Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wywalalający płyn chłodniczy przez zbiornik wyrównawczy....

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

miesiąc temu kupiłem d osoby prywatnej Corsę D z silnikiem z12xep. Przebieg 71kkm i na tyle rzeczywiście wygląda.

Zauważyłem,że ubywa płyn chłodniczy.

Oddałem auto do mechanika i właśnie zadzwonił ,że płyn "wawala" przez przelew w zbiorniku. Podejrzewa na 80%,że to głowica albo uszczelka.

Silnik pracuje normalnie,olej czysty, nie kopci na biało. Ma jeszcze wymienić termostat oraz korek w zbiorniku.W czasie jazdy temperatura ładnie trzyma między 91 a 92 stopnie

Jakoś mi przez myśl nie może przejść,że ten "czarny scenariusz" confused.gif może się sprawdzić.

Macie jakieś pomysły?

THX

Napisano
  • Autor

> Korek zbiorniczka na płyn?

Płyn wycieka widać już długi czas,bo silniczek od wentylatora który znajduje się pod zbiornikiem jest mocno skorodowany.

Modlę się,żeby to był korek ksiadz.gif

Napisano

ogrzewanie dobrze pracuje?

Napisano
  • Autor

> ogrzewanie dobrze pracuje?

raczej tak, nie mam porównania do innej Corsy, mam porównanie do Astry i tu mogę powiedzieć,że jest ok,ale porównując do Ibizy to szału nie ma

Napisano

Nie spotkalen sie peknietej glowicy w tym silniku. Do sprawdzenia korek i chemiczny test na obecnosc dwutlenku wegla w ukladzie chlodzenia. Potwierdzi lub nie UPG...

Napisano
  • Autor

> Nie spotkalen sie peknietej glowicy w tym silniku. Do sprawdzenia korek i chemiczny test na

> obecnosc dwutlenku wegla w ukladzie chlodzenia. Potwierdzi lub nie UPG...

Człowiek całe życie się uczy smile.gif nie słyszałem o sposobie sprawdzenia upg, ciekawe

Silnik pracuje jak najbardziej normalnie

Napisano

Imo jak pracuje normalnie i nie kopci i odpala bez problemu to mało prawdopobne.

W Mitsu u mnie był problem z czujnikiem chłodnicy. Po wymianie chłodnicy jest ok smile.gif

Napisano

> Imo jak pracuje normalnie i nie kopci i odpala bez problemu to mało prawdopobne.

> W Mitsu u mnie był problem z czujnikiem chłodnicy. Po wymianie chłodnicy jest ok

Miałem walnięta UPG w dieslu Syfroena i silnik pracował normalnie nie kopcił a płyn wywalało przez korek w zbiorniku wyrównawczym. Dodam, że majonez też się nie tworzył. Kontrola była po przez sprawdzenie czy i do jakiego poziomu rośnie ciśnienie w układzie chłodzenia ponieważ korek w nim ma za zadanie nie dopuścić do rozszczelnienia układu w przypadku wzrostu ciśnienia poprzez upuszczenie pary lub płynu.

Więc albo masz uwalony korek i nie trzyma parametrów krótko mówiąc puszcza przy niższym ciśnieniu albo masz uwaloną uszczelkę.

pozdr.

M.

Napisano

> Imo jak pracuje normalnie i nie kopci i odpala bez problemu to mało prawdopobne.

> W Mitsu u mnie był problem z czujnikiem chłodnicy. Po wymianie chłodnicy jest ok

niekoniecznie. Wystarczy, że spaliny idą w układ chłodzenia. W układzie wzrasta ciśnienie, które wywala płyn do zbiorniczka.

Prędzej czy później zaczyna brakować w chłodnicy i auto się gotuje.

Do tego układ jest wciąż zapowietrzony.

Nie uświadczysz przy tym ani habemus papam z rury wydechowej ani silnik nie będzie inaczej pracował.

Najprościej to zdiagnozować testerem spalin w układzie chłodzenia (koszt ok. 20zł) posadzić kogoś za kierownicą*, kazać dodawać gazu, a samemu patrzeć w zbiorniczek czy lecą bąble.

Chyba, że nie ma auto przepustnicy elektronicznej to wtedy można samemu

Napisano

Zawsze się człowiek dowie czegoś nowego 20.GIF

Ale życzmy koledze że jednak czujnik albo korek ok.gif

Napisano

U mnie w PUNTO dziurawa chłodnica i zepsuty termowłącznik wentylatora powodowały wywalanie płynu przez korek, a po postoju jego ubytek-wyciek.

Po wymianie obydwu elementów spokój ok.gif

Napisano

Ja tak mam w Sedici od nowego. Tzn. jak jest płynu do MAX, to jak daję ostro po obrotach, mam obryzgany zbiornik. Mam na to sposób, po prostu utrzymuję stan nieco powyżej MIN i mam spokój. ok.gif

Napisano

Wcale nie musi kopcić, wystarczy że spaliny idą do płynu a nie płyn do cylindrów i własnie wtedy wywala płyn zbiorniczkiem bez dodatkowych objawów. Ostatnio miałem auto znajomego Vectrę C 1,9 CDTI i test na obecność CO2 w płynie potwierdził pad uszczelki. Po wymianie śmiga jak trzeba.

Napisano

> niekoniecznie. Wystarczy, że spaliny idą w układ chłodzenia. W układzie wzrasta ciśnienie, które

> wywala płyn do zbiorniczka.

> Prędzej czy później zaczyna brakować w chłodnicy i auto się gotuje.

> Do tego układ jest wciąż zapowietrzony.

> Nie uświadczysz przy tym ani habemus papam z rury wydechowej ani silnik nie będzie inaczej

> pracował.

> Najprościej to zdiagnozować testerem spalin w układzie chłodzenia (koszt ok. 20zł) posadzić kogoś

> za kierownicą*, kazać dodawać gazu, a samemu patrzeć w zbiorniczek czy lecą bąble.

> Chyba, że nie ma auto przepustnicy elektronicznej to wtedy można samemu

PS

Gdzie ten tester spalin (w ukladzie chlodzenia) za 2 dychy mozna zakupic?