Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wciąga płyn chłodniczy i lecą bąbelki.

Featured Replies

Napisano

Po dodaniu gazu wciąga płyn chłodniczy z zbiorniczka i to tak z 5 cm i lecą bąbelki, po puszczeniu gazu płyn wraca, ciężko mi określić kolor czy jest w nim olej. Pod korkiem jest dużo białego sera, w odmie też, a na bagnecie olej jakiś taki kropkowaty. Auto jeździ dziennie 4 x 4km i jest niedogrzane. Chodzi mi o to czy te bąbelki świadczą o wydmuchanej uszczelce pod głowicą. Auto to uno 1.0 fire przebieg 50tys.

Napisano

> Po dodaniu gazu wciąga płyn chłodniczy z zbiorniczka i to tak z 5 cm i lecą bąbelki, po puszczeniu

> gazu płyn wraca, ciężko mi określić kolor czy jest w nim olej. Pod korkiem jest dużo białego

> sera, w odmie też, a na bagnecie olej jakiś taki kropkowaty. Auto jeździ dziennie 4 x 4km i

> jest niedogrzane. Chodzi mi o to czy te bąbelki świadczą o wydmuchanej uszczelce pod głowicą.

> Auto to uno 1.0 fire przebieg 50tys.

Uszczelka Pod Głowicą no.gif

Napisano

> Chodzi mi o to czy te bąbelki świadczą o wydmuchanej uszczelce pod głowicą.

Niestety tak frown.gif

mało jeżdżony wczesniej i zaczął dostawać w d..ę ?

Napisano

na początek proponuję zrobić trasę z 50km i odpowietrzyć układ chłodzenia

Napisano

Niemiec pod kocem trzymał hehe.gifrotfl.gif

A tak na poważnie to najpierw sprawdź odpowietrzenie układu.

Napisano
  • Autor

> Niemiec pod kocem trzymał

> A tak na poważnie to najpierw sprawdź odpowietrzenie układu.

To jest nic, auto po 10 latach miało 15 tysięcy przebiegu. Dziadek na targ z gołębiami jeździł. Auto u nas od nowości.

Napisano

to raczej nie jest UPG, w BMW jest to normalne zjawisko - jak dodajesz gazu to zaciąga płyn ze zbiorniczka wyrównawczego, wszystko zalezy od układu chłodzenia, jego konstrukcji. A węze wyraźnie i mocno twardnieją po dodaniu gazu? przehulaj go na trasie i zobacz co się dzieje, UPG raczej się inaczej objawia zlosnik.gif

Napisano

> to raczej nie jest UPG, w BMW jest to normalne zjawisko - jak dodajesz gazu to zaciąga płyn ze

> zbiorniczka wyrównawczego, wszystko zalezy od układu chłodzenia, jego konstrukcji. A węze

> wyraźnie i mocno twardnieją po dodaniu gazu? przehulaj go na trasie i zobacz co się dzieje,

> UPG raczej się inaczej objawia

tzn jak? bo mi powyżej 120km/h wywala płyn chodniczy korkiem przy zbiorniczku, przy normalniej jeździe tego nie ma, silnik 1,9dci

Napisano

> tzn jak? bo mi powyżej 120km/h wywala płyn chodniczy korkiem przy zbiorniczku, przy normalniej

> jeździe tego nie ma, silnik 1,9dci

generalnie przy UPG węże raczej puchną i płyn wywala a nie wciąga

Napisano

Podobne objawy miałem dawno temu w Clio 1.2 '91 - znikał płyn z układu chłodzenia, pod korkiem oleju była jasna maź. Po jakimś (dodam, że krótkim) czasie pojawiła się chmura białego dymu za samochodem. Przyczyną była właśnie uszkodzona uszczelka pod głowicą. Auto miało wtedy przebieg ok.170-190tys.km - ale dostawało porządny wycisk. Przy 280 tys.km uszczelka znowu padła (objawy podobne), ale tym razem auto odwiozła laweta na złom. Nie opłacało się w tym aucie już niczego naprawiać.

Napisano

> generalnie przy UPG węże raczej puchną i płyn wywala a nie wciąga

no mi wywala przez korek ale skoro byłaby to UPG to korek powinien byc zabrudzony od środka tak? takia maślana warstwa a tu nic, korek czysciutki

Napisano

> no mi wywala przez korek ale skoro byłaby to UPG to korek powinien byc zabrudzony od środka tak?

> takia maślana warstwa a tu nic, korek czysciutki

To jak wali przez korek to uszczelka albo głowica. Ja miałem kiedyś w maryśce TD 100 akcje, że jak jeździłem normalnie to nie działo się nic, a jak pogoniłem w trasie powiedzmy w okolice 170, to łapała temperatury i właśnie wywalało płyn do góry, okazało się że głowica miała mikropęknięcie i tak się działo.

Korek będzie brudny tylko w wypadku gdy olej pójdzie do płynu, co wcale nie musi się stać by była to uszczelka pod głowicą, tak jak pisałem może tylko bąblować, może być olej w płynie lub płyn w oleju, zależy w którym miejscu poszła uszczelka.

Napisano

> no mi wywala przez korek ale skoro byłaby to UPG to korek powinien byc zabrudzony od środka tak?

tez mialem czysciutki a babelkowalo

przyczyna okazala sie uszczelka

Napisano

> tez mialem czysciutki a babelkowalo

> przyczyna okazala sie uszczelka

a spalanie jakie było? wzrosło jakos?

Napisano

> nie

> ale ubywalo po trochu plynu chlodniczego

> a przy wiekszym deptaniu wlaczala sie kontrolka przegrzania

no cos w ten desen, jak depne mocniej to widac że wskaźnik temperatury bardzo sie podnosi

Napisano

> no cos w ten desen, jak depne mocniej to widac że wskaźnik temperatury bardzo sie podnosi

Próbowałbym jeszcze odpowietrzyć, ale chyba musisz się szykować na robienie UPG bądź głowicy.

Napisano

> Próbowałbym jeszcze odpowietrzyć, ale chyba musisz się szykować na robienie UPG bądź głowicy.

dzięki, caly czas mysle o UPG... wnioskuje bana dla Ciebie za złe rady zlosnik.gif

Napisano

> dzięki, caly czas mysle o UPG... wnioskuje bana dla Ciebie za złe rady

To i dla ciebie za dawkowanie informacji zamiast wprost napisać w 1 poście wpysk.gif

Swoją drogą szykuje Ci się nie mały wydatek... passed_out.gif

Napisano

Różnie bywa. Zależy jak i gdzie puści uszczelka.

Napisano

> tzn jak? bo mi powyżej 120km/h wywala płyn chodniczy korkiem przy zbiorniczku, przy normalniej

> jeździe tego nie ma, silnik 1,9dci

Też tak mam w Sedici 1,6Pb, od nowości. Lekarstwem jest utrzymywaniu poziomu płynu 1cm powyżej minimum. ok.gif

Napisano

> To i dla ciebie za dawkowanie informacji zamiast wprost napisać w 1 poście

> Swoją drogą szykuje Ci się nie mały wydatek...

no spodziewam się niemałej kwoty sick.gif

Napisano

> Pewnie kole 1500zł trzeba liczyć razem z wymianą paska rozrządu i płynów.

ale rozrzad wymieniałem tysiac kilometrów temu

Napisano

Wsiądź do samochodu i zrób sobie wycieczkę, tak łącznie ze 100km. Spora część skondensowanej pary i wody powinna zniknąć.

Zimą to normalne. Wóz niedogrzany i tyle.

Napisano

> Pewnie kole 1500zł trzeba liczyć razem z wymianą paska rozrządu i płynów.

1500 za UPG w Uno??

bez przesady, w 600-700zł się zmieści.