Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzienne w drogowych

Featured Replies

Napisano

> Np: w kilkuletnich samochodach. Przetnij kilka kabli i zobacz jakiej grubosci sa zyly, czyli to co

> faktycznie przewodzi prad. Niektore sa ciensze od szpilki i Ty chcesz je ciac np: pod maska i

> polutowac zgodnie ze sztuka, pozniej zabezpieczyc to przed dostawaniem sie wilgoci,

> temperatura, sola, itd, powodzenia. Nawet koszulka termokurczliwa Ci tego nie zapewni, nie

> zrobisz tego tak jak fabryka produkujaca instalacje.

Ano widzisz. ja na montażu, a w zasadzie przygotowaniu spędziłem trochę więcej czasu i przejąłem rozwiązanie z org. wiązki haka i zdublowałem wtyki i gniazda. wszystko polutowane na spokojnie w domku żadnych koszulek termokurczliwych itp. sam montaż to chwila a cała instalacja nie jest bardziej narażona na warunki atmosferyczne niż oryginalna.

Napisano

> Ja wiem, ze teraz samochod ma byc produkowany jak najtaniej, ma sie psuc po gwarancji itd.

> Ale przelamywanie sie kabli w drzwiach czy przyslowiowe gnice w samochodach 3-4 letnich jest lekkim

Mój ma już 5 lat, muszę sprzedac jak najszybciej, bo pewnie jedyne niezgnite kabelki to te od modułu panic.gif

> przegieciem. Dlatego jesli cos dorabiac, to starac sie ciac i laczyc w kabinie, a nie pod

> maska, dluzej wytrzyma

Czy wlutowanie się w kabelek, który jest w środku szczelnie zamkniętego reflektora też spowoduje utylizację połączeń? cfaniaczek.gif

Napisano

> Myślę że kolega mrarek ma problem z tym, że zainwestował w pewnie drogie światła LED, namęczył się,

> może nawet porobił dziury aby je zamontować i tu na złość znaleźli się tacy, którzy wydali

> znacznie mniej i jeszcze nic nie musieli wiercić.....

myślę, że nie stać Cię na takie światła, jakie ja mam, ale to nie jest najważniejsze co chciałem napisać... nie mam z tymi (takimi światłami) żadnych problemów - mam dwie ręce, nie lewe i dzięki Bogu sam sobie wiele potrafię zrobić.

a jeśli ciężko zrozumieć Ci pojęcie "przepis", "ustawa" to ubolewam nad Tobą. dzięki tak myślącym ludziom (jakby tu zrobić, żeby po taniości było, nie ważne czy legalnie czy nie) jesteśmy w czołówce cywilizowanych kombinatorów świata no.gif

Napisano

> samochodach i jej ciecie, laczenie itd w miescach narazonych na dzialanie czynnikow

> zewnetrznych jest chorym pomyslem.

ja moduł drl wpiąłem bezpośrednio w skrzynce do bezpieczników , bez cięcia fabrycznej instalacji - to było moje założenie , więc nie tknąłem ani jednego kabelka w tandetnym fiacie zlosnik.gif

i jak wspomniano nie chcę ledów , wiercenia i szukania miejsca , bo nie ma dedykowanych do bravo

Napisano

> myślę, że nie stać Cię na takie światła, jakie ja mam,

Też tak myślę zlosnik.gifzlosnik.gif

> a jeśli ciężko zrozumieć Ci pojęcie "przepis", "ustawa" to ubolewam nad Tobą. dzięki tak myślącym

> ludziom (jakby tu zrobić, żeby po taniości było, nie ważne czy legalnie czy nie) jesteśmy w

> czołówce cywilizowanych kombinatorów świata

Wiesz, nawet Cię rozumiem, staram się rozumieć wszystkich ludzi, a w polsce to jest duże wyzwanie zlosnik.gif

Napisano

> Jedno nie wyklucza drugiego. Dowodem VW, gdzie jest to realizowane jednym lustrem. Lub cała rzesza

> aut z USA (np. Subaru, Jeep, Lexus) gdzie to rozwiązanie jest stosowane fabrycznie.

> Gdyby to źle świeciło to jakim cudem byłoby seryjne na rynkach wielokrotnie większych niż cała EU?

Mam Toyotę z rynku amerykańskiego i takie rozwiązanie jest w niej zastosowane fabrycznie. Światła nie maja szans oślepiać - snop światła jest krótki i ma może ze 3m, przy czym jest mocno rozproszony i nawet jak się jest bezpośrednio przed samochodem to nie oślepia. Ale mimo to światła są na tyle silne, że w dzień doskonale je widać. I o to przecież chodzi.

Z przeglądami nie ma najmniejszych problemów. W czasie kontroli policyjnej również nikt nigdy się nie czepiał tego rozwiązania.

Myślę, że w ostatnich latach troszkę się pozmieniało i trzeba miec sporego pecha, żeby trafić na policjanta czy diagnostę, który takich pierdół się czepia. Nie czepiają się nawet braku tylnego światła przeciwmgielnego i świateł pozycyjnych, za które robią świecące nieco słabiej przednie kierunkowskazy (uroki auta z rynku amerykańskiego).

Napisano

> myślę, że nie stać Cię na takie światła, jakie ja mam, ale to nie jest najważniejsze co chciałem

> napisać... nie mam z tymi (takimi światłami) żadnych problemów - mam dwie ręce, nie lewe i

> dzięki Bogu sam sobie wiele potrafię zrobić.

> a jeśli ciężko zrozumieć Ci pojęcie "przepis", "ustawa" to ubolewam nad Tobą. dzięki tak myślącym

> ludziom (jakby tu zrobić, żeby po taniości było, nie ważne czy legalnie czy nie) jesteśmy w

> czołówce cywilizowanych kombinatorów świata

No to dawaj, sprawdzimy czy mogą w ogóle by sprzedawane w Polsce skoro taki jesteś "przepisowy"

Napisano

> Mam Toyotę z rynku amerykańskiego i takie rozwiązanie jest w niej zastosowane fabrycznie. Światła

> nie maja szans oślepiać - snop światła jest krótki i ma może ze 3m, przy czym jest mocno

> rozproszony i nawet jak się jest bezpośrednio przed samochodem to nie oślepia. Ale mimo to

> światła są na tyle silne, że w dzień doskonale je widać. I o to przecież chodzi.

W EU nie chodzi o to, że coś jest dobrym, logicznym i sprawdzonym rozwiązaniem. Chodzi o to, żeby było zatwierdzone przez EU-biurokratów dziesiątkami drogich homologacji, certyfikatów, pozwoleń i pieczątek. Wtedy będzie kosztować 10x tyle co to samo rozwiązanie w US/Kanadzie/Australii ale za to będzie mieć odpowiedni znaczek na lampie... no i przy okazji będzie usazadnienie dla istnienia kilku dodatkowych etatów w Brukseli.

Napisano

> Ano widzisz. ja na montażu, a w zasadzie przygotowaniu spędziłem trochę więcej czasu i przejąłem

> rozwiązanie z org. wiązki haka i zdublowałem wtyki i gniazda. wszystko polutowane na spokojnie

> w domku żadnych koszulek termokurczliwych itp. sam montaż to chwila a cała instalacja nie jest

> bardziej narażona na warunki atmosferyczne niż oryginalna.

A teraz pokaz kto z zakladajacych regulator swiatel dziennych zrobi cala nowa instalacje do reflektorow, a nie bedzie przecinal kable, lutowal na samochodzie itd zlosnik.gif. Do dodatkowych dziennych jest to wykonalne, bo dokladasz nowa instalacje, a nie przerabiasz istniejaca.

Napisano

> i jak wspomniano nie chcę ledów , wiercenia i szukania miejsca , bo nie ma dedykowanych do

> bravo

Sa, a przynajmniej byly, ale cena zapororowa, okolo 1000zl oslabiony.gif

Napisano

> Mój ma już 5 lat, muszę sprzedac jak najszybciej, bo pewnie jedyne niezgnite kabelki to te od

> modułu

No popatrz, moj ma 6 i ostatniej zimy wiazka pomiedzy drzwiami kierowcy, a slupkiem poszla sie pasc. Zaczelo sie od braku regulacji lusterek, pozniej nie dzialala szyba w trybie auto i przerywal glosnik.

> Czy wlutowanie się w kabelek, który jest w środku szczelnie zamkniętego reflektora też spowoduje

> utylizację połączeń?

Reflektory nie sa zamkniete szczelnie, maja odpowietrzenia. Jesli doprowadzales jakis kabel do wewnatrz reflektora, to musiales zrobic na niego jakis otwor.

Napisano

> A może lepszy będzie fabryczny przykład? Ot, taki np. VW Golf.

Czy Golf nie ma przypadkiem dwuwłóknowej żarówki tak jak Fiat500? zamiast druciarskiego ściemniacza... hmm.gif

> Raczej dlatego, że brak podstawy prawnej do zatrzymania dowodu.

Jeżeli ma dwuwłóknową żarówkę i z takową przeszedł homologację na nasz kraj, to faktycznie brak podstaw, ale jak ma druciarstwo, to podstawa jest, jak najbardziej. policial.gif

P.S.

Poza tym prosiłem o uregulowania prawne zezwalające na przeróbki świateł drogowych na "dzienne", a nie wskazanie auta które ma fabrycznie zintegrowane światła do jazdy w dzień z drogowymi. cfaniak.gif

Napisano

> No popatrz, moj ma 6 i ostatniej zimy wiazka pomiedzy drzwiami kierowcy, samochodem poszla sie

> pasc. Zaczelo sie od braku regulacji lusterek, pozniej nie dzialala szyba w trybie auto i

> przerywal glosnik.

Szczerze współczuję frown.gif

> Reflektory nie sa zamkniete szczelnie, maja odpowietrzenia.

Kabina też raczej szczelna nie jest, a jak otworzysz drzwi to już w ogóle środek natychmiast ulega biodegradacji icon_rolleyes.gif

>Jesli doprowadzales jakis kabel do

> wewnatrz reflektora, to musiales zrobic na niego jakis otwor.

Nie musiałem, zaślepka otworu przez który się wymienia żarówki jest z grubej i miękkiej gumy palacz.gif

Napisano

> Kabina też raczej szczelna nie jest, a jak otworzysz drzwi to już w ogóle środek natychmiast ulega

> biodegradacji

Super szczelna nie jest, ale podczas jazdy nie zbiera sie w niej woda, sol, piach itd, nie ma temperatury rzedu 70-80 stopni, jest duzo lepszym miejscem dla elektryki i elektroniki niz komora silnika wink.gif

Napisano

> nielegalne to jest posiadanie pewnych substancji w naszym kraju. wolę "nie dozwolone".

legalny - ;zgodny z obowiązującym prawem lub mający moc prawną, legalnie; legalność

nielegalny - ;niezgodny z prawem;

; nielegalnie ; nielegalność

(za słownikiem języka polskiego PWN) foch.gif

ja wolę zgodnie ze słownikiem

> z opałem ok może tylko "lekka" różnica w konsekwencjach

rzecz nie w konsekwencjach tylko zgodności z obowiązującym prawem... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A teraz pokaz kto z zakladajacych regulator swiatel dziennych zrobi cala nowa instalacje do

> reflektorow, a nie bedzie przecinal kable, lutowal na samochodzie itd . Do dodatkowych

> dziennych jest to wykonalne, bo dokladasz nowa instalacje, a nie przerabiasz istniejaca.

Pisze o sobie, nie wiem jak montują inni i szczerze nie interesuje mnie to. Nie sądzę żeby dużo ludzi chciałoby się bawić jak ja ale dzięki temu mam do modułu również nową instalację dołożoną bez przecięcia jednego przewodu.

Napisano

> Super szczelna nie jest, ale podczas jazdy nie zbiera sie w niej woda, sol, piach itd, nie ma

> temperatury rzedu 70-80 stopni, jest duzo lepszym miejscem dla elektryki i elektroniki niz

> komora silnika

Niby tak, ale komputer, bepieczniki i ładnych parędziesiąt metrów kabli też jest pod maską. Do lampy sól, piach itp się nie dostają, a kabelek raczej nie nazwałbym elektroniką zlosnik.gif

Napisano

> Przepis powyższy nie jest złamany - reflektor ma wymagane oznaczenie homologacji.

Rozumiem, że oznaczenia reflektora świateł drogowych, mają oznaczenia homologacyjne dla świateł "do jazdy w dzień" boje_sie.gif

> Odpowiednie wymagania, takie jak rozmieszczenie, barwa - OK (Co ciekawe, nie ma wymagań co do

> strumienia świetlnego - czyli drogowe na 100% też się łapią).

Jak rozumiem z twojego wywodu, mogę na "drogowych" jeździć w dzień boje_sie.gif

A może skupić się na warunkach używania "świateł drogowych"?

Kodeks drogowy.

Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych

3. W czasie od zmierzchu do świtu , na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.

Napisano

> No to dawaj, sprawdzimy czy mogą w ogóle by sprzedawane w Polsce skoro taki jesteś "przepisowy"

tu masz:

http://www.was.eu/index/product/113

miłej lektury o ile zrozumiesz smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że oznaczenia reflektora świateł drogowych, mają oznaczenia homologacyjne dla świateł "do jazdy w dzień"

A po co? Wskaż przepis obowiązującego prawa, który tego wymaga.

> Jak rozumiem z twojego wywodu, mogę na "drogowych" jeździć w dzień

Na drogowych nie możesz. Sam sobie odpowiedziałeś niżej dlaczego.

> A może skupić się na warunkach używania "świateł drogowych"?

> Kodeks drogowy.

> Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach

> Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych

> 3. W czasie od zmierzchu do świtu , na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub

> łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych

> kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie.

Przecież cały czas rozmawiamy o światłach do jazdy dziennej.

Napisano

> A teraz pokaz kto z zakladajacych regulator swiatel dziennych zrobi cala nowa instalacje do

> reflektorow, a nie bedzie przecinal kable, lutowal na samochodzie itd . Do dodatkowych

> dziennych jest to wykonalne, bo dokladasz nowa instalacje, a nie przerabiasz istniejaca.

W aucie którego używam wyłącznie w mieście mam zrobione dzienne z drogowych. Nie musiałem przecinać ani jednego przewodu tylko z kilku zdjąłem fragment izolacji. Tak, lutowałem na samochodzie - i co w tym złego?

Napisano

> A po co? Wskaż przepis obowiązującego prawa, który tego wymaga.

Masz oznaczenie RL na reflektorze?? Jesli nie, to nie mozesz.

Zapewne masz HC, HR lub HCR, oraz A, moze i B jesli zawiera przeciwmgielny. Jesli jest xenon to wystepuje DC i DR,

R-drogowe

C-mijania

A sposob dzialnia i uzywania swiatel mijania oraz drogowych rowniez okreslaja przepisy.

Napisano

> W aucie którego używam wyłącznie w mieście mam zrobione dzienne z drogowych. Nie musiałem przecinać

> ani jednego przewodu tylko z kilku zdjąłem fragment izolacji. Tak, lutowałem na samochodzie -

> i co w tym złego?

A odbudowales fabryczna izolacje na przewodzie, watpie, kazda inna jej nie zastapi smirk.gif.

Napisano

> Teraz tym bardziej rozumiem dlaczego dzienne w drogowych za 50 zł tak Cię kłują w oczy

jeśli lubisz się w ten sposób oszukiwać, to ciekawe masz życie ok.gif

zapewne jesteś zwolennikiem również "faktu autentycznego" oraz "cofać do tyłu" zlosnik.gif

Napisano

> Ładne cacko Szkoda że mnie nie stać

> Teraz tym bardziej rozumiem dlaczego dzienne w drogowych za 50 zł tak Cię kłują w oczy

Świecą bardzo fajnie, o wiele lepiej jak 95 % spotykanych aut na drodze.

Napisano

> jeśli lubisz się w ten sposób oszukiwać, to ciekawe masz życie

> zapewne jesteś zwolennikiem również "faktu autentycznego" oraz "cofać do tyłu"

Problem w tym, że to niestety Ty czujesz się oszukany, ale Cię rozumiem ok.gif

Napisano

> A odbudowales fabryczna izolacje na przewodzie, watpie, kazda inna jej nie zastapi .

Normalnie zepsuł auto facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A odbudowales fabryczna izolacje na przewodzie, watpie, kazda inna jej nie zastapi .

Izolowanie przewodów taśmą mającą aprobatę producenta samochodu (w tym przypadku Tesa) i w sposób opisany w zaleceniach producenta stanowi jakiś problem? To już nic nie wolno izolować tylko całe wiązki na nowe trzeba wymieniać? A nawet jak się zrobi zwarcie to każdy obwód jest odpowiednio zabezpieczony bezpiecznikiem. Ogarnij się bo aż przykro czytać takie bzdury palacz.gif

Napisano

> Normalnie zepsuł auto

Jak na razie mu dziala, ale nie wiadomo co moze sie dziac za jakis czas w miejscach polaczen.

Niestety gdy jest uszkodzna izolacja i dostaje sie wilgoc, kabel zanim zgnije na dobre robi sie czarny w srodku, a czasem nastepuje to bardzo szybko. Taki przewod czesto jest juz niemozliwy albo bardzo trudny do polutowania i nadaje sie do wymiany.

Kable w drzwiach, ktore nie byly urwane czy zlamane, ale mialy tylko lekko peknieta izolacje rowniez zrobily sie czarne w srodku.

Napisano

> tu masz:

> http://www.was.eu/index/product/113

> miłej lektury o ile zrozumiesz

a spoko nie mam problemu z przyswajaniem informacji.

no i ok lampy mają homologację ale nie widzę CE nigdzie. poza tym nie masz rozumiem postojówek w swoim samochodzie że dodatkowe musiałeś montować - bo nie sądzę że tak przepisowy człowiek jak ty jeździ z czterema postojówkami co jest niedozwolone ...

Napisano

> Normalnie zepsuł auto

Sobie to nic, ale ilu ludziom przez ostatnie kilka lat też auta popsułem confused.gif

Napisano

> a spoko nie mam problemu z przyswajaniem informacji.

> no i ok lampy mają homologację ale nie widzę CE nigdzie. poza tym nie masz rozumiem postojówek w

> swoim samochodzie że dodatkowe musiałeś montować - bo nie sądzę że tak przepisowy człowiek jak

> ty jeździ z czterema postojówkami co jest niedozwolone ...

tak jest!

nie ma CE, TUV, TERAZ POLSKA, Gwarancja Jakości, Quality Control, 100% satysfakcji...

błogosławieństwa episkopatu też nie ma! smirk.gif

ja mam wcześniejsza wersję - bez postojówek. faktycznie ta wersja mi nie odpowiada ok.gif

Napisano

> Izolowanie przewodów taśmą mającą aprobatę producenta samochodu (w tym przypadku Tesa) i w sposób

> opisany w zaleceniach producenta stanowi jakiś problem? To już nic nie wolno izolować tylko

> całe wiązki na nowe trzeba wymieniać? A nawet jak się zrobi zwarcie to każdy obwód jest

> odpowiednio zabezpieczony bezpiecznikiem. Ogarnij się bo aż przykro czytać takie bzdury

A czy producent tnie kable i je pozniej izoluje?? Tasma sa owijane cale wiazki przewodow z fabryczna otulina, a nie lutowana druciarnia smirk.gif.

A kto mowi o zwarciu?? Jak Ci zgnije rdzen w kablu to zwracia Ci nie zrobi, bo niby jak ma przewodzic prad hehe.gif

Napisano

> tak jest!

> nie ma CE, TUV, TERAZ POLSKA, Gwarancja Jakości, Quality Control, 100% satysfakcji...

> błogosławieństwa episkopatu też nie ma!

> ja mam wcześniejsza wersję - bez postojówek. faktycznie ta wersja mi nie odpowiada

CE akurat jest obowiązkowe

Napisano

> Sobie to nic, ale ilu ludziom przez ostatnie kilka lat też auta popsułem

To straszne, teraz będziesz musiał w tych wszystkich autach wymieniać przewody na nowe old.gifzlosnik.gif

Napisano

> CE akurat jest obowiązkowe

powiem Ci tak - ludzi, którzy robili badania na polską homologację w większości akurat znam.

ich bezwzględny sposób badania prototypu, wymagania jakie stawiają lampom i oświetleniu pojazdów prototypowych - też znam.

nie sądzę, by zapomnieli o jakimś CE ok.gif

Napisano

> powiem Ci tak - ludzi, którzy robili badania na polską homologację w większości akurat znam.

> ich bezwzględny sposób badania prototypu, wymagania jakie stawiają lampom i oświetleniu pojazdów

> prototypowych - też znam.

> nie sądzę, by zapomnieli o jakimś CE

oznacza się to na produkcie wiec powoływanie się na znajomych co w its-ie badania robią nie ma sensu. wystarczy spojrzeć na lampę.

To "jakieś" CE decyduje o dopuszczeniu do obrotu w UE jakbyś nie wiedział

Napisano

to że ich znam, nie oznacza z automatu, że są moimi znajomymi. tak sobie nie interpretuj no.gif

z pewnością, jak produkt jest homologowany, to ma wszystko, co ma mieć. być może czegoś nie dostrzegasz...

i nie szukaj dziury w całym, bo jej nie znajdziesz smirk.gif

Napisano

> i co w tym złego?

ano to , że kolega na swoje dzienne ledy wydał srylion dolarów , i teraz musi sobie to jakoś wytłumaczyć , hejtując wszystko

Napisano

> ano to , że kolega na swoje dzienne ledy wydał srylion dolarów , i teraz musi sobie to jakoś

> wytłumaczyć , hejtując wszystko

Jesli chodzi o mnie to nie mam ledow, regulatorow swiatel dziennych, zenonow czy innej nielegalnej czy legalnej druciarni smirk.gif. Jezdze na mijania i zmieniam zarowke jak sie spali.

A kazda jedna druciarnia ma to do siebie, ze predzej czy pozniej sie psuje.

Napisano

> Na drogowych nie możesz. Sam sobie odpowiedziałeś niżej dlaczego.

Jeżeli druciarski moduł, o którym mowa powoduje że światła drogowe świecą słabiej, to są to cały czas światła drogowe , tylko świecące słabiej! Popraw mnie jeśli coś nie tak napisałem.

> Przecież cały czas rozmawiamy o światłach do jazdy dziennej.

Nie! Rozmawiamy o światłach drogowych, które maja imitować te do jazdy w dzień! facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> to że ich znam, nie oznacza z automatu, że są moimi znajomymi. tak sobie nie interpretuj

> z pewnością, jak produkt jest homologowany, to ma wszystko, co ma mieć. być może czegoś nie

> dostrzegasz...

> i nie szukaj dziury w całym, bo jej nie znajdziesz

No to nie pisz że znasz ludzi jakiś tam w ITS-ie... tez znam i co z tego

lampy maja homologację ok, ale masz to CE czy nie ? ci co go homologowali nie mają nic do tego ...

Napisano

> No to nie pisz że znasz ludzi jakiś tam w ITS-ie... tez znam i co z tego

> lampy maja homologację ok, ale masz to CE czy nie ? ci co go homologowali nie mają nic do tego ...

a o kolory kabli podłączeniowych lub gęstość klosza też będziesz się pienił? w wątku była mowa o homologacji lampy, a nie o twoim CE.

idź już lepiej szukaj przebrania, bo za kilkanaście godzin masz bal 30.GIF

Napisano

> a o kolory kabli podłączeniowych lub gęstość klosza też będziesz się pienił? w wątku była mowa o

> homologacji lampy, a nie o twoim CE.

> idź już lepiej szukaj przebrania, bo za kilkanaście godzin masz bal

ja się nie pienię tylko pytam kogoś kto podnosi temat legalności. I nie moje CE tylko taki wymóg który ja nie wymyśliłem ...

Napisano

> Jesli chodzi o mnie to nie mam ledow, regulatorow swiatel dziennych, zenonow czy innej nielegalnej

> czy legalnej druciarni . Jezdze na mijania i zmieniam zarowke jak sie spali.

> A kazda jedna druciarnia ma to do siebie, ze predzej czy pozniej sie psuje.

w stilo mega wykurzająca jest zmiana żarówek właśnie mijania. gdyby miedzy innymi nie to też pewnie bym olał temat. Każda druciarnia ? wiesz zależy jak ktoś podłączy - szybkozłączki, koszulki termo czy izolacje to się zgodzę ale jak to będzie zrobione z głową i pomysłem to nic się dziac nie będzie

Napisano

> Jeżeli druciarski moduł, o którym mowa powoduje że światła drogowe świecą słabiej, to są to cały

> czas światła drogowe , tylko świecące słabiej! Popraw mnie jeśli coś nie tak napisałem.

> Nie! Rozmawiamy o światłach drogowych, które maja imitować te do jazdy w dzień!

to na jakiej podstawie producenci montują to i auta są homologowane i dopuszczanej do ruchu ? To tez światła drogowe. Myślisz że oznaczenie na reflektorze cos zmienia ?

Napisano

> w stilo mega wykurzająca jest zmiana żarówek właśnie mijania. gdyby miedzy innymi nie to też pewnie

> bym olał temat. Każda druciarnia ? wiesz zależy jak ktoś podłączy - szybkozłączki, koszulki

> termo czy izolacje to się zgodzę ale jak to będzie zrobione z głową i pomysłem to nic się

> dziac nie będzie

No wlasnie, z glowa, czyli dolozenie instalacji, polaczenia z istniejaca w samochodzie zrobione w miejscu, gdzie niezbiera sie woda, sol itd, czyli np: w zamknietej skrzynce bezpieczinkow czy kabinie. Do tego odpowiednie szybkozlaczki z uszczelka itd ok.gif. Ale jak ktos pod maska nacina kable od reflektorow, podczepia pod nie dodatkowe przewody i okreca izolacja to jest druciarnia i ciezko to nazwac robota z glowa wink.gif

Napisano

> to na jakiej podstawie producenci montują to i auta są homologowane i dopuszczanej do ruchu ? To

> tez światła drogowe. Myślisz że oznaczenie na reflektorze cos zmienia ?

Tak, bo jest legalne, ktos to zaprojektowal, przebadal i dostal odpowiedni papier. Mowa oczywiscie o rozwiazaniu fabrycznym, a nie dokladanym patencie w ASO wink.gif

Same swiatla drogowe mozna uzywac w okreslonych warunkach i musi z nimi dzialac inne oswietlenie pojazdu, przynajmniej pozycyjne. Wyjatek, to gdy chcemy mignac drogowymi.

Napisano

> ja się nie pienię tylko pytam kogoś kto podnosi temat legalności. I nie moje CE tylko taki wymóg

> który ja nie wymyśliłem ...

Daj spokój, nie ma sensu dalej dyskutować. Jeden ma misję, a drugi czuje się oszukany. Trzeba ich zrozumieć i cieszyć się z jeszcze działającego mudułu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif