Danielo Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam, sa tu jacys winiarze?...zamierzam cos na zime zrobic i tu mam pytania: jaki duzy gazior/balon kupic 20/25/34/50? z jakich owocow najlepiej? jakies rady/zalecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 > Witam, sa tu jacys winiarze?...zamierzam cos na zime zrobic i tu mam pytania: jaki duzy > gazior/balon kupic 20/25/34/50? z jakich owocow najlepiej? jakies rady/zalecenia? Zalezy ile masz owocow 20-25l najbardziej poreczne sa Z owocow takich jakich masz pod reka najwiecej Z teorii sie troche podszkoliles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twinsen Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 > Z teorii sie troche podszkoliles? A co tu się szkolić. Miazga do gara, albo nawet nie trzeba miażdżyć jak się komu nie chce, cukier, ew. woda i korek z rurką. Jak ma być mocniejsze, to suche drożdże np. bayanus i po temacie. Odbulga, zlewamy, dosładzamy, odbulka i tak do skutku. W efekcie jest dobre mocne kopiące winko 15-16 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luks Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 najprościej, najszybciej i smacznie to wino ryżowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 > A co tu się szkolić. Miazga do gara, albo nawet nie trzeba miażdżyć > jak się komu nie chce, cukier, ew. woda i korek z rurką. Jak ma być > mocniejsze, to suche drożdże np. bayanus i po temacie. > Odbulga, zlewamy, dosładzamy, odbulka i tak do skutku. > W efekcie jest dobre mocne kopiące winko 15-16 % Nie no jak ma tylko kopac to faktycznie za duzo wiedziec nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twinsen Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 > Nie no jak ma tylko kopac to faktycznie za duzo wiedziec nie trzeba Jak ma nie kopać to po pierwszym zlewie i odbulkaniuj pirosiarczyn potasu i po temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielo Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 > Z teorii sie troche podszkoliles? chyba tak, rok temu w 10L-gasiorze cos wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeq77 Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 > Witam, sa tu jacys winiarze?...zamierzam cos na zime zrobic i tu mam pytania: jaki duzy > gazior/balon kupic 20/25/34/50? z jakich owocow najlepiej? jakies rady/zalecenia? Ja mam pod zlewem w kuchni dumne 6L. Właśnie kończy pykać jasny winogron. Pisze z pamięci: Ok. 2kg pogniecionych owoców, 2l wody, 1,5kg cukru, pół paczuszki drożdży winiarskich. Jak skończy pracować, to ściągam ciecz, moszcz wyrzucam i na nowo w balonik celem wyklarowania się.. 5-6 butelek się zrobi. I znów cosik nastawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjk Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 > jaki duzy gazior/balon kupic 20/25/34/50? Zależy ile wina chcesz zrobić. > z jakich owocow najlepiej? Jak sama nazwa wskazuje, wino produkujemy z winogron k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaqxxl Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 literatura, którą mogę polecić, taka skarbnica wiedzy z kilkoma przepisami na początek. Do tego zestaw winiarski do kupienia w necie poniżej 100 zł i masz początek. jakiś tekst balon 15 litrów jest optymalny na te przepisy. Ja dokupiłem sobie drugi 10 litrów żeby mieć do czego przelewać. No i wiadro do moszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_13 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Witam, sa tu jacys winiarze?...zamierzam cos na zime zrobic i tu mam pytania: jaki duzy > gazior/balon kupic 20/25/34/50? z jakich owocow najlepiej? jakies rady/zalecenia? Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to odradzam gąsior, gąsiory są przeżytkiem , są delikatne i ciężkie w utrzymaniu czystości, poza tym drogie. Polecam zaopatrzyć się w fermentor ok 20 dm3, może być wiaderko lub beczka, lekkie, nie tłukące i bardzo łatwe do mycia i sterylizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielo Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jeżeli jeszcze nie kupiłeś to odradzam gąsior, gąsiory są przeżytkiem , są delikatne i ciężkie w > utrzymaniu czystości, poza tym drogie. Polecam zaopatrzyć się w fermentor ok 20 dm3, może być > wiaderko lub beczka, lekkie, nie tłukące i bardzo łatwe do mycia i sterylizacji Coś sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_13 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Coś sensownego Poszukaj na allegro, jest tego cała masa , do wyboru do koloru, a i jeszcze jedno, fermentory wiaderka po zamontowaniu rurek fermentacyjnych bocznych możesz stawiać po kilka na sobie, duża oszczędność miejsca przy większej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafla Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Poszukaj na allegro, jest tego cała masa , do wyboru do koloru, a i jeszcze jedno, fermentory Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. Jakbyś wiedział, jak się przemysłowo robi jedzenie, umarłbyś z głodu z własnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaqxxl Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. tez jestem zwolennikiem szkla mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco40 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 najprosciej?? Wino z winogron juz mocno dojrzałych... przepis: 1/3cukru, 1/3wody, 1/3 winogron bez szypułek (same kulki) nie ma sensu pchac drozdzy itd. winogron ma to do siebie ze sam zacznie fermentowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafla Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jakbyś wiedział, jak się przemysłowo robi jedzenie, umarłbyś z głodu z własnego wyboru Widziałem, miałem w swojej karierze zawodowej taki epizod. Ale to nie znaczy, że sam mam dla siebie taki syf robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielo Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. pisza ze niby maja atesty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > nie ma sensu pchac drozdzy itd. > winogron ma to do siebie ze sam zacznie fermentowac niby jest tak jak piszesz że wino zacznie samo fermentować ale te nazwijmy je naturalne? dzikie? drożdże nie dadzą w fermentacji takiej ilości % jak drożdże szlachetne do produkcji wina przeznaczone i druga sprawa, dla lepszej pracy wina cukier powinno sie podawać partiami co kilka dni, wtedy mocy jest więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos78 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. http://www.piwopiweczko.pl/Pojemnik-fermentacyjny-30l,196.html pierwszy z brzegu. nie słyszałem o atestach na alkohol chyba że myślisz o ateście PZH do kontaktu z żywnością. Mam takie do produkcji piwa - dużo łatwiej utrzymać czystość niż balonu co jest bardzo ważne w przypadku piwa a i w przypadku wina się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 > Widziałem, miałem w swojej karierze zawodowej taki epizod. Ale to nie znaczy, że sam mam dla > siebie taki syf robić. Przesadzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafla Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 > pisza ze niby maja atesty Na żywność ale nie na alkohol, ja się na tym nie znam, wiem tylko, że jak szukałem wężyków to były specjalne do alkoholu. Wino leży w takim pojemniku wiele miesięcy, kwas i alkohol (w znacznie większym stężeniu niż w żywności) w nim zawarty raczej nie jest obojętny dla tworzywa. KLIK - tu jakaś pyskówka na ten temat. Ale na coś trzeba umrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos78 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 > Na żywność ale nie na alkohol, ja się na tym nie znam, wiem tylko, że jak szukałem wężyków to były > specjalne do alkoholu. Wino leży w takim pojemniku wiele miesięcy, kwas i alkohol (w znacznie > większym stężeniu niż w żywności) w nim zawarty raczej nie jest obojętny dla tworzywa. > KLIK - tu jakaś pyskówka na ten temat. > Ale na coś trzeba umrzeć. Jaki atest na alkohol? Bzdury piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_13 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 > Jakoś nie widzę by miały atest na alkohol... Miałbym spore opory by wypić coś z takiego wiadra. Mają atest PZH, są zrobione ZCP najczęściej z PP, poczytaj sobie o właściwościach tego tworzywa . nie popadał bym w panikę to jest naprawdę obojętne tworzywo, IMHO większym zagrożeniem dla wina (piwa, cydru) jest niedomyty brud niż plastikowy fermentor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draco40 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 > niby jest tak jak piszesz że wino zacznie samo fermentować ale te nazwijmy je naturalne? dzikie? > drożdże nie dadzą w fermentacji takiej ilości % jak drożdże szlachetne do produkcji wina > przeznaczone szczerze to czy drozdze daja %%?? przyspieszaja fermentacje owszem ale czy dodatkowe procenty?? > i druga sprawa, dla lepszej pracy wina cukier powinno sie podawać partiami co kilka dni, wtedy > mocy jest więcej zgadzam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacper_ Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 > szczerze to czy drozdze daja %%?? o masz ci babo placek > przyspieszaja fermentacje owszem ale czy dodatkowe procenty?? > zgadzam sie proszę trochę teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinp Napisano 31 Października 2013 Udostępnij Napisano 31 Października 2013 > szczerze to czy drozdze daja %%?? > przyspieszaja fermentacje owszem ale czy dodatkowe procenty?? Żartujesz czy piszesz poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.