Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo oszczedne do 5000 pln

Featured Replies

Napisano

> Tikulca z gazem nic nie przebije jeśli chodzi o ekonomię i to w każdym możliwym aspekcie (spalanie,

> składka OC, cena zakupu, cena części, prostota budowy praktycznie wykluczająca konieczność

> korzystania z mechaników).

> Ja swoim Tico objechałem 32 kraje (z PL 33) i też się wszyscy pukali w główkę, że nie da rady, a

> jednak dało, a i ponad 30 noclegów się w nim odbyło i na komfort nie narzekałem (a mam 188cm).

> Ani przed wyjazdem, ani w trakcie, ani po Tico za mojej kadencji nie widziało mechanika - wszystko

> do ogarnięcia samemu.

> Przykładowe ceny części:

> - rozrząd kompletny z pompą wody 83zł

> - komplet łożysk na tylną oś 16zł (były jeszcze tańsze za 12)

> - pasek alternatora 9zł

> Problemem jest korozja, ale da się znaleźć coś sensownego jeszcze.

> Innym problemem jest strach przed jakąkolwiek stłuczką - i to jest jeden z głównych powodów dla

> których chyba już się nie przekonam do tego toczydełka, chociaż ekonomicznie kusi i wygrywa ze

> wszystkim co jeździ.

> Moje spalało minimalnie 4,78 LPG, średnio koło 6,2, a maksymalnie przy zapierniczaniu skrajnym

> autosradami we 2 osoby + kupa bagażu nie przekraczało 8 praktycznie nigdy. Przy jeździe solo

> bez bagażu dawało radę bez wielkiej spiny zmieścić się poniżej 6LPG

Do mnie Tico przemawia w inny sposób, TRUMNA na kołach i nic więcej. Nie szanujesz zdrowia i życia - kup Tico !!!! A przekona się o tym każdy kto zaliczy często nawet z pozoru niegroźnego ,,dzwona'' tym wynalazkiem, w tedy przestaną mieć znaczenie ,,oszczędności''.

Napisano

> Do mnie Tico przemawia w inny sposób, TRUMNA na kołach i nic więcej. Nie szanujesz zdrowia i życia

> - kup Tico !!!! A przekona się o tym każdy kto zaliczy często nawet z pozoru niegroźnego

> ,,dzwona'' tym wynalazkiem, wtedy przestaną mieć znaczenie ,,oszczędności''.

Nie chciałem tego pisać bo tu fanów "oszczędzania" jest od groma. Ale podpisuje się obiema rękami. To coś nie ma nawet łamanej kolumny kierowniczej.

Napisano

jak juz pisali inni, nie ma oszczedniejszego auta od Tico z LPG. U mnie min spalanie jakie osiągnąłem na trasie to 4,7 lpg, 350km za 40zl hehe.gif Sam sie zastanawiam nad tym samym co Ty, poszukac czegos do 5klpn. U mnie na 1 miejscu stoją koszty eksploatacji, skłaniam sie do Matiza z LPG ale niestety znaleźc cos wartego uwagi jest ciężko. Natomiast jeśli chodzi o Tico, największy minus to rdza i słabe bezpieczeństwo wink.gif

Napisano

> Poszukuje wozidła na dłuższe trasy (2x60/70 km dziennie) musi być jak najoszczędniejsze. Raczej w

> LPGu mile widziana klima, no ale za ta kasę to raczej mało możliwe. A i zeby nie sypało sie na

> potęgę lub dało się ogarną na parkingu

> Moje pierwsze typy to TICO, SC, matiz WV POLO 1,0.

> Do kuncikowych prześmiewców - nie zamierzam sprzedawać aktualnego potworka.

Jesli to rzeczywiści trasa to szukaj czegoś z jak najdłuższym przełożeniem piątego biegu i niezbyt małym silnikiem.

Napisano

> Lepiej 1.5 czy 1.6 spalą podobnie a lepsze wyposażenie i dynamika. 1.4 zazwyczaj nawet nie miały

> wspomagania a 10gazu też potrzebował.

1,6 pali dużo. Bardzo dużo jak na tę pojemność i "osiągi".

Napisano

> Jesli to rzeczywiści trasa to szukaj czegoś z jak najdłuższym przełożeniem piątego biegu i niezbyt

> małym silnikiem.

Przy takich założeniach, a nie chcąc wychodzić poza 1600ccm wyboru dużego nie ma...

Większość ma krótkie przełożenia tak, że przy 100kmph jest 3kRPM :-(

Aczkolwiek są wyjątki, a pewnie nie o wszystkim też wiem.

W Civicu VIgen z 1.5 siedzi w standardzie długa skrzynia.

W P2 1.2 siedzi skrzynia dająca na V biegu 2700RPM przy 100kmph.

Jednak te auta to i tak nie trafią się w zakładanym budżecie...

Napisano

> 1,6 pali dużo. Bardzo dużo jak na tę pojemność i "osiągi".

Niestety 1.4 wcale dużo mniej nie pali, a rzadko są np ze wspomaganiem.A za piątala to można się rozglądać za takim z absem, wspoma,elektryką przód a może nawet i z klimą się trafi. Spalanie 9-12 gaziwa trzeba zarezerwować...

Piatka trochę mało np na punto II 80KM z gazem-paliło to to 7.2 gazu, jeździło żwawo i przyjemnie, żona po dziś wspomina miło punciora, no ale 7 trzeba szykować na takiego...

Może clio by się udało jakieś znośne znaleźć?

Napisano

> duze, 4 drzwi, calkiem zywe 1.2 80km http://otomoto.pl/fiat-brava-C30965311.html pali nie wiele jak

> nie szalejesz. napewno lepsze niz punto 1.

i to jest całkiem słuszna koncepcja, ojca pali między 6 a 7 przy mojej jeździe grinser006.gif, ojciec czały czas ok 6 a w trasy nie jeździ niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jak Polo 6n to polecam od rocznika 97 (po małym lifcie) zmienili silniki miałem 999 AER i po Łodzi

> dało radę się zmieścić w niecałych 7 litrach. Byłem bardzo zadowolony z tego samochodu.

To juz jest chyba wtedy 6N1

Napisano

> i to jest całkiem słuszna koncepcja, ojca pali między 6 a 7 przy mojej jeździe , ojciec czały czas

> ok 6 a w trasy nie jeździ

Zgadza się, tylko 5ka może być przy skromnie na coś z gazem, a chyba o to chodzi...z końcem sierpnia nabyłem taką od 1 wł na czarnych blachach, 100tyś przejechane, technicznie ok poza pierdołami w stylu pasek od wspomagania, wyczyszczenie krokowca do tego poszły 2 nowe progi ocynkowane i pomalowanie maski,nadkola i dolnej części zderzaka, czyli dołożone 1500zł-razem z zakupem 6tyś. Zostaje "prawie" w rodzinie.

Z gaziwem ładną będzie wręcz niemożliwe znaleźć w tej kasie.

Napisano

> ojciec czały czas ok 6 a w trasy nie jeździ

czyli jest zawalidrogą. innej opcji nie ma, bo ten silnik pali przy normalnej jezdzie ok 8l