Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PoRD: odwołanie zakazu wyprzedania

Featured Replies

Napisano

Przejeżdzam często drogą przy której stoi stacja paliw

200-300 metrów przed stacją jest "zakaz wyprzedzania" - a zaraz za stacją jest jest jego odwołanie.

czyli zakaz obowiązuje na odcinku ok 300 metrów... NIBY

bo jeszcze przed dojazdem do stacji są 2 skrzyżowania, ale nie zwykłe "X", tylko "T", mogę na nich skręcić tylko w lewo.

Droga jest zwykła, tj. po jednym pasie w każdą stronę.

Czy w tym przypadku skrzyżowanie odwołuje zakaz wyprzedania? (zgodnie z ustawionymi znakami)

Napisano

Skrzyżowanie jest skrzyżowaniem wtedy, gdy jest oznakowane.

Napisano

> Skrzyżowanie jest skrzyżowaniem wtedy, gdy jest oznakowane.

tak skromny.gif

Quote:

skrzyżowanie- przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z dro-gą wewnętrzną;

Napisano
  • Autor

> drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

to jest chore, skąd mam wiedzieć czy skrzyżowanie jest z drogą wewnętrzną? chyba każda droga stanowi dojazd do jakiegoś obiektu confused.gif

czyli co? nie ma znaku oznaczającego skrzyżowanie - nie ma skrzyżowania?

Napisano

> to jest chore,

Dopiero teraz się zorientowałeś?!

> skąd mam wiedzieć czy skrzyżowanie jest z drogą wewnętrzną? chyba każda droga

> stanowi dojazd do jakiegoś obiektu

> czyli co? nie ma znaku oznaczającego skrzyżowanie - nie ma skrzyżowania?

Może być skrzyżowanie równorzędne, które mimo że może, to nie musi być oznaczone.

Napisano

Rozumując tym tokiem to w mojej wiosce "nie ma" połowy (jak nie więcej) skrzyżowań... hmm.gif

Napisano

> Rozumując tym tokiem to w mojej wiosce "nie ma" połowy (jak nie więcej) skrzyżowań...

albo jest połowa równorzędnych wink.gif

Napisano

a jak wygląda "znak oznaczający skrzyżowanie"?

Podałem definicję skrzyżowania. NIe ma tam mowy o żadnym znaku.

Napisano

> albo jest połowa równorzędnych

Rozumiem dowcip grinser006.gif ale to raczej jest niemożliwe. Piszę o normalnych skrzyżowaniach, z sygnalizacją lub bez, gdzie czasem na głównej drodze jest znak D1 (najczęściej go nie ma) lub A29, nie zaobserwowałem znaków z serii A6... zaś na wylotach dróg podporządkowanych mamy STOP-y lub A7.

Napisano

> a jak wygląda "znak oznaczający skrzyżowanie"?

> Podałem definicję skrzyżowania. NIe ma tam mowy o żadnym znaku.

a5 a6 a8

Napisano

> Rozumując tym tokiem to w mojej wiosce "nie ma" połowy (jak nie więcej) skrzyżowań...

ograniczenia odwołują każde skrzyżowania..... jeśli nie jest to strefa ograniczonej prędkości...

A skrzyżowaniami nie sią drogi gruntowe, wewnętrzne i dojazdu do posesji ... A to chyba każdy potrafi rozponać na drodze:>

Napisano

> tak

> Quote:

> skrzyżowanie- przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub

> rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub

> rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z

> drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z dro-gą

> wewnętrzną;

A skąd masz wiedzieć, ile metrów ma droga gruntowa? cfaniaczek.gif Dlatego bezpiecznie jest uznawać tylko te skryżowania, które są oznakowane jakimikolwiek znakami ok.gif

Napisano

> A skąd masz wiedzieć, ile metrów ma droga gruntowa? Dlatego bezpiecznie jest uznawać tylko te

> skryżowania, które są oznakowane jakimikolwiek znakami

Jako odwołanie zakazu tak. Natomiast w kwestii ustalenia pierwszeństwa bezpiecznie traktować wszystkie jako skrzyżowania...

Napisano

> a5 a6 a8

To są znaki ostrzegawcze a nie informujące o skrzyżowaniu. Co najwyżej informują o pierwszeństwie przejazdu bądź sposobie poruszania się (w przypadku A8)

Napisano

> A skąd masz wiedzieć, ile metrów ma droga gruntowa?

PoRD się kłania. skromny.gif

Napisano

> A skąd masz wiedzieć, ile metrów ma droga gruntowa? Dlatego bezpiecznie jest uznawać tylko te

blush.gif

Quote:

Natomiast nie jest skrzyżowaniem przecięcie, połączenie lub rozwidlenie drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze. Przypomnijmy, że drogą twardą jest droga z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość jej nawierzchni przekracza 20 m. Pozostałe drogi są drogami gruntowymi.

http://oskduet.pl/nauka-jazdy/skrzyzowania/co-to-jest-skrzyzowanie

Napisano

> Jako odwołanie zakazu tak. Natomiast w kwestii ustalenia pierwszeństwa bezpiecznie traktować

> wszystkie jako skrzyżowania...

Oczywiście ok.gif

Napisano

> PoRD się kłania.

Mam za każdym razem wychodzić i mierzyć, czy asfalt nie kończy się po 20 metrach? rotfl.gif Jestes śmieszny hehe.gif

Napisano

> Mam za każdym razem wychodzić i mierzyć, czy asfalt nie kończy się po 20 metrach? Jestes śmieszny

faktycznie takich przypadków jest mnóstwo, w dodatku są podchwytliwe bo po zmierzeniu często jest 19.5m

ps liczysz od osi czy krawędzi jezdni ?

a tak poważnie, w większości przypadków jak jest twarda nawierzchnia to na sporym kawałku

większym problemem jest odróżnienie co jest drogą wewnętrzną, dojazdem do posesji

np taki wyjazd http://goo.gl/maps/LseQJ hmm.gif

Napisano

> faktycznie takich przypadków jest mnóstwo, w dodatku są podchwytliwe po po zmierzeniu często jest

> 19.5m

> ps liczysz od osi czy krawędzi jezdni ?

> a tak poważnie, w większości przypadków jak jest twarda nawierzchnia na na sporym kawałku

No właśnie dlatego uznaję za skrzyżowania (w kwestii odwołania zakazu wyprzedzania czy ograniczenia prędkości) tylko skrzyzowania oznakowane, czyli tam gdzie są znaki pierwszeństwa, lub drogowskazy. W przypadku pierwszeństwa tam, gdzie nie ma znaków, trzymam się reguły prawej ręki, no chyba że kierownik, wyjeżdżający z posesji (a skąd mam do cholery wiedzieć, ile metrów ma tam droga utwardzona?) ewidentnie stoi i czeka, aż droga będzie wolna.

Napisano

> większym problemem jest odróżnienie co jest drogą wewnętrzną, dojazdem do posesji

> np taki wyjazd http://goo.gl/maps/LseQJ

No właśnie. Skąd masz wiedzieć, czy to nie jest dojazd do posesji? Nic nie widać za drzewami, droga asfaltowa ma ponad 20 metrów, w razie czego policja ma pełne prawo uznać to skrzyzowanie za równorzędne.

Napisano

> Mam za każdym razem wychodzić i mierzyć, czy asfalt nie kończy się po 20 metrach? Jestes śmieszny

to Ty probujesz dorabiac idiotyczna ideologie do swojego braku wiedzy

czy wiekszosc skrzyzowan rownorzednych nie jest wedlug Twojej teorii skrzyzowaniami?

co z taka sytuacja, to nie jest skrzyzowanie?

jakiś tekst

Napisano

> No właśnie. Skąd masz wiedzieć, czy to nie jest dojazd do posesji? Nic nie widać za drzewami, droga

> asfaltowa ma ponad 20 metrów, w razie czego policja ma pełne prawo uznać to skrzyzowanie za

> równorzędne.

u mnie na głównej ulicy (krajówka) jest kilkanaście skrzyżowań z ulicami osiedlowymi, niektóre skrzyżowania mają oznaczenie D1

ale część nie ma żadnego

wyjazdy z dawnej huty to już całkowita loteria, kiedyś były tam bramy co jednoznacznie sugerowało wyjazd

dziś bramy znikły i stanowią one niejako ulice do wielu zakładów zlokalizowanych na terenie HTS spineyes.gif

na szczęście na większości w/w stoi kielnia grinser006.gif

Napisano

no to jak odwołują czy nie?

Napisano

> no to jak odwołują czy nie?

Jeśli to skrzyżowanie, to tak.

Napisano

> u mnie na głównej ulicy (krajówka) jest kilkanaście skrzyżowań z ulicami osiedlowymi, niektóre

> skrzyżowania mają oznaczenie D1

> ale część nie ma żadnego

> wyjazdy z dawnej huty to już całkowita loteria, kiedyś były tam bramy co jednoznacznie sugerowało

> wyjazd

> dziś bramy znikły i stanowią one niejako ulice do wielu zakładów zlokalizowanych na terenie HTS

> na szczęście na większości w/w stoi kielnia

Jak jest kielnia, to wiadomo. Ale jak nie ma - niestety, traktujemy to jako skrzyżowania równoległe...

Napisano

Jak dla mnie to możesz się śmiać do rozpuku, wisi mi ok.gif

Śmiesznie to będzie jak zostaniesz zatrzymany przez policję, powtórzysz to, co napisałeś wyżej, skierują wniosek do sądu i sąd przypomni Ci przepisy PoRD.

Napisano

> Jak dla mnie to możesz się śmiać do rozpuku, wisi mi

> Śmiesznie to będzie jak zostaniesz zatrzymany przez policję, powtórzysz to, co napisałeś wyżej,

> skierują wniosek do sądu i sąd przypomni Ci przepisy PoRD.

Nie potrafisz zrozumiesz słowa pisanego? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> no to jak odwołują czy nie?

Wynika, że odwołują, ale jesli nie masz pewności, że to nie droga wewnętrzna czy gruntowa to lepiej czekaj do następnego skrzyżowania lub odwołania zakazu.

Napisano

Nie do końca! Ja stosuję zasadę ograniczonego zaufania (do braku znaków), odkąd zapłaciłem za wyprzedzanie za skrzyżowaniu , którym było wg. policjanta, ja nazwałbym je wjazdem z pola... no.gif