Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyprzedzanie na skrzyżowaniu - współwina?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam problem z firmą ubezpieczeniową i nie wiem czy ktoś mnie próbuje zrobić w bambuko czy faktycznie to będzie współwina?

Sytuacja przedstawia się następująco: moja żona skręcając na skrzyżowaniu (na wsi) w lewo została stuknięta w lewy błotnik przez wyprzedzającego gościa w aucie marki Opel. Gość wyskoczył na nią z pyskiem, że to jej wina itd... Ona pogubiona bo pierwszy taki przypadek miała zgodziła się spisać oświadczenie i nie wzywać policji. Na oświadczeniu wyraźnie gość przyznaje się do winy, jest mapka sytuacyjna, opis, dane itd...

Wszystkie dokumenty wysłałem do jego firmy ubezpieczeniowej (MTU) po czym likwidator umówił sie z żoną na oględziny i do tej pory spoko. W odpowiedzi dostaliśmy pismo, ze to była współwina (kwota odszkodowania została pomniejszona o 50%) i zacytowali paragraf (art. 22 ust 4 Ustawy z dnia 20 czerwca Prawo o Ruchu Drogowym „kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony”) oraz wyliczyli śmiesznie tanio wartość rynkową mojego auta - wysłałem im pisemko, ze po pierwsze nie zgadzam się z wyceną a po drugie z tym, że była to współwina.

Odesłali mi informację, że sprawa została przekazana do ekspertyzy i dzisiaj dostałem pismo (w sumie wiadomość e-mail a nie pismo), że po ekspertyzie podtrzymują swoje stanowisko i bla bla bla...

Pytanie czy jest sens walczyć czy sprawa jest przegrana? Żona do dzisiaj żałuje, że nie zadzwoniła na policje i, że poszła jeszcze gościowi na rękę, bo prowadził syn a oświadczenie spisali z ojcem, który był pasażerem (oni tak chcieli bo auto firmowe itd...) ale trudno się mówi, nie cofnie czasu. Pytanie tylko czy jakiś gość z ubezpieczalni nie widząc sytuacji itd może wydać taką decyzję mimo oświadczenia sprawcy o całkowitej winie???

Dzięki za podpowiedzi

Adrian

Napisano

Wejdź na wątek z vectrą z Zambrowa, są w tej sprawie orzeczenia sadów nieco wyższej instancji niż "znawcy z TU". Załącz kilka z nich i zaproponuj sprawę w sadzie.

Napisano

Niestety TU moze zrobic rozne rzeczy (znaczy teoretycznie nie moze, ale w praktyce jest wiadomo jak) i nic im nie zrobisz, chyba, ze pojdziesz do sadu. Poniewaz sytuacja miala na skrzyzowaniu, to obowiazuja tu przepisy dotyczace takiej wlasnie sytuacji, czyli kierowca skrecajacy w lewo jest zobowiazany ustapic pierwszenstwa pojazdom nadjezdzajacym z przeciwka oraz z jego prawej strony (ns HP ostatnio byla cala dyskusja, przytaczalem artykuly). Absolutnie nie zgodzilbym sie w takiej sytuacji na wspolwine (chyba, ze sa jakies dodatkowe okolicznosci o ktorych nie piszesz).

Napisano

Poprzeglądaj wątki o kolizjach peżota z policyjna vectrą

oraz

policyjnego bravo z busem.

jakiś tekst

Jest też tam mój stary post, gdzie jest odnośnik do orzecznictw sądów w przypadku zdarzeń na skrzyżowaniach.

Sprawę można skierować do sądu i liczyć na przychylne rozpatrzenie wątku przyczynowo - skutkowego.

Napisano

> Poprzeglądaj wątki o kolizjach peżota z policyjna vectrą

> oraz

> policyjnego bravo z busem.

> jakiś tekst

> Jest też tam mój stary post, gdzie jest odnośnik do orzecznictw sądów w przypadku zdarzeń na

> skrzyżowaniach.

> Sądy orzekają w/g prawa - przepisów ruchu drogowego, a tam jest napisane, tutaj moja interpretacja

> - że włączając się z drogi podporządkowanej należy ustąpić pierwszeństwa każdemu pojazdowi

> poruszającemu się drogą z pierwszeństwem, nawet jeżeli porusza się on niezgodnie z przepisami

> ruchu drogowego (np. wyprzedza na skrzyżowaniu).

> Sprawę można skierować do sądu i liczyć na przychylne rozpatrzenie wątku przyczynowo - skutkowego.

Czekaj, czekaj, ja zrozumialem, ze skrecala z glownej. Jesli z podporzadkowanej, to nalezy sie cieszyc, ze tylko 50% obcieli, bo mamy tu do czynienia z wymuszeniem pierwszenstwa (niestety).

Napisano

Nie - ja źle przeczytałem - już przeedytowałem swiety.gif

Napisano

Najważniejsze...

Quote:

"Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 1 grudnia 2005 r.

III KK 151/05

Wymóg zachowania szczególnej ostrożności, określony w art. 22 ust. 1 p.r.d., przez zmieniającego kierunek jazdy w lewo, nie obejmuje obowiązku upewnienia się w chwili wykonywania tego manewru, czy nie zajeżdża on drogi nieprawidłowo (z lewej strony) wyprzedzającemu go."

I zapytałbym, czy przyjmują takie orzecznictwo sądów do wiadomości, czy mam pozew składać... skromny.gif

Napisano

> Wejdź na wątek z vectrą z Zambrowa, są w tej sprawie orzeczenia sadów nieco wyższej instancji niż

> "znawcy z TU". Załącz kilka z nich i zaproponuj sprawę w sadzie.

czyli co już tam po rozprawie?

Napisano

> czyli co już tam po rozprawie?

Chodziło o sprawy kolizji i wypadków przy wyprzedzaniu na skrzyżowaniu

Napisano

> Najważniejsze...

> Quote:

> "Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 1 grudnia 2005 r.

> III KK 151/05

> Wymóg zachowania szczególnej ostrożności, określony w art. 22 ust. 1 p.r.d., przez zmieniającego

> kierunek jazdy w lewo, nie obejmuje obowiązku upewnienia się w chwili wykonywania tego

> manewru, czy nie zajeżdża on drogi nieprawidłowo (z lewej strony) wyprzedzającemu go."

> I zapytałbym, czy przyjmują takie orzecznictwo sądów do wiadomości, czy mam pozew składać...

pytanie czy wyprzedzanie było nieprawidłowe?

Napisano

> czyli co już tam po rozprawie?

3.12.2013.

Napisano

> pytanie czy wyprzedzanie było nieprawidłowe?

jesli na skrzyzowaniu...

Napisano

> jesli na skrzyzowaniu...

a to na wsi. to luz.

Napisano

A na skrzyżowaniu jest prawidłowe?

Napisano

> A na skrzyżowaniu jest prawidłowe?

nie zawsze nie jest smile.gif

ale to nie ten case.

Napisano
  • Autor

no raczej nieprawidłowo wyprzedzał bo po 1 na skrzyżowaniu (z pierwszeństwem), po drugie żona miała włączony kierunkowskaz i w lusterku go widziała i w tym momencie, gdy zaczęła wykonywać manewr gość nagle ją wyprzedził sick.gif na początku się sapał ale ostatecznie zaproponował oświadczenie, była też babka, która to widziała ale nie chciała później nic nam podpisać bo chyba była jakąś dalszą znajomą tego kolesia :/ no trudno oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Najważniejsze...

> Quote:

> "Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 1 grudnia 2005 r.

> III KK 151/05 [...]

punkcik dla Ciebie, dzięki za konkret ok.gif na spokojnie jutro sklece kolejne pisemko i kilka wyroków podobnych wyszukam i zobaczymy co będzie wink.gif

Napisano

> no raczej nieprawidłowo wyprzedzał bo po 1 na skrzyżowaniu (z pierwszeństwem), po drugie żona miała

> włączony kierunkowskaz i w lusterku go widziała i w tym momencie, gdy zaczęła wykonywać manewr

> gość nagle ją wyprzedził na początku się sapał ale ostatecznie zaproponował oświadczenie,

> była też babka, która to widziała ale nie chciała później nic nam podpisać bo chyba była jakąś

> dalszą znajomą tego kolesia :/ no trudno

Weź wszystkie papierki i podejdź na najbliższą KP. Poproś o opinię kogoś z wydziału ruchu drogowego. Ponieważ nie było poszkodowanych to nie było obowiązku wzywania Policji. Jest tam oznakowanie poziome?

Najwyżej stracisz torchę czasu. Nie pamiętam do kiedy można zgłosić zdarzenie drogowe od momentu jego zaitsnienia.

Napisano

Ja włączając się do ruchu przed skręcającym samochodem też miałem stłuczkę z wyprzedzającym go.

Mogliśmy się dogadać, ale chcieli policję bo mieli nadzieję, że sobie dobrze zarobią z mojego OC bo nie sądzę aby chcieli remontować drobną rysę na 20 letnim rzęchu.. którym we mnie walili z premedytacją, bo spokojnie mogli zwolnić.

A figa z makiem za pazerność, mogli brać co proponowałem bo z tego co wiem wypłaty z mojego OC nie dostali gdy opisałem ubezpieczalni przebieg wydarzeń..

Napisano

> Weź wszystkie papierki i podejdź na najbliższą KP. Poproś o opinię kogoś z wydziału ruchu

> drogowego. Ponieważ nie było poszkodowanych to nie było obowiązku wzywania Policji. Jest tam

> oznakowanie poziome?

> Najwyżej stracisz torchę czasu. Nie pamiętam do kiedy można zgłosić zdarzenie drogowe od momentu

> jego zaitsnienia.

opinia na gebę?

Napisano

> opinia na gebę?

Może być na piśmie jeśli odpowiednio się pogada.