Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak opłacenia nowej polisy OC.

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Jest pojazd, któremu 30.12.'13 skończyła się poprzednia polisa OC w PZU. Oczywiście TU przysłało "kwitek" do zapłaty na nowy rok, ale z pewnego powodu nie dokonano wpłaty. W poniedziałek będzie to uregulowane. Pytanie jest takie: czy skończy się tylko na odsetkach ( ktoś wie, jak dużych? ), czy czymś poważniejszym?

Napisano

> Cześć.

> Jest pojazd, któremu 30.12.'13 skończyła się poprzednia polisa OC w PZU. Oczywiście TU przysłało

> "kwitek" do zapłaty na nowy rok, ale z pewnego powodu nie dokonano wpłaty. W poniedziałek

> będzie to uregulowane. Pytanie jest takie: czy skończy się tylko na odsetkach ( ktoś wie, jak

> dużych? ), czy czymś poważniejszym?

Jeśli OC nie było przejęte przy zakupie to tylko odsetki.

Napisano

> Cześć.

> Jest pojazd, któremu 30.12.'13 skończyła się poprzednia polisa OC w PZU. Oczywiście TU przysłało

> "kwitek" do zapłaty na nowy rok, ale z pewnego powodu nie dokonano wpłaty. W poniedziałek

> będzie to uregulowane. Pytanie jest takie: czy skończy się tylko na odsetkach ( ktoś wie, jak

zapłać bez odsetek

i koniec

żadnych konsekwencji nie będzie

polisa jest ważna jak jest wystawiona

zapłacenie lub nie to inna sprawa i z samą polisą nie ma nic wspólnego

Napisano

> zapłać bez odsetek

> i koniec

> żadnych konsekwencji nie będzie

> polisa jest ważna jak jest wystawiona

> zapłacenie lub nie to inna sprawa i z samą polisą nie ma nic wspólnego

ok.gif

Zdarzyło mi się kiedyś spóźnić ponad miesiąc z opłaceniem OC w PZU, żadnych odsetek nie płaciłem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zdarzyło mi się kiedyś spóźnić ponad miesiąc z opłaceniem OC w PZU, żadnych odsetek nie płaciłem

Cena z przysłanego kwitka jest śmieszna, bo chodzi o motorower, ale zastanawiałem się nad innymi konsekwencjami. Rozumiem, że można iść spokojnie do TU ok.gif.

Napisano

> Cześć.

Mogą ale nie muszą być odsetki spineyes.gif Weź pod uwagę tylko to, że nie masz opłaconej polisy smile.gif Ale dalej masz ochronę ubezpieczeniową. hehe.gif Pismo z windykacji wysyłane jest bodaj po miesiącu czy dwóch i tam może być dodatkowa kwota do uiszczenia. Jak masz polisę a nie wiesz czy masz wpłacić (albo wiesz ale nie wiesz ile) to zadzwoń na infolinię 801 102 102 albo zamów blankiet na www.pzu.pl zakładka obsługa -> formularze 20.GIF Ale przede wszystkim uderzać do źródła a nie pytać się ludzi na forum, który w tej firmie nie pracują ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mogą ale nie muszą być odsetki Weź pod uwagę tylko to, że nie masz opłaconej polisy Ale dalej

> masz ochronę ubezpieczeniową.

OK- norma.

Pismo z windykacji wysyłane jest bodaj po miesiącu czy dwóch i

> tam może być dodatkowa kwota do uiszczenia.

Mijają 2 tygodnie.

Jak masz polisę a nie wiesz czy masz wpłacić (albo

> wiesz ale nie wiesz ile) to zadzwoń na infolinię 801 102 102 albo zamów blankiet na www.pzu.pl

> zakładka obsługa -> formularze

Napisałem, że mam "kwitek" przysłany przez PZU. Jest tam zawsze podana cena OC i OC z NNW.

Ale przede wszystkim uderzać do źródła a nie pytać się ludzi

> na forum, który w tej firmie nie pracują

Napisałem również, że w poniedziałek, czyli jutro jadę do TU opłacić tę polisę. Interesowało mnie tylko to, czy mogę spodziewać się innych konsekwencji. Proszę cię- czytaj ze zrozumieniem i oszczędź sobie takie teksty. Nie lubię dyskutować z takimi osobami...

Napisano
  • Autor

> Jeśli OC nie było przejęte przy zakupie to tylko odsetki.

Pojazd cały czas ma jednego właściciela. Po prostu nie opłacił kolejnej polisy. Dobrze, że zainteresowałem się tym tematem.

Napisano

> OK- norma.

> Pismo z windykacji wysyłane jest bodaj po miesiącu czy dwóch i

> Mijają 2 tygodnie.

> Jak masz polisę a nie wiesz czy masz wpłacić (albo

> Napisałem, że mam "kwitek" przysłany przez PZU. Jest tam zawsze podana cena OC i OC z NNW.

> Ale przede wszystkim uderzać do źródła a nie pytać się ludzi

> Napisałem również, że w poniedziałek, czyli jutro jadę do TU opłacić tę polisę. Interesowało mnie

> tylko to, czy mogę spodziewać się innych konsekwencji. Proszę cię- czytaj ze zrozumieniem i

> oszczędź sobie takie teksty. Nie lubię dyskutować z takimi osobami...

Dostałeś kwitek i blankiet przekazu? Zrób przelew i wydrukuj potwierdzenie lub zapłać na poczcie i zachowaj potwierdzenie. ten papierek będzie bardzo istotny przez następne kilka lat.

W przypadku spóźnienia dwa tygodnie nie spodziewał bym się problemów.

Napisano

> OK- norma.

> Pismo z windykacji wysyłane jest bodaj po miesiącu czy dwóch i

> Mijają 2 tygodnie.

Dostałeś przypomnienie o braku składki smile.gif

> Jak masz polisę a nie wiesz czy masz wpłacić (albo

> Napisałem, że mam "kwitek" przysłany przez PZU. Jest tam zawsze podana cena OC i OC z NNW.

> Ale przede wszystkim uderzać do źródła a nie pytać się ludzi

> Napisałem również, że w poniedziałek, czyli jutro jadę do TU opłacić tę polisę. Interesowało mnie

> tylko to, czy mogę spodziewać się innych konsekwencji.

Tak, możesz się spodziewać pisma z UFG smile.gif albo z rejestru dłużników smile.gif

Proszę cię- czytaj ze zrozumieniem i

> oszczędź sobie takie teksty. Nie lubię dyskutować z takimi osobami...

Rózni nas to, że jak mam problem, to nie idę do wróżki albo nie pytam się na forum. W kwestiach finansowych każda jest rozpatrywana indywidualnie przez PZU. Acha, ciesz się, że masz w PZU, bo inne T.U. już dawno by zerwały by z Tobą umowę ubezpieczenia i nasłały UFG smile.gif Po tygodniu od upływu terminu wpłaty wysyłają pismo z windykacji, że masz dodatkowych kilka dni na wpłatę. W przeciwnym wypadku nie masz ubezpieczenia smile.gif

Napisano

> Pojazd cały czas ma jednego właściciela. Po prostu nie opłacił kolejnej polisy. Dobrze, że

> zainteresowałem się tym tematem.

Obecnie polisa nie przedłuża się automatycznie, jeśli poprzednia nie była opłacona w całości (wszystkie raty) lub jeśli OC było przejęte przy zakupie pojazdu.

Reszta tak jak pisałem w odpowiedzi wyżej na drzewku.

Napisano

> Dostałeś przypomnienie o braku składki

> Tak, możesz się spodziewać pisma z UFG albo z rejestru dłużników

O proboszczu zapomniałeś.

Napisano

> O proboszczu zapomniałeś.

Proboszcz już wie rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Dostałeś przypomnienie o braku składki

Ty chyba nie za bardzo dzisiaj kontaktujesz, co? Jakie przypomnienie??? Właściciel dostał od "swojego" TU kartkę papieru z informacją o obowiązku opłacenia składki za OC na następny rok. Żadne przypomnienie o braku nie przyszło. Zwykła, standardowa informacja o terminie i kwocie składki.

> Tak, możesz się spodziewać pisma z UFG albo z rejestru dłużników

> Rózni nas to, że jak mam problem, to nie idę do wróżki albo nie pytam się na forum. >

Po to jest forum, aby wstępnie rozeznać się w temacie. Ogarniasz to?

>W kwestiach finansowych każda jest rozpatrywana indywidualnie przez PZU. Acha, ciesz się, że masz w PZU,

> bo inne T.U. już dawno by zerwały by z Tobą umowę ubezpieczenia i nasłały UFG Po tygodniu od

> upływu terminu wpłaty wysyłają pismo z windykacji, że masz dodatkowych kilka dni na wpłatę. W

> przeciwnym wypadku nie masz ubezpieczenia

Uzyskałem już potrzebne informacje.

Napisano
  • Autor

> Obecnie polisa nie przedłuża się automatycznie, jeśli poprzednia nie była opłacona w całości

> (wszystkie raty) lub jeśli OC było przejęte przy zakupie pojazdu.

> Reszta tak jak pisałem w odpowiedzi wyżej na drzewku.

Z tego, co wiem, to cały czas była ciągłość- pojazd od prawie 25 lat u jednego właściciela ok.gif. Tylko teraz trochę namieszał. Sądził, że nie będzie już jeździł i... nie musi opłacić OC facepalm%5B1%5D.gif. Chcę to wyprostować w jego imieniu w dniu jutrzejszym, czyli ok. 2 tygodnie po terminie opłacenia składki. Dobrze, że nie dowiedział się o swoim obowiązku z pisemnego ponaglenia...

Napisano

> Po to jest forum, aby wstępnie rozeznać się w temacie. Ogarniasz to?

> Uzyskałem już potrzebne informacje.

Podobnie jak jeden gość, któremu kilka dni temu odpisywałem na maila o podobnej treści. Z tą różnicą, że on od razu wiedział gdzie pytać smile.gif Zresztą ludzie często piszą, że w Internecie znajdują wiele sprzecznych informacji i zawsze wolą zwrócić się z problemem do źródła smile.gif

Wszystkiego dobrego w Twoim świecie życzę ok.gif

Napisano

> Cześć.

> Jest pojazd, któremu 30.12.'13 skończyła się poprzednia > polisa OC w PZU. Oczywiście TU przysłało

> "kwitek" do zapłaty na nowy rok, ale z pewnego powodu > nie dokonano wpłaty.

Ciekawe jakbyś przydzwonił ze swojej winy tym autem w inne bez tego OC screwy.gif Masz szczęście, że to w 2013 roku tylko 3200 + w roku 2014 - 3360. Szykuj kasę

Napisano

> Ciekawe jakbyś przydzwonił ze swojej winy tym autem w inne bez tego OC Masz szczęście, że to w

> 2013 roku tylko 3200 + w roku 2014 - 3360. Szykuj kasę

czy Ty potrafisz czytać, ze zrozumieniem?

Przeczytaj proszę cały wątek, a nie tylko pierwszy post - choć i tylko do niego Twoja odp nie ma zupełnie sensu...

Napisano

> czy Ty potrafisz czytać, ze zrozumieniem?

> Przeczytaj proszę cały wątek, a nie tylko pierwszy post - choć i tylko do niego Twoja odp nie ma

> zupełnie sensu...

Po co mam czytać cały wątek skoro odpowiadam na posta ??? Jak odpowiedź nie może mieć sensu, wyjaśnij proszę. Nie piszę by ww kolegę zdenerwować ale takie są stawki za brak polisy OC . Czytaj ze zrozumieniem. Jest tam mowa o roku 2012, stawki za rok 2013 i 2014 podałem.

Napisano

Skoro poprzednia polisa za 2013 r była opłacona w całości to dostał automatyczne wzownienie na rok 2014. Polisa OC istnieje (może to sprawdzić na stronie UFG) a płatność za polise to całkowicie odrębna rzecz.

Poprostu opłać składke i będzie OK

Napisano

> Po co mam czytać cały wątek skoro odpowiadam na posta ???

ano dlatego, że w pierwszym poście brakuje istotnej informacji, która jest dalej

> Jak odpowiedź nie może mieć sensu,

> wyjaśnij proszę. Nie piszę by ww kolegę zdenerwować ale takie są stawki za brak polisy OC .

> Czytaj ze zrozumieniem. Jest tam mowa o roku 2012, stawki za rok 2013 i 2014 podałem.

gdzie masz mowę o 2012 roku? - paluszkiem poproszę wskazać

hint: wygasła polisa w pełni opłacona przez obecnego właściciela.

Resztę wniosków wyciąg sobie sam, jak nie znasz odpowiednich paragrafów z ustawy OC to zachęcam do zapoznania zanim będziesz udzielał więcej tak 'konkretnych' porad.

EOT

Napisano

> ano dlatego, że w pierwszym poście brakuje istotnej informacji, która jest dalej

> gdzie masz mowę o 2012 roku? - paluszkiem poproszę wskazać

Jeezuuuu sciana.gif podałem stawki na 2013 i 2014 panic.gif

> hint: wygasła polisa w pełni opłacona przez obecnego właściciela.

grudzien ma 31 dni a nie 30 więc jak wygasła do końca roku sciana.gif

> Resztę wniosków wyciąg sobie sam, jak nie znasz odpowiednich paragrafów z ustawy OC to zachęcam do

> zapoznania zanim będziesz udzielał więcej tak 'konkretnych' porad.

> EOT

nie wyciąg ale wyciągnij sciana.gif

a EOT to tak.

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jakbyś przydzwonił ze swojej winy tym autem w inne bez tego OC Masz szczęście, że to w

> 2013 roku tylko 3200 + w roku 2014 - 3360. Szykuj kasę

Czytanie ze zrozumieniem kolego facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano
  • Autor

> Skoro poprzednia polisa za 2013 r była opłacona w całości to dostał automatyczne wzownienie na rok

> 2014. Polisa OC istnieje (może to sprawdzić na stronie UFG) a płatność za polise to całkowicie

> odrębna rzecz.

> Poprostu opłać składke i będzie OK

Takiej odpowiedzi oczekiwałem- dzięki- potwierdzasz to, co napisali niektórzy w tym wątku ok.gif.

Napisano

> Czytanie ze zrozumieniem kolego .

Raczej pisanie ze zrozumieniem, ale może masz rację za głupi jestem, żeby to pojąć ok.gif niepotrzebnie się odzywałem ok.gif

Napisano
  • Autor

>...> W przypadku spóźnienia dwa tygodnie nie spodziewał bym się problemów.

Dokładnie tak było- brak konsekwencji spóźnienia się z opłaceniem polisy ok.gif.

Zapłaciłem tylko kwotę z kwitka, bez odsetek. Ubezpieczenie miało ciągłość, jest tylko dzisiejsza data jego opłacenia.

Napisano

> niepotrzebnie

> się odzywałem

To może mieć sens skoro nie odróżniasz motoroweru od auta.

Napisano

> Dokładnie tak było- brak konsekwencji spóźnienia się z opłaceniem polisy .

> Zapłaciłem tylko kwotę z kwitka, bez odsetek. Ubezpieczenie miało ciągłość, jest tylko dzisiejsza

> data jego opłacenia.

Tak czy inaczej sugeruje pieczołowite utrzymanie tego kwitka, bo burdel w TU może być potem powodem dziwnych wezwań.

Napisano
  • Autor

> Tak czy inaczej sugeruje pieczołowite utrzymanie tego kwitka, bo burdel w TU może być potem powodem

> dziwnych wezwań.

Na razie zająłem się motorowerem i kwitek jest u mnie, ale co potem? Raczej go sprzedam, bo mam motocykl.

Napisano

> Raczej pisanie ze zrozumieniem, ale może masz rację za głupi jestem, żeby to pojąć niepotrzebnie się odzywałem

Trudno zaprzeczyć. Rozumiem, że można nie wiedzieć, że polisy OC przedłużają się automatycznie przez pierwszy rok od zapłacenia poprzedniej, ale żeby przychodzić na forum, rozpowiadać takie brednie, następnie wszczynać awantury to trzeba mieć jednak mieć dość rzadki budyń między uszami. Ale nie Ty pierwszy ok.gif

Napisano

> Takiej odpowiedzi oczekiwałem- dzięki- potwierdzasz to, co napisali niektórzy w tym wątku .

Również potwierdzam, czytałem ustawę (czy tam rozporządzenie) w tym temacie swego czasu.

Napisano

> Na razie zająłem się motorowerem i kwitek jest u mnie, ale co potem? Raczej go sprzedam, bo mam

> motocykl.

Nic, trzymaj kwitek i tyle. Jak za dwa-trzy lata przyślą wezwanie do zapłaty z odsetkami to pokażesz im kwitek.

Napisano
  • Autor

> Nic, trzymaj kwitek i tyle. Jak za dwa-trzy lata przyślą wezwanie do zapłaty z odsetkami to

> pokażesz im kwitek.

W ogóle jest możliwy taki scenariusz? Gdyby chcieli odsetki, to przecież od razu by je doliczyli. Czysta złośliwość, bałagan w papierach, czy coś innego kieruje ludźmi, żeby po kilku latach wyskakiwać z czymś takim?

Napisano

> W ogóle jest możliwy taki scenariusz? Gdyby chcieli odsetki, to przecież od razu by je doliczyli.

> Czysta złośliwość, bałagan w papierach, czy coś innego kieruje ludźmi, żeby po kilku latach

> wyskakiwać z czymś takim?

Myślę, że w tym wypadku możesz spać spokojnie wink.gif

Mnie kiedyś ścigali, gdzieś po roku od zapłacenia składki, ale powód był nieco inny. Agent PZU, który pobrał składkę okazał się być "uczciwym inaczej" no.gif

Na szczęście miałem ten stary kwitek potwierdzający wpłatę i sprawa została odkręcona, ale trochę wyjaśnień było grinser006.gif

Napisano

> W ogóle jest możliwy taki scenariusz?

W takich molochach możliwe jest wszystko. Ktoś komuś czegoś nie przekaże, ktoś czegoś nie wpisze do systemu, ktoś czegoś zapomni. Potem za rok ktoś inny będzie robił porządek i się przyczepi oczywiście do Ciebie.

Napisano

> W ogóle jest możliwy taki scenariusz?

wszystko jest możliwe...

kiedyś PZU przysłało mi kwitek na auto ze złym VINem, jak poszedłem do inspektoratu od ręki dostałem kolejny z poprawnym VINem ale był zły model auta... także lepiej trzymaj.

Napisano

> wszystko jest możliwe...

> kiedyś PZU przysłało mi kwitek na auto ze złym VINem, jak poszedłem do inspektoratu od ręki

> dostałem kolejny z poprawnym VINem ale był zły model auta... także lepiej trzymaj.

Rozumiem, ze mam prostowac polise jak mam zly model wpisany, mimo ze VIN i cala reszta gra?

Napisano

> Rozumiem, ze mam prostowac polise jak mam zly model wpisany, mimo ze VIN i cala reszta gra?

generalnie tak, polisa jest wystawiona na konkretne auto, VIN jest przypisany do konkretnego egz.

A jak wiadomo w papierach powinno wszystko grać.

Napisano

O jakich awanturach piszesz ??? Dziękuje Tobie za info. Teraz już wiem, że nie muszę przedłużać polisy OC bo jest przedłużana z automatu. Opłacę sobie dopiero po dzwonie z mojej winy ok.gif Niech wszyscy tak robią a będzie naprawdę ok

Napisano

> O jakich awanturach piszesz ??? Dziękuje Tobie za info. Teraz już wiem, że nie muszę przedłużać

> polisy OC bo jest przedłużana z automatu.

Ale tak jest od kilkunastu lat jak nie dłużej. Nie przedłuża się z automatu dopiero jeśli nie opłacisz bieżącej składki w całości i od dwóch lat jak kupiłeś OC z samochodem.

> Opłacę sobie dopiero po dzwonie z mojej winy

Niekumaty jesteś tak sam z siebie czy prowokujesz?

Napisano

> Niekumaty jesteś tak sam z siebie czy prowokujesz?

Podstawa to równość prawa wobec wszystkich obywateli i przedłużania z automatu ich polis OC w nowych autach ok.gif

Napisano

> O jakich awanturach piszesz ??? Dziękuje Tobie za info. Teraz już wiem, że nie muszę przedłużać

> polisy OC bo jest przedłużana z automatu. Opłacę sobie dopiero po dzwonie z mojej winy Niech

> wszyscy tak robią a będzie naprawdę ok

z powyzszego artykulu:

Quote:

Pan Artur zapomniał o zapłacie za ubezpieczenie OC swojego auta. Spóźnił się nieco ponad dwa tygodnie. Samochodem jeździ rzadko, udało mu się uniknąć kontroli policyjnej. Jak tylko się zorientował, że nie ma ważnego ubezpieczenia, zapłacił i myślał, że sprawa załatwiona.

mozna pomyslec, ze gosc mial auto juz od jakiegos czasu i zapomnial o skladce na kolejny rok/kwartal/cokolwiek.

Jak rozumiem to tak NIE DZIALA? Jak juz kupilem OC "na siebie" to ono jest az do dnia, kiedy nie wypowiem?

W powyzszym art na gazecie koles pewnie kupil uzywane auto z polisa OC, ta polisa se wygasla kiedy miala wygasnac a nasz bohater nie kupil nowej? Co nie?

Napisano

> Niekumaty jesteś tak sam z siebie czy prowokujesz?

odpuść, nie warto, próbowałem crazy.gif

Trudna sztuka rozumienia tekstu czytanego niestety nie została chyba opanowana w wystarczającym stopniu do zrozumienia zawiłości sytuacji, czy tam własnego zinterpretowania ustawy o OC.

Ów user nie rozumie różnicy między nieopłaceniem składki, a nie posiadaniem polisy.

Napisano

> Podstawa to równość prawa wobec wszystkich obywateli i przedłużania z automatu ich polis OC w

> nowych autach

Zostało zmienione bo tacy kumaci jak Ty mieli po dwa OC i się burzyli strasznie jak do płacenia zaległych składek przyszło. Sejm poszedł niekumatym na rękę i zmienił ustawę tak aby tych niekumatych chroniła.

Napisano

> z powyzszego artykulu:

> Quote:

> Pan Artur zapomniał o zapłacie za ubezpieczenie OC swojego auta. Spóźnił się nieco ponad dwa

> tygodnie. Samochodem jeździ rzadko, udało mu się uniknąć kontroli policyjnej. Jak tylko się

> zorientował, że nie ma ważnego ubezpieczenia, zapłacił i myślał, że sprawa załatwiona.

> mozna pomyslec, ze gosc mial auto juz od jakiegos czasu i zapomnial o skladce na kolejny

> rok/kwartal/cokolwiek.

> Jak rozumiem to tak NIE DZIALA? Jak juz kupilem OC "na siebie" to ono jest az do dnia, kiedy nie

> wypowiem?

> W powyzszym art na gazecie koles pewnie kupil uzywane auto z polisa OC, ta polisa se wygasla kiedy

> miala wygasnac a nasz bohater nie kupil nowej? Co nie?

Mógł też nie zapłacić wszystkich rat w roku poprzednim i wtedy polisa nie przedłuża się z automatu.

Poza tym w artykule można napisać wszystko, informacje nie muszą być zgodne z prawem, prawdą, z niczym.

Napisano

> Ów user nie rozumie różnicy między nieopłaceniem składki, > a nie posiadaniem polisy.

Statystycznie nie tylko ów user nie rozumie tej subtelnej różnicy ok.gif Po prostu nie mieściło mi się w głowie, że ww subtelność może mieć w ogóle miejsce. Nie płacisz za OC a dalej je masz ale tylko w konkretnym przypadku yikes.gif

Napisano

> Zostało zmienione bo tacy kumaci jak Ty mieli po dwa OC i się burzyli strasznie jak do płacenia

> zaległych składek przyszło. Sejm poszedł niekumatym na rękę i zmienił ustawę tak aby tych

> niekumatych chroniła.

Myślałem, że prawo zostało zmienione w inny sposób tzn sprzedajesz auto z polisą OC i dalej cię nie interesuje, chyba po to zmienili prawo a nie po to, że gość nie płaci składki bo zapomni a dalej ma ciągłość sick.gif

Napisano

> Myślałem, że prawo zostało zmienione w inny sposób tzn sprzedajesz auto z polisą OC i dalej cię nie

> interesuje, chyba po to zmienili prawo a nie po to, że gość nie płaci składki bo zapomni a

> dalej ma ciągłość

a Ty nadal nie rozumiesz crazy.gif

OC z automatu przedłuża się TYLKO jeżeli zostało zawarte przez obecnego właściciela i opłacone w całości.

Jeżeli auto zostało sprzedane to OC, kupione z pojazdem, nowemu właścicielowi się nie przedłuży - rekalkulacja nie ma znaczenia.

Nie przedłuży się też jeżeli składka za poprzedni okres nie została opłacona w całości.

Po sprzedaży auta masz obowiązek zgłosić zbycie, do momentu zgłoszenia odpowiadasz solidarnie z kupującym za wszystkie szkody.

Prawo zostało zmienione rozsądnie, każdemu może zdarzyć się zapomnieć, jeżeli jest to zwykłe roztargnienie to nie grożą duże konsekwencje. Pojazd nadal posiada OC, ewentualny wypadek nie powoduje problemów dla poszkodowanego. Jeżeli składka nie zostanie opłacona to taka przedłużona polisa wygasa. A TU i tak ściągnie należność, spokojna głowa.

Napisano

> Prawo zostało zmienione rozsądnie, każdemu może zdarzyć się zapomnieć, jeżeli jest to zwykłe

> roztargnienie to nie grożą duże konsekwencje.

No, ciekawe jak odróżnić, czy roztargnienie czy premedytacja

> Pojazd nadal posiada OC

Myślałem, że OC jest na właściciela a nie na pojazd. Odpowiedz mi na pytanie, czy jeśli nie masz opłaconej polisy OC i spowodujesz wypadek, nie płacisz z własnej kieszeni poszkodowanym ?