Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie zbiornika i przewodów paliwa z opiłków (pyłu)

Featured Replies

Napisano

Witajcie, niestety megane odmówiło posłuszeństwa a konkretnie pompa paliwa wytworzyła sporo opiłków można nawet powiedzieć pyłu metalicznego. Pył jest w zbiorniku paliwa i przewodach. Znacie jakiś sposób na czyszczenie tego typu zanieczyszczeń?

Wiem że to się robi ale akurat mechanik do którego oddałem auto ma problem z usunięciem tego pyłu, a ja nie bardzo mam pomysł jak się tego pozbyć.

Napisano

W Łoplu dostałem sie do zbiornika przez taki specjalny dekiel który jest na jego wierzchu i jednocześnie też w nadwoziu pod kanapą pasażera jest nad nim odpowiednia dziura z plastikową zaślepką. Ten otwór służy do serwisowania filtra i pompy w zbiorniku. Potem to już tylko czyste szmaty do pucowania , małe rączki biglaugh.gif i duuuużo cierpliwości.

Napisano

> a filtr paliwa tego nie przefiltruje?

HGW biglaugh.gif , jednak mając zainwestowane pare groszy w nowe elementy układu paliwowego wolałbym tego nie sprawdzać. Ja czyściłem ulkład paliwowy z powodu kwasu, a nie opiłków, ale czyści sie tak samo. przewody paliwowe potraktowałem najpierw wodą pod ciśnieniem spineyes.gif a później kompresorem

Napisano
  • Autor

> HGW , jednak mając zainwestowane pare groszy w nowe elementy układu paliwowego wolałbym tego nie

> sprawdzać. Ja czyściłem ulkład paliwowy z powodu kwasu, a nie opiłków, ale czyści sie tak

> samo. przewody paliwowe potraktowałem najpierw wodą pod ciśnieniem a później kompresorem

Ciężko może być czyścić ten bak ze szmatkami, ma on dziwną formę. Nie dość że jest płaski to ma sporo różnych wytłoczeń.

Napisano

> Ciężko może być czyścić ten bak ze szmatkami, ma on dziwną formę. Nie dość że jest płaski to ma

> sporo różnych wytłoczeń.

Użyj szmatki i magnesiku

Napisano

> Ciężko może być czyścić ten bak ze szmatkami, ma on dziwną formę. Nie dość że jest płaski to ma

> sporo różnych wytłoczeń.

Zawsze możesz go wyjąć i wypłukać pod ciśnieniem a potem wysuszyć.

Sam musisz zdecydować co jest łatwiejsze i czy można wyczyścić bez demontażu zbiornika. Ja wybrałem żmudną gimnastykę przez otwór w baku i wyszło OK.

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz go wyjąć i wypłukać pod ciśnieniem a potem wysuszyć.

> Sam musisz zdecydować co jest łatwiejsze i czy można wyczyścić bez demontażu zbiornika. Ja wybrałem

> żmudną gimnastykę przez otwór w baku i wyszło OK.

On jest wyciągnięty i czyszczony kilka razy karcherem z płynem i suszony ale jak mechanik wsadził rękę do środka głębiej na palcach się ewidentnie świecił taki drobno zmielony pył.

Napisano
  • Autor

Mam dwa magnesy neodymowe o srednicy ok 5-6 cm mówisz żeby owinąć je w szmatkę i tak próbować czyścić?

Napisano

> Mam dwa magnesy neodymowe o srednicy ok 5-6 cm mówisz żeby owinąć je w szmatkę i tak próbować

> czyścić?

Spróbować możesz, ofkors pod warunkiem, że opiłki są magnetyczne. Najmocniejszy nawet magnes Ci nie pomoże na opiłki metali kolorowych lub stal niemagnetyczną.

Napisano

A ja tylko dodam, że procedury ASO w takich przypadkach nie przewidywały żadnego czyszczenia tylko wymiana wszystkiego na nowe,.. od zbiornika, poprzez przewody paliwowe az do wtryskiwaczy. Nigdy nie ma pewności, że jakieś zbitki tego pyłu gdzieś nie zostaną i się za jakiś czas nie uwolnią. A czemu wszyscy czyszczą, a nie wymieniają? Bo koszt wymiany układu paliwowego często przewyższa wartość aut. Czyszczenie to wyłącznie demontaż zbiornika i karcher, płukanie przewodów, przepłukanie zasobnika CR i pielgrzymka do Częstochowy. Powinno zadziałać smile.gif

Magnesy neodymowe w postaci tzw. magnetyzera to warto potem założyć na przewód paliwowy przed filtrem i obserwować czy cos się nie zbiera ( jeśli przewód nie jest czarny )

Napisano
  • Autor

Mechanik dał radę oczyścić wszystko płynem KAGER do czyszczenia silników. Zobaczymy jak będzie się sytuacja miała. Nawet sprobuje taki magnes gdzieś przyłożyć. Dzięki za pomoc.

Napisano

A te opilki nie sa z aluminium? Wiec magnes nie pomoże

Napisano
  • Autor

> A te opilki nie sa z aluminium? Wiec magnes nie pomoże

Nie wiadomo z czego są więc nie wiadomo czy pomoże. A magnes planuję dać gdzieś na drodze od baku do filtra paliwa.

Napisano

> Nie wiadomo z czego są więc nie wiadomo czy pomoże. A magnes planuję dać gdzieś na drodze od baku

> do filtra paliwa.

i pamiętaj - olej 2T do paliwa i unikniesz na przyszłość tego typu problemów.

na 100% nie wiesz, że "nowa" pompa też nie będzie się łuszczyła crazy.gif

Napisano

> i pamiętaj - olej 2T do paliwa i unikniesz na przyszłość tego typu problemów.

biorąc pod uwagę, że ścieranie się elementów pompy jest zwykle efektem kawitacji to równie dobrze można sobie przystroić samochód goździkami. Moc sprawcza podobna jak dolewanie oleju 2T. ok.gif

Napisano

> biorąc pod uwagę, że ścieranie się elementów pompy jest zwykle efektem kawitacji to równie dobrze

> można sobie przystroić samochód goździkami. Moc sprawcza podobna jak dolewanie oleju 2T.

niestety IMHO nie masz racji.

nie chce już tutaj filozofować, bo zbyt dużo czasu poświęciłem na zgłębienie tego tematu (także na AK) i niczego nowego nie odkrywam...

olej 2T pomaga w dzisiejszych dizlach, także w dCi ok.gif

można o tym śmiało poczytać i pooglądać na YT

Napisano

> niestety IMHO nie masz racji.

opinia jest jak dupa - każdy ma własną. ja piszę o faktach a z tymi ciężko dyskutować. a ty jak chcesz dalej możesz sobie przetrząsać czeluści internetu tylko na boga nie powielaj tych bzdur na AK.

Napisano

> opinia jest jak dupa - każdy ma własną. ja piszę o faktach a z tymi ciężko dyskutować.

w takim razie nie dyskutuj z moim faktami ok.gif

Napisano

> w takim razie nie dyskutuj z moim faktami

Ale ty nie masz żadnych. I tu jest pies pogrzebany.

Gdyby domieszka oleju 2T była w stanie uniemożliwić powstawanie kawitacji to ja ci proponuję, abyś to opatentował. Będziesz niebotycznie bogatym człowiekiem, bo twój wynalazek kupią wszyscy - od producentów hydrauliki siłowej aż po wojsko. Śmiało działaj ok.gif

Napisano

no tak... ja nie mam żadnych facepalm%5B1%5D.gif

za to widzę, że ty w dwunastoksięgu zapisałeś hmm.gif

trzymaj sobie swoje fakty dla siebie i pozwól autorowi topika na własne przemyślunki. szczególnie, że silnik który posiada aż prosi się o 2T.

w końcu to jego kasa, a nie twoja ok.gif

Napisano
  • Autor

> na 100% nie wiesz, że "nowa" pompa też nie będzie się łuszczyła

Dodawałem przed awarią czerwonego Castrola 2T, niestety jak widać nie zdał u mnie egzaminu.

Napisano

A ja się od dawna zastanawiam czemu producenci olejów 2T nie iszą na ich opakowaniach, że to "znakomity dodatek do współczesnych diesli. Dodawany regularnie do paliwa zapobiega awariom i utrzymuje układ wtryskowy w znakomitej kondycji". Toż to marketingowy "strzał we własne kolano". Że też, żaden z producentów jeszcze na to nie wpadł zlosnik.gif

Od 14 tu lat mam w domu zawsze dwa diesel z systemem common rail. Nigdy nie dodawałem żadnych dodatków i nigdy nie naprawiałem w swoich autach układów wtryskowych.

Napisano

> Dodawałem przed awarią czerwonego Castrola 2T, niestety jak widać nie zdał u mnie egzaminu.

a ile pompa nalatała kkm, zanim zacząłeś lać?

ile wlewałeś 2T?

Napisano

> On jest wyciągnięty i czyszczony kilka razy karcherem z płynem i suszony ale jak mechanik wsadził

> rękę do środka głębiej na palcach się ewidentnie świecił taki drobno zmielony pył.

Od tego jest filtr żeby wyłapywał wszelkie zanieczyszczenia.

Wiesz ile samochodów po świecie jeździ i nikt im do zbiorników nie zagląda przez cały okres ich eksploatacji?

Poskładaj to wszystko, wlej paliwo i jeździj.

Filtry sobie z tym poradzą.

Napisano

>Nigdy nie dodawałem żadnych

> dodatków i nigdy nie naprawiałem w swoich autach układów wtryskowych.

Jakie masz przebiegi w tych dieslach? Bierzesz pod uwagę że z 90% importowanych diesli na zegarach ma 150 tyś km a w realu z 500 tyś?

Obawiam sie że wiele z usterek CR w używanych dieslach bierze sie właśnie z tego powodu.

Można mieć też ewentualnie złośliwego peszka angryfire.gif Robiłeś mi w ciągu kliku miesiecy 2 razy wtryskiwacze do Astry 1.9. Powodem było ewidentnie chrzczone paliwo bo po drugim bardzo dokladnym czyszczeniu zbiornika i układu paliwowego miałem ręce poparzone kwasem angryfire.gif Za pierwszym razem dałem ciała sciana.gif i przeczyściłem uklad za mało dokładnie co zemściło się drugim padnięciem wtryskiwaczy.

btw

Znam 2 przypadki Vectr 1.9 serwisowanych w ASO gdzie sie pompy wys.. przed skończeniem lesingu. Auta tankowane tylko na karty flotowe wiec raczej słabe paliwo można wykluczyć. Patrząc po moim przykladzie pewnie najpierw poleciały by wtryski.

Napisano
  • Autor

> a ile pompa nalatała kkm, zanim zacząłeś lać?

> ile wlewałeś 2T?

Zupełnie nie zwróciłem uwagi ile miała nalatane, auto ma teraz licznikowo ok. 200kkm.

250ml na bak.

Napisano

rozumiem frown.gif

ze względu na posiadanie dCi 1,5 na DELPHI trochę w ten temat wsiąkłem (sporo "znafcuff" nastraszyło mnie) i powiem, że chyba jesteś pierwszą osobą, której po zastosowaniu oleju 2T pojawiły się opiłki z pompy.

ja (i kilka znanych mi osobiście osób) lejemy 2T i na razie jest OK. ja przehulałem prawie 100 kkm.

lałem czerwonego CATROLA, teraz leję czerwonego ORLENA

Napisano
  • Autor

> Od tego jest filtr żeby wyłapywał wszelkie zanieczyszczenia.

> Wiesz ile samochodów po świecie jeździ i nikt im do zbiorników nie zagląda przez cały okres ich

> eksploatacji?

> Poskładaj to wszystko, wlej paliwo i jeździj.

> Filtry sobie z tym poradzą.

Mało jest chyba aut którym się "łuszczy" pompa ja ponoć miałem ubytek 1,5mm(to moim zdaniem ogromna degradacja). Nie wiem też jak z filtrem wewnątrz, też może się zdarzyć jakiś wadliwy więc wolałem sie pozbyć syfu. Teraz kupiłem boscha z IC i dałem do montażu, bak i przewody zostały wypłukane do czystego, płynami. Powiem że auto się zbiera nawet troche lepiej niż jak je kupiłem prawie 3 lata temu.

Napisano
  • Autor

> rozumiem

> ze względu na posiadanie dCi 1,5 na DELPHI trochę w ten temat wsiąkłem (sporo "znafcuff"

> nastraszyło mnie) i powiem, że chyba jesteś pierwszą osobą, której po zastosowaniu oleju 2T

> pojawiły się opiłki z pompy.

> ja (i kilka znanych mi osobiście osób) lejemy 2T i na razie jest OK. ja przehulałem prawie 100 kkm.

> lałem czerwonego CATROLA, teraz leję czerwonego ORLENA

Ok roku temu zacząłem mieć w aucie problem auto raz na tydzień - 2 tygodnie nie potrafiło odpalić (check injection) i to nie z rana a na przykład po porannym odpaleniu i dojeździe do pracy, pracowało wtedy dosyc głośno. Podjazd na skasowanie błędu rozwiązywało problem właśnie na 2 tygodnie.

Diagnoza uszkodzony (wieszający się) wtrysk drugiego cylindra. Wymiana na nowy, w starym nie wykryto opiłków. Zmiana filtra i wtryskiwacza, czyszczenie preparatem liqui moly układu wtryskowego i start z dolewkami do oleju castrola 2t. najpierw było ok. ale po ok. 2 miesiącach auto zaczeło zamulać (żona zgłosiła, ale ja jeździłem 60 konna fiestą więc dla mnie było ok i myslałem że jej sie zdaje) wyczyściłem w między czasie EGR (troche sie ponoc poprawiło) i sytuacje zostawiłem jak jest. Aż do pewnego poniedziałku marcowego gdzie w trasie żonie cos pyknęło w silniku i zgasł, i już nie chciał odpalić.

Diagnoza wszystkie 4 wtryski z opiłkami i pompa z ubytkami 1,5 mm. Auto w miedzy czasie było na zmianie oleju i filtrów (włącznie z filtrem paliwa po zmianie dynamika pozostała taka sama).

Napisano

rozumiem - czyli generalnie 2T zacząłeś lać już po pierwszych objawach złuszczonej pompy.

zaślep sobie EGR

Napisano
  • Autor

> rozumiem - czyli generalnie 2T zacząłeś lać już po pierwszych objawach złuszczonej pompy.

> zaślep sobie EGR

Nie, zacząłem lać po diagnozie wieszającego się wtrysku w którym nie wykryto opiłków inne wtryski były w porządku gdyż wtrysk wieszający sie był przeniesiony na inny cylinder i tez się zawiesił na tymże miejscu.

Dynamika auta była bardzo fajna po usuwaniu błędów i tu moja decyzja żeby może sobie lepiej dosmarować te wtryski aby lżej im było. Po paru miesiącach auto zaczęło zamulać (gdzieś w listopadzie) ale zawsze odpalało bez zająknięcia aż do marcowego wyjazdu.

Odnośnie EGR, teraz po zmianie pompy i wtrysków auto hula bardzo fajnie więc nie będę EGR zaślepiał bo on tez raczej czysty i sprawny.

Napisano

> Od tego jest filtr żeby wyłapywał wszelkie zanieczyszczenia.

> Wiesz ile samochodów po świecie jeździ i nikt im do zbiorników nie zagląda przez cały okres ich

> eksploatacji?

> Poskładaj to wszystko, wlej paliwo i jeździj.

> Filtry sobie z tym poradzą.

Nie pisz takich głupot bo ludzie przeczytają i wpędzą się w mega koszty. W przypadku wykrycia opiłków obowiązkowo dokładne czyszczenie i płukanie układu paliwowego. W niektórych przypadkach tylko wymiana na nowe elementy. W niektórych autach opiłki potrafią sie wbić w plastik i podczas eksploatacji w dalszym okresie czynią spustoszenie skutecznie psując pompę wysokiego cisnienia oraz wtryskiwacze. Ostre opiłki bez problemu przedostają się do układu paliwowego przebijając nawet najbardziej markowy filtr paliwa.

Napisano

> Witajcie, niestety megane odmówiło posłuszeństwa a konkretnie pompa paliwa wytworzyła sporo opiłków

> można nawet powiedzieć pyłu metalicznego. Pył jest w zbiorniku paliwa i przewodach. Znacie

> jakiś sposób na czyszczenie tego typu zanieczyszczeń?

> Wiem że to się robi ale akurat mechanik do którego oddałem auto ma problem z usunięciem tego pyłu,

> a ja nie bardzo mam pomysł jak się tego pozbyć.

Renówka ? z którego roku ? i ile nalatane ? hmm.gif

Współczuję mam nadzieje że ogarniesz ok.gif jeden mechanik mówił że trzeba powymieniać bo się nie doczyści ale ile w tym prawdy niewiem.gifoslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Renówka ? z którego roku ? i ile nalatane ?

> Współczuję mam nadzieje że ogarniesz jeden mechanik mówił że trzeba powymieniać bo się nie

> doczyści ale ile w tym prawdy

Megane II 2004 1.5 dci przebieg 200 kkm. Temat już ogarnięty zeszły 2 butle kagera do czyszczenia silników i jedna moja butla "moje auto do czyszczenia silników". Myślę że te opiłki się nie wbijaja ale są tak małe że się kleją do resztek oleju a preparaty do czyszczenia silników rozbijają ten nagar i olej i uwalniają pył, mechanik się z tym męczył tydzien dopiero jak mu zawiozłem Moje auto to temat ruszył dalej.