Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiatła przez cały rok 24h coraz bliżej

Featured Replies

Napisano

Fajna kalkulacja...

Z jednej strony: "817 mln litrów paliwa więcej " i "2 mln ton dwutlenku węgla" a z drugiej strony: "mniej ofiar wypadków samochodowych" (nie wiadomo ile)...

Tych dwóch rzeczy się nie da przeliczyć jedną miarę...

W Polsce koszt jednej ofairy śmiertelenej to ok. 1 mln PLN

Napisano

> W Polsce koszt jednej ofairy śmiertelenej to ok. 1 mln PLN

skąd te dane?

Napisano

A co sadzicie o jezdzie na postojowych? Dosc czesto widac taka jazde na ulicach...

Napisano

> to niech jezdzi na mijania.

> jestem bezwzglednie za.

ja równierz 20.GIF

>glownie z uwagi na baranow ktorzy jezdza bez

> swiatel w deszczu, sniegu, czy przy mocnym,oslepiajacym sloncu

dokładnie jest tak jak powiedziałeś

Napisano

Ja kupiłem dzienne z Wesemu (okrągłe) i będę montował z ładnym wkomponowaniem w zderzak.

Są normy co do ich umiejscowienia i warunek że muszą się świecić razem z tylnymi pozycjami (niektórzy mówią że i z przednimi pozycjami też i jak ktoś z Was wie czy tak to poproszę o wypowiedź). Muszą się wyłączać po włączeniu mijania. Robię jeszcze taki myk że nie będzie się swieciło podświetlenie deski rozdzielczej jak będą dzienne włączone.

I jeszcze jedno - dzienne są w dzień dużo lepiej widoczne niż mijania, mimo że są dużo mniejsze.

Napisano
  • Autor

> A mnie to lotto i tak jeżdżę na światłach cały rok

A mnie nie bo to że Ty jeździsz i ja wcale nie znaczy że jeżdżą inni na światłach, a dla mnie zagrożeniem są ci co jeżdżą bez świateł a nie Ty.

Napisano

jestem za - 365 dni w roku na światłach poza terenem zabudowanym :-)

Napisano

Fajny "redaktor".

Specjalista.

Żywotność reflektorów myli mu się z żywotnością żarówek.

Podejrzewam że w wypadku koni też nie chodziło o "reflektory", a raczej odblaski.

Temat robiony pod "newsa", bez dogłębniejszego zastanowienia.

A ja i tak jeżdżę cały rok "na wiatłach" i jestem za obowiązkiem wprowadzenia takiego ich używania.

Napisano

na pozycyjnych

taką jazdę uskuteczniają bardzo często o zmierzchu nasi wschodni sasiedzi....

pzdr icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie MUSZĄ, tylko jest to dobrowolne zobowiązanie producentów aut z

> UE. Tak więc koreańskie, już nie niekoniecznie.

Dobre i to ze nie wszystkie, ale i tak dobrze to nie wrozy.

Nie chce rozpetac kolejnej burzy zwolennikow i przeciwnikow ABS, ale skoro ma byc montowany wszedzie, to chociaz mogliby zrobic wylacznik taki jak byly montowane na poczatku lat 90 w niektorych samochodach z ABSem. Wkoncu nie mozna wszystkich zmuszac do korzystania z ABS.

W latach 70 o ile sie nie myle masowo do prodkowanych samochodow zaczeto montowac pasy, bo wczesnie byly chyba tylko dodatkowym wyposarzeniem. Ale nie oznaczalo to odrazu, ze jak sie pasow nie zapnie, to samochod nie pojedzie.

Napisano

> Dobre i to ze nie wszystkie, ale i tak dobrze to nie wrozy.

> Nie chce rozpetac kolejnej burzy zwolennikow i przeciwnikow ABS, ale

> skoro ma byc montowany wszedzie, to chociaz mogliby zrobic

> wylacznik taki jak byly montowane na poczatku lat 90 w

> niektorych samochodach z ABSem. Wkoncu nie mozna wszystkich

> zmuszac do korzystania z ABS.

Racja , dobrze że chociaż w naszych autach można wyłączyć ABS poprzez wyciągnięcie bezpiecznika hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A kiedy u nas ?

Zapalmy swiatla, a wszelkie troski i zmartwienia znikna. Wszyscy beda jezdzili dobrze, chamstwo na drodze sie skonczy, ludzie przestana ginac na drogach, po prostu zapanuje wieczna radosc - "Swiatla przez caly rok lekarstwem na wszystko".

Napisano

> skąd te dane?

Kiedyś gdzieś tak usłyszałem, że przeciętny koszt ofiary śmiertelnej to ok. 1 mln PLN.

Na to składają się różne odszkodowania i jak to nazwano "utracone możliwości" czyli np. brak PKB od tej osoby, brak podatków itp.

Napisano

> Zapalmy swiatla, a wszelkie troski i zmartwienia znikna. Wszyscy beda

> jezdzili dobrze, chamstwo na drodze sie skonczy, ludzie

> przestana ginac na drogach, po prostu zapanuje wieczna radosc -

> "Swiatla przez caly rok lekarstwem na wszystko".

nie ma jednego lekarstwa na wszystko, za to mozna naprawiac rozne rzeczy po kolei.

tak samo usuniecie pijanych keirowcow nie sprawi ze bedzie raj na ziemii - nadal beda wypadki i chamstwo.

lepsze drogi tez nie zlikwiduja tych zjawisk.

tak samo wlaczanie swiatel rozwiazuje tylko jeden problem - widocznosci na drodze.

jesli chcialbys robic tylko rzeczy ktore naprawia wszystko to.. to nie zrobisz nic, bedziesz tylko krytykowal wszelkie proby naprawy.

pozdrawiam.

Napisano

> A kiedy u nas ?

mam nadzieję, że nigdy smirk.gif jeżeli ktoś w słoneczny dzień nie potrafi dostrzec samochodu nadjeżdżającego z przeciwka nie powinien siadać za kierownicą...

Napisano

> mam nadzieję, że nigdy jeżeli ktoś w słoneczny dzień nie potrafi

> dostrzec samochodu nadjeżdżającego z przeciwka nie powinien

> siadać za kierownicą...

i wlasnie przez takich jak Ty chcialbym zeby byl obowiazek jazdy na swiatlach...

Napisano

> mam nadzieję, że nigdy jeżeli ktoś w słoneczny dzień nie potrafi

> dostrzec samochodu nadjeżdżającego z przeciwka nie powinien

> siadać za kierownicą...

Napisalem w drugim watku, ze taka odpowiedz sie pojawi. Dlugo nie musialem czekac hehe.gif

Napisano

Ja zawsze jeżdżę na światłach i według mnie takie przepisy powiny się w Polsce już dawno pojawić.

Tym bardziej zważywszy na stan i charakter naszych dróg... icon_rolleyes.gif

Napisano

> i wlasnie przez takich jak Ty chcialbym zeby byl obowiazek jazdy na

> swiatlach...

Naprawdę myślisz, że przez zapalone światła w dzień zmniejszy się liczba wypadków?

Napisano

> Napisalem w drugim watku, ze taka odpowiedz sie pojawi. Dlugo nie

> musialem czekac

zawsze chciałem to napisać smirk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja zawsze jeżdżę na światłach i według mnie takie przepisy powiny się

> w Polsce już dawno pojawić.

> Tym bardziej zważywszy na stan i charakter naszych dróg...

To w Niemczech z powodu porządnych dróg takiego obowiązku nie ma hmm.gif W Polsce wprowadzają ograniczenia, zakazy, nakazy, obowiązki a dróg jak nie było tak nie ma...

Napisano

> Naprawdę myślisz, że przez zapalone światła w dzień zmniejszy się

> liczba wypadków?

jest to bardoz mozliwe. na pewno bedzie bezpieczniej i wygodniej.

naprawde lepiej widac samochod na swiatlach - szczegolnie za miastem. widac go z wiekszej odleglosci i bardziej rzuca sie w oczy - ma to znaczenie jak np. wychylasz sie tylko zza Tira.

w sloneczny dzien problemem potrafia byc przydrozne drzewa, ktore funduja 'stroboskop' - to troche oslabia widocznosc.

jak slonce jest nisko, to sam wiesz jak wtedy jest z widocznoscia.. (wschod/zachod slonca). wtedy swiatla bardzo pomagaja.

kiedys na stronie hella byla fotka samochodu na drodze przy ktorej rosna drzewa i byl sloneczny dzien. byla duza roznica w widocznosci ze swiatlami i bez.

poza tym, o czym pisalem - nie bedzie artystow ktorzy jada w zamiec sniezna, ulewe czy burze bez swiatel. tak, Ci imho stwarzaja zagrozenie.

wez takze pod uwage, ze nie tylko inni kierowcy sa zainteresowani zauwazeniem samochodu. wiec argument 'ze nie powinien jezdzic' mozna skreslic wink.gif chodzic tez nie moze? smile.gif

np ja pieszego w czasie deszczu czy zamieci na trasie zobacze kiedy bede dosc blisko.. niech ma czlowiek szanse i widzi mnie z takiej odleglosci, zeby mogl jakos zareagowac i np. zejsc z jezdni, albo zeby nie przechodzil wtedy przez szose wink.gif

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> A kiedy u nas ?

poza terenem zabudowanym ok.gif

(w meiscie to jest zbedne)

pzdr

Napisano

Quote:

> Ja zawsze jeżdżę na światłach i według mnie takie przepisy powiny się

> w Polsce już dawno pojawić.

> Tym bardziej zważywszy na stan i charakter naszych dróg...

To w Niemczech z powodu porządnych dróg takiego obowiązku nie ma
hmm.gif
W Polsce wprowadzają ograniczenia, zakazy, nakazy, obowiązki a dróg jak nie było tak nie ma...

No chyba łatwiej wprowadzic zakaz czy nakaz niz poprawic rozwiązania komunikacyjne, zając sie analizą niebezpiecznych skrzyzowan i przebudowywac je, budowac lepsze jakościowo drogi.

Generalnie, wielu decydentów chętniej wprowadzi prosty do zrealizowania i dośc chwytliwy przepis (jak nakaz jazdy na światłach) niz zajmie sie kompleksową poprawą bezpieczeństwa ruchu drogowego. Ważne by, popierając się statystykami, zrobic "coś". A potem pokazywac wykresy, wskaźniki...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.