Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd popularność "klimy"

Featured Replies

Napisano

No właśnie...

1. Cena opcji- w przypadku tych tańszych wózków sięga 10% wartości nowego samochodu, a i w bryczkach za 7-8 dych klima jest dodatkową opcją...

2. Więcej spalisz, ubywa kuni, dodatkowe koszta serwisowania, dodatkowy układ do usterki...

3. Klimat mamy taki że może przez 30 dni są w roku takie upały że klima się przyda... a w zasadzie nawet wtedy jeśli nie jeździ się w mieście i nie stoi w korkach - bez klimy jeździ się całkiem spoko...

4. Ostatnio , chyba pierwszy raz u G.Miecugowa (potem i od innych) - usłyszałem że klima poparawia bezpieczeństwo jazdy bo się człowiek czuje mniej zmęczony w upał za kółkiem... hmm.gif - może i prawda... Ale jak ktoś się kiepsko czuje i ma gorszą kondycję - to może lepiej żeby dzięki samej klimie nie pokonywał dodatkowo długich dystansów...

20.GIF

Napisano

max 0.5l wiecej w TDI, ca 2l wiecej w miescie w 1.1 Fire

Mam male auto z klima, mimo ze pali ca 2l wiecej to i tak jestem z niej zadowolony bo gdy nie trzeba to jest wylaczona ale jak jest naprawd upal to mozna ja wlaczyc i w wmiare komfortowych warunkach jechac (bedac np w garniturze) ja lubie jak jest chlodno w aucie lepiej wtedy mysle, takze poprawia to bezpieczenstwo 893goodvibes.gif nastepne tez ma byc z klima, wlasnie jestem na etapie szukania ale nie jest latwe znalezienie intetresujacego stanowo/cenowo egzemplarza z klima frown.gif

Napisano

> 1. Cena opcji- w przypadku tych tańszych wózków sięga 10% wartości

w niektorych to juz standard (i nie mowimy o jakichs kosmosach za 100 tys.)

> 2. Więcej spalisz, ubywa kuni, dodatkowe koszta serwisowania,

> dodatkowy układ do usterki...

czy az tak wiecej sie spali to nie wiem (bo nie uzytkuje klimy), ale wydaje mi sie ze max 0,5l na 100km.

a co do ukladow do usterki to wymontujmy elektryczne szyby (bo korbka jest tansza i mniej zaboli naprawa), albo wspomaganie kiery (pompy wspomagania padaja dosc czesto), albo te komputery pokladowe bo jak padnie to w trybie serwisowym prosto do aso, albo abs albo albo... to nie jest dobry argument.

> 3. Klimat mamy taki że może przez 30 dni są w roku takie upały

to moze i fakt, ale ostatniego lata tak akurat wypadlo ze musialem zasuwac autem w te nieliczne dni kiedy byl upal najwiekszy i powiem ci ze po kilku godzinach jazdy jak wreszcie dotarlem do celu to padlem jak niezywy, a do dzis mam na fotelu slady po litrach potu ktore wtedy wydalilem.

moze to fanaberia, ale postanowilem ze nastepne tylko z klima.

widze ze szukasz argumentow na nie, przykro mi ale chyba w tym nie pomoge. jestem za.

co do cen klimatyzacji z opcji to masz racje, niektorzy producenci zdzieraja za to okropnie.

Napisano
  • Autor

Klima jest po to zeby:

- pot nam nie lecial po jajach/cyckach

- nie trzeba bylo przy 130km/h otwierac okna i walczyc z wichrem

- mozna bylo odetchnac chlodnym powietrzem, a nie parowka rodem z sauny

ja tam odzaluje te 4-5 tys i nastepne auto z klima (to przed Lanosem tez bylo z klima, ale wlasnie uznalem wtedy, ze takie auto m.in. bez klimy mi wystarczy)

Napisano

> Klima jest po to zeby:

> - pot nam nie lecial po jajach/cyckach

> - nie trzeba bylo przy 130km/h otwierac okna i walczyc z wichrem

> - mozna bylo odetchnac chlodnym powietrzem, a nie parowka rodem z sauny

- żeby pozbywać się wilgoci zimą.

Tak, tak, mało kto o tym wie, ale włączenie klimy na 5-10 minut razem z ogrzewaniem to niezawodny sposób na szybkie pozbycie się pary w autcie ok.gif

Napisano
W miescie to rzeczywiscie mozna sie objesc jak ktos jest twardzielem bez klimy, ale trasy to jzu sobie nei wyobrazam bez klimy, juz lepiej pociagiem hehe.gif
Napisano

Klimy uzywam praktycznie przez caly rok, do schladzania wnetrza samochodu od maja do pazdziernika, w zimie do usuwania wilgoci i odparowania szyb.

Wiekszego zuzycia paliwa nie zauwazylem, pewnie dlatego ze wieksze spalanie z klima rekompensuje jazda z zamknietymi oknami. Nigdy nie kupie juz samochodu bez klimy.

Napisano

A cisza w samochodzie !!! Stoisz na skrzyzowaniu na lewym pasie,a na prawym stoi autobus i z jego rury ..... w twoje otwarte okno.....

Napisano

> Klimy uzywam praktycznie przez caly rok, do schladzania wnetrza

> samochodu od maja do pazdziernika, w zimie do usuwania wilgoci i

> odparowania szyb.

> Wiekszego zuzycia paliwa nie zauwazylem, pewnie dlatego ze wieksze

> spalanie z klima rekompensuje jazda z zamknietymi oknami. Nigdy

> nie kupie juz samochodu bez klimy.

I pod Twoja wypowiedzią podpiszę się swoimi łapami.

Samochody z mojego podpisu mają klimę, dwa auta z mojej biografii miały i każde następne jesli finanse na to pozwolą będzie miało klimę.

Pozdro

Napisano

> - żeby pozbywać się wilgoci zimą.

> Tak, tak, mało kto o tym wie, ale włączenie klimy na 5-10 minut razem

> z ogrzewaniem to niezawodny sposób na szybkie pozbycie się pary

> w autcie

w Cinqueceno klima nie wlacza sie ponizej +5st na zewnatrz zlosnik.gif

Napisano

To ja chyba bede wyjatkiem, ale nigdy nie odczulem ani przez chwile potrzeby posiadania klimy.

Ale to pewnie z dwoch powodow. Po pierwsze ze zwgledu na moje problemy ze zdrowiem niezabardzo moge wogole jej uzywac.

A po drugie od paru ladnych lat juz nie spedzilem w polsce lata i juz nie pamietam jak to jest gdy jest wiecej niz 25stopni.

Napisano
  • Autor

> w autcie

akurat kiepski argument - są auta gdzie zwykła wentylacja bardzo dobrze daje sobie z tym radę....

Napisano

Typowa opinia "nieużytkownika" klimy.

Do schładzania używam jej 4-5 miesięcy.

Rześkie powietrze. Zimą i w deszczu para z szyb znika w oczach.

A teraz przy usterce wolnych obrotów załączam ją żeby mi auto nie gasło na wolnych. Jak widać bez klimy ani rusz!!

Napisano

> akurat kiepski argument - są auta gdzie zwykła wentylacja bardzo

> dobrze daje sobie z tym radę....

Akurat dobry argument. Jak w aucie bez klimy włączysz obieg zamknięty to Ci zaparuje. A z klimą nie.

Napisano

Powiem krótko, nie wyobrażam sobie kolejnego auta (aut) bez klimatyzacji. Uważam, że to bardzo dobry element wyposażenia samochodu i dla mnie obecnie niemal niezbędny waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Typowa opinia "nieużytkownika" klimy.

owszem użytkownika, ale nie posiadacza...

właśnie stąd wątpliwości... jakoś nie odczuwam tego braku, no może poza kilkoma (w roku) przypadkami wejścia do samochodu zaparkowanego w dzień w nasłonecznionym miejscu...

> Do schładzania używam jej 4-5 miesięcy.

4-5 miesięcy schładzania w polskim klimacie.... hm...ciekawe

> Rześkie powietrze. Zimą i w deszczu para z szyb znika w oczach.

> A teraz przy usterce wolnych obrotów załączam ją żeby mi auto nie

> gasło na wolnych.

cóż każdy ma swoje sposoby... równie dawniej używano korbki do rozruchu gdy był problem z odpałem

Napisano

> w autcie

Czy za kołem polarnym też można kupić auta z klimą? zlosnik.gif

A co do tych 30 upalnych dni - niektórzy jeżdżą autami na wczasy do ciepłych krajów. Np. w Australii teraz są upały. cool.gifzlosnik.gifbalwanek.gif

Napisano
  • Autor

> Akurat dobry argument. Jak w aucie bez klimy włączysz obieg zamknięty

> to Ci zaparuje. A z klimą nie.

a kto ci kazuje włączać obieg zamknięty i po co??

nie chciałbym dzielić włosa na czworo...

ale rozumiem że cały czas mówimy o chwilowym odparowaniu?? - npp.: tuż po wejściu?? jak w czasie jazdy jest pbm z parwoaniem to sorry winetu - albo kiepska wentylacja (słaba) albo coś jest spieprzone...

przy prawidłowo działającym układzie wentylacji - nie ma specjalnej róznicy (owszem jakaś jest tylko czy warta aż 4000 hmm.gif)

Napisano
  • Autor

> A cisza w samochodzie !!! Stoisz na skrzyzowaniu na lewym pasie,a na

> prawym stoi autobus i z jego rury ..... w twoje otwarte

> okno.....

akurat tych co muszą w lecie regularnie jeździć po mieście między 8-18 to jeszcze rozumiem....że im klima potrzebna

Napisano
  • Autor

> Klima jest po to zeby:

> - pot nam nie lecial po jajach/cyckach

no cóż fakt: spocone jajca i cycki - to są argument za klimą... poczułem się 20 lat młodszy biglaugh.gif

> - nie trzeba bylo przy 130km/h otwierac okna i >walczyc z wichrem

a gdzie w PL te drogi po których latasz 130?? jest ich jak na lekarstwo... na większości dróg krajowych poza zabudowanym dozwolone jest 90 - i wtedy nie ma pbmu z wiatrami

> - mozna bylo odetchnac chlodnym powietrzem, a nie parowka rodem z

> sauny

> ja tam odzaluje te 4-5 tys i nastepne auto z klima (to przed Lanosem

> tez bylo z klima, ale wlasnie uznalem wtedy, ze takie auto m.in.

> bez klimy mi wystarczy)

twoja wola, mnie póki co ten wynalazek nie przekonywuje chyba że zamieszkam bliżej Morza Śródziemnego...

Napisano

> a kto ci kazuje włączać obieg zamknięty i po co??

Jak to po co? Jeździsz może po mieście czasem? Lubisz zapach spalin?

> nie chciałbym dzielić włosa na czworo...

> ale rozumiem że cały czas mówimy o chwilowym odparowaniu?? - npp.:

> tuż po wejściu?? jak w czasie jazdy jest pbm z parwoaniem to

> sorry winetu - albo kiepska wentylacja (słaba) albo coś jest

> spieprzone...

> przy prawidłowo działającym układzie wentylacji - nie ma specjalnej

> róznicy (owszem jakaś jest tylko czy warta aż 4000 )

Przecież nie kupuje się klimy tylko do odparowywania szyb. To tylko kolejna sytuacja w której się klima przydaje. Nie chodzi o jedynie chwilowe odparowanie. Ja np. mam klimę włączoną niemal cały czas.

I tak:

1. Różnicy w spalaniu nie zauważyłem. Jak się człowiek da czasem komuś na światłach podpuścić, albo się spieszy raz na tydzień to więcej paliwa na to idzie niż na cały czas jazdy z klimą.

2. Mocy w aucie nie brakuje. Nawet w tych ze słabszymi silnikami komputer najczęsciej odłącza na chwilę sprężarkę jak dajesz buta - po to żeby nie zabierać mocy gdy jest potrzebna.

3. Zawsze mam czyste szyby. Klima potrafi w kilka sekund odparować nawet tylną (!) bez używania jej ogrzewania.

4. Mogę w korku zamknąć obieg i nie wdychać spalin.

5. W aucie mam cicho.

6. 600 km w 30-stopniowym upale nie robi na mnie wrażenia. Normalnie człowiek jest wyczerpany.

7. Jeżdżę bez stresu na wakacje do cieplejszych krajów niż nasz.

8. Na obsługę ustrojstwa jeszcze nie wydałem ani grosza.

9. Masz małe dziecko? Każ mu się smażyć na tylnym siedzeniu. Ewentualnie trzymaj go w przeciągach. Mały na pewno zdrowy będzie.

Napisano

do minusow dodaj oddzialywanie na zdrowie czlowieka:

1. Latwo sie przeziebic wsiadajac i wysiadajac co chwilek z auta

2. Podobno "sprzeyja reumatyzmowi"

EDIT

Dodam tylko, ze i tak nie wyobrazam sobie kolejnego auta bez klimy lub chociaz szyberku grinser006.gif

Napisano

> No właśnie...

> nowego samochodu, a i w bryczkach za 7-8 dych klima jest

> dodatkową opcją...

> 3. Klimat mamy taki że może przez 30 dni są w roku takie upały że

> klima się przyda... a w zasadzie nawet wtedy jeśli nie jeździ

> się w mieście i nie stoi w korkach - bez klimy jeździ się

> całkiem spoko...

> 4. Ostatnio , chyba pierwszy raz u G.Miecugowa (potem i od innych) -

> usłyszałem że klima poparawia bezpieczeństwo jazdy bo się

> człowiek czuje mniej zmęczony w upał za kółkiem... - może i

> prawda... Ale jak ktoś się kiepsko czuje i ma gorszą kondycję -

> to może lepiej żeby dzięki samej klimie nie pokonywał dodatkowo

> długich dystansów...

byłem w ub. roku we Włoszech. Temperatura nierzadko przekraczała 35 st. Na zewnątrz niemiłosierny upał, w środku przyjemny chłodek. Nie wyobrażam sobie podróży na południe Europy bez klimatyzacji. Nie wybrałbym się tam gdybym jej nie miał. Następne auto będzie też z klimą

Napisano

> 4-5 miesięcy schładzania w polskim klimacie.... hm...ciekawe

Mi tam jak jest +20 i mam słońce w szybę to jest za ciepło

> cóż każdy ma swoje sposoby... równie dawniej używano korbki do

> rozruchu gdy był problem z odpałem

Postęp panie postęp, korba do muzeum wink.gif

Napisano

kupilem wlasnie auto gdzie klimy sie nie wylacza!!! hahaha i dobrze po to wlasnie jest

Napisano
  • Autor

> Jak to po co? Jeździsz może po mieście czasem?

Czasem nie cały czas...

> Przecież nie kupuje się klimy tylko do odparowywania >szyb.

akurat ta gałązka dotyczyła parowania więc... nie będę zbyt intensywnie kontynuował...

> 3. Zawsze mam czyste szyby. Klima potrafi w kilka sekund odparować

łał.... kilka sekund?? hm... w lanosie??

> 4. Mogę w korku zamknąć obieg i nie wdychać spalin.

napisałem w pierwszej wiadomości że nie dotyczy tych co non stop muszą się w lecie przepychać w środku dnia przez korki...

> 5. W aucie mam cicho.

ja też zlosnik.gif

> 6. 600 km w 30-stopniowym upale nie robi na mnie

> wrażenia. Normalnie człowiek jest wyczerpany.

e, no chyba postuj na siku musi być?? cóż jeśli jazda non stop w polskich warunkach- "gratuluję"... myślę że poza klimą przydałby się lekarz....

Za granicą, szczególnie na południu europy - przyznaję że może się przydać

> 8. Na obsługę ustrojstwa jeszcze nie wydałem ani grosza.

Chyba maszw miarę nową furę?? Albo wkrótce sprzedajesz i o resztę będzie się martwił następny własciciel...

> 9. Masz małe dziecko? Każ mu się smażyć na tylnym siedzeniu.

> Ewentualnie trzymaj go w przeciągach. Mały na

> pewno zdrowy

> będzie.

Akurat kiepski argument . Właśnie klima - sprzyja alergiom (gdy nie serwisowana) i przeziębieniom - różnica temperatur....

Akurat wielu z nas, tu piszących wychowało się na tych usmażonych tylnych siedzeniach i w tych przeciągach -

nie pamiętam żeby to powodowało jakieś szczególne komplikacje zdrowotne.....

Poprostu czasem mam okazję pojeździć wózkiem z klimą - i kuźwa nie widzę tych wszystki zalet....bez których w XXI wieku się już nie można obejść (z wyjatkiem pewnych sytuacji opsianych tu i ówdzie)

Napisano

Kilma poprawia komfort jazdy i nie tylko latem ją się stosuje. A na czas wyprzedzania mozna wyłaczyć klime i moc wraca:)

Napisano
To tak samo jak z prądem, telefonami, telewizją.. kiedyś tego nie było i ludzie żyli.. teraz nie wyobrażamy sobie funkcjonowania bez nich. Jeśli coś jest dobre staje się popularne, a że polscy samochodziarze chca na tym zarobić to inna sprawa... na czymś muszą..
Napisano

obstawiam ze kazdy kto ma klime doskonale to wie zlosnik.gif

Napisano

>Czasem nie cały czas...

No to szczęśliwy człowiek jesteś.

>akurat ta gałązka dotyczyła parowania więc... nie będę zbyt intensywnie kontynuował..

>łał.... kilka sekund?? hm... w lanosie??

Mam do dyspozycji nie tylko Lanosa. Ale akurat Lanos nie wypada pod tym względem gorzej od pozostałych. Para faktycznie w oczach znika z wszystkich szyb naraz.

>napisałem w pierwszej wiadomości że nie dotyczy tych co non stop muszą się w lecie przepychać w środku dnia przez korki...

Ok. Choć każdy przecież w końcu trafia na korki.

>ja też

Przy otwartych oknach - wątpię.

>e no chyba postuj na siku musi być?? cóż jeśli jazda non stop - "gratuluję"... myślę że poza klimą przydałby się lekarz

A ile zrobisz postojów i jak długie będą żeby odpocząć? Gdzie odpocząć? Na zewnątrz przecież upał. Na stacji benzynowej? Tam akurat wszędzie działają klimatyzacje hehe.

>Chyba masz nową furę?? Albo wkrótce sprzedajesz i o resztę będzie się martwił następny własciciel...

Ani jedno ani drugie. Jak się cały czas używa to klima się nie psuje. Szkodzi jej tylko brak smarowania spowodowany nie włączaniem właśnie.

>Akurat kiepski argument . Właśnie klima - sprzyja alergiom (gdy nie serwisowana) i przeziębieniom - różnica temperatur....

Taaa... A jazda autem prowadzi do wypadków. Polemizujesz z niemądrym używaniem klimy. Jak ktoś wie jak jej używać to nie ma problemów.

Po pierwsze: akurat dzięki filtrowi przeciwpyłkowemu alergicy czują się w aucie lepiej (filtry najczęściej mają tylko wersje z klimą). Sprawdzone empirycznie.

Po drugie: Nikt przy zdrowych zmysłach nie wsiada przy +30 i nie wychładza auta do 20 żeby zaraz wysiąść. Różnica temperatur nie powinna być zbyt duża jeśli się jeździ na krótkich dystansach. Jeśli na dłuższych to można sobie pozwolić, z tym że ja gdy zbliżam się do celu powoli zwiększam temperaturę żeby nie różniła się więcej niż 5 stopni od tej na zewnątrz i nie było szoku termicznego przy wysiadaniu.

Jak się wie jak korzystać to jest super. Jak się nie wie to można sobie krzywdę zrobić i zwalać winę na technikę. Ale to chyba całego auta dotyczy...

Napisano

A korzystasz z auta w czasie urlopu w cieplejszym od PL kraju? hmm.gif

Ja nie wyobrażam sobie urlopu (nawet we wrześniu lub październiku) w HR czy MN be klimy...

Ale są gusta i gusta a "de gustibus no est disputandum".

PZDR

Napisano

Wady i zalety:

+ przydaje się nie tylko w upały, doskonale osusza szyby

+ nie musisz z niej korzystać, więc sama z siebie tych koników nie zabiera

+ jej przeglądy nie są wcale kłopotliwe ani kosztowne, chyba że ktoś uparł sie robić je w serwisie

+ łatwiej sprzedać auto z klimą

+ jest fantastyczna gdy przyjdzie stać w korku....widzisz karka któremu puszczają nerwy? On pewnie nie ma klimy... cool.gifzlosnik.giftongue.gif

dla kontrastu

- o klimę trzeba dbać, innaczej w parowniku rozwinie się pleść i wpływ na zdrowie jest ujemny

- osusza powietrze, co może źle wpłynąć na zdrowie

- jak na proste urządzenie mające zwiększać komfort trzeba używać go z niezłym pomyślunkiem

Mam klimę, i jest z nią jak z halogenami - przydaje się rzadko kiedy ale gdy już z niej skorzystać, jest nieoceniona. zlosnik.gif

Napisano

> łał.... kilka sekund??

tak w kilka sekund - szyba odparowuje całkowicie

Napisano

> w Cinqueceno klima nie wlacza sie ponizej +5st na zewnatrz

wlacza, ale nie chlodzi (w fabi przynajmniej)

Napisano
  • Autor

> a gdzie w PL te drogi po których latasz 130?? jest ich jak na

> lekarstwo... na większości dróg krajowych poza zabudowanym

> dozwolone jest 90 - i wtedy nie ma pbmu z wiatrami

ja tam dlugo nie szukalem, tu i tam sie takie drogi znajda, a jazda z otwartym oknem jest niebezpieczna - jakasz pszczola moze wpasc, albo inny bak zlosnik.gif

Napisano

> a kto ci kazuje włączać obieg zamknięty i po co??

> nie chciałbym dzielić włosa na czworo...

> ale rozumiem że cały czas mówimy o chwilowym odparowaniu?? - npp.:

> tuż po wejściu?? jak w czasie jazdy jest pbm z parwoaniem to

> sorry winetu - albo kiepska wentylacja (słaba) albo coś jest

> spieprzone...

> przy prawidłowo działającym układzie wentylacji - nie ma specjalnej

> róznicy (owszem jakaś jest tylko czy warta aż 4000 )

no to podczas takich dni ze leje lub jest duza wilgotnosc na dworze to raczej sama wentyacja niewiele pomoze z parowaniem szyb

Napisano

> kupilem wlasnie auto gdzie klimy sie nie wylacza!!! hahaha i dobrze

> po to wlasnie jest

Przycisk Econ - wyłacza się, zresztą poniżej 5 C i tak się nie załacza sprężarka od klimy.

Osobiście jestem zwolennikiem klimy a co do tego ze w naszym klimacie za mało się jej używa to hhhmmm sory ale od kwietnia do późnego wrzesnia spokojnie używam.

Napisano

> Przycisk Econ - wyłacza się, zresztą poniżej 5 C i tak się nie

> załacza sprężarka od klimy.

> Osobiście jestem zwolennikiem klimy a co do tego ze w naszym klimacie

> za mało się jej używa to hhhmmm sory ale od kwietnia do późnego

> wrzesnia spokojnie używam.

nie ma takiego przycisku i zalacza sie nawet jak jest mroz!!! hahaha

Napisano

Oczywiście, "klima jest niezbędna i mój następny samochód też będzie miał klimę" blagam.gifhahaha.gif

Jednak 600 km jazdy samochodem bez klimy kilka miesięcy temu zwróciło moją uwagę na inną "błahostkę" biglaugh.gif

Listopad, temperatura około zera, jadę w trasę porządnym autkiem ale bez klimy. Po godzinie jestem już porządnie wk... ciągłym regulowaniem temperatury - ząbek w lewo.... za zimno, ząbek w prawo... topi mi się podeszwa buta.... mocniejszy nadmuch.... nie słyszę muzyki.... mniejszy nadmuch.... zaczynają parować boczne szyby...... noszzzzz kufa sciana.gif

W moim Toledo po prostu ustawiam 21 st (zima) lub 23 (lato) i do widzenia, zapominam o sprawie. No, fakt, przy mrozach lepiej po uruchomieniu silnika zjechać na "LO" i ustawić 21 st. gdy wskazówka temperatury silnika "ożyje" - silnik znaaaacznie szybciej się nagrzewa ok.gif

Dosłownie przed momentem wróciłem z 700-kilometrowej trasy.... Największą zaletą klimatronika jest "trzymanie" temperatury niezależnie od czynników zewnętrznych - za oknem -5 st, ale słońce daje po garach i z kratek sączy sie lekko chłodne powietrze. W dodatku - przynajmniej u mnie - odbywa się to dość subtelnie ok.gif

Przy czym wzrost zużycia paliwa jest do pominięcia, a spadek mocy jest realnie odczuwalny tylko w momencie włączenia klimy guzikiem (wrażenie takie jakby silnik "czknął", dość głupie - fakt)... po kilku kilometrach zapomina się o tym.

Napisano

wygoda, nie meczysz sie tak jak w upale, a co za tym idzie bezpieczenstwo.

Napisano

> tak w kilka sekund - szyba odparowuje całkowicie

to potwierdze, para momentalnie znika, przynajmniej w przypadku toyoty

Napisano

> wlacza, ale nie chlodzi (w fabi przynajmniej)

niewiem jak jest w fabii, w CC wogole sie nie zalacza sprezarka

Napisano

> No właśnie...

> nowego samochodu, a i w bryczkach za 7-8 dych klima jest

> dodatkową opcją...

> 3. Klimat mamy taki że może przez 30 dni są w roku takie upały że

> klima się przyda... a w zasadzie nawet wtedy jeśli nie jeździ

> się w mieście i nie stoi w korkach - bez klimy jeździ się

> całkiem spoko...

> 4. Ostatnio , chyba pierwszy raz u G.Miecugowa (potem i od innych) -

> usłyszałem że klima poparawia bezpieczeństwo jazdy bo się

> człowiek czuje mniej zmęczony w upał za kółkiem... - może i

> prawda... Ale jak ktoś się kiepsko czuje i ma gorszą kondycję -

> to może lepiej żeby dzięki samej klimie nie pokonywał dodatkowo

> długich dystansów...

mam matizka od nowosci

bez klimy byl.

teraz ma juz klime smile.gif

zadnego auta bez klimki smile.gif

w lato mozemy o tym podyskutowac jak wyjdziesz caly zapocony ze sowjego 270751858-jezyk.gif

Napisano

rozumiem w lato si enie pocisz w aucie ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> mam matizka od nowosci

> bez klimy byl.

> teraz ma juz klime

> zadnego auta bez klimki

> w lato mozemy o tym podyskutowac jak wyjdziesz caly zapocony ze

> sowjego

a Matizek nie ma za słabego silniczka na klimkę?

Napisano

> to potwierdze, para momentalnie znika, przynajmniej w przypadku

> toyoty

ja to mam porownanie bo mialem matiza bez klimy i do niego zalozylem klime.

bylem w szoku. faktycznie zaparowane szybki zniakaja w sekundach z klima shocked.gif

Napisano

> a Matizek nie ma za słabego silniczka na klimkę?

no w korku w wawie to raczej nie hahaha.gif

Napisano

> a Matizek nie ma za słabego silniczka na klimkę?

kumpel w seacie arosa, dolozona klima, pod pedalem gazu mial czujke, w momenice depniecia do oporu, klima byla rozlaczana.

Co do matiza to nie wiem ile to ma mocy /60km?/ i ile opedza klima.

Napisano

> to potwierdze, para momentalnie znika, przynajmniej w przypadku

> toyoty

w każdym aucie tak jest. Inna sprawa, że w autach z klimatyzacją jeśli nie jest ona włączona szyby szybciej w czasie wilgoci zaparowują niż w autach jej pozbawionych.

Napisano

> niewiem jak jest w fabii, w CC wogole sie nie zalacza sprezarka

w fabii to sie cudowny guziczek zapala i nic poza tym... temperatura musi być od +4*C w góre bo inaczej nie ruszy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.