Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pianownica do auta i środek pianotwórczy do niej

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako że czasami zdarza mi się myć samochód a nie raz jest mocno zabrudzony przydała by się pianownica. Czy ktos ma jakaś sprawdzoną pianownice wraz ze środkiem myjącym ??

Posiadam mała chińska myjkę, ale tak sie zastanawiam czy wybrać painownice do myjki czy moze na sprezone powietrze ??

No jedna z wazniejszych rzeczy Jakiego środka używacie ??

Napisano

> Witam

> Jako że czasami zdarza mi się myć samochód a nie raz jest mocno zabrudzony przydała by się

> pianownica. Czy ktos ma jakaś sprawdzoną pianownice wraz ze środkiem myjącym ??

> Posiadam mała chińska myjkę, ale tak sie zastanawiam czy wybrać painownice do myjki czy moze na

> sprezone powietrze ??

> No jedna z wazniejszych rzeczy Jakiego środka używacie ??

Używam zwykłej piany aktywnej "castorama".

Napisano
  • Autor

> Używam zwykłej piany aktywnej "castorama".

To widziałem już dawno ale jakoś mnie nie zadowala wydajnosc tego urządzenia zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Jako że czasami zdarza mi się myć samochód a nie raz jest mocno zabrudzony przydała by się

> pianownica. Czy ktos ma jakaś sprawdzoną pianownice wraz ze środkiem myjącym ??

> Posiadam mała chińska myjkę, ale tak sie zastanawiam czy wybrać painownice do myjki czy moze na

> sprezone powietrze ??

> No jedna z wazniejszych rzeczy Jakiego środka używacie ??

Mam taką robi robotę grinser006.gif

Cena nie niska ale warto. Do osobowki używam magi foam, a do busa tenzi.

Napisano

> To widziałem już dawno ale jakoś mnie nie zadowala wydajnosc tego urządzenia

Ale co Ty chcesz od wydajności tego sprzętu ?? icon_eek.gif

Na forum detalingu to najbardziej polecana ręczna pianownica która robi swoją robotę jak należy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale co Ty chcesz od wydajności tego sprzętu ??

> Na forum detalingu to najbardziej polecana ręczna pianownica która robi swoją robotę jak należy

Wiem czytałem, znam to forum wink.gif Tak jak napisalem w swoim pierwszym poscie, szukam czegoś do myjki lub spręzarki, to tak jak napisalem jest malo wydajne tzn. zależy kto jaki ma samochód wink.gif

Napisano

> Wiem czytałem, znam to forum Tak jak napisalem w swoim pierwszym poscie, szukam czegoś do myjki

> lub spręzarki, to tak jak napisalem jest malo wydajne tzn. zależy kto jaki ma samochód

To bierz, wspomnianą wcześniej, PA lub tańszą o parę zł MTM. Mam MTM podpiętą do myjki B&D i daje radę z jakąś marketową pianą. Teraz chcę kupić SG Fruit Snow Foam, po obejrzanych testach wygląda nieźle.

Napisano

> Ja używam opryskiwacza ogrodowego

ale wiesz, że to tylko na suchy samochód. Na mokry słabo działa.

Napisano

> Do osobowki używam magi foam,

utrzymuje się na samochodzie do 30min jak reklamują ?

Napisano

A co myślicie o AKTYWNA PIANA 5L K2

LINK

jest to coś warte, używał ktoś?

Opis produktu:

Wysoce skuteczna, silnie skoncentrowana aktywna piana. Środek charakteryzuje się dużą ilością trwałej i gęstej piany o konsystencji śmietany o bardzo przyjemnym zapachu. Duży stopień koncentracji produktu pozwala na szybkie i dokładne mycie. Idealnie nadaje się do mycia całości pojazdów, zarówno w myjniach automatycznych, jak i przy pomocy maszyn wytwarzających pianę. Nie wpływa niekorzystnie na szkło, metale ( w tym aluminium).

SPOSÓB UŻYCIA:

Lanca pianotwórcza: napełnić pojemnik roztworem 1:4 - 1:8

Przy stosowaniu jako aktywna piana posługiwać się wyłącznie urządzeniami do wytwarzania piany. W przypadku mycia elementów plastikowych najlepsze rezultaty uzyskuje się przez naniesienie roztworu na czyszczony element przy pomocy natrysku pompką lub urządzeniem ciśnieniowym i czyszczenie gąbką, szmatką.

Napisano

To i ja się podepnę pod wątek.

W związku z awarią (znaczy się kierowca zrobił ALE URWAŁ !!! biglaugh.gif ) uszkodził lancę starego typu w takiej maszynie jak na foto HDS 895M ECO :

164205037_krcher-hds-895-heiwasser-hochdruckreiniger-dampfstrahler.jpg

Dokładnie taką mieliśmy lancę jak na foto (bo nowsze wyglądają inaczej), czyli przykręcana na stałe do węża, ułamał ją dokładnie na łączeniu z pistoletem i niestety gwint został urwany na równo w pistolecie.

I teraz tak, sama lanca bez dyszy kosztuje cirka 300zł, jak się nie uda odratować pistoletu to trzeba liczyć następne cirka 300zł ale w dalszym ciągu mam na stałe przykręconą.

Maszyna posiada wbudowany zbiornik na chemię oraz regulator ilości podawanej chemii ale niestety maszyna jest schowana w piwnicy, jest długi wąż/przedłużacz i nikt nie będzie do niej biegał i przestawiał na mycie z chemią i potem płukanie bez chemii.

W tej chwili spryskują auta za pomocą spryskiwacza ale to jest takie psikanie bez piany, owszem działa to ale powstał postulat aby zrobić coś na zasadzie pianownicy w lancy z tym że musiałoby to być rozłączane czyli na taką szybkozłączkę jak np. są mocowane lance w mniejszych sprzętach Karchera. Czyli podłącza pianownicę, spryskuje auto, odłącza pianownicę i podłącza lancę do płukania.

Da się ?? Ma ktoś jakiś pomysł ??

A może ktoś pamięta który to kolega z AK handluje Karcherem ?? hmm.gif

Napisano

af20c3b379f7b7a670606fd3c0c78872.jpg

pianownica.

przeciac pistolet (sztyce) na pol. do czesci wodnej kupic koncowke z gwintem, od strony pistoletu kupic srubunek nakrecany na rurke. narzynka dopasowana do w/w gwintow, przegwintowac, zlozyc, uzywac. w 200 plnach sie zmiescisz. no moze netto.

Napisano

> pianownica.

> przeciac pistolet (sztyce) na pol. do czesci wodnej kupic koncowke z gwintem, od strony pistoletu

> kupic srubunek nakrecany na rurke. narzynka dopasowana do w/w gwintow, przegwintowac, zlozyc,

> uzywac. w 200 plnach sie zmiescisz. no moze netto.

Tak sobie myślę że chyba nie trzeba przecinać bo w tej starej dysza na końcu jest odkręcana więc może tu trzeba by założyć szybko złącze i wtedy tylko przepinać jeżeli oczywiście długość sztycy nie ma znaczenia przy pianownicy hmm.gif

Napisano

> Tak sobie myślę że chyba nie trzeba przecinać bo w tej starej dysza na końcu jest odkręcana więc

> może tu trzeba by założyć szybko złącze i wtedy tylko przepinać jeżeli oczywiście długość

> sztycy nie ma znaczenia przy pianownicy

jak chcesz operowac metrowa lanca to spoko. ja do osobowek lance skrocilem zeby bylo poreczniej. poza tym lanca ma regulacje kata podawania piany i dobrze jest trzymac tam reke, bo masz plynna regulacje natrysku.

Napisano

> jak chcesz operowac metrowa lanca to spoko. ja do osobowek lance skrocilem zeby bylo poreczniej.

> poza tym lanca ma regulacje kata podawania piany i dobrze jest trzymac tam reke, bo masz

> plynna regulacje natrysku.

Dostawczaki kontenery tym myją więc dłuższy zasięg musi być ok.gif

EDIT: Przeglądam alledrogo i widzę że są szybkozłącza zaciskane to i pewnie są gwintowane.

Widzę też że jest nawet złączka łożyskowana czyli coś czego brakuje mi obecnie bo ciągle są problemy z odkręcaniem się węża od lancy i zwijaniem się przez co się ciągnie niepotrzebnie

http://allegro.pl/przewod-do-myjki-karcher-5-metr-250-bar-click-i4021980857.html

Napisano

> Dostawczaki kontenery tym myją więc dłuższy zasięg musi być

to lance wodna jak dokrecisz do pistoletu bedziesz mial dluga bez zmian. natomiast z lanca moze byc problem, bo dokrecajac ja na koniec tak chcesz zrobisz duze obciazenie. lanca plus litr plynu. poza tym pozbywasz sie regulacji, bo nie siegniesz. opcja taka jak moja daje mozliwosc celnego pianowania naczepy, strzelisz tym celnie z dwoch, trzech metrow nawet.

Napisano

> to lance wodna jak dokrecisz do pistoletu bedziesz mial dluga bez zmian. natomiast z lanca moze byc

> problem, bo dokrecajac ja na koniec tak chcesz zrobisz duze obciazenie. lanca plus litr plynu.

> poza tym pozbywasz sie regulacji, bo nie siegniesz. opcja taka jak moja daje mozliwosc celnego

> pianowania naczepy, strzelisz tym celnie z dwoch, trzech metrow nawet.

Wiem problem z tym że to nie ja tym będę operował a niestety muszę użyć tego słowa "głąby" którym się myśleć nie chce facepalm%5B1%5D.gif

No nic musze coś wykombinować i widzę że nawet są dedykowane pianownice http://allegro.pl/profesjonalna-pianownica-lanca-piany-karcher-hd-s-i3975650757.html tylko trzeba coś z tym mocowaniem pokombinować

Napisano

> Wiem problem z tym że to nie ja tym będę operował a niestety muszę użyć tego słowa "głąby" którym

> się myśleć nie chce

> No nic musze coś wykombinować i widzę że nawet są dedykowane pianownice

> http://allegro.pl/profesjonalna-pianownica-lanca-piany-karcher-hd-s-i3975650757.html tylko

> trzeba coś z tym mocowaniem pokombinować

no to daje Ci gotowe i dobre rozwiazanie. zerknij w moj podpis :-). tez mam ludzi, ktorzy tym sprzetem pracuja ;-).

Napisano

> no to daje Ci gotowe i dobre rozwiazanie. zerknij w moj podpis :-). tez mam ludzi, ktorzy tym

> sprzetem pracuja ;-).

No tak tylko że u Ciebie pracują to i wiedzą jak używać i jak dbać a u mnie to cholery można z nimi dostać bo dorośli faceci z rodzinami a zachowują się jak pięciolatki które nic nie potrafią zrobić tylko lecą i krzyczą "zepsiuło się" facepalm%5B1%5D.gif na przykładzie spryskiwacza, ma mocowanie na lancę ale nie po co tam wkładać jak można pyrgąć na glebę, w dyszę wbije się piach/syf i za chwilę lecą że nie psiuka facepalm%5B1%5D.gif ale żeby odkręcić nakrętkę i wyjąć ten syf z dyszy to już nie ma mądrego angryfire.gif

No dobra chyba kupię tę lancę na razie bo jest cała z pistoletem http://allegro.pl/pistolet-lanca-do-myjki-karcher-hd-hds-5000-psi-i4028290813.html i do tego tę pianownicę http://allegro.pl/lanca-piany-pianownica-do-karcher-hd-hds-k-i4025060692.html tylko będę musiał teraz pomyśleć jak to poprzerabiać na szybko złącza hmm.gif

Może ktoś wie jaki symbol mają te szybkozłącza gwintowane bo zaciskane widzę na aukcjach

EDIT: znalazłem to czego szukam w zestawie tylko wydaje mi się że sama pianownica bez przedłużki w przypadku kontenerów może nie zdać egzaminu hmm.gif

http://allegro.pl/lanca-piany-pianownica-do-karcher-hd-hds-k-i4025060692.html

Napisano

nie rozumiesz zasady dzialanie podawania chemii przez tego hdsa. podawanie chemii moze byc uruchomione w nim caly czas, a chemia przy wysokim cisnieniu i tak nie poleci, obnizasz cisnienie na lancy rozluzniajac ja i wtedy idze chemia jesli lance spowrotem skrecisz to podawana jest tylko woda wiec nikt nie musi atac do piwnicy. aha jesli doprze pamietam przy wezu dluzszym niz 15m i tak nie bedzie chemi dawac, jest to wszystko zwiazane z hydrodynamika wody i oparte na zwezce venturriego

Napisano

> nie rozumiesz zasady dzialanie podawania chemii przez tego hdsa. podawanie chemii moze byc

> uruchomione w nim caly czas, a chemia przy wysokim cisnieniu i tak nie poleci, obnizasz

> cisnienie na lancy rozluzniajac ja i wtedy idze chemia jesli lance spowrotem skrecisz to

> podawana jest tylko woda wiec nikt nie musi atac do piwnicy. aha jesli doprze pamietam przy

> wezu dluzszym niz 15m i tak nie bedzie chemi dawac, jest to wszystko zwiazane z hydrodynamika

> wody i oparte na zwezce venturriego

Nie tyle nie rozumiem co nie wnikałem ALE jak sam napisałeś na długim odcinku węża a takowy mamy chemii nie poda (choć coś mi się kojarzy że kiedyś ktoś nalał chemii i była ona podawana, niestety musieli latać żeby ją wyłączyć bo nie mogli się jej pozbyć) a po drugie ja nie mam regulowanej lancy, widziałem na aukcjach że takowe oferują ale i tak takiej nie kupię.

Napisano

czyli poprostu zmniejszali cisnienie na pompie specjalnym pokretlem

jak bys chcial to mam sprawna lance z pistoletem od nilfiska ale tam jest 3/8 wiec musial bys waz przekuc i nie ma szybkozlacza jak bys chcial

Napisano

> czyli poprostu zmniejszali cisnienie na pompie specjalnym pokretlem

Jeszcze raz powtórzę, nic nie regulowali bo kierowcy nie chodzą do pomieszczenia gdzie stoi Karcher, tak czy siak nie działało to jak należy w miejscu gdzie myją samochody.

Może być tak że z tej chemii korzystał magazynier jak mył rampę i zapomniał wyłączyć jak skończył.

> jak bys chcial to mam sprawna lance z pistoletem od nilfiska ale tam jest 3/8 wiec musial bys waz

> przekuc i nie ma szybkozlacza jak bys chcial

Dzięki ale odpada, po pierwsze musze mieć fakturę i najlepiej nowy a i przekuwanie odpada bo dopiero co przekuwałem te stare złącza na nowe a tanie to nie jest

Napisano

> Fakture mam bo serwis tego prowadze. A co do zakuwaniela to faktycznie drogie zlacze 3/8 zakuciem

> 20zl

No widzisz może u Ciebie 20zł bo u mnie kasują po 60-80zł w zależności za które, po za tym nie będę przekuwał na inne złącze bo potem się będę bujał z przejściówkami, mamy kilka węży które dość często się łączy i nie mogę mieć jednego w innym rozmiarze