Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Swiatła przez cały rok 24h coraz bliżej

Featured Replies

Napisano

> A kiedy u nas ?

zaczyna sie hehe.gif

ale w sumie jestem za biglaugh.gifok.gif

Napisano

czyzby producenci swiatel dziennych chcieli przeforsowac jakas ustawe?

a co jesli samochod jest na gwarancji i ASO stwierdzi ze zamontowanie takowych swiatel narusza warunki gwarancji?

Napisano

Lepsze byłoby rozwiązanie włączajcych się automatycznie świateł przy określonym zmniejszeniu światła dziennego co w niektórych autach już jest. Wtedy kierowca nie myślałby że skoro on widzi to i jego widzą

Napisano

> czyzby producenci swiatel dziennych chcieli przeforsowac jakas

> ustawe?

> a co jesli samochod jest na gwarancji i ASO stwierdzi ze zamontowanie

> takowych swiatel narusza warunki gwarancji?

to niech jezdzi na mijania.

jestem bezwzglednie za. glownie z uwagi na baranow ktorzy jezdza bez swiatel w deszczu, sniegu, czy przy mocnym,oslepiajacym sloncu (nawet teraz sie czasami zdarza).

dwa dni temu od strony Ostrody do Olsztyna w czasie mocnego opadu sniegu wjechal bialy bus bez jakichkolwiek swiatel. facet naprawde byl genialny i baardzo widoczny..

ale u nas to nie przejdzie. frown.gif

Napisano

A po kiego grzyba badziewić jakieś światła dzienne w nowym samochodzie ? niewiem.gif

Cały czas jeżdżę na światłach mijania, wymieniam komplet żarówek z przodu raz na rok (zanim padną), w najgrosze mrozy auto ganiane głównie na krótkich odcinkach odpalało od pierwszego obrotu wału ok.gif

Napisano

> Cały czas jeżdżę na światłach mijania, wymieniam komplet żarówek z

> przodu raz na rok (zanim padną), w najgrosze mrozy auto ganiane

> głównie na krótkich odcinkach odpalało od pierwszego obrotu wału

mam tak samo

( może poza wymianą żarówek )

pozdro

Napisano

> A po kiego grzyba badziewić jakieś światła dzienne w nowym

> samochodzie ?

> przodu raz na rok (zanim padną), w najgrosze mrozy auto ganiane

> głównie na krótkich odcinkach odpalało od pierwszego obrotu wału

a co ma do tego odpalanie?

chyba ze zakladasz niedostateczny poziom doladowania akumulatora na krotkich dystansach, przy wlaczonych swiatlach, co za tym idzie gorsze doladowanie akumulatora.

Napisano
  • Autor

> zaczyna sie

> ale w sumie jestem za

Ja też palacz.gif a co na to Cinos ? hehe.gif

Jedno jest pewne, niezależnie kto jest za a kto przeciw nie długo stanie się to rzeczywistością i skończy się dobry temat rotfl.gif

A na poważnie ja od bardzo dawna jeżdże cały rok na światłach Nawet w nocy 270635636-JUMP2.gif lecz pomysł ze światłami dziennymi led jest bardzo dobry ze względu na środowisko i zużycie paliwa.

Napisano
  • Autor

> czyzby producenci swiatel dziennych chcieli przeforsowac jakas

> ustawe?

Stare jest jakie jest ale w nowych będzie to wymagane i nałoży to UE ze względu na zużycie paliwa i emisje gazów cieplarnianych.

Swiatła dzienne LED wyglądają super.

Napisano
  • Autor

> Lepsze byłoby rozwiązanie włączajcych się automatycznie świateł przy

> określonym zmniejszeniu światła dziennego co w niektórych autach

> już jest. Wtedy kierowca nie myślałby że skoro on widzi to i

> jego widzą

Taki przełącznik jest nie potrzebny gdy światła mają być włączone non stop.

Napisano

> Stare jest jakie jest ale w nowych będzie to wymagane i nałoży to UE

> ze względu na zużycie paliwa i emisje gazów cieplarnianych.

rozumiem ze zamontowanie takich swiatel nie bedzie obowiazkowe dla wszystkich samochodow. Chyba ze narzuca taki obowiazek w przypadku nowych samochodow.

> Swiatła dzienne LED wyglądają super.

yhy, wies.

crazy.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem ze zamontowanie takich swiatel nie bedzie obowiazkowe dla

> wszystkich samochodow. Chyba ze narzuca taki obowiazek w

> przypadku nowych samochodow.

> yhy, wies.

Narzucą na pewno , lecz nie nam a producentom, tak jak pasy czy poduszki. Zwiększenie bezpieczeństwa takiego rozwiązania jest nie do zakwestionowania a po pewnym czasie spadnie zużycie paliwa bo teraz wiele aut tak jak ja jeżdżą w dzień na mijania a tak będziemy jeździć na oszczędnych dziennych i spadnie zyużycie paliwa w stosunku do obecnego, w skali globalnej to bardzo dużo bo w mojej skali to bez znaczenia, mi te 0.2 litra na 100km wisi ale naszej mateczce ziemi nie bardzo.

Napisano

> to niech jezdzi na mijania.

> jestem bezwzglednie za. glownie z uwagi na baranow ktorzy jezdza bez

> swiatel w deszczu, sniegu, czy przy mocnym,oslepiajacym sloncu

> (nawet teraz sie czasami zdarza).

> dwa dni temu od strony Ostrody do Olsztyna w czasie mocnego opadu

> sniegu wjechal bialy bus bez jakichkolwiek swiatel. facet

> naprawde byl genialny i baardzo widoczny..

> ale u nas to nie przejdzie.

tez mnie nerwia ludzie ktorzy jezdza bez swiatel w deszcz i inne nieprzyjazne warunki .... ostatnio prawie wjechalem w nauke jazdy (bialy punto) podczas bardzo gestej mgly ktora jechala bez swiatel jakicholwiek , ech wysiadlem i porzadnie opieprzylem instruktora bo to on powinien pilnowac takich rzeczy a nie kursant, myslalem ze na tylne siedzenie sie schowa ze wstydu .....

co do tego pomyslu raczej nie przejdzie...chyba ze zrobia tak jak z ABS , ze od tego i tego nowe samochody musza to miec ....

a co do swiatel mijania to (poza przymusowym terminem) w razie jakichkolwiek anomalii pogodowych jezdze na mijania....

Napisano
  • Autor

> tez mnie nerwia ludzie ktorzy jezdza bez swiatel w deszcz i inne

> nieprzyjazne warunki .... ostatnio prawie wjechalem w nauke

> jazdy (bialy punto) podczas bardzo gestej mgly ktora jechala bez

> swiatel jakicholwiek , ech wysiadlem i porzadnie opieprzylem

> instruktora bo to on powinien pilnowac takich rzeczy a nie

> kursant, myslalem ze na tylne siedzenie sie schowa ze wstydu

> .....

> co do tego pomyslu raczej nie przejdzie...chyba ze zrobia tak jak z

> ABS , ze od tego i tego nowe samochody musza to miec ....

Tak zrobią, jak ABS palacz.gif

Napisano
  • Autor

> yhy, wies.

A co jest wsiowego w białym świetle ?

Dla mnie ksenony z pozycujnymi niemal pomarańczowymi postojówkami to kicha, dobre LED.y lepiej się harmonizują z ksenonami a za kilka lat już tylko ksenony będą, ksenony dają białe światło i LED'y dają białe a żarówki pomarańczowe.

Wybieram nowoczesne źródła światła, ładniejsze i trwalsze oraz lepiej oświetlają co zwiększa bezpieczeństwo i komfort podróży.

Napisano

chyba ze zrobia tak jak z

Naprawde tak ma byc???? Od kiedy?

Napisano

> co do tego pomyslu raczej nie przejdzie...chyba ze zrobia tak jak z

> a co do swiatel mijania to (poza przymusowym terminem) w razie

> jakichkolwiek anomalii pogodowych jezdze na mijania....

Najlepiej jakby wprowadzili przepis ze trzeba jezdzic na swiatlach caly rok zamiast od listopada do marca.

jakby trzeba bylo jezdzic zawsze, to nikt by nie zapomnial w trakcie sniegu czy deszczu i nikomu nie trzeba by bylo tlumaczyc ze slonce latem tez ogranicza widocznosc pojazdu - np. droga przez las gdzie dostajemy 'stroboskopem' zza drzew.

pozdrawiam

Napisano

> A kiedy u nas ?

Jestem za.

I analogicznie obowiązkowo ,jak w Szwecji obowiązkowe światła na lewych nogach konia, odblaski dla pieszych poruszających się poboczami dróg

Napisano

> Wtedy kierowca nie myślałby że skoro on widzi to i

> jego widzą

Taaa. Myślenie ma kolosalną przyszłość biglaugh.gif

Napisano

> a co ma do tego odpalanie?

> chyba ze zakladasz niedostateczny poziom doladowania akumulatora na

> krotkich dystansach, przy wlaczonych swiatlach, co za tym idzie

> gorsze doladowanie akumulatora.

No właśnie to.... co zresztą się nie potwierdza.

Mam wrażenie, że przeciwnicy jazdy na światłach w dzień wciąż umysłowo jeżdżą maluchami z prądnicą 240 czy tam 260W pad.gif

Napisano

> ABS od lipca lub sierpnia br.

Nie MUSZĄ, tylko jest to dobrowolne zobowiązanie producentów aut z UE. Tak więc koreańskie, już nie niekoniecznie.

Napisano

> A kiedy u nas ?

Światła dzienne na LED'ach, ok, ale mijania? Po co mam używać świateł mijania jak jeżdzę po mieście w tempie rowerzysty przepychając się w korku, bez sensu. Szkoda żarówek, reflektorów, paliwa, akumulatora....

Żebyście mnie nie zjedli zlosnik.gif to dodam, że na trasie używam świateł mijania przez cały rok. skromny.gif

Napisano

> Mam wrażenie, że przeciwnicy jazdy na światłach w dzień wciąż

> umysłowo jeżdżą maluchami z prądnicą 240 czy tam 260W

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> przodu raz na rok (zanim padną)

Nie był byś za jazdą cały rok na światlach mijania, gdybyś musiał wymieniac H7 co trzy miesiące zlosnik.gif a czas wymiany dwóch żarówek we fiacie stilo (i nie tylko w stilo hehe.gif) to min. godzina zlosnik.gif i dołożyć do tego mróz - 15* i ... pad.gif

Napisano

> A kiedy u nas ?

mam nadzieję, że nigdy.

Napisano

> Światła dzienne na LED'ach, ok, ale mijania? Po co mam używać świateł

> mijania jak jeżdzę po mieście w tempie rowerzysty przepychając

> się w korku, bez sensu. Szkoda żarówek, reflektorów, paliwa,

> akumulatora....

> Żebyście mnie nie zjedli to dodam, że na trasie używam świateł

> mijania przez cały rok.

Dlatego powinni wprowadzić nową kategorię oświetlenia: światła dzienne i obowiązek instalowania w nowych samochodach.

Np. Audi coś takiego oferuje w normalnych reflektorach.

Napisano

> Dlatego powinni wprowadzić nową kategorię oświetlenia: światła

> dzienne i obowiązek instalowania w nowych samochodach.

> Np. Audi coś takiego oferuje w normalnych reflektorach.

Jestem za ok.gif

Napisano

> No właśnie to.... co zresztą się nie potwierdza.

> jeżdżą maluchami z prądnicą 240 czy tam 260W

Jak ujeżdżałem 126 to zainstalowałem sobie swiatła do jazdy dziennej i chyba dlatego z jeżdżeniem na światłach "umyslowo" jestem do przodu grinser006.gif

Napisano

> No właśnie to.... co zresztą się nie potwierdza.

> umysłowo jeżdżą maluchami z prądnicą 240 czy tam 260W

O właśnie. Bo sprawa nie sprowadza się do braku świateł w dzień ale braku OBOWIĄZKU zapalania świateł w dzień.

Niech ktoś mi wytłumaczy sens posiadania zapalonych świateł np. w środku lata, w dzień, w słoneczną pogodę, w korku na autostradzie. Lub w korku w mieście.

Argument pojawiający się najczęściej to: "że jeżdżą podczas deszczu, szarówki itp. bez świateł". Podczas deszczu, szarówki itp. to już mamy obowiązek zapalania świateł - wystarczy go egzekwować.

Wprowadzenie obowiązku zapalania świateł jest kolejnym zwalnianiem społeczeństwa z myślenia. Zamiast edukować i konsekwentnie egzekwować bezpieczeństwo na drogach, wprowadźmy hurtowy obowiązek i sprawa z głowy. Uważam że należy dawać ludziom szansę myśleć samodzielnie, ba - nawet ich do tego zmuszać. Społeczeństwo to nie szympansy - nie róbmy więc z ludzi szympansów.

Napisano

> mam nadzieję, że nigdy.

Mam nadzieję,że Twoja nadzieja się nie sprawdzi bo wtedy na pewno ja nie nadzieję się na Twoje nieoświetlone auto. angryfire.gif

Napisano

> Niech ktoś mi wytłumaczy sens posiadania zapalonych świateł np. w

> środku lata, w dzień, w słoneczną pogodę, w korku na

> autostradzie. Lub w korku w mieście.

A ja bym odesłał do archiwum bo ten temat już był wałkowany na wszystkie strony i kilka razy cool.gif

A powodów jest więcej niż wyżej wymienione zaś niestety są wszystkie ze sobą aktywnie splecione (jak również z modelem rzeczywistego przeciętnego kierującego).

Napisano

Jestem za, ale pod warunkiem, że nie będzie to tylko jedyny z elementów poprawy bezpieczeństwa na naszych drogach. Wprowadzić taki przepis jest łatwo, równie łatwo egzekwować go od kierowców i cieszyć się, że poprawi to bezpieczeństwo, lecz nie jest to kompleksowe rozwiązanie problemu bezpieczeństwa na naszych drogach, jest to jedynie półśrodek.

Dlaczego nikt nie podejmuje konkretnych działan, aby skutecznie eliminować z naszych dróg bezmózgowych debilków, pijaczków i innych "mistrzów kierownicy", stworzyć dobrą infrastrukturę komunikacyjną, nie dopuszczać, aby po drogach jeździły wraki, żeby prawo jazdy nie było dostępne dla ludzi, którzy nie mają predyspozycji do prowadzenia pojazdu, itd. Niestety o tych problemach tylko się mówi i choć ich rozwiązanie nie jest łatwe, podejmuje się tylko pozorne działania.

Prawdopodobnie nikt nie robił statystyki w ilu przypadkach np. na 1000 wypadków przyczyną wypadku był bezmyślny kierowca, a w ilu przypadkach przyczyną wypadku była jazda bez świateł w słoneczny dzień.

Napisano

> Nie był byś za jazdą cały rok na światlach mijania, gdybyś musiał

> wymieniac H7 co trzy miesiące a czas wymiany dwóch żarówek we

> fiacie stilo (i nie tylko w stilo ) to min. godzina i dołożyć

> do tego mróz - 15* i ...

No to wal do ASO, bo coś masz nie tak.... Też mam H7, w relatywnie małych reflektorach (przegrzewanie), ale nic mi nie pada hmm.gif

Z wymianą żarówek w nowoczesnych samochodach już dawno dałem sobie siana i jeżdżę do ASO - koszt znikomy, a robią to jednym ruchem. Natomiast próba robienia tego w fast-fitach skończyła się rozwaleniem mechanizmu regulacji wysokości reflektora w moim poprzednim C3 sciana.gif

Napisano

> jeżdżę do ASO - koszt znikomy

Chyba sobie kolega żartuje hehe.gif 50-70 zł. za samą wymiane dwóch żarówek to znikomy koszt zlosnik.gif (no nie dla wszystkich...)

>a robią to jednym ruchem

hehe.gif ... dłużej od nie jednego użytkownika rotfl.gif

Napisano

> Chyba sobie kolega żartuje 50-70 zł. za samą wymiane dwóch żarówek

> to znikomy koszt (no nie dla wszystkich...)

Właśnie looknąłem na fakturę za ostatni przegląd 15 kkm, jest tylko pozycja "żarówki" 2szt. 19,99 zł, wymiana: zero.

Widać Fiat to lepsza marka niż Seat biglaugh.gif

> ... dłużej od nie jednego użytkownika

C3 -> w fast-ficie zdjęli grilla i już chcieli zdejmowac błotnik (!), w ASO - 3 min z zegarkiem w ręku.

Napisano

Odkąd zacząłem poruszać się na drodze jestem za ok.gif

Napisano

> A kiedy u nas ?

Quote:

Na nogach konia powinny być umocowane reflektory. Dotyczy to zwłaszcza przedniej lewej nogi i tylnej prawej mówią urzędowe zalecenia.

HAHAHAHA hahaha.gif - chce to zobaczyc biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Społeczeństwo to nie szympansy - nie róbmy więc z ludzi

> szympansów.

W sumie masz racje bo chociaż czasami tak myślałem że społeczeństwo to takie bezmyślne szympansy to jednak zgadzam się z Tobą, społeczeństwo to nie szympansy, szympansy mają o wiele bardziej rozwinięty instynkt samozachowawczy którego próżno szukać już w większości społeczeństwa, cywilizacja sprawiła że ten próg spadł poniżej poziomu szympansów. palacz.gif

Napisano

> Taki przełącznik jest nie potrzebny gdy światła mają być włączone non

> stop.

Ale przydałby się gdyby jednak tak nie było. I nie kierowca by decydowal czy w sierpniu o 21.00 jest już ciemnawo czy tylko szaro

Napisano
  • Autor

> Światła dzienne na LED'ach, ok, ale mijania? Po co mam używać świateł

> mijania jak jeżdzę po mieście w tempie rowerzysty przepychając

> się w korku, bez sensu. Szkoda żarówek, reflektorów, paliwa,

> akumulatora....

> Żebyście mnie nie zjedli to dodam, że na trasie używam świateł

> mijania przez cały rok.

Jak nie masz dziennych to włącz mijania a jak masz dzienne to na dziennych, proste ?

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę non-stop na światłach.

ok.gifclaps.gif

Napisano
  • Autor

> Mam nadzieję,że Twoja nadzieja się nie sprawdzi bo wtedy na pewno ja

> nie nadzieję się na Twoje nieoświetlone auto.

Swietny komentarz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Oby nigdy!!!

Musze cie zmartwić to już nie długo, może rok góra dwa, to że to wejdzie to pewnik.

Napisano
  • Autor

Zgadzam się z Tobą w 100 % Ananasie, czeemu nikt do tej pory nie zabrał się za to konsekwentnie i kompleksowo ?

Jak będziesz kandydował na prezia to masz mój głos

Napisano

> A kiedy u nas ?

Uchowaj nas .....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.