Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z pustym bakiem

Featured Replies

Napisano

Czy jazda z pustym bakiem gazu może źle wpłynąć na instalację? Pytanie do rozważenia w razie urlopu. Nie wiem czy będzie LPG a poza tym noPb będzie tanie (Białoruś).

Napisano

> Czy jazda z pustym bakiem gazu może źle wpłynąć na instalację? Pytanie do rozważenia w razie

> urlopu. Nie wiem czy będzie LPG a poza tym noPb będzie tanie (Białoruś).

Nie lepiej zostawić nawet trochę gazu? Zawsze to jakaś alternatywa i szansa dojazdu, gdyby np. benzyna okazała się kiepska, wystąpiła awaria pompy benzyny itp. itd.

Napisano

A ja podepnę się. Czy wyjeżdżanie gazu do końca kędy złą praktyką czy nie ma to żadnego znaczenia? Zawsze jadę zatankować dopiero jak skończy mi się gaz i przełączy nsa nopb, sekwencja STAG, pozdro :-)

Napisano

> A ja podepnę się. Czy wyjeżdżanie gazu do końca kędy złą praktyką czy nie ma to żadnego znaczenia?

> Zawsze jadę zatankować dopiero jak skończy mi się gaz i przełączy nsa nopb, sekwencja STAG,

> pozdro :-)

zalezy od auta

zdarzaja sie przypadki gdy w baku jest jescze kilka litrów gazu ale cisninie spada i w bardziej kaprysnych autach wywala błaąd

poza tym takie przełaczenie z lpg na benzyne jest niezbyt bezpieczne bo mie kiedys sie zdarzyło ze auto zgasło na zakrecie...

Napisano

Przy prawidłowych ustawieniach instalki przełączanie z braku gazu powinno być zrealizowane bez jakichkolwiek problemów.

Napisano

> Przy prawidłowych ustawieniach instalki przełączanie z braku gazu powinno być zrealizowane bez

> jakichkolwiek problemów.

wiesz że róznie bywa i trafiaja sie dziwaczne problemy

Napisano

> zalezy od auta

> zdarzaja sie przypadki gdy w baku jest jescze kilka litrów gazu ale cisninie spada ...

Zastanów się nad tą tezą.

Ciśnienie w butli jest stałe, niezależnie od ilości gazu (czysta fizyka).

Zależy tylko (i to bardzo znacznie) od temperatury.

Powodem przypadków które opisujesz może być zbyt krótki lub źle zamontowany smok zasysający, który przy niewielkiej ilości gazu lub na skutek bujania auta nie sięga do poziomu cieczy i zasysa gaz znad powierzchni.

Chyba że chodzi o spadek ciśnienia w listwie ...

Napisano

> wiesz że róznie bywa i trafiaja sie dziwaczne problemy

Jakie ?

U mnie największym problemem jest załączanie się buzera w momencie przełączania, bo mi może dziecko obudzić zanim skasuję :-)

Napisano

> Zastanów się nad tą tezą.

> Ciśnienie w butli jest stałe, niezależnie od ilości gazu (czysta fizyka).

> Zależy tylko (i to bardzo znacznie) od temperatury.

Po tankowaniu tak, ale całkiem ściśle, to ciśnienie zależy jeszcze od składu frakcyjnego gazu, a ten w pewnym stopniu zmienia się wraz z opróżnianiem zbiornika, bo inaczej w stan lotny przechodzi propan, a inaczej butan. I żeby było weselej to ten proces też zależy od temperatury w jakiej zachodzi.

Napisano

> Po tankowaniu tak, ale całkiem ściśle, to ciśnienie zależy jeszcze od składu frakcyjnego gazu, a

> ten w pewnym stopniu zmienia się wraz z opróżnianiem zbiornika, bo inaczej w stan lotny

> przechodzi propan, a inaczej butan. I żeby było weselej to ten proces też zależy od

> temperatury w jakiej zachodzi.

Zafascynowała mnie Twoja uwaga.

Zasadniczo co do teorii, to się z Tobą w pełni zgadzam, jednak spróbowałem ująć i przeanalizować praktyczne aspekty sprawy.

Zacytuję pewnego mądrego człowieka:

Ciśnienie nasycenia jest to ciśnienie, przy którym następuje zmiana fazy

gazowej w ciekłą i odwrotnie.

Gdy ciecz wypełnia częściowo butlę lub zbiornik to nad nią znajduje się

zawsze para nasycona, której prężność jest ściśle związana z temperaturą.

Ciśnienie pary nasyconej jest niezależne od ilości cieczy. Prężność par

nasyconych gazu płynnego w danej temperaturze jest to ciśnienie, przy którym

następuje zmiana fazy gazowej w ciekłą i odwrotnie i zależy jedynie od

temperatury pod warunkiem istnienia w zbiorniku dostatecznej objętości

pozwalającej na termiczne rozszerzanie się gazu płynnego. Przy stałej

temperaturze ciśnienie gazu jest niezmienne, aż do wyczerpania zapasu gazu.

Odpowiednia tabelka w załaczniku.

Czerwoną ramką zaznaczyłem zakres standardowych składów gazu LPG.

Teraz od siebie:

Oczywistym jest, że podczas upuszczania mieszaniny ze zbiornika propan będzie miał olbrzymi udział w odparowaniu i utrzymaniu poduszki gazowej, ze względu na znacznie większą lotność - załóżmy, że jego udział w tym procesie wyniesie 100%.

Gęstość propanu w warunkach normalnych wynosi ok. 1,83 kg/m3 w stanie gazowym i ok. 493 kg/m3 w stanie ciekłym po sprężeniu. Gęstość gazu mnożę przez 7, ponieważ w butli w temp. 25st (temp. normalna) panuje ciśnienie rzędu 0,7 MPa, co daje ok. 12,81 kg/m3. Ponieważ gęstość po odparowaniu spada ok. 38,5 raza (493/12,81) , zatem w takim samym stopniu rośnie objętość.

Załóżmy zatem, że do baku wlaliśmy 40 litrów mieszaniny 50%+50%.

Zawiera ona 20 litrów płynnego propanu. Do wypełnienia całej objętośći butli podczas upuszczania cieczy musi go odparować ok. 40/38,5= 1,04 litra.

Stanowi to ok. 5% całkowitej ilości propanu w mieszaninie.

Oczywiście procentowy spadek zawartości propanu w mieszaninie będzie większy pod koniec opróżniania, ponieważ będzie on odparowywał z taką samą szybkością objętościową z coraz mniejszej objętości.

Prowadzi to do wniosku, że im mniej gazu w butli, tym bardziej jego skład zmierza ku większej zawartości butanu, asymptotycznie zmierzając teoretycznie do 100% dla pustej butli. Zgodnie z powyższymi uwagami oszacowałem pobieżnie sytuację po wypaleniu 90% gazu z butli i okazało się, że pozostałe 10% mieszaniny powinno mieć skład ok. 40% propanu i ok. 60% butanu. Faktycznie prowadzi to zatem do obniżania się ciśnienia pod koniec opróżniania butli (zgodnie z załączoną tabelą), co w niskich temperaturach może dawać, w powiązaniu z niekorzystnymi nastawami instalacji lub zanieczyszczonymi filtrami, skutki opisywane przez kolegę >> pixel <<.

Ponieważ ciśnienie gazu w listwie wymagane podczas normalnej pracy jest rzędu 100kPa, zatem z analizy tabelki widać, że przy temperaturze butli -10 stopni możemy spodziewać się problemów już przy obniżeniu się zawartości propanu do ok. 40%, a przy obniżeniu do 20% najpewniej nastąpi przełączenie na noPB (u mnie następuje chyba przy 30 kPa).

Nic dodać, nic ująć ...

Osobiście jednak nigdy się nie zetknąłem z przedwczesnym przełączaniem na noPB.

Daje mi to jednak do myślenia i prowadzi do przekonania, że wyjeżdżanie gazu "do zera" może przynieść niepożądane skutki, choćby ze względu na zmianę warunków pracy silnika, szczególnie zimą.

Przyznaję w tym miejscu, że wnioski z mojego osobistego dociekania mnie zadziwiły i również dlatego chcę się nimi z Wami podzielić.

Wydawało mi się, że wiele wiem o LPG, ale chyba nie do końca ... wink.gif

Ciekawe tylko, na ile praktyka pokrywa się z moimi pobieżnymi wyliczeniami, ale kierunek jest zapewne słuszny.

post-99130-14352523153408_thumb.jpg

Napisano

>Ciekawe tylko, na ile praktyka pokrywa się z moimi pobieżnymi wyliczeniami, ale kierunek jest zapewne słuszny.

Liczbowo to jest ciężkie do policzenia, ale kierunek na pewno dobry. waytogo.gif