Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowoczesne lekkie auto - projekt

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Jeżeli tak faktycznie jest, to mamy dwa kompakty.

Tu piszą

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,15115822,S...bo=1#BoxMotoTxt

Ze nowy Leon ma ważyć 1113 kg w bazowej wersji.

> Nieistotne, co było kiedyś. Liczą się obecne wymiary segmentów.

Moim zdaniem nie. Powinno się porównywać auta o takich samych rozmiarach, a nie nazwach.

Napisano

> Tu jest wykres modyfikacji silnika 116i na 130kW i 237Nm.

> http://imageshack.us/photo/my-images/819/bmw116i90kwab032009kopi.jpg

masz jakies info czy to tylko chip czy glebsze mody.

o ile w moc jestem w stanie uwierzyc to 237Nm z 2.0 N/A jest wartoscia delikatnie mowiec bardzo bardzo wysoka

ciekawe jak w rzeczywistosci.....

Napisano
  • Autor

> masz jakies info czy to tylko chip czy glebsze mody.

> o ile w moc jestem w stanie uwierzyc to 237Nm z 2.0 N/A jest wartoscia delikatnie mowiec bardzo

> bardzo wysoka

> ciekawe jak w rzeczywistosci.....

Info stad. http://www.1erforum.de/bmw-116i/chiptuning-116i-1-6l-motor-93334-3.html

Tu trze powątpiewają w taki przyrost momentu.

Jest niewiele roznic sprzętowych miedzy 116i 2,0 a 120i.

Napisano

> masz jakies info czy to tylko chip czy glebsze mody.

> o ile w moc jestem w stanie uwierzyc to 237Nm z 2.0 N/A jest wartoscia delikatnie mowiec bardzo

> bardzo wysoka

> ciekawe jak w rzeczywistosci.....

25 lat temu wolnossące C20XE Opla miało 196Nm, a S14B20 BMW miało 210Nm, więc możliwe jest te 237Nm przy dzisiejszych zmiennych rozrządach i innych valvetronikach.

Napisano
  • Autor

> 25 lat temu wolnossące C20XE Opla miało 196Nm, a S14B20 BMW miało 210Nm, więc możliwe jest te 237Nm

> przy dzisiejszych zmiennych rozrządach i innych valvetronikach.

No i bezpośrednim wtrysku. To chyba tu najważniejsze.

Napisano

> No i bezpośrednim wtrysku. To chyba tu najważniejsze.

wątpliwe, Mercedes CLK 200 kompressor ma z takiej pojemności 240Nm

Napisano

> wątpliwe, Mercedes CLK 200 kompressor ma z takiej pojemności 240Nm

Fiat w T-jecie po bardzo delikatnym tjunie ma tyle Nm z pojemności 1368ccm.

Edit: Punto Abarth ma z tej pojemności 270Nm w serii.

Napisano

> Fiat w T-jecie po bardzo delikatnym tjunie ma tyle Nm z pojemności 1368ccm.

> Edit: Punto Abarth ma z tej pojemności 270Nm w serii.

z silnika 2.0 N/A ?

mam wrażenie że gdzieś odleciałeś zlosnik.gif

Napisano

> No i bezpośrednim wtrysku. To chyba tu najważniejsze.

zobacz co pisze wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N43

N43B16[edit]

The N43B16 has a 1599 cc displacement and produces 90 kW (122 PS; 121 hp) and 160 Nm.[2]

Applications:

2007-2011 E87 116i

N43B20[edit]

The N43B20 has a 1995 cc displacement and produces up to 125 kW (170 PS; 168 hp) and 210 Nm.[2]

Applications:

105 kW and 190 N·m (140 lb·ft) version

2008-2011 E87 118i

125 kW and 210 N·m (155 lb·ft) version

2007-2011 E87 120i

2007-2011 E92 320i

2007-2010 E60 520i

czyli 116i ma 1.6 a nie 2.0 crazy.gif

Napisano
  • Autor

> zobacz co pisze wiki:

> http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_N43

> N43B16[edit]

> The N43B16 has a 1599 cc displacement and produces 90 kW (122 PS; 121 hp) and 160 Nm.[2]

> Applications:

> 2007-2011 E87 116i

> N43B20[edit]

> The N43B20 has a 1995 cc displacement and produces up to 125 kW (170 PS; 168 hp) and 210 Nm.[2]

> Applications:

> 105 kW and 190 N·m (140 lb·ft) version

> 2008-2011 E87 118i

> 125 kW and 210 N·m (155 lb·ft) version

> 2007-2011 E87 120i

> 2007-2011 E92 320i

> 2007-2010 E60 520i

> czyli 116i ma 1.6 a nie 2.0

OMG. Szósty raz w tym wątku ten sam temat. Było już siedem razy wyjaśnione mjedruszak ma takie auto już chyba od 3 lat. I wszystko jak krew w piach. Do 2009 roku było tak jak wieki podaje potem był 2,0

Napisano
  • Autor

> wątpliwe, Mercedes CLK 200 kompressor ma z takiej pojemności 240Nm

Ale ma inny stopień sprężania. Mazda ma w silnikach 2,0 N/A 220Nm. No, ja się nie upieram przy tych 237Nm, ale te 4 procent więcej niż w Mazdzie chyba jest możliwe. Zresztą tyle może być błędu pomiaru.

Napisano

> OMG. Szósty raz w tym wątku ten sam temat. Było już siedem razy wyjaśnione mjedruszak ma takie

> auto już chyba od 3 lat. I wszystko jak krew w piach. Do 2009 roku było tak jak wieki podaje

> potem był 2,0

ok

Napisano

> z silnika 2.0 N/A ?

> mam wrażenie że gdzieś odleciałeś

Ty odleciałeś pierwszy. Rozmowa o 2.0 n/a, a wyskakujesz z kompresorem i jakieś porównania, to Ci dowaliłem porównanie doładowanego 1.4. Patrz też na cytaty czasami kto komu odpisuje.

Napisano

> Ty odleciałeś pierwszy. Rozmowa o 2.0 n/a, a wyskakujesz z kompresorem i jakieś porównania, to Ci

> dowaliłem porównanie doładowanego 1.4. Patrz też na cytaty czasami kto komu odpisuje.

chłopie podałem przykład doładowanego silnika o takiej pojemności i zbliżonej mocy żeby pokazać że skoro on uzyskuje takie parametry to raczej w N/A które nie kręci się do 10 tys obr nie ma na to szans. Wiem że silniki turbo F1 z lat 80 z 1.5 litra robiły o wiele więcej ale co z tego? zlosnik.gif

Napisano

> 25 lat temu wolnossące C20XE Opla miało 196Nm, a S14B20 BMW miało 210Nm, więc możliwe jest te 237Nm

> przy dzisiejszych zmiennych rozrządach i innych valvetronikach.

Blisko 120Nm z litra pojemności? Możliwe, ale przeważnie w.bardzo wąskim zakresie obrotów i silnikach które naprawdę są mocno wysilone.

Napisano

> Fiat w T-jecie po bardzo delikatnym tjunie ma tyle Nm z pojemności 1368ccm.

> Edit: Punto Abarth ma z tej pojemności 270Nm w serii.

No i? Moje auto ma z 1995ccm 385Nm - tyle, że jest doładowane.

Napisano

> Ale ma inny stopień sprężania. Mazda ma w silnikach 2,0 N/A 220Nm. No, ja się nie upieram przy tych

> 237Nm, ale te 4 procent więcej niż w Mazdzie chyba jest możliwe. Zresztą tyle może być błędu

> pomiaru.

W którym silniku?

Napisano
  • Autor

> chłopie podałem przykład doładowanego silnika o takiej pojemności i zbliżonej mocy żeby pokazać że

> skoro on uzyskuje takie parametry to raczej w N/A które nie kręci się do 10 tys obr nie ma na

> to szans. Wiem że silniki turbo F1 z lat 80 z 1.5 litra robiły o wiele więcej ale co z tego?

To akurat nie jest kwestia wysokich obrotow. Maks moment uzyskuje się na niskich lub zwykle średnich obrotach

Napisano

> chłopie podałem przykład doładowanego silnika o takiej pojemności i zbliżonej mocy żeby pokazać że

> skoro on uzyskuje takie parametry to raczej w N/A które nie kręci się do 10 tys obr nie ma na

> to szans.

Tyle, że w tym wypadku wysokie obroty to zwyczajna konieczność wynikająca z ograniczenia pojemności/ilości cylindrów i niemożliwości zastosowania doładowania.

>Wiem że silniki turbo F1 z lat 80 z 1.5 litra robiły o wiele więcej ale co z tego?

Turrrbo grinser006.gif

Napisano

> To akurat nie jest kwestia wysokich obrotow. Maks moment uzyskuje się na niskich lub zwykle

> średnich obrotach

Generalnie nie sprawa rozbija się o regulamin. Gdyby w F1 można było montować silniki o pojemności 10l i nieograniczonej ilości cylindrów to zapewne nie byłyby konieczne jakieś kosmiczne obroty do uzyskania wysokiej mocy. W dodatku chąć uzyskac mozliwie wysoka moc maksymalna staje się wręcz na przysłowiowej głowie aby przesunąć maksymalny moment w możliwie wysokie partie obrotów. Wysoki moment przy niskich i średnich to jest potrzebny autom ulicznym - nie wyścigowym.

Napisano
  • Autor

> Generalnie nie sprawa rozbija się o regulamin. Gdyby w F1 można było montować silniki o pojemności

> 10l i nieograniczonej ilości cylindrów to zapewne nie byłyby konieczne jakieś kosmiczne obroty

> do uzyskania wysokiej mocy. W dodatku chąć uzyskac mozliwie wysoka moc maksymalna staje się

> wręcz na przysłowiowej głowie aby przesunąć maksymalny moment w możliwie wysokie partie

> obrotów. Wysoki moment przy niskich i średnich to jest potrzebny autom ulicznym - nie

> wyścigowym.

Ale mówimy o ulicznych właśnie.

Napisano

> Ja to jednak wolę RWD, FWD szybko nudzi, przynajmniej z mojego punktu widzenia

FWD szybko sie nudzi bo przy tym napedzie trudno o dobry balans / precyzje prowadzenia / intuicyjne zachowanie, szczegolnie w zakretach / lukach. Potencjalnie zostaje frajda z przyspieszenia przy jezdzie na wprost gdy dysponujemy duza moca ale nawet to jest problematyczne z uwagi na problemy z trakcja charakterystyczne dla tego napedu.

Co oczywisce nie zmienia faktu ze jest caly szereg calosciowo fajnych aut FWD, jednakze byly by jeszcze fajniejsze gdyby mialy RWD zlosnik.gif