Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie opony, czym grozi

Featured Replies

Napisano

W samochodzie żony z boku opony wbił się drut o średnicy ok. 1-2mm. Miejsce wbicia zaznaczyłem czerwoną kropką na przykładowej podobnej oponie.

Pojechałem do wulkanizatora, który usunął drut i stwierdził minimalny ubytek powietrza. Prysnął jakimś płynem i zaczął powoli tworzyć się bąbel. Opona została zdjęta z felgi, okazało się, że przebicie nie przeszło na wylot. Co ciekawe, przy zdjętej oponie felgi dalej robił się bąbel w miejscu po drucie. Wulkanizator stwierdził, że miejsce przebicia nie kwalifikuje się do naprawy, nic nie może zrobić. Powiedział, że opona mogła się rozwarstwić, o czym świadczy tworzący się bąbel bez napompowania opony.

To co zrobiłem, to założyłem tą oponę na tył.

Teraz pytanie, czy z taką oponą można w miarę spokojnie jeździć?

Na razie kontroluję ciśnienie, ubytków po dobie nie widać.

Opona to wzmocniona Toyo z indeksem prędkości W (270km/h), z czego realnie ten samochód nie przekroczy 120km/h.

Wiem, najlepiej wymienić 2 szt, ale opony praktycznie jak nowe. Pomijając samą kontrolę ciśnienia, czy jest szansa, żeby takie uszkodzenie spowodowało np. rozpadnięcie się opony w czasie jazdy przez wspomniane przez wulkanizatora "rozwarstwienie"?

287242631-toyo.jpg

post-57955-14352521939571_thumb.jpg

Napisano

Idź do innego wulkanizatora i niech załata łatą z gumowym "kołkiem"

Napisano

> Idź do innego wulkanizatora i niech załata łatą z gumowym "kołkiem"

dokładnie tak ok.gif

Napisano

Jesli chcesz sie pozbyc zony to niech jezdzi dalej na tej oponie ok.gif Pewnie znajdzie sie magik ktory to prowizorycznie naprawi, ale jesli faktycznie sie rozwarstwila to pozostaje Ci zakup nowej opony.. a najlepiej pary.

Napisano
  • Autor

> Idź do innego wulkanizatora i niech załata łatą z gumowym "kołkiem"

Tego nie da się załatać, bo przebicie idzie pod kątem w bok opony. Gość skręcał przy mnie jakiś drut i patrzyliśmy kierunek, od wewnątrz opony robiło się zgrubienie pod gumą.

Napisano

Jeśli opony mają mało przejechane i są w miarę świeże, to dokup jedną sztukę i wrzuć je na tył.

To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jazda z rozwarstwioną oponą.

Napisano
  • Autor

> Jeśli opony mają mało przejechane i są w miarę świeże, to dokup jedną sztukę i wrzuć je na tył.

> To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jazda z rozwarstwioną oponą.

Poszukam czy jest jeszcze taki model (Toyo Proxes R31 195/45/16)

Dla uwidocznienia tematu, w załączniku zdjęcie z uszkodzenia.

287242710-opona_uszk.jpg

post-57955-1435252194004_thumb.jpg

Napisano

>

> czy jest szansa, żeby takie uszkodzenie spowodowało np. rozpadnięcie się opony w czasie jazdy

> przez wspomniane przez wulkanizatora "rozwarstwienie"?

Samo uszkodzenie gwoździem, drutem, czy inną śrubą nie spowoduje rozwarstwienia opony. Trzeba jeszcze jechać na niej bez powietrza albo z jego dużym ubytkiem. Wówczas boki opony nagrzewają się ponad normę a to powoduje rozwarstwienie, przy czym długość przejechanego odcinka zależy od ciśnienia w oponie. Im mniejsze ciśnienie, tym krótszy odcinek. Czasami nawet 50-100m jazdy bez powietrza wystarczy, żeby nastąpiło rozwarstwienie opony. Aaaa. Zdjęcia opony niewiele tutaj wniosą, ponieważ delikatnego rozwarstwienia nie da się stwierdzić na podstawie zdjęcia. zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba jeszcze jechać na niej bez powietrza albo z jego dużym ubytkiem. Wówczas boki opony nagrzewają się ponad normę a to powoduje rozwarstwienie,

powiem Ci, ze moja żona w zeszłym roku przyjechała z pracy bez powietrza- 15km na całkowitym flaku. ogólnie nie wiem, jak mozna nie wyczuć, ze jest coś nie tak, ale pomijając- oponie kompletnie nic się nie stało. była taka gorąca, ze nie byłem jej w stanie dotknąć. mój wulkanizator stwierdził, ze napompujemy ją do 5bar i jak nie pęknie, to mozna jeżdzić dalej. i faktycznie przejezdziła jeszcze rok, a potem auto sprzedałem

Napisano

> Wiem, najlepiej wymienić 2 szt, ale opony praktycznie jak nowe.

Tak szczerze to mi nie wyglądają na praktycznie jak nowe smile.gif Nawet jak dużo bieżnika mają. Jaki rocznik?

Napisano

> powiem Ci, ze moja żona w zeszłym roku przyjechała z pracy bez powietrza- 15km na całkowitym flaku.

Nie wiem jak jej sie to udalo, ale brzmi to jak fantazja (chyba, ze jednak nie byl to alkowity flak).

Moze troche zalezy tez od felgi, ale na normalnej stalowce na calkowitym flaku pocialem Lanosem opone w drobny mak na odcinku 5km.

Napisano

> Jesli chcesz sie pozbyc zony to niech jezdzi dalej na tej oponie Pewnie znajdzie sie magik ktory

> to prowizorycznie naprawi, ale jesli faktycznie sie rozwarstwila to pozostaje Ci zakup nowej

> opony.. a najlepiej pary.

po co pare?

to nie 4x4 przeciez hmm.gif

Napisano

> Nie wiem jak jej sie to udalo, ale brzmi to jak fantazja

wiem, bo sam nie mogłem w to uwierzyć, ale twierdzi, ze jej trąbili, machali, a ona nie wiedziała o co im chodzi i tak przyjechała zlosnik.gif

w każdym razie felga stalowa 14 w sienie oponie nie zaszkodziła

Napisano

> po co pare?

> to nie 4x4 przeciez

Jak to po co? Przecież różnica średnicy opon rzędu 1mm wykończy mechanizm różnicowy za miesiąc, góra dwa... ot nowa filozofia grinser006.gif

A że opony będą na tyle przy napędzie na przód? Toż auto stanie się nieprzewidywalne, niebezpieczne itp, itd bzdury "pokolenia neostrady"... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jak to po co? Przecież różnica średnicy opon rzędu 1mm wykończy mechanizm różnicowy za miesiąc,

> góra dwa

A cóż to za delikatne auto? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A cóż to za delikatne auto?

Panzervagen grinser006.gif jaśnie panujący nam moderator (...) stosuje to w praktyce hehe.gif

Napisano

Ja wyjąłem z opony płasko wbity gwóźdź.

Ciśnienie trzyma. Gdybym wyjął z klocka bieżnika to bym się nie przejmował, ale to było w oponie pomiędzy klockami.

Nie wiem czy jechać z tym do wulkanizatora który mi albo zrobi dziurę i zakorkuje skoro teraz nie jest na wylot, albo rozłoży ręce bo to płaskie wbicie.

Napisano
  • Autor

> Tak szczerze to mi nie wyglądają na praktycznie jak nowe Nawet jak dużo bieżnika mają. Jaki

> rocznik?

Opony mają poniżej 10kkm przebiegu wink.gif

Napisano

> Opony mają poniżej 10kkm przebiegu

przebieg o niczym nie swiadczy - ja swoje zjezdzam w 30kkm, wiec Twoje tez moga byc zjedzone o 30% czy 20% w stosunku do nowych wink.gif