Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena uszkodzeń

Featured Replies

Napisano

> Panowie ile naprawa czegoś takiego może kosztowac?

> Warto naprawiać?

tam nie było poduszek powietrznych?

Napisano

> Panowie ile naprawa czegoś takiego może kosztowac?

> Warto naprawiać?

Widzę do roboty, podłogę, progi, drzwi, dach.

Bez pomiarów się nie stwierdzi czy auto nie jest bananem.

Czy warto naprawiać?

Zależy od ceny wyjściowej w stosunku do wartości danego egzemplarza przed kolizją.

Napisano
  • Autor

> tam nie było poduszek powietrznych?

Na zdjęciach nie widaç aby coś wystrzeliło...

Napisano

> Na zdjęciach nie widaç aby coś wystrzeliło...

tyle to i ja widzę... Tyle, że... Jeśli tam fabrycznie nie ma poduszek (w co mi się nie chce wierzyć) to mój dalszy wywód nie ma sensu. Jeśli były (co podejrzewam widząc, że to nie bardzo stary Saab) to oznacza, że to nie pierwszy poważny dzwon tego auta i bym go nawet kijem nie tykał. Przy takim dzwonku boczne poduszki powinny wystrzelić.

Napisano
  • Autor

> Widzę do roboty, podłogę, progi, drzwi, dach.

> Bez pomiarów się nie stwierdzi czy auto nie jest bananem.

> Czy warto naprawiać?

> Zależy od ceny wyjściowej w stosunku do wartości danego egzemplarza przed kolizją.

dach? Myślisz? cena 7 tys zl.

Napisano

> dach? Myślisz? cena 7 tys zl.

Przyjrzyj się przy słupku "B", dach wygląda na podgięty. Oczywiście może to być tylko igraszka światła.

Jak wyżej napisano, co z jaśkami? Bo że ich nie widać to wiem, ale czy strzeliły czy zostały już wycięte?

Napisano
  • Autor

> tyle to i ja widzę... Tyle, że... Jeśli tam fabrycznie nie ma poduszek (w co mi się nie chce

> wierzyć) to mój dalszy wywód nie ma sensu. Jeśli były (co podejrzewam widząc, że to nie bardzo

> stary Saab) to oznacza, że to nie pierwszy poważny dzwon tego auta i bym go nawet kijem nie

> tykał. Przy takim dzwonku boczne poduszki powinny wystrzelić.

Może i masz racje. Rocznik 2003. Nie zdziwi mnie jakby bocznych poduszek mimo wszystko nie posiadał...

Napisano

Jeżeli poszła geometria, to naprawa na pewno nieopłacalna.

Napisano

> Może i masz racje. Rocznik 2003. Nie zdziwi mnie jakby bocznych poduszek mimo wszystko nie

> posiadał...

W tej chwili nie posiada na pewno. Wg Euro NCAP Saab 95 z 2003r (akurat ten rok testowali) powinien mieć i jaśki boczne, i kurtyny. Więc sam rozumiesz... Niemiec nie płakał, jak sprzedawał 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> W tej chwili nie posiada na pewno. Wg Euro NCAP Saab 95 z 2003r (akurat ten rok testowali) powinien

> mieć i jaśki boczne, i kurtyny. Więc sam rozumiesz... Niemiec nie płakał, jak sprzedawał

Kupiony w Polsce. Wiec polak zlosnik.gif Zapytał sie sprzedawcy o te jaśki ok.gif

Napisano

> tykał. Przy takim dzwonku boczne poduszki powinny wystrzelić.

Jak było zaparkowane to nie wystrzela, a jak jechalo i wystrzelily to mogly zostać zwiniete, tak aby nie bylo tego widac.

Napisano

> ...Przy takim dzwonku boczne poduszki powinny wystrzelić.

Jesteś pewny? Poniżej roczna CR-V, w którą przydzwoniło centralnie, z prędkością 70km/h UNO, które po tym dzwonie poszło do kasacji (nie miało przodu). Żadna z sześciu poduszek nie strzeliła.

Koszt naprawy na oryginalnych częściach 23kzł.

9effa31ff565.jpg

Tajemnica tkwi w tym, że auto wykonało w powietrzu piruet 380 stopni, zanim spadło na koła. Przeciążenie poszło w osi obrotu i dlatego nie strzeliły. To nawet przyjemne było, jak ekstremalna karuzela.

;-)

Napisano

> Jesteś pewny?

pewny jestem podatków i śmierci.

> Poniżej roczna CR-V, w którą przydzwoniło centralnie, z prędkością 70km/h UNO, które

> po tym dzwonie poszło do kasacji (nie miało przodu). Żadna z sześciu poduszek nie strzeliła.

> Koszt naprawy na oryginalnych częściach 23kzł.

> Tajemnica tkwi w tym, że auto wykonało w powietrzu piruet 380 stopni, zanim spadło na koła.

> Przeciążenie poszło w osi obrotu i dlatego nie strzeliły. To nawet przyjemne było, jak

> ekstremalna karuzela.

> ;-)

CRV w porównaniu z tamtym Saabem jest ledwo dotknięte. Zobacz jak wygląda próg u Ciebie, a jak w Saabie.

Napisano

> Jak było zaparkowane to nie wystrzela,

zgadza się. Jednak takie dzwonki stanowią mniejszość wypadków. Stąd moje założenie.

> a jak jechalo i wystrzelily to mogly zostać zwiniete, tak

> aby nie bylo tego widac.

Prawda. Jednak podtrzymuje moje stwierdzenie, że przy takim uderzeniu (oczywiście przy założeniu, że w chwili zderzenia auto miało włączony zapłon) jaśki powinny wybuchnąć.

Napisano

> zgadza się. Jednak takie dzwonki stanowią mniejszość wypadków. Stąd moje założenie.

> Prawda. Jednak podtrzymuje moje stwierdzenie, że przy takim uderzeniu (oczywiście przy założeniu,

> że w chwili zderzenia auto miało włączony zapłon) jaśki powinny wybuchnąć.

Moze i wystrzelila kurtyna, tylko zostala.po tym zdemontowana do zdjecia.

Napisano

Szczerze to w ASO bez 20k bym nawet nie podchodzil. Jak ruszona geometria to nawet wiecej. Stasiek w garazu zrobi taniej ale ja bym w to sie nie pchal.

Napisano

> dach? Myślisz? cena 7 tys zl.

za niewiele więcej kupisz takiego saaba w całości

Napisano

Po co się w to pchać. Gościu chce 7000zl za padło i w dodatku w automacie. Za 9000 masz do opłat sprawnego jeżdżącego z 2001 roku. A za 14 tysięcy masz Vectora z 2005 roku z duża navi itd. A założę się ze tamten ulep wyjdzie Cie nie mniej jak 13 tysięcy na gotowo,

Napisano

> A za 14 tysięcy masz Vectra z 2005 roku z duża navi itd. A

> założę się ze tamten ulep wyjdzie Cie nie mniej jak 13 tysięcy na gotowo,

Ta vectra z navi dużą z 2005 za 14 będzie taki sam ulep jak ten saab, a nawet gorszy, tyle że "zrobiony".

Napisano

> Ta vectra z navi dużą z 2005 za 14 będzie taki sam ulep jak ten saab, a nawet gorszy, tyle że

> "zrobiony".

Może inaczej to ujmę. Za te pieniądze można kupić inne całe fajne auto.

Napisano
  • Autor

> Może inaczej to ujmę. Za te pieniądze można kupić inne całe fajne auto.

Popatrzyłem na mobile.de i rocznik 2001 2002 można już za ok 10 tys mieć. Temat moim zdaniem zamknięty. Nie warto po prostu...

Napisano

> Może inaczej to ujmę. Za te pieniądze można kupić inne całe fajne auto.

ok.gif myślę, że warto precyzować takie sprawy, bo ktoś kto się nie zna bierze takie słowa za pewnik czy swego rodzaju wyznacznik. A skoro kolega tu napisał, to znaczy, że ma wątpliwości i szuka fachowej porady.

Co do samego samochodu-Saaba, wydaje mi się, że geometria nie będzie w porządku w tym aucie, co za tym idzie "tania" naprawa nie wchodzi w grę.

Napisano

> Popatrzyłem na mobile.de i rocznik 2001 2002 można już za ok 10 tys mieć. Temat moim zdaniem

> zamknięty. Nie warto po prostu...

ja niedawno szukałem trzeciego auta do domu, ale z "tych dziwnych" alien.gif - wybierałem spośród saaba (9-3, 9-5), lancii (lybra) i AR (156 sportwagon); postudiowałem fora internetowe, no i szukałem tylko w Białymstoku i najbliższych okolicach i o dziwo wybór miałem duży zlosnik.gif ostatecznie kupiłem AR 1.9jtd z dwumasą i rozrządem na gwarancji za 9 tys. działa już drugi miesiąc bezawaryjnie hehe.gif

Napisano

Przecież nie podałem żadnych konkretnych przykładów z linkami wiec o wprowadzaniu w błąd nie możemy mówić. Zresztą tak samo jak nie można powiedzieć ze ten z Navi to szrot bo zapewne go nie widziałeś a na podstawie zdjęć ciężko to ocenić.

Napisano

> myślę, że warto precyzować takie sprawy, bo ktoś kto się nie zna bierze takie słowa za pewnik czy

> swego rodzaju wyznacznik. A skoro kolega tu napisał, to znaczy, że ma wątpliwości i szuka

> fachowej porady.

> Co do samego samochodu-Saaba, wydaje mi się, że geometria nie będzie w porządku w tym aucie, co za

> tym idzie "tania" naprawa nie wchodzi w grę.

smiem twierdzić, że blacharz robiący dla handlarzy mający na wyposażeniu rame wyciągnie to auto tak, że nawet szczegółowa geometria nie pokaże , że coś bylo robione... skromny.gif