Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowoczesne lekkie auto - projekt

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Nie ma czegoś takiego jak podobne zawieszenie w wypadku aut tak daleko różniących się konstrukcją.

> Innymi słowy generalizowanie w tym wypadku może się sprowadzić do jednego stwierdzenia: RWD ma

> większy potencjał pod tym względem.

Można tak to ująć. Wiadomo ze polonez nie ma szans z golfem 7 gti nawet gdyby miał mocniejszy silnik pod maską.

Napisano
  • Autor

> Zejście w 116 do 1000kg to nie sa lekkie mody... To jest gruba rzeźba za całkiem ładna spora sumę

> pieniążków.

Kwestia ile mamy na wyjściu tych kg. Jeśli blisko 1200 to IMHO można to zrobić w miarę jeszcze tanio. Szczególnie jeśli przyjmiemy ze to będzie ok 1000, a nie co do grosza. Poza tym można to robić na raty. Myślę ze na samym wyrzuceniu zbędnych rzeczy można ugrać około 100 kg, może ciut więcej. A to nie kosztuje prawie nic. Zmiana opon na zwykle zamiast rft to blisko 20 kg a to też w zasadzie żaden koszt, a nawet oszczędność, bo zwykle są tańsze.

Napisano

> Można tak to ująć. Wiadomo ze polonez nie ma szans z golfem 7 gti nawet gdyby miał mocniejszy

> silnik pod maską.

jesteś pewien?

zlosnik.gif

Napisano

> Kwestia ile mamy na wyjściu tych kg. Jeśli blisko 1200 to IMHO można to zrobić w miarę jeszcze

> tanio.

Kwestia tego jakie to auto. Wyjęcie 300kg z 7er to banalna sprawa. Wyjęcie 2300kg z 1er to inna para kaloszy.

Szczególnie jeśli przyjmiemy ze to będzie ok 1000, a nie co do grosza. Poza tym można

> to robić na raty. Myślę ze na samym wyrzuceniu zbędnych rzeczy można ugrać około 100 kg, może

> ciut więcej. A to nie kosztuje prawie nic. Zmiana opon na zwykle zamiast rft to blisko 20 kg a

> to też w zasadzie żaden koszt, a nawet oszczędność, bo zwykle są tańsze.

Próbuj ale moim zdaniem będzie ciężko i tanio albo lekko i drogo. Kompromisu w tej kwestii nie ma nigdy wink.gif

Napisano

> jesteś pewien?

>

I zaczyna się porównywanie wydmuszek do aut seryjnych... Mimo to nie sądzę aby na np. Ringu Polonez zrobił znacząco lepszy czas niż GTI.

Napisano

> I zaczyna się porównywanie wydmuszek do aut seryjnych...

przecież gadamy o zabawie czyż nie? zlosnik.gif

> Mimo to nie sądzę aby na np. Ringu Polonez

> zrobił znacząco lepszy czas niż GTI.

oczywiście że nie, bo tam są istotne wyższe prędkości, ale w takich górskich dostałby aż miło zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście że nie, bo tam są istotne wyższe prędkości, ale w takich górskich dostałby aż miło

jesteś pewien? Bo swego czasu dokładnie to samo mówiono o grupie B. I skończyło się na tym, że sporo słabsze A-Grupowe wozy te czasy poprawiły. Mimo braku mocy i tego ze już nie były "stare i kultowe".

Napisano
  • Autor

> jesteś pewien?

>

To jest to o czym pisał dejv. Potencjał rwd jest większy, nawet w budzie poloneza, ale poza budą nic w nim nie zostało raczej z oryginału.

Napisano
  • Autor

> Kwestia tego jakie to auto. Wyjęcie 300kg z 7er to banalna sprawa. Wyjęcie 2300kg z 1er to inna

> para kaloszy.

> Szczególnie jeśli przyjmiemy ze to będzie ok 1000, a nie co do grosza. Poza tym można

> Próbuj ale moim zdaniem będzie ciężko i tanio albo lekko i drogo. Kompromisu w tej kwestii nie ma

> nigdy

Jak już pisałem - jak dla mnie jest całkiem fajnie już na starcie. Znajomi którzy jeździli tym autem też mieli podobne odczucia. Dalej może być tylko lepiej.

Napisano

> To jest to o czym pisał dejv. Potencjał rwd jest większy, nawet w budzie poloneza, ale poza budą

> nic w nim nie zostało raczej z oryginału.

eeej kolego, auto jest zbudowane wg homologacji, konstrukcja zawieszenia jest oryginalna, a głównie to definiuje poloneza. Mówiąc wprost - sztywny most zlosnik.gif

Napisano

> jesteś pewien? Bo swego czasu dokładnie to samo mówiono o grupie B. I skończyło się na tym, że

> sporo słabsze A-Grupowe wozy te czasy poprawiły. Mimo braku mocy i tego ze już nie były "stare

> i kultowe".

patrząc choćby na ten filmik można być raczej tego pewien - seryjne GTI tak nie pojedzie

mówisz o WRC? Sam dobrze wiesz że

a) samochody WRC miały specyficzne wymagania wobec mocy - 300KM to nie byłą ich moc max, w praktyce potrafiło byc tak że ocierały się o 500KM

b) opony robią największą różnicę

c) jak widać na przykładzie który wkleiłem na HP (Beres w Quattro) ale i innych przykładach użycie Grupy B w dzisiejszych czasach na współczesnych oponach (choćby S4 Bruno Ianniello) nie są one bez szans a wręcz przeciwnie nawet dziś zlosnik.gif

Napisano

> link poprosimy

Wystarczy wpisać w Google np: Braille ML14C

Napisano

> patrząc choćby na ten filmik można być raczej tego pewien - seryjne GTI tak nie pojedzie

> mówisz o WRC? Sam dobrze wiesz że

> a) samochody WRC miały specyficzne wymagania wobec mocy - 300KM to nie byłą ich moc max, w praktyce

> potrafiło byc tak że ocierały się o 500KM

A-Grupy? No way... Nie z ta zwężką jaka miły na dolocie.

> b) opony robią największą różnicę

Opony, zawieszenie...

> c) jak widać na przykładzie który wkleiłem na HP (Beres w Quattro) ale i innych przykładach użycie

> Grupy B w dzisiejszych czasach na współczesnych oponach (choćby S4 Bruno Ianniello) nie są one

> bez szans a wręcz przeciwnie nawet dziś

no właśnie, w porównaniu do czego nie są bez szans?

Bo rzadko kiedy można spotkać współczesne auto w którym regulamin pozwala na tak daleko idące modyfikacje. Odpowiedników brak a jeśli już jakieś są to są to np. auta budowane do imprez typu "time attack" i na górskich trasach ich nie uświadczysz.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze zobacz ile kosztuje

Niewiele więcej niż jedna felga, a zysk na masie dużo większy.

Napisano

> Niewiele więcej niż jedna felga, a zysk na masie dużo większy.

za to zysk na osiągach mniejszy. szczególnie w kontekście auta ze słabym silnikiem.

Napisano
  • Autor

> dobry kosmos

> cena trochę zabija ale fajny

40 takich = 80 kg i masz pojemność współczesnych aut elektrycznych. Ciekawe ile razy można go ładować, jaką ma trwałość.

Napisano

> Niewiele więcej niż jedna felga, a zysk na masie dużo większy.

za 600zł możesz mieć aku +/- 6-7kg (co daje oszczędność rzędu 10-15kg), warto dopłacać 4000zł za kolejne 4-5kg? grinser006.gif

Napisano

> 40 takich = 80 kg i masz pojemność współczesnych aut elektrycznych. Ciekawe ile razy można go

> ładować, jaką ma trwałość.

Ciekawe ile razy jest w stanie wytrzymać długotrwałe obciążenie maksymalnym prądem jaki może podać - bo to jest wbrew bardzo kluczowy aspekt.

Napisano
  • Autor

> za to zysk na osiągach mniejszy. szczególnie w kontekście auta ze słabym silnikiem.

Ale nikt nie mowil żeby jedno było zamiast drugiego. Ja to widzę tak, że można coś takiego kupić jak się skonczy standardowe aku, pewnie wtedy już sporo taniej.

Napisano

> A-Grupy? No way... Nie z ta zwężką jaka miły na dolocie.

nie znajdę Ci tego teraz ale kiedyś chyba w magazynie WRC temat był dość szeroko omówiony - bodajże chodziło o to że 300KM miało być przy powiedzmy 5000obr/min a co się działo potem już nikogo nie interesowało zlosnik.gif Poszukam gdzieś tego numeru jak będę miał chwilę zlosnik.gif

> Opony, zawieszenie...

zawieszenie? może byc bardziej bezkompromisowe? wink.gif

> no właśnie, w porównaniu do czego nie są bez szans?

> Bo rzadko kiedy można spotkać współczesne auto w którym regulamin pozwala na tak daleko idące

> modyfikacje. Odpowiedników brak a jeśli już jakieś są to są to np. auta budowane do imprez

> typu "time attack" i na górskich trasach ich nie uświadczysz.

w porównaniu np do 600-700KM Lancerów które też tam się z nim cięły (mówię o załuzu)

Napisano

> Ale nikt nie mowil żeby jedno było zamiast drugiego. Ja to widzę tak, że można coś takiego kupić

> jak się skonczy standardowe aku, pewnie wtedy już sporo taniej.

A z czego ta obniżona cena ma wynikać? Bo jak dla mnie 1200 papieru za 2kg aku w kontekście tego, że równie dobrze za 300 dolców można mieć aku o masie raptem 5-6 kg jest wydatkiem absurdalnym.

Napisano
  • Autor

> za 600zł możesz mieć aku +/- 6-7kg (co daje oszczędność rzędu 10-15kg), warto dopłacać 4000zł za

> kolejne 4-5kg?

W sumie sporo więcej, bo można wyciąć kabel z bagażnika który idzie do komory silnika, a jest on gruby i ciężki. Klemę pirotechniczną pewnie też.

Napisano

> nie znajdę Ci tego teraz ale kiedyś chyba w magazynie WRC temat był dość szeroko omówiony - bodajże

> chodziło o to że 300KM miało być przy powiedzmy 5000obr/min a co się działo potem już nikogo

> nie interesowało

Poszukaj bo według mojej wiedzy to zwężka na dolocie była mocno restrykcyjna i o ile 340-350KM było możliwe to jednak już 500 nie bardzo...

Napisano
  • Autor

> A z czego ta obniżona cena ma wynikać? Bo jak dla mnie 1200 papieru za 2kg aku w kontekście tego,

> że równie dobrze za 300 dolców można mieć aku o masie raptem 5-6 kg jest wydatkiem

> absurdalnym.

Cena obniżona ma wynikać z tego ze to będzie za około 5 lat. Technika idzie do przodu, ceny spadają.

Napisano

> Cena obniżona ma wynikać z tego ze to będzie za około 5 lat. Technika idzie do przodu, ceny

> spadają.

To ja widze, że ten cały projekt rozpisany jest na kilka lat. Jak za poprzedniego ustroju w PL grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To ja widze, że ten cały projekt rozpisany jest na kilka lat. Jak za poprzedniego ustroju w PL

Oczywiście ze tak. Jak już pisałem poziom frajdy już na starcie jest niezły. Wywalenie podstawowych rzeczy plus chip to będzie pewnie koszt do 2 tysięcy i dużo więcej frajdy. A potem już dlubanie co jakiś czas. Na zasadzie, że jak n p aku padnie to się kupi super lekki. Jak się błotniki czy maskę gdzieś zahaczyć lub zużyje od kamieni to się wymieni na karbon. Etc. Itp.

Jak się uda kupić za rozsądne pieniądze felgi - to kupie od razu. Fotele raczej na zasadzie jak się trafi okazja.

Napisano

> Fotele raczej na zasadzie jak się

> trafi okazja.

ale chcesz w kubłach na co dzień jeździć? to jednak średni pomysł powiem Ci, choć na masie można zejść sporo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> http://www.apexbattery.com/braille-b106c-battery--compatible-to-yuasa-yt12a-bs.html

> 3kg za o wiele taniej, ciekawa

> i nawet u nas

> http://www.topendpower.pl/p/pl/bb-b106c/akumulator+braille+b106c+carbon+series+3-1+kg.html

Rzeczywiście ciekawe. Potencjalnie ciekawa opcja montażu w poziomie. Ciekaw jestem ile dni wytrzyma w stand-by

Napisano
  • Autor

> ale chcesz w kubłach na co dzień jeździć? to jednak średni pomysł powiem Ci, choć na masie można

> zejść sporo

Raczej myślę o fotelach performance. Taki polsrodek, maja nawet boczne poduchy. . I ponoć nadają się do jazdy na co dzień. Tylko koszt niestety spory...

Napisano

> Rzeczywiście ciekawe. Potencjalnie ciekawa opcja montażu w poziomie. Ciekaw jestem ile dni wytrzyma

> w stand-by

sprawdź jaki masz pobór w spoczynku tzn po jakichś 15-20 minutach jak się wszystko uśpi. Realnie myślę że ze 2-3 dni, na dłużej trzeba by wpinać pod jakaś ładowarkę taką co podtrzymuje grinser006.gif

Napisano

> Raczej myślę o fotelach performance. Taki polsrodek, maja nawet boczne poduchy. . I ponoć nadają

> się do jazdy na co dzień. Tylko koszt niestety spory...

tyle że takie fotele z tego co się orientowałem to wcale lekkie nie są hmm.gif

zwykły kubeł z włókna waży jakieś 6-7kg/szt

Napisano
  • Autor

> tyle że takie fotele z tego co się orientowałem to wcale lekkie nie są

> zwykły kubeł z włókna waży jakieś 6-7kg/szt

No w porównaniu z takimi to są wręcz kosmicznie ciężkie. Jeśli dobrze pamiętam waza ok 23 kg. Ale to i tak sporo mniej niż standard. Tyle ze masz wygodę i bezpieczeństwo (poduszki), a jak już pisałem nie celuje w hardcore

Napisano

> No w porównaniu z takimi to są wręcz kosmicznie ciężkie. Jeśli dobrze pamiętam waza ok 23 kg. Ale

> to i tak sporo mniej niż standard. Tyle ze masz wygodę i bezpieczeństwo (poduszki), a jak już

> pisałem nie celuje w hardcore

Około 15 kg ważą fotele ze Swifta GS i GTI z lat 90-tych. Nie ma poduch, ale bardzo dobre trzymanie, wygoda, masa i cena są dobrą alternatywą.

Napisano
  • Autor

> Około 15 kg ważą fotele ze Swifta GS i GTI z lat 90-tych. Nie ma poduch, ale bardzo dobre

> trzymanie, wygoda, masa i cena są dobrą alternatywą.

Dzięki za wskazówkę. Masz może jakieś foto?

Napisano

> Dzięki za wskazówkę. Masz może jakieś foto?

Miałem takie w Swifcie GS z 92r. Wagę podaję z głowy, bo wyjmowałem fotele i trzymałem je w jednej ręce bez problemu. Wygoda na wysokim poziomie, jechałem raz 21h bez przerwy i nie byłem zmęczony.

287413097-dsc0619an.jpg

post-111001-14352522748395_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Miałem takie w Swifcie GS z 92r. Wagę podaję z głowy, bo wyjmowałem fotele i trzymałem je w jednej

> ręce bez problemu. Wygoda na wysokim poziomie, jechałem raz 21h bez przerwy i nie byłem

> zmęczony.

Gdyby to oddać do tapicerka... mogłoby to być ciekawe rozwiązanie.

Napisano

> Samym chipem 150, ale ten motor miał wersje 170KM wiec liczę ze bez wielkich kosztów tyle da się

> wyciągnąć

Tematem interesowalem sie kilka lat temu wiec dokladnych szczegolow juz nie pamietam natomiast o ile 116i 2.0 i 118i 2.0 to dokladnie te same silniki to w 120i 2.0 byly juz roznice w konstrukcji - prawdopodobnie dolot / wydech i byc moze rowniez walki (trzeba by zweryfikowac w RealOEM), choc stopien sprezania ten sam. 120i 2.0 ma krotsze przelozenie dyfra vs 116i / 118i 2.0 (3.73 vs 3.39), natomiast przelozenia poszczegolnych biegow sa takie same.

Jesli najdzie mnie chec do modow to bym wlasnie zaczal od zestawu chip @ 150KM + krotszy dyfer. Pewnie tak jak piszesz redukcja masy + ew. bolt-on'ami z 120i mozna cos tam jeszcze by bylo ugrac ale zwazywszy na wszystko pewnie lepsza opcja bylo by poswiecic ten czas na poszukanie dobrego 130i.

PS. ten moj 'golas' 116i 3D z 2010 r. ma w dowodzie mase wlasna 1245kg. Silnik to N43 (2.0, 122KM, 185nm).

Napisano

> Czekam na następne wymaganie - samochód ma pływać po wodzie jak amfibia i być zdolny do

> krótkotrwałych lotów (nie więcej niż 30 km)...

Jakbyś nie kombinował wyjdzie BMW 1*

*- właściwie to wyjdzie takie auto, które kolega Kvm już ma wink.gif

Napisano

> Gdyby to oddać do tapicerka... mogłoby to być ciekawe rozwiązanie.

rowno 14kg jeden skromny.gif

a tapicer musowo - boczki siedziska po 12 latach juz nie trzymaja - a tyle maja najmlodsze z takich foteli

a wygodne i owszem sa bardzo - pomimo tego ze zaglowek sztywny i podparcia ledzwi brak

tak czy siak ustawione w pionie zapewniaja niezle trzymanie ok.gif

Napisano

kombinujesz jak koń pod górę.

Kup sobie E30 318is, wydłub wszystko co się da, lekko podłub silnik, skróć napędy i będziesz miał auto ważące poniżej 900kg robiące setkę w 7s i skręcające jak mało który nowoczesny kompakt.

Napisano

> kombinujesz jak koń pod górę.

> Kup sobie E30 318is, wydłub wszystko co się da, lekko podłub silnik, skróć napędy i będziesz miał

> auto ważące poniżej 900kg robiące setkę w 7s i skręcające jak mało który nowoczesny kompakt.

ma byc hatchback, dlatego mu proponowałem to

touring_alpina_widebody.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> ma byc hatchback, dlatego mu proponowałem to

no to jeszcze taniej: e36 318ti. Ostatnio taki jeden u mnie pod blokiem stał za 2500PLN palacz.gif

Akurat nadkola miał zgniłe więc nie szkoda by było wyrzucić i zamienić na laminaty. Maska też już sie nadawała do wymiany to kolejne 15 kg urwane. Środek do wyrzucenia bo jakiś troll jeździł to tak z 50kg może więcej. Zostają hamulce do poprawy, bilstein B6 do wrzucenia, krótki dyfer ze szperą i poliuretany. Całość zabawy tak na oko z 10k a zabawka daje porównywalną frajdę z jazdy co Toyota GT86 za 10x tyle.

Napisano

> Dzięki za wskazówkę. Masz może jakieś foto?

wygodne są fotele kubełkowe które mają już homologację FIA. Jedne z wygodniejszych w przystępnej cenie to Bimarco Futura. Można w nich zrobić bardzo długą trasę bez zmęczenia.

Napisano

> Cena obniżona ma wynikać z tego ze to będzie za około 5 lat. Technika idzie do przodu, ceny

> spadają.

ja kupiłem najmniejszy możliwy zwykły aku z Tesco. Zapłaciłem coś ze 130zł. Jest lżejszy o 20-30% od oryginalnego a działa jak trzeba bo z rzeczy elektrycznych nie używam praktycznie nic w zabawkowozie.

Napisano

> Kwestia ile mamy na wyjściu tych kg. Jeśli blisko 1200 to IMHO można to zrobić w miarę jeszcze

> tanio. Szczególnie jeśli przyjmiemy ze to będzie ok 1000, a nie co do grosza. Poza tym można

> to robić na raty. Myślę ze na samym wyrzuceniu zbędnych rzeczy można ugrać około 100 kg, może

> ciut więcej. A to nie kosztuje prawie nic. Zmiana opon na zwykle zamiast rft to blisko 20 kg a

> to też w zasadzie żaden koszt, a nawet oszczędność, bo zwykle są tańsze.

po pierwsze to pojedź tym autem na wagę bo sie może okazać, że w niektórych wersjach wyposażenia masę na starcie będziesz miał bliżej 1300 niż 1200kg.

Wiem, że w E30 z ponad 1200kg da się zejść do około 880kg ale to już dużo zabawy i lekko niebezpieczne zagrania typu wycinanie niektórych wzmocnień. Bardzo dużo daje pozbycie się elementów wyposażenia wnętrza, seryjnych foteli, pasów, wszelkich osłon i wytłumień. No ale nadrobić tym 100kg w dość plastikowym aucie (E87) to nie będzie łatwo.