Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti diesel 2.0 - olej do silnika

Featured Replies

Napisano

Dojrzałem do tego żeby poszukać innego oleju niż magiczny Dexos 2. W książce od Lacetti jest napisane że olej ma być 5W40 a dexos jak wiadomo jest 5W30. Mimo to na każdym przeglądzie gwarancyjnym serwis lał zgodnie z zaleceniami właśnie dexos 2. Skończyła się gwarancja i teraz olej leje sam. Zacząłem drążyć temat i znalazłem Mobil 1 formuła ESP 0W40 z licencją DEXOS 2 ,czyli jedyny dopuszczony przez GM do Opla i Chevroleta, i właśnie takim zalałem silnik. Po około dwóch trzech minutach po odpaleniu samochodu wielkie zdziwienie - silnik zaczął inaczej - zdecydowanie ciszej pracować . Ustały wszelkie dźwięki typowe dla silników diesla. Po zagrzaniu silnika było jeszcze ciszej - prawie jak benzyna. Przeżyłem już kilka zmian oleju i nie jest to efektem świeżego oleju tylko jego jakości. Teraz zrobiłem już około tysiąca km i efekt jest jeszcze lepszy. Tym samym obalam mit oleju GM DEXOS 2 , który nie wiadomo kto produkuje a firmuje go GM. Są oleje lepsze. Cena nie odbiega znacząco od DEXOSA . Ja płaciłem 33 zł za litr a DEXOS w serwisie kosztuje ok 38 zł. Można go kupić taniej ale ja już widzę że do niego nie wrócę , mimo trochę wyższej ceny. Myślę też , że przy dużych mrozach dużo szybciej dotrze do wszystkich zakamarków w silniku. Takie są moje odczucia , ale każdy leje co chce.

Napisano

Brzmi trochę jak reklama ale ja zawsze lałem to co chciałem. Był olej GM, był Mobil1 Turbodiesel 0W40 albo Castrol Edge Turbodiesel. I co? I nie ma różnicy. A zalecenia GM sobie można w buty wsadzić bo mi te Mobile i Castrole lali w ASO.

Napisano

kupiłem laczka z zalanym olejem od nowości Texaco 5w40, tylko że on nie był serwisowany w Pl.

Zmieniać na dexosa 5w30? czy pozostać przy tym co było lane wcześniej?

Napisano

> Brzmi trochę jak reklama ...

Marketing szeptany (lub "szemrany") wink.gif

Może skupmy się na zdaniu, "każdy leje co chce..."

Moim skromnym zdaniem Mobil wcale nie jest lepszy a sporo droższy od GM 5W-30 i trudno będzie bez długodystansowych testów to obalić.

A do diesla trzeba chyba lać dexosa 5W-40 (jest taki olej też pod marką GM) a nie 5W-30

Napisano

> Marketing szeptany (lub "szemrany")

> Może skupmy się na zdaniu, "każdy leje to co chce..."

> Moim skromnym zdaniem Mobil wcale nie jest lepszy a sporo droższy od 5W-30 i trudno będzie bez

> długodystansowych testów to obalić.

> A do diesla trzeba chyba lać dexosa 5W-40 (jest taki olej też pod marką GM) a nie 5W-30

Lałem tego Mobila 0W40 i co? I nic. IMO możesz wlać co tylko będziesz chciał (oczywiście w granicach rozsądku). Jeśli tylko będziesz przestrzegać terminów wymiany to nic złego się nie stanie.

Napisano

> Lałem tego Mobila 0W40 i co? I nic.

Może źle to ująłem pisząc "trzeba"... powinno się lać olej 5W40 lub lepszy, więc nie 5W30...

0W40 będzie OK.

Natomiast kolega założyciel wątku napisał, że dexos GM występuje tylko jako 5W30, co nie jest prawdą. Jest też 5W40 .

Napisano

> Natomiast kolega założyciel wątku napisał, że dexos GM występuje tylko jako 5W30, co nie jest

> prawdą. Jest też 5W40 .

Ale nie jest to olej zgodny z normą dexos.

Ale dodam, że Lacetti do końca nie musiały mieć oleju o specyfikacji Dexos1 ani Dexos2.

Jeżeli mnie pamięć nie myli to ma być olej o klasie jakości ACEA C3

Napisano

> Może źle to ująłem pisząc "trzeba"... powinno się lać olej 5W40 lub lepszy, więc nie 5W30...

> 0W40 będzie OK.

> Natomiast kolega założyciel wątku napisał, że dexos GM występuje tylko jako 5W30, co nie jest

> prawdą. Jest też 5W40 .

Aha. Przypominam sobie, że raz czy dwa wlałem też Magnateca i też nic się nie stało.

IMO przy normalnej eksploatacji auta i częstych wymianach margines bezpieczeństwa jest bardzo duży. Więcej można zaszkodzić nieodpowiednim traktowaniem auta w czasie jazdy niż nieodpowiednim olejem. A najlepszy przepis na awarię to nieodpowiedni olej + nieodpowiednie traktowanie.

Napisano
  • Autor

> Marketing szeptany (lub "szemrany")

> Może skupmy się na zdaniu, "każdy leje co chce..."

> Moim skromnym zdaniem Mobil wcale nie jest lepszy a sporo droższy od GM 5W-30 i trudno będzie bez

> długodystansowych testów to obalić.

> A do diesla trzeba chyba lać dexosa 5W-40 (jest taki olej też pod marką GM) a nie 5W-30

Drodzy forumowicze !!!

Nie podejrzewajcie mnie o jakąkolwiek formę reklamy lub marketingu. Rzadko odzywam się na forum , a tym razem chciałem tylko przekazać swoje odczucia po zmianie oleju.

Pierwszy raz wlałem do swojego samochodu /a było ich już kilka/ olej Mobil, a ponieważ jest to diesel z DPF /na ten temat jest też sporo wypowiedzi i teorii/ dlatego szukałem oleju o niskiej zawartości popiołu i takich innych dupereli . Tak na marginesie olej GM 5W40 nie spełnia normy DEXOS2 i choć mój dieselek jest z 2007 r a norma dotyczy silników po 2010 , to i tak uważam że nowszy olej może tylko pomóc. Podkreślam po raz kolejny - każdy leje co chce.

Napisano

> Podkreślam po raz kolejny - każdy leje co chce.

Dokładnie. Nie każdy ślepo wierzy w stare instrukcje obsługi.

Napisano

Takie samo pytanie zadałem tutaj na tym forum po zakupie Lacetii.

Najlepszy olej do Lacetii diesla to... ten który jest akurat w promocji. Byle by był zgodny z ACEA C3 i podobny parametrami do 5w40. Co 15 tys km leje co innego, teraz mam zalany FUCHS TITAN GT1 5W40 XTL (chyba najlepszy jak dotąd), był też Mobil 1, Castrol.

I tak na marginesie w instrukcji jest że wchodzi 6,2 L oleju, zawsze kupuje 6 L i zostaje około 100 ml w butelce, wiec jeżeli nie zjada Ci oleju kup 6 L ,wystarczy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Słuchajcie, a ja znalazłem GM 5W30 i na bańce nie ma oznaczenia dexos2, tylko super synthetic fueleconomy longlife.

Czy to jest ten sam olej co dexos2 tylko może z innego rynku czy inna odmiana tego oleju? hmm.gif

Napisano

> Słuchajcie, a ja znalazłem GM 5W30 i na bańce nie ma oznaczenia dexos2, tylko super synthetic

> fueleconomy longlife.

> Czy to jest ten sam olej co dexos2 tylko może z innego rynku czy inna odmiana tego oleju?

Jest to poprzedni olej GMu o specyfikacji 5W30. Nie ma on normy Dexos2 i najprawdopodobniej jest już dość leciwy (długo leży na półce). Taki olej obecnie nie jest oferowany. Został zastąpiony o oleju GM Dexos2

Napisano

W ASO jest teraz jakaś promocja - wymiana syntetyka z filtrem za 199PLN.

Dla silnika diesla to byłaby chyba niezła oferta - dość drogi filtr i chyba sporo oleju tam wchodzi...

Napisano

> W ASO jest teraz jakaś promocja - wymiana syntetyka z filtrem za 199PLN.

> Dla silnika diesla to byłaby chyba niezła oferta - dość drogi filtr i chyba sporo oleju tam

> wchodzi...

Oferta dotyczy chyba tylko Opla

Napisano

> Oferta dotyczy chyba tylko Opla

Kliknąłeś w link pod słowem promocja ?

Napisano

Jakby się tak przyjrzeć tej promocji to brzmi jakby za 199zł była sama usługa warsztatowa wymiany oleju + filtr. Olej do tego trzeba zapłacić osobno hmm.gifniewiem.gif

W warsztacie wymiana oleju 30zł a filtry dobrych marek do lacetti to 10zł zlosnik.gif

Napisano

> Olej do tego trzeba zapłacić osobno

To "ciekawa" interpretacja...

Zawsze można zadzwonić i zapytać.

Napisano

> Kliknąłeś w link pod słowem promocja ?

wow boje_sie.gif

Ciekaw jestem jaki jest haczyk

Napisano

> Ciekaw jestem jaki jest haczyk

Nota prawna:

Oferta wymiany oleju dotyczy wszystkich osobowych modeli Chevroleta. Podana rekomendowana cena jest ceną brutto i uwzględnia usługę wraz z oryginalnymi częściami marki Chevrolet. Oferta ograniczona w czasie, dostępna w Autoryzowanych Serwisach Chevrolet biorących udział w promocji.

Teraz tylko pytanie czy Olej to "oryginalna część marki Chevrolet", bo jeżeli tak to oferta jest naprawdę bardzo dobra.

Napisano

Okazało się, że tylko foto w sklepie internetowym było bez dexos2, a oleje mają te najnowsze z dexos2. Bańka 5l jakby ktoś potrzebował w iParts teraz kosztuje 89zł ok.gif

W Wawie w większości sklepów jak pytałem w tym tygodniu to były od 110zł.

Napisano

> Nota prawna:

> Oferta wymiany oleju dotyczy wszystkich osobowych modeli Chevroleta. Podana rekomendowana cena jest

> ceną brutto i uwzględnia usługę wraz z oryginalnymi częściami marki Chevrolet. Oferta

> ograniczona w czasie, dostępna w Autoryzowanych Serwisach Chevrolet biorących udział w

> promocji.

> Teraz tylko pytanie czy Olej to "oryginalna część marki Chevrolet", bo jeżeli tak to oferta jest

> naprawdę bardzo dobra.

Sprawdzałem w ASO dzisiaj i gościu mowi ze ma rozliczać jak leci na wszystkie auta 199 zl.

Olej normalnie kosztuje u nich 45 zł. Roznice w kosztach zwraca Chevrolet Polska.

Dla mnie bomba, jak wytrzyma promocja to zrobie najpierw wymiane a potem przegląd. Dla Cruze to 5,5lx45 PLN +120 zł za filtr olej dla silnika 163PS to prawie 370 zł. Wiec oszczednosc 170 zl