ w samochodzie i nie widzę ,żeby dłuższy postój miał jakiś wpływ na niego.

Wcześniej używałem akumulatora firmy topla i niestety nie polecam , ledwo przeżył 1,5roku (przy czym przez ostatnie 2 miechy cały czas miałem w pogotowiu prostownik - 1 max 2 dni i aku padał) ... Następny aku - tym razem 100ah do większego silnika diesel też raczej będzie produktem centry

Napisano

Polecam ZAP/Sznajder ok.gif

Napisano

> Polecam ZAP/Sznajder

Również polecam 4 lata spokoju i jeździ dalej (w międzyczasie były 2 ostre jak brzytwa zimy), cały czas na światłach bez dziennych, często z włączonym ogrzewaniem tylnej szyby (mocno paruje w deszczowe dni).

Napisano

Do wyboru mam Voltmaster i Centra Classic (zasada CCC) - co byście polecili z tych dwóch ? Zależy mi na możliwości dolewania wody destylowanej do cel akumulatora - czy można w obu (na zdjęciach wygląda, że jest klapka i dostęp do korków).

Napisano

Centra classic na pewno jest ok. Przed zakupem sprawdź miernikiem napięcie na aku, czy ma najmniejsze minimum 12,50 lub przynajmniej 12,80V. Wtedy masz na 90% pewność, że to dobra sztuka a nie taka co 4 lata stała gdzieś na magazynie.

Napisano

> Do wyboru mam Voltmaster i Centra Classic (zasada CCC) - co byście polecili z tych dwóch ? Zależy

> mi na możliwości dolewania wody destylowanej do cel akumulatora - czy można w obu (na

> zdjęciach wygląda, że jest klapka i dostęp do korków).

Centra Plus już kilka lat temu to było dno, za classiciem nawet bym się nie oglądał. Wolałbym kupić marketówkę byle była świeża.

Plus nie wytrzymał mi w aucie 2lat, potem futura wytrzymała 6lat i kolejne 2. w następnym aucie...

Napisano

> Centra classic na pewno jest ok. Przed zakupem sprawdź miernikiem napięcie na aku, czy ma

> najmniejsze minimum 12,50 lub przynajmniej 12,80V. Wtedy masz na 90% pewność, że to dobra

> sztuka a nie taka co 4 lata stała gdzieś na magazynie.

Ok, dzięki smile.gif

Napisano

Centre plus mam 4 rok w seicento, a aku basic by centra z auchana za 99zl 40ah wytrzymal w uno juz dwie zimy.