Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG a komputer pokładowy

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do osób które mają samochód z LPG i komputerem pokładowym który pokazuje zasięg na zbiorniku.Mysle o instalacji LPG w swoim bolidzie i jestem ciekaw jaki zasieg pokaże komputer gdy zatankuje benzyne do pełna i lpg do pełna.

W tej chwili gdy tankuje benzyne to pokazuje mi zasięg 600km jednak gdy dotankowałbym lpg to komputer nie powinien pokazać większego zasięgu ponieważ zbiornik lpg nie jest podłączony do zegarów.Chyba że się myle.JEdnak zasięg może się zwiększać jak zaczne jechac ponieważ kilometry będa biły a benzyny nie będzie ubywać.Dobrze myśle?

Napisano

> Mam pytanie do osób które mają samochód z LPG i komputerem pokładowym który pokazuje zasięg na

> zbiorniku.Mysle o instalacji LPG w swoim bolidzie i jestem ciekaw jaki zasieg pokaże komputer

> gdy zatankuje benzyne do pełna i lpg do pełna.

> W tej chwili gdy tankuje benzyne to pokazuje mi zasięg 600km jednak gdy dotankowałbym lpg to

> komputer nie powinien pokazać większego zasięgu ponieważ zbiornik lpg nie jest podłączony do

> zegarów.Chyba że się myle.JEdnak zasięg może się zwiększać jak zaczne jechac ponieważ

> kilometry będa biły a benzyny nie będzie ubywać.Dobrze myśle?

w 99% komputer pokłądowy w zasięgu nie uwzględnia gazu (masz szczęście jeżeli w miarę dokłądnie pokazuje średnie spalanie na lpg biglaugh.gif)

Napisano

> w 99% komputer pokłądowy w zasięgu nie uwzględnia gazu (masz szczęście jeżeli w miarę dokłądnie

> pokazuje średnie spalanie na lpg )

Nie pokazuje dobrze bo są inne czasy wtrysku.

Napisano

> Mam pytanie do osób które mają samochód z LPG i komputerem pokładowym który pokazuje zasięg na

> zbiorniku.Mysle o instalacji LPG w swoim bolidzie i jestem ciekaw jaki zasieg pokaże komputer

> gdy zatankuje benzyne do pełna i lpg do pełna.

> W tej chwili gdy tankuje benzyne to pokazuje mi zasięg 600km jednak gdy dotankowałbym lpg to

> komputer nie powinien pokazać większego zasięgu ponieważ zbiornik lpg nie jest podłączony do

> zegarów.Chyba że się myle.JEdnak zasięg może się zwiększać jak zaczne jechac ponieważ

> kilometry będa biły a benzyny nie będzie ubywać.Dobrze myśle?

Jak to jaki zasieg ? Przeciez doinstalowanie lpg do tego nic nie ma, dalej bedzie pokazywal Ci zasieg na benzynie, na podstawie ilosci benzyny w baku + dane ze spalania, ktore przy lpg beda zafalszowane.

Napisano

> Jak to jaki zasieg ? Przeciez doinstalowanie lpg do tego nic nie ma, dalej bedzie pokazywal Ci

> zasieg na benzynie, na podstawie ilosci benzyny w baku + dane ze spalania, ktore przy lpg beda

> zafalszowane.

Żeby było ciekawiej, w niektórych rozwiązaniach, podczas jazdy na LPG ten zasięg będzie się zmniejszał pomimo że auto będzie pracować tylko na LPG. Np. dzieje się tak w 307 - wskazówka poziomu paliwa opada chociaż jedziemy do LPG.

Napisano

komp będzie pokazywał po prostu głupoty wink.gif

będzie pokazywał spalanie chwilowe na zasadzie ile by podawały wtryski benzyny w tym czasie, bo nie wie że te wtryski tej benzyny nie podają. w oparciu o to wyliczy spalanie średnie, a zasięg bedzie wynikał nie z przejechanych kilometrów, a z ilosci paliwa i średniego spalania.

Napisano

> Żeby było ciekawiej, w niektórych rozwiązaniach, podczas jazdy na LPG ten zasięg będzie się zmniejszał pomimo że auto będzie pracować tylko na LPG. Np. dzieje się tak w 307 - wskazówka poziomu paliwa opada chociaż jedziemy do LPG.

Z Mazdą był ten sam problem, ale zostało to już rozwiązane poprzez emulator Staga. Może do 307 też już coś wymyślili niewiem.gif

Napisano

> Z Mazdą był ten sam problem, ale zostało to już rozwiązane poprzez emulator Staga. Może do 307 też

> już coś wymyślili

Wymyślili wink.gif będę dokładał do 206 to zdam relację jak działa zlosnik.gif

Napisano

> Nie pokazuje dobrze bo są inne czasy wtrysku.

Jak są inne czasy, to nie jest dobrze. Czasy maja być takie same, inaczej instalacja jest do bani.

Napisano

> Jak są inne czasy, to nie jest dobrze. Czasy maja być takie same, inaczej instalacja jest do bani.

Dokładnie. Czasy wtrysku benzyny na benzynie i benzyny na lpg powinny być takie same. Komputer spalanie na benzynie i lpg pokazuje wtedy identyczne, a błędy wynikają tylko z nieco większego zużycia lpg. U mnie notowane od 13 kkm na motostacie spalanie na lpg jest wyższe od wskazań komputera od 0,5 do 1 l/100 km.

Napisano

> Dokładnie. Czasy wtrysku benzyny na benzynie i benzyny na lpg powinny być takie same. Komputer

> spalanie na benzynie i lpg pokazuje wtedy identyczne, a błędy wynikają tylko z nieco większego

> zużycia lpg.

Czemu zużywa więcej LPG jak czasy są takie same? hehe.gif

Napisano

> Żeby było ciekawiej, w niektórych rozwiązaniach, podczas jazdy na LPG ten zasięg będzie się

> zmniejszał pomimo że auto będzie pracować tylko na LPG. Np. dzieje się tak w 307 - wskazówka

> poziomu paliwa opada chociaż jedziemy do LPG.

U mnie tez tak jest - dotryski noPb

Napisano

> W subaru i bmw zasięg nie ulega zmianie jeśli jezdzi się tylko na lpg.

Jeśli dobrze zestrojona instalacja, to nie powinno byc różnicy w spalaniu pokazywanej przez komputer.

Napisano

> Czemu zużywa więcej LPG jak czasy są takie same?

Choćby dlatego, ze czasy benzynowe są takie same, a nie czasy gazu w stosunku do benzyny.

Od tego jest komputer gazowy, żeby tak dopasować czasy wtrysku gazu, aby czasy wtrysku benzyny na gazie nie zmieniły sie ani trochę w stosunku do czasu wtrysku benzyny podczas pracy na benzynie.

Innymi słowy podczas pracy na gazie komputer benzynowy ma nie wiedzieć, ze coś sie zmieniło.

Napisano

Czas wtrysku zlecany przez ECU benzynowe. Do faktycznego wtrysku benzyny nie dochodzi, bo LPG odłącza wtryskiwacze, a czasy wtrysku gazu są inne.

Napisano

> Czas wtrysku zlecany przez ECU benzynowe. Do faktycznego wtrysku benzyny nie dochodzi, bo LPG

> odłącza wtryskiwacze, a czasy wtrysku gazu są inne.

Ja to wiem. Osoba której odpowiadałem twierdzi, że nie grinser006.gif

Napisano

Pierwsza sprawa, to przeczytaj uważnie. TAKIE SAME DLA BENZYNY PRZY PRACY NA BENZYNIE I DLA BENZYNY PRZY PRACY NA LPG. Większe zużycie lpg wynika z mnożnika dla czasów samego lpg, a przecież i ciśnienie mamy inne i stan skupienia paliwa w porównaniu z benzyną.

Napisano

> Ja to wiem. Osoba której odpowiadałem twierdzi, że nie

Nie Tobie kolego odpisywałem, więc sarkazm zostaw w łazience.

Napisano

> U mnie tez tak jest - dotryski noPb

Tutaj nie ma znaczenia dotrysk - po prostu szafa pokazuje poziom paliwa w oparciu o wyliczenia (poziom początkowy minus spalanie i przejechany dystans) a nie o realny poziom odczytany ze wskaźnika. Dopiero po ponownym odpaleniu dystans się powiększa i tak w kółko...

Napisano

> Z Mazdą był ten sam problem, ale zostało to już rozwiązane poprzez emulator Staga. Może do 307 też

> już coś wymyślili

Chodzi Ci o tzw tank fopper czy coś innego? U mnie poziom paliwa wracał do normy po każdym odpaleniu, tak jak zasięg - ale podczas jazdy IMO nie da się tego rozwiązać.

Napisano

> Nie Tobie kolego odpisywałem, więc sarkazm zostaw w łazience.

Luzuj gumę bo nie zaśniesz ok.gif

Napisano

> Chodzi Ci o tzw tank fopper czy coś innego? U mnie poziom paliwa wracał do normy po każdym

> odpaleniu, tak jak zasięg - ale podczas jazdy IMO nie da się tego rozwiązać.

Nie wiem jak to się nazywa. W Mazdach poziom na wskaźnikach powracał dopiero po odpięciu klemy przy akumulatorze facepalm%5B1%5D.gif