Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydumka w temacie niemieckim - MZ

Featured Replies

Napisano

Jako że dzisiaj udało się dokonać pierwszej jazdy jak widać z nieuszczelnionym dobrze wydechem, niewyregulowanym sprzęgłem i praktycznie bez dźwigni zmiany biegów ale za to na motocyklu który jest mixem MZ TS 250 oraz nieco nowszego silnika ETZ 250 a cała budowa jest w klimacie cafe racerów. Oglądajcie, hejtujcie czy co tam jeszcze chcecie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Trochę dla Ciebie za mały

"troche" to mało powiedziane smile.gif fajnie się prezentuje przy GS'e jak pocket bike. Za to do latania po mieście będzie idealny

Napisano

Będzie się działo! chipsy.gif

Zaraz rozpocznie się nagonka na trampki i brak kasku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Będzie się działo!

> Zaraz rozpocznie się nagonka na trampki i brak kasku

ty tylko udajesz czy naprawde jestes kretynem? pytam powaznie

Napisano

> "troche" to mało powiedziane fajnie się prezentuje przy GS'e jak pocket bike. Za to do latania po

> mieście będzie idealny

dymi jakby mieszanka byla 1:1 zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dymi jakby mieszanka byla 1:1

niestety wszystko sie opoznilo i troche mieszanka postala w baku i pewnie olej opadl na dno smile.gif

Napisano

Zajefajny ok.gif

Ta stopka się nie sklada? Zadupek to inwencja wlasna? Serio mi się fest podoba smile.gif

Ps. Chyba troche za ostro jedziesz na naszego Valentina zlosnik.gif

Napisano

> Jako że dzisiaj udało się dokonać pierwszej jazdy jak widać z nieuszczelnionym dobrze wydechem,

> niewyregulowanym sprzęgłem i praktycznie bez dźwigni zmiany biegów ale za to na motocyklu

> który jest mixem MZ TS 250 oraz nieco nowszego silnika ETZ 250 a cała budowa jest w klimacie

> cafe racerów. Oglądajcie, hejtujcie czy co tam jeszcze chcecie

Fikuśny sprzęt waytogo.gif20.GIFfood.gif Powiedz tylko czemu ten wydech jest taki dziwny? Nie mam do czynienia z 2T stąd i moje pytanie hehe.gif

Swoimi proporcjami się nie przejmuj. Ja jestem wyższy od Ciebie i na Ferro z oponkami 3" wyglądam dość komicznie ale i tak mam to gdzieś hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jako że dzisiaj udało się dokonać pierwszej jazdy jak widać z nieuszczelnionym dobrze wydechem,

> niewyregulowanym sprzęgłem i praktycznie bez dźwigni zmiany biegów ale za to na motocyklu

> który jest mixem MZ TS 250 oraz nieco nowszego silnika ETZ 250 a cała budowa jest w klimacie

fajna wydumka tylko komora rozprężna powinna być bliżej początku wydechu

kiedyś miałem etz251 przerobioną na enduro rotfl.gif

Napisano

> fajna wydumka tylko komora rozprężna powinna być bliżej początku wydechu

> kiedyś miałem etz251 przerobioną na enduro

Oki. To już chyba wiem o co chodzi. zlosnik.gifgrinser006.gif Woytec, będziesz do niego jeszcze kombinował jakieś opływowe osłonki? Jako przeciwieństwo do posiadanego już przez Ciebie wariantu milicyjnego? food.gif20.GIFhehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Zajefajny

> Ta stopka się nie sklada? Zadupek to inwencja wlasna? Serio mi się fest podoba

> Ps. Chyba troche za ostro jedziesz na naszego Valentina

składa się ale pod wpływem emocji pierwszej jazdy po roku budowy zapomniałem o niej smile.gif

Pozwól że nie będę kontynuował tego alternatywnego wątku smile.gif wolę się skupić na MZ'cie

Napisano
  • Autor

> fajna wydumka tylko komora rozprężna powinna być bliżej początku wydechu

> kiedyś miałem etz251 przerobioną na enduro

powiem Ci że nie za bardzo się zagłębiałem w tematy wydechów bo przy cwajtakatach to temat rzeka. Poszedłem na łatwiznę kupując tzw. wydech sportowy z turcji.

Napisano
  • Autor

> Oki. To już chyba wiem o co chodzi. Woytec, będziesz do niego jeszcze kombinował jakieś opływowe

> osłonki? Jako przeciwieństwo do posiadanego już przez Ciebie wariantu milicyjnego?

wygląd jest prawie ostateczny, zostały tylko do zrobienia małe prace kosmetyczne związane z lakierem

Napisano

No tak...od razu przyznam, że nie przemawia do mnie stylistyka cafe racerów grinser006.gif, ale bliżej mi do niemieckich 2T na których swoje kroki stawiałem i kara.gif jak mogłeś tak ładny motocykl, jak TS250 popsuć biglaugh.gif

Do rzeczy...projekt ciekawy, jak najbardziej ok.gif Sam kiedyś przerabiałem TS 150 na ETZ, łącznie ze zmianą lakieru- prawie wszystko się udało alien.gif

A teraz do Twojego projektu...

- żółty wkład lampy? Mi nie podchodzi oslabiony.gif

- lampa w kolorze niklu byłaby przyjemniejsza ok.gif

- lagi z ETZ?

- lubiłem klasyczny gang MZ 250 - ten, który słychać przypomina mi jakąś 80cm3 oslabiony.gif

- bardziej przemawiałby do mnie niklowany tłumik ok.gif

- zadupek - nie prościej byłoby zrobić to kształtując w ten sposób kanapę?

Napisano

osobiscie mam mieszane uczucia, troche mi sie podoba, a troche nie...

zolty wklad lampy jakos nie bardzo

nie wiem, czy to wrazenie, czy tak jest, ale z filmu wynika ze sa bardzo zauwazalne roznice w odcieniu zadupka i baku

wydech nie specjalnie pasujacy

i ten dzwiek silnika - jakos mi to nie wspolgra z racerem

ale cos w sobie ma

chociaz klasyczna TS chyba mialaby tego czegos wiecej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A teraz do Twojego projektu...

> - żółty wkład lampy? Mi nie podchodzi

To tylko folia można ją łatwo zerwać, zresztą z tego co wiem żółte szkła nie są już w polsce legalne smile.gif

> - lampa w kolorze niklu byłaby przyjemniejsza

Mniej przyjemna była by cena tego chromu a to przypomnę był projekt budżetowy zrobiony dla czystej zabawy

> - lagi z ETZ?

Tak, żeby łatwo przeszczepić hamulec tarczowy

> - lubiłem klasyczny gang MZ 250 - ten, który słychać przypomina mi jakąś 80cm3

Mnie też dźwięk nie zachwyca, uszczelnię ten wydech i potem pomyślę czy uda się go trochę poprawić

> - bardziej przemawiałby do mnie niklowany tłumik

A ja w tym projekcie chciałem koniecznie zastosować taśmę termoizolacyjną poza tym matowy i ciemny dół motocykla ma być kontrastem dla góry motocykla w zielonym brokacie.

> - zadupek - nie prościej byłoby zrobić to kształtując w ten sposób kanapę?

Tutaj to kwesta gustu o którym się nie dyskutuje - nie podobają mi się takie siedziska i zawsze w takich projektach mam wrażenie że ktoś szedł na łatwiznę...

Napisano
  • Autor

> osobiscie mam mieszane uczucia, troche mi sie podoba, a troche nie...

> zolty wklad lampy jakos nie bardzo

o tym wspomniałem wyżej

> nie wiem, czy to wrazenie, czy tak jest, ale z filmu wynika ze sa bardzo zauwazalne roznice w

> odcieniu zadupka i baku

dokładnie tak jest, lampa przednia i bak już mają docelowy lakier (zielony brokat z 7 warstwami bezbarwnego) zadupek czeka na lakier bezbarwny, nie potrafię się zmusić do tej roboty bo jest długa i nudna więc czekam na śnieg żeby się za nią zabrać smile.gif

> wydech nie specjalnie pasujacy

> i ten dzwiek silnika - jakos mi to nie wspolgra z racerem

> ale cos w sobie ma

dźwięk jest jaki jest frown.gif

> chociaz klasyczna TS chyba mialaby tego czegos wiecej

odbudowałem już jeden motocykl do oryginału w tym chciałem trochę "zaszaleć"

Napisano

> To tylko folia można ją łatwo zerwać, zresztą z tego co wiem żółte szkła nie są już w polsce

> legalne

Dawno temu żółte szkła były stosowane w halogenach, a żółte żarówki w pozycyjnych/drogowych - fakt, to już zapewne nielegalne grinser006.gif

> Mniej przyjemna była by cena tego chromu a to przypomnę był projekt budżetowy zrobiony dla czystej

> zabawy

A, to nie wiedziałem, że budżetowy ok.gif Może jakiś zamiennik z klasycznej Hondy... hmm.gif Chyba, że częściami wymieniasz się tylko po "linii niemieckiej" grinser006.gif

> Tak, żeby łatwo przeszczepić hamulec tarczowy

ok.gif

> Mnie też dźwięk nie zachwyca, uszczelnię ten wydech i potem pomyślę czy uda się go trochę poprawić

> A ja w tym projekcie chciałem koniecznie zastosować taśmę termoizolacyjną poza tym matowy i ciemny

> dół motocykla ma być kontrastem dla góry motocykla w zielonym brokacie.

Sądziłem, że bardziej w stronę klasyki będziesz szedł ok.gif

> Tutaj to kwesta gustu o którym się nie dyskutuje - nie podobają mi się takie siedziska i zawsze w

> takich projektach mam wrażenie że ktoś szedł na łatwiznę...

Twój projekt, Ty decydujesz ok.gif. Takie "dorabiane zadupki kojarzą mi się z motocyklami wyścigowymi z lat 80-tych ok.gif

Manetki to też zdaje się ETZ - klasycznie byłoby powrócić do jasnych aluminiowych, jak i z pokrętłem ssania ok.gif

Przydałaby się jeszcze jakaś osłona na łańcuch, taka bardziej jak na rower ok.gif

"Coś" zrobiłbym jeszcze z tylna zębatką - nie jest "ładna" - nie ma się, co dziwić, bo przecież oryginalnie jest pod osłoną - może większa i i błyszcząca hmm.gif...tak sobie wymyślam...masz sporo nilu z przodu na zbiorniku...taka przeciwwaga ok.gif

Tak, czy siak to wszystko, to Twój pomysł i Twój gust - trzymam kciuki za powodzenie trophy.gifclaps.gif i czekam na kolejne relacje 20.GIF

Napisano

Mnie sie nie podoba, ale poki Tobie sprawia radoche, to dlub dalej w garazu wink.gif

Napisano

> Tak, bo łatwo było przedni błotnik podnieść

wcale nie przedni został na swoim miejscu

był zmieniony kąt mocowania amorów z tyłu i wydech puszczony górą

nawet nieźle to wyglądało powiem ci zlosnik.gif

Napisano

no fajny projekt. a poza zmianą silnika co robisz żeby to był CR?

jakie plany dalsze? widelec przód? hamulce? amortyzatory?

Napisano
  • Autor

> no fajny projekt. a poza zmianą silnika co robisz żeby to był CR?

a co się robi żeby moto było cafe???? ja tam się nie znam...

> jakie plany dalsze? widelec przód? hamulce? amortyzatory?

hmm... ale co mam z nimi robić? Dużo łatwiej można wymienić elementy które w tym motocyklu nie zostały zmienione... może po kolei:

Zmienione koła, hamulec przód, zawieszenie przód, półki, kierownica, przełączniki, zegary, mocowanie lampy, silnik, dolot, układ wydechowy, wahacz tylny, cała elektryka robiona na nowo, układ zapłonowy elektroniczny, zadupek z siedzeniem, tylna część ramy... chyba tyle z tego co pamiętam...

Napisano

> a co się robi żeby moto było cafe???? ja tam się nie znam...

poprawia właściwości jezdne. jak sie przerabia zadupek i lakieruje bak, to sie robi customa smile.gif CR zobowiązuje smile.gif

> hmm... ale co mam z nimi robić? Dużo łatwiej można wymienić elementy które w tym motocyklu nie

> zostały zmienione... może po kolei:

> Zmienione koła, hamulec przód, zawieszenie przód, półki,

ale na co? na lepsze?

>kierownica, przełączniki, zegary,

>dolot, układ wydechowy,

jak? jakie przyrosty?

> wahacz tylny, cała elektryka robiona na nowo,

> układ zapłonowy elektroniczny, zadupek z siedzeniem, tylna część ramy... chyba tyle z tego co

> pamiętam...

ok.gif

Napisano
  • Autor

> poprawia właściwości jezdne. jak sie przerabia zadupek i lakieruje bak, to sie robi customa CR

> zobowiązuje

powiedz to na forum caferacer.com.pl smile.gif