Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odkręcające się szpilki w jednym kole

Featured Replies

Napisano

felgi oryginalne, szpilki również ok.gif

po miesiącu każdą szpilkę w jednym z kół trzeba dokręcić o 3/4 obrotu klucza.

wkręcić na klej (loctite) ew zmienić szpilki ?

Napisano

Trzeba by się przyjrzeć też otworowi centrującemu w kole czy aby na pewno wymiary są takie jak być powinny.

Napisano

> felgi oryginalne, szpilki również

> po miesiącu każdą szpilkę w jednym z kół trzeba dokręcić o 3/4 obrotu klucza.

> wkręcić na klej (loctite) ew zmienić szpilki ?

uściślij:

szpilkę , śrubę czy nakrętkę?

pozdr

Napisano
  • Autor

> uściślij:

> szpilkę , śrubę czy nakrętkę?

> pozdr

75216285_1_644x461_sruba-szpilka-do-kol-bmw-e36-wabrzezno.jpg

Napisano
  • Autor

> Kola wywazone ? Zawiecha ok ? Lozyska ok ?

3x tak ok.gif

tylko na jednym sie tak dzieje hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Trzeba by się przyjrzeć też otworowi centrującemu w kole czy aby na pewno wymiary są takie jak być

> powinny.

no tych kołach auto wyjechało z fabryki (felgach)

Napisano

czyli śruby.

Zrób tak - dokręć koło zaznacz farbką położenie śrub względem felgi i pojeździj ten miesiąc,

Wtedy zobaczysz czy przyczyną są odkręcające się śruby, osiadająca (wyrobiona) felga czy też inna przyczyna.

Jakie to auto jest? Tam jest bęben czy tarcza? I czy gwint jest w piaście czy w elementach wcześniej wymienionych?

pozdr

Napisano
  • Autor

> Jakie to auto jest? Tam jest bęben czy tarcza? I czy gwint jest w piaście czy w elementach

> wcześniej wymienionych?

> pozdr

Megane II, tarcza

gwint jest chyba w piaście niewiem.gif

Napisano

> Megane II, tarcza

> gwint jest chyba w piaście

Jeśli tył to tarcza jest piastą. jeśli przód - piasta jest osobno.

Zobacz jeszcze czy na powierzchniach przylegania nie ma sporej ilości rdzy - czasem ta "rdza" się ugniata i stąd taki efekt jak pisałeś w pierwszym poście (szczególnie jeśli wcześniej były zamontowane felgi innego typu). Ewentualnie ta rdza może być pomiedzy tarczą a piastą (jeśli o przód chodzi w tej megance) ale w bonusie miałbyś wibracje przy hamowaniu.

Jak możesz to zamień to koło z innym - zobaczysz czy usterka powędruje wraz z kołem czy zostanie tam gdzie była.

pozdr

Napisano
  • Autor

dzięki wielkie,

niedługo zakładam letnie oponki, to rzucę dokładnie okiem jak tam jest.

piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif

Napisano

przy zakładaniu kół po 100 km albo po 1000km (nie pamiętam już) chyba zaleca się ponowne sprawdzenie dokręcenia śrub. 3/4 obrotu to dość dużo. Może za pierwszym razem dokręciłeś za lekko a potem zbyt mocno, stąd różnica?

tak jak pisał ktoś wcześniej upewnij się, ze na otworze centrującym na piaście, na tarczy hamulcowej (gdzie przylega koło) i na kole nie ma nigdzie rdzy.

Napisano

W Avensisie byłej małżonki powodem było wybite łozysko podporowe półosi długiej, co w efekcie wprawiało koło w wibracje, a te odkręcały nakrętki.

Napisano

>

>

Przepraszam, że pytam, ale dlaczego trzeba było dokręcać i czy była to jednorazowa akcja, czy trzeba ją powtarzać? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, że pytam, ale dlaczego trzeba było dokręcać

bo były odkręcone hehe.gif

> i czy była to jednorazowa akcja, czy

> trzeba ją powtarzać?

ostatnio dokręcałem miesiąc temu, no i teraz niedawno drugi raz

Napisano

> bo były odkręcone

> ostatnio dokręcałem miesiąc temu, no i teraz niedawno drugi raz

Ty zobacz, bo pewnie masz gwinty zerwane. zlosnik.gifzlosnik.gif Bo śruby same się nie odkręcają. Piastę sprawdź.

Napisano
  • Autor

> Ty zobacz, bo pewnie masz gwinty zerwane. Bo śruby same się nie odkręcają. Piastę sprawdź.

co to, to nie ok.gif

Napisano

> co to, to nie

zamień śruby z innym kołem - będziesz miał odpowiedź czy winna jest śruba czy gwint w piaście... chyba, że jest jeszcze coś innego. Drgania pewnie byś czuł, ale czy przy hamowaniu nie trzęsie kierownicą? Po trasie sprawdź czy felga/śruby się nie rozgrzewają, może hamulec ci nie odbija i rozgrzewa piastę, felga i śruby powinny mieć temp otoczenia przy spokojnej jeździe. W MII to się czasem zdarza

Napisano
  • Autor

> zamień śruby z innym kołem

jeżdżę naprawdę dużo, można powiedzieć że koło wymaga dokręcenia po około 2500km niewiem.gif

niedługo zakładam alu, więc nie chce mi się teraz kombinować zlosnik.gif

Napisano

> jeżdżę naprawdę dużo, można powiedzieć że koło wymaga dokręcenia po około 2500km

> niedługo zakładam alu, więc nie chce mi się teraz kombinować

Jeeeeezu!!!! Najpierw pytasz o przyczynę, a później najnormalniej w świecie olewasz wszystkich, którzy próbują ci pomóc. A problem nie jest śmieszny, bo odkręcające się o 3/4 obrotu szpilki co 2000km, to nie jest śmieszny problem. To jest poważny problem i nie rozwiążesz go wiecznym dokręcaniem tychże szpilek. Bo coś sprawia, że wszystkie szpilki w tym akurat kole się odkręcają i to coś może kiedyś zrobić kuku tobie, albo komuś na kim ci zależy. I to tylko dlatego, że ci się nie chciało. To jakaś trudność zamienić szpilki z dwóch kół miejscami? Podjedź pod jakiś warsztat, to za 5 złociszy to zrobią.

Napisano

kolega józek chyba lubi jak mu skacze adrenalina waytogo.gif

mnie raz wypuścili z serwisu z niedokręconym jednym kołem, myślałem że łożysko padło bo na zakrętach było słychać straszne huczenie - a to felga przycierała o zacisk icon_eek.gif

Napisano

> wkręcić na klej (loctite) ew zmienić szpilki ?

1. masz śruby, to już ustalono. Jeśli dasz loctite to będziesz musiał zmieniać koło na trasie z opalarką w dłoni. Nie rób tego.

2. nie dopierniczył ktoś ostatnio śrub za mocno na wulkanizacji? Może gwint masz "w choinkę" już? Przyłóż jedną śrubę do drugiej i sprawdź czy gwint nie jest przeciągnięty.

3. Jeśli śruby są ok to piasta... niestety...

Najprawdopodobniej kłania się dopierdzielanie pneumatem bez opamiętania.

Napisano

Jedyną sytuacją kiedy odkręcały mi się koła była fuszerka w wykonaniu mechaników przy wymianie tarcz.

Polegała ona na tym, że do mocowania tarcz użyli nowych, nieprawidłowych śrub, których łby wystawały poza płaszczyznę tarczy.

Założone alufelgi nie miały w tych miejscach żadnych frezów, więc stopniowo robiły się dołki w feldze a koło dostawało luzu.

Jednego koła mało nie zgubiłem wink.gif

Napisano

> fuszerka w wykonaniu mechaników przy wymianie tarcz.

> Polegała ona na tym, że do mocowania tarcz użyli nowych, nieprawidłowych śrub, których łby

> wystawały poza płaszczyznę tarczy.

> Założone alufelgi nie miały w tych miejscach żadnych frezów, więc stopniowo robiły się dołki w

> feldze a koło dostawało luzu.

> Jednego koła mało nie zgubiłem

I takie opisy jedynie utwierdzają mnie w przekonaniu, żeby omijać szerokim łukiem wszelkie warsztaty.

Tylko, kurczę, doktor nie chciał się zgodzić, aby po znieczuleniu oddać mi "pałeczkę" - obawiał się czegoś? niewiem.gifgrinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> kolega józek chyba lubi jak mu skacze adrenalina

To może jakieś sporty ekstremalne? zlosnik.gifzlosnik.gif

> mnie raz wypuścili z serwisu z niedokręconym jednym kołem

W serwisach cuda się zdarzają i to w obie strony. zlosnik.gifzlosnik.gif Ale tutaj akurat temat mnie zaciekawił i chętnie przeczytam co było przyczyną?