Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzienne w drogowych

Featured Replies

Napisano

> A czy producent tnie kable i je pozniej izoluje??

Tak, w wielu instrukcjach fabrycznych dotyczących np. doposażania znajdują się instrukcje modyfikacji wiązek czyli jest cięcie, sztukowanie, rozgałęzianie itd.

> Tasma sa owijane cale wiazki przewodow z

> fabryczna otulina, a nie lutowana druciarnia .

To akurat zależy od samochodu.

> A kto mowi o zwarciu?? Jak Ci zgnije rdzen w kablu to zwracia Ci nie zrobi, bo niby jak ma

> przewodzic prad

Nie wymyślaj głupot. Fabryczne wiązki elektryczne w podwoziu też czasami gniją (przykład: Vito 638) i co z tego? A dlaczego ten rdzeń w kablu ma niby zgnić skoro przewody były odizolowane tylko pod deską rozdzielczą? Naprawiam dość często wiązki w podwoziu, izoluję i jakoś nic nie gnije przez lata. ASO robi dokładnie tak samo - biorą nowy wtyk z krótkimi przewodami, lutują i izolują.

Napisano

> Czy Golf nie ma przypadkiem dwuwłóknowej żarówki tak jak Fiat500? zamiast druciarskiego

> ściemniacza...

Ma. Ale używa tego samego lustra. Co obala argument, że drogowe świecą inaczej.

A "druciarskie ściemniacze" też są stosowane fabrycznie, tyle że poza EU, bo biurokraci nie pozwolili na ich używanie tutaj.

> Jeżeli ma dwuwłóknową żarówkę i z takową przeszedł homologację na nasz kraj, to faktycznie brak

> podstaw, ale jak ma druciarstwo, to podstawa jest, jak najbardziej.

Nie ma. Nie jest zabronione posiadanie niehomologowanych rozwiązań lecz ich używanie. Należy się mandat. Gdyby dokonano ingerencji w reflektory to można by zabrać dowód. Ale nie dokonano.

> P.S.

> Poza tym prosiłem o uregulowania prawne zezwalające na przeróbki świateł drogowych na "dzienne", a

> nie wskazanie auta które ma fabrycznie zintegrowane światła do jazdy w dzień z drogowymi.

Było już w tym wątku.

Prawo unijne NIE POZWALA na stosowanie jako dziennych świateł drogowych o obniżonej mocy.

Prawo unijne POZWALA na stosowanie jako dziennych świateł drogowych, z żarówką o niższej mocy świecenia (tym przypadku dwuwłóknową).

Jedyna różnica to sposób uzyskania niższego natężenia światła. Gołym okiem widać, że prawo unijne jest w tym zakresie absurdalne gdyż finalnie natężenie i rozkład wiązki świetlnej są identyczne.

Napisano

> Jeżeli druciarski moduł, o którym mowa powoduje że światła drogowe świecą słabiej, to są to cały

> czas światła drogowe , tylko świecące słabiej! Popraw mnie jeśli coś nie tak napisałem.

> Nie! Rozmawiamy o światłach drogowych, które maja imitować te do jazdy w dzień!

Światła drogowe świecące słabiej są jak najbardziej dopuszczonym do ruchu rozwiązaniem. Ma je VW Golf.

Napisano

>> Czy Golf nie ma przypadkiem dwuwłóknowej żarówki tak jak Fiat500? zamiast druciarskiego

>> ściemniacza...

>Ma. Ale używa tego samego lustra. Co obala argument, że drogowe świecą inaczej.

Potwierdza a nie obala!

Żarówka H15 ma osiowo przesunięte włókna, dodatkowo pod przednim 55W jest miseczka-przesłona.

Dzięki takiej konstrukcji, w tym samym reflektorze, wiązki światła są różne!

Napisano

> Jesli chodzi o mnie to nie mam ledow, regulatorow swiatel dziennych, zenonow czy innej nielegalnej

> czy legalnej druciarni .

a to przepraszam , chodziło mi o tego drugiego hejtera z szabelką

Napisano

> Potwierdza a nie obala!

> Żarówka H15 ma osiowo przesunięte włókna, dodatkowo pod przednim 55W jest miseczka-przesłona.

> Dzięki takiej konstrukcji, w tym samym reflektorze, wiązki światła są różne!

Ma przesunięte włókna więc lustro musi mieć dwie ogniskowe - logiczne. Ale światło jest takie same. Takie, jak stosuje cała reszta świata poza nienormalną EU.

Napisano

> Ma przesunięte włókna więc lustro musi mieć dwie ogniskowe - logiczne. Ale światło jest takie same.

> Takie, jak stosuje cała reszta świata poza nienormalną EU.

To prawda że H15 ma przesłonkę więc malkontentom polecam zmniejszenie mocy świateł mijania a nie drogowych i będziecie mieli to samo smile.gif

Napisano

> To prawda że H15 ma przesłonkę więc malkontentom polecam zmniejszenie mocy świateł mijania a nie

> drogowych i będziecie mieli to samo

Tyle że fabryczne rozwiązania są właśnie na drogowych. Światła mijania nie mogą się świecić bez tyłu.

Napisano

> Tyle że fabryczne rozwiązania są właśnie na drogowych. Światła mijania nie mogą się świecić bez

> tyłu.

Drogowe rowniez musza sie swiecic z tylem i mozna ich uzywac od zmierzchu do switu na nieoswietlonych drogach, wiec zabronione jest ich uzywanie w dzien jako swiatel dziennych w reflektorach bez specjalnej homologacji. Do tego musza wytwarzac strumien swietlny o natezeniu przynajmniej 700 lumenow w przypadku zwyklych zarowek i minimum 1000 lumenow przy halogenowych.

Napisano

> Ma przesunięte włókna więc lustro musi mieć dwie ogniskowe - logiczne. Ale światło jest takie same.

> Takie, jak stosuje cała reszta świata poza nienormalną EU.

Wyjasnij jakim cudem bedzie takie same swiatlo dla dwoch roznych wlokien, do tego jednego z przeslona, umiejscowionych w roznych odleglosciach od odblasku wink.gif. Na zdrowy chlopski rozum nie bedzie, wez dla przykladu latarke, pokrec troche zeby przestawil sie odblask i zobacz czy swiatlo bedzie takie samo jak wczesniej zlosnik.gif

Napisano

> To prawda że H15 ma przesłonkę więc malkontentom polecam zmniejszenie mocy

> świateł mijania a nie drogowych i będziecie mieli to samo

Przed ok dwoma laty wymyśliłem i zainstalowałem do swojego Ceeda układ

impulsowej regulacji (PWM) świateł mijania (żarówki H7).

Zastosowałem układ. "softstartu" - w momencie włączania "na dzień" prąd płynnie

narasta w ciągu kilku sekund od zera do ok 2/3 mocy -

nie ma udaru prądu, będącego zwykle przyczyną przerwania włókna.

Liczę na wielokrotne przedłużenie żywotności żarówek.

Po przełączeniu "na noc" moc rośnie do 100%.

Zmienia się też podświetlenie deski - na dzień jasno świeci tylko podświetlenie radia i klimy,

"na noc" display'e przygasają i włącza się podświetlenie zegarów itd,

jak w fabrycznym układzie, z regulacją jasności.

Nie musiałem ciąć ani lutować żadnego połączenia - układ wtyka się tylko zamiast

fabrycznych bezpieczników żarówek mijania, dwa dodatkowe cienkie przewody - sterujący

od złącza podświetlania deski i drugi do masy.

Sprawdzałem w SKP - światła mijania na 2/3 mocy świecą jeszcze powyżej normy.

Oczywiście pozycyjne z tyłu i przodu świecą normalnie.

Napisano

Dla mnie dyskusja która się toczy nie ma zupełnie sensu. Na długich o zmniejszonej mocy jestem dobrze widoczny ale nie oślepiam, oszczędzam reflektor i żarówki, spalam 0.05L/100km mniej wink.gif i nie zapominam włączyć świateł bo dzieje się to automatycznie. A czy to jest w 100% czy w 90 czy też może w 20% legalne to szczerze mówiąc mam gdzieś, skoro w wielu krajach jest to w pełni legalne i dopuszczalne. Jak tylko się zmierzcha zapalam normalnie mijania, tak samo przy gorszej pogodzie / widoczności.

Napisano

> Drogowe rowniez musza sie swiecic z tylem i mozna ich uzywac od zmierzchu do switu na

> nieoswietlonych drogach, wiec zabronione jest ich uzywanie w dzien jako swiatel dziennych w

> reflektorach bez specjalnej homologacji. Do tego musza wytwarzac strumien swietlny o natezeniu

> przynajmniej 700 lumenow w przypadku zwyklych zarowek i minimum 1000 lumenow przy

> halogenowych.

Ale to nie są drogowe tylko dzienne. Realizowane przy pomocy reflektora drogowych jednak wskutek zmniejszenia mocy żarówki pracującym wtedy jak światło dzienne.

Napisano

> Wyjasnij jakim cudem bedzie takie same swiatlo dla dwoch roznych wlokien, do tego jednego z

> przeslona, umiejscowionych w roznych odleglosciach od odblasku . Na zdrowy chlopski rozum nie

> bedzie, wez dla przykladu latarke, pokrec troche zeby przestawil sie odblask i zobacz czy

> swiatlo bedzie takie samo jak wczesniej

Latarka ma proste lustro z jedną ogniskową. Samochodowe reflektory skpmplikowane układy posyłające wiązkę światła dokładnie tam gdzie chcieli projektanci. A odpowiadając na pytanie "jakim cudem" - nawet średnio rozgarniety student fizyki w 5 minut potrafi policzyć lustro dające taki sam strumień światła z kilku ogniskowych.

Napisano

> Dla mnie dyskusja która się toczy nie ma zupełnie sensu. Na długich o zmniejszonej mocy jestem

> dobrze widoczny ale nie oślepiam, oszczędzam reflektor i żarówki, spalam 0.05L/100km mniej i

> nie zapominam włączyć świateł bo dzieje się to automatycznie. A czy to jest w 100% czy w 90

> czy też może w 20% legalne to szczerze mówiąc mam gdzieś, skoro w wielu krajach jest to w

> pełni legalne i dopuszczalne. Jak tylko się zmierzcha zapalam normalnie mijania, tak samo przy

> gorszej pogodzie / widoczności.

I o to chodzi. Prawnym purystom warto w tym momencie może przypomnieć czasy, gdy w Polsce nielegalne było trzecie światło stopu lub światła mijania o takiej barwie jak dziś mają ksenony.

Napisano

> Ale to nie są drogowe tylko dzienne. Realizowane przy pomocy reflektora drogowych jednak wskutek

> zmniejszenia mocy żarówki pracującym wtedy jak światło dzienne.

Bez odpowiedniej homologacji to dalej sa tylko swiatla drogowe, ktorych uzywanie jest dokladnie okreslone w przepisach.

Napisano

> Latarka ma proste lustro z jedną ogniskową. Samochodowe reflektory skpmplikowane układy posyłające

> wiązkę światła dokładnie tam gdzie chcieli projektanci. A odpowiadając na pytanie "jakim

> cudem" - nawet średnio rozgarniety student fizyki w 5 minut potrafi policzyć lustro dające

> taki sam strumień światła z kilku ogniskowych.

W takim razie poprosze o jakis dokument stwierdzajacy, ze np: strumien swiatel dziennych w Golfie VI gen jest taki sam jak drogowych.

Jesli uzywana zarowka ma przysloniete jedno wlokno, przez co swieci glownie w jedna strone to nie ma opcji aby reflektor wygenerowal taki sam strumien swiatla w prownaniu gdy w tym zwierciadle znajdzie sie zarowka bez przeslony, jaki super nie bylby ten odblask. A taka zarowka jest np: H15 (dzienne + drogowe), ktora posiada dwa wlokna, a od dziennych jest z "blaszka".

Napisano

> Bez odpowiedniej homologacji to dalej sa tylko swiatla drogowe, ktorych uzywanie jest dokladnie

> okreslone w przepisach.

szkoda czasu na tłumaczenie niektórym, którzy doskonale wiedzą o co chodzi.

choćby nie wiem jakie tłumienie i ogniskowa były na reflektorze, a całość druciarstwa kosztowała i pińćset złociszy to i tak brak homologacji w reflektorze wyklucza legalne używanie.

Napisano

> szkoda czasu na tłumaczenie niektórym, którzy doskonale wiedzą o co chodzi.

> choćby nie wiem jakie tłumienie i ogniskowa były na reflektorze, a całość druciarstwa kosztowała i

> pińćset złociszy to i tak brak homologacji na reflektorze wyklucza legalne używanie.

Niestety, ale taka prawda. Rozumiem, ze ktos w samochodzie ma xenony, czy jakies nietypowe i drogie zarowki, reflektory to kombinuje, zaklada dzienne itd. Ale gdy w lampie siedzi H1, H4 czy H7 to bez sensu, bo koszt przerobek, ewentualny mandat i utrata DR wyniosa duzo wiecej niz komplet zarowek.

Moda na taka druciarnie to chyba przyszla za wschodniej granicy, razem z kamerkami.

Napisano

> szkoda czasu na tłumaczenie niektórym, którzy doskonale wiedzą o co chodzi.

> choćby nie wiem jakie tłumienie i ogniskowa były na reflektorze, a całość druciarstwa kosztowała i

> pińćset złociszy to i tak brak homologacji na reflektorze wyklucza legalne używanie.

Nikt nie twierdzi, że jest to w Polsce legalne. Trzecie światło stopu też było swego czasu nielegalne.

Jedyne co jest tu podnoszone, to fakt, że takie rozwiązanie z powodzeniem działa - i działa prawidłowo. Dowodem jest to, że zostało ono legalnie dopuszczone do ruchu w krajach dużo bardziej rozwiniętych od naszego. A wprowadzają je na tam rynek uznani producenci, którzy odpowiednio zbadali sprawę, zanim się na to zdecydowali. I chyba od nich nikt tu nie jest mądrzejszy w kwestii tego jak świecą światła, rozkłada się wiązka świetlna itd.?

Napisano
  • Autor

> Nikt nie twierdzi, że jest to w Polsce legalne. Trzecie światło stopu też było swego czasu

> nielegalne.

W sumie to ja tak twierdzę smile.gif Nikt przepisu zabraniającego (jak Yeti - podobno jest, ale go nie widać) jeszcze nie pokazał - jeśli pokaże, to odszczekam...

Napisano

> W takim razie poprosze o jakis dokument stwierdzajacy, ze np: strumien swiatel dziennych w Golfie

> VI gen jest taki sam jak drogowych.

> Jesli uzywana zarowka ma przysloniete jedno wlokno, przez co swieci glownie w jedna strone to nie

> ma opcji aby reflektor wygenerowal taki sam strumien swiatla w prownaniu gdy w tym zwierciadle

> znajdzie sie zarowka bez przeslony, jaki super nie bylby ten odblask. A taka zarowka jest np:

> H15 (dzienne + drogowe), ktora posiada dwa wlokna, a od dziennych jest z "blaszka".

Nie mam takiego dokumentu. I nie wiem czy istnieje. Ale to nie ma znaczenia, bo problem Golfa jest przekombinowany. Jak wszystko w EU.

Żeby to uprościć możemy posłużyć się np. Lexusem, Jeepem, Toyotą, Subaru - do wyboru do koloru. Te auta FABRYCZNIE zostały wyposażone w światła dzienne realizowane światłem drogowym o obniżonej mocy. Czyli to rozwiązanie MUSI świecić w sposób odpowiedni dla świateł dziennych. A gdzie to ma homologację a gdzie nie, to problem prawny, nie zaś fizycznego rozkładu światła.

No, chyba że producenci się nie znają, uprawiają druciarstwo i nabrali na to setki milionów użytkowników dróg. W tej sytuacji kącikowi eksperci powinni ich natychmiast poinformować, bo drogi w USA, Kanadzie, Azji czy Australii są w stanie permanentnego zagrożenia.

hehe.gif

Napisano

> Nie mam takiego dokumentu. I nie wiem czy istnieje. Ale to nie ma znaczenia, bo problem Golfa jest

> przekombinowany. Jak wszystko w EU.

> Żeby to uprościć możemy posłużyć się np. Lexusem, Jeepem, Toyotą, Subaru - do wyboru do koloru. Te

> auta FABRYCZNIE zostały wyposażone w światła dzienne realizowane światłem drogowym o obniżonej

> mocy. Czyli to rozwiązanie MUSI świecić w sposób odpowiedni dla świateł dziennych. A gdzie to

> ma homologację a gdzie nie, to problem prawny, nie zaś fizycznego rozkładu światła.

> No, chyba że producenci się nie znają, uprawiają druciarstwo i nabrali na to setki milionów

> użytkowników dróg. W tej sytuacji kącikowi eksperci powinni ich natychmiast poinformować, bo

> drogi w USA, Kanadzie, Azji czy Australii są w stanie permanentnego zagrożenia.

No wszystko to zgoda, ale czy przy cenie świateł DRL Narvy na poziomie 180 zł warto bawić się jakieś moduły, przeróbki i kombinowania?

Napisano

> W sumie to ja tak twierdzę Nikt przepisu zabraniającego (jak Yeti - podobno jest, ale go nie

> widać) jeszcze nie pokazał - jeśli pokaże, to odszczekam...

Nie mozna uzywac na drodze niehomologowanego oswietlenia. A drogowe przerobione tak zeby dzialaly jako dzienne homologacji nie maja... Bo wciaz sa drogowymi i to dodatkowo z niewlasciwym natezeniem swiatla (tak jest to wybite na kloszu lampy/na jej obudowie) i dodatkowo uzytkowane w niewlasciwy sposob - swiatel drogowych nie mozna uzywac w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza.

Napisano

A fabryczne doświetlanie zakrętów przeciw-mgielnymi jest w PRL legalne czy nie jest? Może któryś z towarzyszy na służbie mi odpowie wink.gif

Przypominam, że działa to w taki sposób że na raz świeci tylko jedna lampa i uruchamiana jest płynnie z narastającą mocą i podobnie jest gaszona smirk.gif

Napisano

> Ale to nie są drogowe tylko dzienne. Realizowane przy pomocy reflektora drogowych jednak wskutek

> zmniejszenia mocy żarówki pracującym wtedy jak światło dzienne.

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif dooobre... Normalnie Paranienormalni wysiadają! rotfl.gif

Tak samo uzasadniając możesz nie przerabiać amerykańskich kierunkowskazów, bo: "panie policjancie, to są właśnie światła pozycyjne tylko realizowane przez światła kierunkowskazów, przez zmniejszenie mocy i niemruganie... a z tyłu to są kierunkowskazy tylko, że realizowane przez światła STOP, realizowane przez ich mruganie...." buahahaha... rotfl.gif

Napisano

> No, chyba że producenci się nie znają, uprawiają druciarstwo i nabrali na to setki milionów

> użytkowników dróg. W tej sytuacji kącikowi eksperci powinni ich natychmiast poinformować, bo

> drogi w USA, Kanadzie, Azji czy Australii są w stanie permanentnego zagrożenia.

Tylko, ze w USA reflektory sa troche inaczej zbudowane np: swieca symetrycznie, blizej a kierunkowskazy czesto robia za swiatla pozycyjne. W europie jest inaczej i to do bardzo dawna, jeszcze zanim powstala Unia Europejska i jej czasem durne przepisy.

Tak jak i z modelami samochodow, niektore sa przewidziany wylacznie na Europe, inne dla Ameryki, a jeszcze inne dla Australii.

Napisano

> w niewlasciwy sposob - swiatel drogowych nie mozna uzywac w warunkach normalnej przejrzystosci

> powietrza.

Mozna, ale nie w dzien, tylko i wylacznie po zmroku na nieoswietlonych drogach i lacznie z pozyzyjnymi.

Napisano

> W sumie to ja tak twierdzę Nikt przepisu zabraniającego (jak Yeti - podobno jest, ale go nie

> widać) jeszcze nie pokazał - jeśli pokaże, to odszczekam...

To zaczynaj się uczyć szczekania, bo jest przepis, który określa kiedy można używać światła drogowego. A słabiej świecąca zarówka w reflektorze światła drogowego jest DALEJ ŚWIATŁEM DROGOWYM tylko ze słabiej świecącą żarówką, do momentu kiedy rzeczony reflektor nie będzie dopuszczony do używania jako światło do jady w dzień, odrębną homologacją! Czego w tym nie rozumiesz?

Napisano

> Tylko, ze w USA reflektory sa troche inaczej zbudowane np: swieca symetrycznie, blizej a

> kierunkowskazy czesto robia za swiatla pozycyjne.

Fajnie, ale co to ma do rzeczy? Długie są takie same.

> W europie jest inaczej i to do bardzo dawna,

> jeszcze zanim powstala Unia Europejska i jej czasem durne przepisy.

> Tak jak i z modelami samochodow, niektore sa przewidziany wylacznie na Europe, inne dla Ameryki, a

> jeszcze inne dla Australii.

Napisano

> No wszystko to zgoda, ale czy przy cenie świateł DRL Narvy na poziomie 180 zł warto bawić się

> jakieś moduły, przeróbki i kombinowania?

To już każdy sam decyduje. Ja tylko wskazuję, że takie światło nie powoduje żadnego zagrożenia.

Napisano

> dooobre... Normalnie Paranienormalni wysiadają!

> Tak samo uzasadniając możesz nie przerabiać amerykańskich kierunkowskazów, bo: "panie policjancie,

> to są właśnie światła pozycyjne tylko realizowane przez światła kierunkowskazów, przez

> zmniejszenie mocy i niemruganie... a z tyłu to są kierunkowskazy tylko, że realizowane przez

> światła STOP, realizowane przez ich mruganie...." buahahaha...

I tak samo będzie to nielegalne. I tak samo będzie to niegroźne oraz doskonale spełniające swoją funkcję.

Napisano

> A fabryczne doświetlanie zakrętów przeciw-mgielnymi jest w PRL legalne czy nie jest? Może któryś z

> towarzyszy na służbie mi odpowie

Jest legalne, bo ma homologacje nie tylko na przeciwmgielne, e rowniez na doswietlsnue zakretow.

> Przypominam, że działa to w taki sposób że na raz świeci tylko jedna lampa i uruchamiana jest

> płynnie z narastającą mocą i podobnie jest gaszona

Wlasnie to jest warunek zeby takie lampy uzyskaly homologacje do doswietlania zakretow.

Napisano

> Mozna, ale nie w dzien, tylko i wylacznie po zmroku na nieoswietlonych drogach i lacznie z

> pozyzyjnymi.

Tak... racja -to mialem na mysli - za duzy skrot myslowy zastosowalem ok.gif

Napisano

> Jest legalne, bo ma homologacje nie tylko na przeciwmgielne, e rowniez na doswietlsnue zakretow.

> Wlasnie to jest warunek zeby takie lampy uzyskaly homologacje do doswietlania zakretow.

Czy jak sobie przerobię przeciwmgielne żeby się tak samo zapalały i gasiły jak doświetlające zakręty to będą legalne?

Nie - bo nie mają homologacji.

Czy ich światło będzie się różniło od rozwiązań fabrycznych?

Nie - będzie identyczne.

I to jest taki sam absurd jak z tymi dziennymi. Witamy w EU.

Napisano

> To już każdy sam decyduje. Ja tylko wskazuję, że takie światło nie powoduje żadnego zagrożenia.

A tu sie zgadzam... Ale legalne nie jest, bo homologacji nie ma ok.gif

Napisano

> Jest legalne, bo ma homologacje nie tylko na przeciwmgielne, e rowniez na doswietlsnue zakretow.

> Wlasnie to jest warunek zeby takie lampy uzyskaly homologacje do doswietlania zakretow.

To teraz uważaj smile.gif

Niektóre auta wyższej klasy posiadają funkcję tzw świateł zastępczych. Polega to na tym, że jak się np. przepali żarówka przedniego prawego kierunkowskazu to zamiast niego będzie migało przednie prawe światło przeciwmgielne. Bardzo proszę o wskazanie przepisów albo oznaczeń homologacyjnych na lampach które powodują że takie rozwiązanie jest w PRL legalne. Bo skoro przeciwmgielne może zastąpić kierunkowskaz to może jednak drogowe o obniżonej mocy mogą zastąpić dzienne? wink.gif

Napisano

> Czy jak sobie przerobię przeciwmgielne żeby się tak samo zapalały i gasiły jak doświetlające

> zakręty to będą legalne?

> Nie - bo nie mają homologacji.

Dokladnie

> Czy ich światło będzie się różniło od rozwiązań fabrycznych?

> Nie - będzie identyczne.

Zgadza sie

> I to jest taki sam absurd jak z tymi dziennymi. Witamy w EU.

Ano niestety - to jest minus. Ale z drugiej strony dlubanina u Zenka w szopie, ktora ma nie wiadomo jakie parametry jest z gruntu nielegalna i nie ma tlumaczenia, ze to prawie to samo i nie trzeba udowadniac, co jest z nia nie tak.

Napisano

> To teraz uważaj

> Niektóre auta wyższej klasy posiadają funkcję tzw świateł zastępczych. Polega to na tym, że jak się

Bardzo wyzszej... np VW Golf IV w niektorych wersjach.

> np. przepali żarówka przedniego prawego kierunkowskazu to zamiast niego będzie migało przednie

> prawe światło przeciwmgielne. Bardzo proszę o wskazanie przepisów albo oznaczeń

> homologacyjnych na lampach które powodują że takie rozwiązanie jest w PRL legalne. Bo skoro

> przeciwmgielne może zastąpić kierunkowskaz to może jednak drogowe o obniżonej mocy mogą

> zastąpić dzienne?

Znam te rozwiazania. I teraz uwazaj. Poza homologacjami na poszczegolne elementy samochod jest homologowany jako calosc z tymi rozwiazaniami. I dlatego wszystko to jest legalne jeski auto zostalo w nie wyposazone seryjnie.

Napisano

> Znam te rozwiazania. I teraz uwazaj. Poza homologacjami na poszczegolne elementy samochod jest

> homologowany jako calosc z tymi rozwiazaniami. I dlatego wszystko to jest legalne jeski auto

> zostalo w nie wyposazone seryjnie.

Zdefiniuj "wyposażone seryjnie". Najczęściej jest to funkcja programowa która w zależności od rynku przeznaczenia może zostać uruchomiona albo nie. Podobnie zresztą jak doświetlanie zakrętów. Jak samochód nie miał wychodząc z fabryki aktywnej funkcji doświetlania a ja ją włączę to w PRL jest to legalne czy nie jest? W niektórych autach jest podobnie z drogowymi jako dzienne.

Napisano

> Zdefiniuj "wyposażone seryjnie". Najczęściej jest to funkcja programowa która w zależności od rynku

> przeznaczenia może zostać uruchomiona albo nie. Podobnie zresztą jak doświetlanie zakrętów.

> Jak samochód nie miał wychodząc z fabryki aktywnej funkcji doświetlania a ja ją włączę to w

> PRL jest to legalne czy nie jest? W niektórych autach jest podobnie z drogowymi jako dzienne.

W PRL doswietlania zakretow jeszcze nie bylo. Jesli miales to uruchomione w aucie nowym to nie ma problemu. Jesli uruchamiales samemu to najlepiej poprosic o pisemna interpretacje importera auta - czy auto w Polsce moze miec uruchomione dane wyposazenie (bo w komputerze/procedurach serwisowych jest zwykle ladny dopisek - w zaleznosci od rynku). Wtedy nie ma watpliwosci.

Napisano

> ja bym podsumował wątek : psy szczekają , karawana jedzie dalej

jedzie, bo jest ogólne (na AK jak widać TEŻ) przyzwolenie na łamanie przepisów. nawet tych nieprzystających do dzisiejszej rzeczywistości.

podobnie jak z przyzwoleniem na jeżdżenie po pijaku (vide dzisiaj Kamień Pomorski) i wielu innych codziennych chorych sytuacji, szczególnie tych "co nie moje, to zniszczę, ukradnę" no.gifno.gifno.gif

Napisano

> Jesli uruchamiales samemu to najlepiej poprosic o pisemna interpretacje importera

> auta

hahaha.gifzlosnik2.gif

Napisano

Nie wiem, co Cie tak bawi... Radze edytowac posta, bo za tak bogate wypowiedzi leci sie tu na wczasy. I przypominam, ze pytales o sprawe legalnosci danego rozwiazania.

Napisano

> I przypominam, ze pytales o sprawe legalnosci danego rozwiazania.

jeśli pojazd jest dopuszczony na rynek polski (ma polską homologację całościową) to zapewne jest dopuszczony ze wszystkimi możliwymi rozwiązaniami (wariant, wersja) ok.gif

powyższe na pewno dotyczy nowych aut sprzedawanych w Polsce (wobec tego także importowanych).

nie wiem, jak się ma to do pojazdów, które jako nowe nigdy nie były sprzedawane u nas, a zostały sprowadzone.

Napisano

> Nie wiem, co Cie tak bawi...

Pracowałem u importera i takie zapytanie zostałoby zlane ciepłym moczem.

> Radze edytowac posta, bo za tak bogate wypowiedzi leci sie tu na

> wczasy.

Grozisz mi? palacz.gif

Napisano

> jeśli pojazd jest dopuszczony na rynek polski (ma polską homologację całościową) to zapewne jest

> dopuszczony ze wszystkimi możliwymi rozwiązaniami (wariant, wersja)

Czyli mogę włączyć np. funkcję świateł obrysowych stosowanych w USA? Robi się ciekawie smile.gif No i ta "polska homologacja" wink.gif

Napisano

> jeśli pojazd jest dopuszczony na rynek polski (ma polską homologację całościową) to zapewne jest

> dopuszczony ze wszystkimi możliwymi rozwiązaniami (wariant, wersja)

Tak... Ale jesli uzywasz komputera "serwisowego" i uruchamiasz jakies funkcje, to moze sie okazac, ze sa one dopuszone tylko na rynek amerykanski (przykladowo). Normalnie Ty nie mialbys do nich dostepu - a jedynie wyspecjalizowany (z zalozenia ;p ) serwis, ktory (z zalozenia ;p) wie co mozna wlaczyc, a co nie. W praktyce jesli uzywaszcrozwiazania fabrycznego to nikt sie do niego nie przyczepi bo nawet nie bardzo jest w stanie stwierddic, czy dany "ficzer" wystepowsl w danym modelu, czy nie...

Napisano

> Grozisz mi?

Spokojnie, drogie panie...

mar00ha