Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno auta na tablicach przejazdowych z 2013

Featured Replies

Napisano

oglądałem dzis w Gnieźnie opla zafirę który miał tablicę niemiecką jak w linku jakiś tekst

czy jest możliwe bym z takimi tablicami przejechał do Konina i to auto bez problemów zarejestrował ?

Napisano

> oglądałem dzis w Gnieźnie opla zafirę który miał tablicę niemiecką jak w linku jakiś tekst

> czy jest możliwe bym z takimi tablicami przejechał do Konina i to auto bez problemów zarejestrował

> ?

Możliwe jest ale jest nielegalne, tak samo jak tablice wyklejanki, a w razie bum ubezpieczyciel zapewne odmówi wypłaty odszkodowania bo samochód nie jest dopuszczony ro ruchu.

To są po prostu stare zjazdówki na których można jeździć tylko do daty na niej wytłoczonej (i do nich jest ubezpieczenie).

Jesteś pewien że ta zafira to będzie dobry egz?Gniezno jednym słowem nie słynie z uczciwości sprzedawanych samochodów, czego już doświadczyłeś w temacie tablic, bo zapewne usłyszałeś, że spokojnie możesz jechać. Na wyjeździe z miasta panowie busted.gif szybko by Ci dali korepetycje za 500zł, bo oni tylko czekają "na takich" jeleni.

Napisano
  • Autor

no i dlatego właśnie pytam

Napisano

To jest właśnie chory kraj, nie ma tablic komisowych żeby można było klientowi zademonstrować auto, nie można legalnie wrócić sprawnym autem na kołach po zakupie. A wystarczyłoby pomyśleć i kasa do budżetu by płynęła i handlarze i kupujący byliby zadowoleni.

Napisano

Na przednim pasie nie widze tabliczki, tylko dwa otwory w miejscu gdzie powinna być.

Napisano

> A wystarczyłoby pomyśleć

I to jest słowo klucz w całej dyskusji

Napisano

> oglądałem dzis w Gnieźnie opla zafirę który miał tablicę niemiecką jak w linku jakiś tekst

> czy jest możliwe bym z takimi tablicami przejechał do Konina i to auto bez problemów zarejestrował

> ?

Kup upatrzony samochód, zarejestruj u siebie w Koninie i wróć po niego z legalnymi tablicami. Taką operację wykonasz w ciągu 24 h.

Tak osobiście zrobiłem zakup ostatniego auta, a odległość miałem większą do pokonania jak Konin - Gniezno.

Napisano

> Kup upatrzony samochód, zarejestruj u siebie w Koninie i wróć po niego z legalnymi tablicami. Taką

> operację wykonasz w ciągu 24 h.

> Tak osobiście zrobiłem zakup ostatniego auta, a odległość miałem większą do pokonania jak Konin -

> Gniezno.

a co z przeglądem? jak go zrobi?

Napisano

> a co z przeglądem? jak go zrobi?

Po to właśnie bierze się czerwone tablice - we wniosku o wydanie dowodu rejestracyjnego wpisuje się przejazd w celu wykonania badania technicznego.

Napisano

> tablice to nie tylko domena Gniezna- na WYbrzeżu i Pomorzu też takie kwiaty są

W całej PL są. Stało się to tak popularne że handlarze chyba już sami uwierzyli że tak można, z takim przekonaniem mówią smile.gif

W DE mają czerwone tablice dealerskie-super sprawa wykupione tablice i OC na nie bez względu na jakim samochodzie jeżdżą, zakłada się, jazda próbna, podjazd do ASO czy gdzie tam klient chce, odwiezienie do domu klienta (za dodatkowe $) i temat ogarnięty. W PL trzeba się nagimnastykować albo lawetować. Dziki kraj dzikie ludzie (właściwie to rządzący) smile.gif

Napisano

> Po to właśnie bierze się czerwone tablice - we wniosku o wydanie dowodu rejestracyjnego wpisuje się

> przejazd w celu wykonania badania technicznego.

a zrozumiałem z poprzedniego postu, że wracamy już z czarnymi i miękkim dowodem

Napisano
  • Autor

bo pewnie był z przodu robiony ... a taka tabliczka musi być czy można jej nie miec po wymianie elementu ?

Napisano
  • Autor

to auto ma coraz więcej kwiatków jak na paru forach zapytałem, zresztą jakbym miał kupować to pewnie dopiero jak będzie już zarejestrowane przez komis, nie będę się cackał bo auta zmieniać nie muszę to sobie poczekam aż trafię na takie co nie będzie miało stu znaków ? po chwili oglądania

Napisano

> bo pewnie był z przodu robiony ... a taka tabliczka musi być czy można jej nie miec po wymianie

> elementu ?

Nie musi być. W Vectrze C mam naklejke, w Zafirze A mam tabliczke i tak samo miałem w Astrze G. U kolegi w Zafirze B jest w tym miejscu tabliczka.

Napisano

blachy niewazne,jak wiekszosc aut ktore wrocily na kolach z niemiec.Mozna by bylo jechac z pilotem z przdu co by nie trafic na jakis niebieskich:)

BTW strasznie droga ta zafira,ja sprzedalem z tego samego roku DIESLA! za 30tys zl

Napisano

> BTW strasznie droga ta zafira,ja sprzedalem z tego samego roku DIESLA! za 30tys zl

I że to niby wyznacznik? cfaniaczek.gif Wystarczy wejść w zagraniczne oferty sprzedaży, doliczyć opłaty i zarobek sprzedawcy i mamy wynik ile taki samochód powinien kosztować.

Napisano

> I że to niby wyznacznik? Wystarczy wejść w zagraniczne oferty sprzedaży, doliczyć opłaty i zarobek

> sprzedawcy i mamy wynik ile taki samochód powinien kosztować.

sam ja sprowadzalem i wiem ile mnie wyniosla:)na zero wyszedlem

Napisano

> sam ja sprowadzalem i wiem ile mnie wyniosla:)na zero wyszedlem

Ale dalej to nie jest wyznacznik smile.gif Przecież zależy to od stanu/przebiegu/wyposażenia/rodzaju silnika a nawet koloru, więc pisanie, że droga bo ja sprzedałem za XXzł jest po prostu bez sensu, bo wyznacznikiem ceny rynkowej nie jest to ile JA wziąłem za samochód. 20.GIF

Napisano

> W całej PL są. Stało się to tak popularne że handlarze chyba już sami uwierzyli że tak można, z

> takim przekonaniem mówią

Już dawno uwierzyli że wszystko jest prawnie OK wink.gif W 2008 roku jak szukałem samochodu, to już tak mi wmawiali. Wyklejanki + OC na VIN i uważają że nie można się przyczepić. W sumie dla nich tablica jest - ano jakiś numerek jest. Ubezpieczenie jest - ano jest.

A policja czyha na takich sprtnych policial.gif Jak kiedyś byłem (we Wrześni) na jeździe próbnej na wyklejankach, to się handlarz baaardzo nerwowo rozglądał i mówił gdzie skręcić, żeby się na patrol nie natknąć, a jednocześnie zapewniał, że tak można jeździć hehe.gif

Napisano

> Nie musi być.

No, to nie tak. Tabliczka znamionowa jest obowiązkowym elementem pojazdu i za jej brak możesz stracić DR.

>W Vectrze C mam naklejke, w Zafirze A mam tabliczke i tak samo miałem w Astrze G. U

> kolegi w Zafirze B jest w tym miejscu tabliczka.

Bo pojęcie "tabliczka" obejmuje również "tabliczkę zastępczą" wyrabianą w OSKP i przez nią umieszczaną, a takie tabliczki mają właśnie postać naklejki. Żeby ją uzyskać jedziesz do wybranej przez siebie OSKP która tabliczki wyrabia, oni Ci dają papier że jej brakuje lub jest zniszczona. Z tym papierem i DR (samochód niepotrzebny) jedziesz do WK w starostwie gdzie Ci wystawiają do tej samej OSKP skierowanie na wykonanie tabliczki zastępczej. Wracasz samochodem z tym kwitem do OSKP i naklejają Ci tabliczkę. Ot taka biurokracja, ale jak mi mówiono kosztuje to 26 zł, chyba że mi o jakiejś opłacie nie powiedzieli.