Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta, faktura-marża

Featured Replies

Napisano

Auto kupione na fakturę-marżę na osobę prywatną. Wiem, że nie płaci się 2% podatku ale czy nie trzeba nawet w takiej sytuacji przynajmniej jakiegoś zgłoszenia zrobić do US ( tyle u nas jest dziwnych przepisów, że wolę się upewnić ) ?

Napisano

> Auto kupione na fakturę-marżę na osobę prywatną. Wiem, że nie płaci się 2% podatku ale czy nie

> trzeba nawet w takiej sytuacji przynajmniej jakiegoś zgłoszenia zrobić do US ( tyle u nas jest

> dziwnych przepisów, że wolę się upewnić ) ?

Nie trzeba

Napisano

co innego zwykła umowa kupna sprzedaży ok.gif już podatek trzeba zapłacić smile.gif Właśnie a jak to jest? kumpel kiedyś kupił samochód i nie zapłacił podatku. Auto już dawno sprzedane, kupił nowe, i tu już zapłacił:) czy skarbówka może upomnieć się o podatek z pierwszego samochodu?

Napisano
  • Autor

> Nie trzeba

no to dobrze

pytałem bo w innym temacie ale też związanym z US byłem zwolniony z opłacania podatku (jakaś tam ulga była) ale zgłosić i tak musiałem taki fakt spineyes.gif

Napisano

> co innego zwykła umowa kupna sprzedaży już podatek trzeba zapłacić Właśnie a jak to jest? kumpel

> kiedyś kupił samochód i nie zapłacił podatku. Auto już dawno sprzedane, kupił nowe, i tu już

> zapłacił:) czy skarbówka może upomnieć się o podatek z pierwszego samochodu?

Szwagier mojego kuzyna też tak miał, kupił sprzedał i się nie pokapowali. Nawet podatku dochodowego nie zapłacił!

Kiedy Państwo chce nas 270747800-sex.gif, to trzeba walczyć o swoje!

Napisano

> co innego zwykła umowa kupna sprzedaży już podatek trzeba zapłacić Właśnie a jak to jest? kumpel

> kiedyś kupił samochód i nie zapłacił podatku. Auto już dawno sprzedane, kupił nowe, i tu już

> zapłacił:) czy skarbówka może upomnieć się o podatek z pierwszego samochodu?

5 lat mają na ścignięcie, a potem to już po ptokach grinser006.gif

Napisano

> 5 lat mają na ścignięcie, a potem to już po ptokach

lee 2 auta już mu się tak udało grinser006.gif za 3 już zapłacił swiety.gifswiety.gif

Napisano

> Nie trzeba

Jak to z tym było wcześniej? Bo w 2007 kupiłem też na fakturę VAT-marża i wtedy rzekomo sprzedający wcale nie musiał płacić podatku. Jeśli tego nie zrobił, płacił kupujący.

No i ze mnie ściągnęli. I do tego mandat bo po terminie. Wszyscy też twierdzili, że nie trzeba.

hmm.gif

Napisano

> Jak to z tym było wcześniej? Bo w 2007 kupiłem też na fakturę VAT-marża i wtedy rzekomo sprzedający

> wcale nie musiał płacić podatku. Jeśli tego nie zrobił, płacił kupujący.

> No i ze mnie ściągnęli. I do tego mandat bo po terminie. Wszyscy też twierdzili, że nie trzeba.

A może w tym konkretnym przypadku chodziło o wałek na VAT. hmm.gif

Napisano

> A może w tym konkretnym przypadku chodziło o wałek na VAT.

Do dzisiaj zachodzę w głowę cz to US mnie 270747800-sex.gif czy chodziło o coś innego? Powiedzieli mi, że tylko normalna faktura VAT zawsze zwalnia z podatku. VAT-marża już niekoniecznie.

Napisano

> Do dzisiaj zachodzę w głowę cz to US mnie czy chodziło o coś innego? Powiedzieli mi, że tylko

> normalna faktura VAT zawsze zwalnia z podatku. VAT-marża już niekoniecznie.

Poczytaj np. to.

Napisano

> Auto kupione na fakturę-marżę na osobę prywatną. Wiem, że nie płaci się 2% podatku ale czy nie

> trzeba nawet w takiej sytuacji przynajmniej jakiegoś zgłoszenia zrobić do US ( tyle u nas jest

> dziwnych przepisów, że wolę się upewnić ) ?

Nie płaci się. Sprzedawca wystawiający vat marżę uiszcza ten podatek.

Napisano

> Raczej wynika to z tego, że 2% płaci się od umów cywilno-prawnych, co nie dotyczy zakupów na

> fakturę.

Pytanie nie było z czego to wynika tylko czy się płaci czy nie grinser006.gif

Poza tym faktura vat-marża to nie faktura, tylko kolejny badziew wymyślony przez US smile.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie nie było z czego to wynika tylko czy się płaci czy nie

a właśnie, że nie wink.gif

pytanie tyczyło się, czy trzeba (nawet przy braku obowiązku opłacenia podatku) zgłaszać takie coś do US grinser006.gif

Napisano

> a właśnie, że nie

> pytanie tyczyło się, czy trzeba (nawet przy braku obowiązku opłacenia podatku) zgłaszać takie coś

> do US

A to czy zgłaszać i gdzie to musiałbyś forumowych kapusiów pytać zlosnik.gif

A tak poważnie to walisz prosto do WK z kpl dokumentów od sprzedawcy.

Napisano

> A to czy zgłaszać i gdzie to musiałbyś forumowych kapusiów pytać

> A tak poważnie to walisz prosto do WK z kpl dokumentów od sprzedawcy.

Co wcale nie przeszkadza pozniej US wszczynac postepowania wyjasniajacego i zmuszac do zjawienia sie u nich z oryginalem owej faktury. Nie, wyslac poczta nie mozna. Przerobione osobiscie. No ale w sumie to legalna mafia wiec czego sie spodziewac.

Napisano
  • Autor

> A tak poważnie to walisz prosto do WK z kpl dokumentów od sprzedawcy.

tak i też myślałem, ale nie chcąc "zadzierać" z US wolałem się upewnić wink.gif

Napisano

> Co wcale nie przeszkadza pozniej US wszczynac postepowania wyjasniajacego i zmuszac do zjawienia

> sie u nich z oryginalem owej faktury. Nie, wyslac poczta nie mozna. Przerobione osobiscie. No

> ale w sumie to legalna mafia wiec czego sie spodziewac.

A być może faktura zaniżona była (albo nawet i nie) i sprawdzali sprzedawcę a nie Ciebie. Przy poważniejszych kontrolach wzywają kupujących na przesłuchania, czy fakturki zaniżane były. Zrobi się teraz jeszcze większa nagonka, bo rząd się pokapował, że mu VAT ucieka przez różne przekręty VATowe, więc i handlarzy to dopadnie.

Napisano

> No nie. A napisałeś, że płaci sprzedawca

Bo płaci, przynajmniej powinien płacić ten co wystawia vat marżę.

Napisano

> A być może faktura zaniżona była (albo nawet i nie) i sprawdzali sprzedawcę a nie Ciebie. Przy

> poważniejszych kontrolach wzywają kupujących na przesłuchania, czy fakturki zaniżane były.

Nie. Byla absolutnie prawdziwa. Ale moze byla to czesc kontroli sprzedawcy.

Napisano

> Poczytaj np. to.

Dzięki za link ale chodziło o PCC. Jeden czy dwa procent, już nie pamiętam.

Ogólnie wyjaśniono mi, że sprzedawca powinien to opłacić ale nie musi. I wtedy kupujący pomimo posiadania faktury VAT-marża normalnie musi składać PCC i zapłacić.

Zastanawiam się czy była jakaś zmiana w przepisach od 2007?

Napisano
  • Autor

> Dzięki za link ale chodziło o PCC. Jeden czy dwa procent, już nie pamiętam.

> Ogólnie wyjaśniono mi, że sprzedawca powinien to opłacić ale nie musi. I wtedy kupujący pomimo

> posiadania faktury VAT-marża normalnie musi składać PCC i zapłacić.

no ale tak na chłopski rozum - sprzedawca musi go o tym poinformować bo niby skąd kupujący ma wiedzieć, że on nie opłacił podatku hmm.gif

Napisano

> no ale tak na chłopski rozum - sprzedawca musi go o tym poinformować bo niby skąd kupujący ma

> wiedzieć, że on nie opłacił podatku

Nie mam pojęcia. Mnie nie poinformował ale coś mnie tknęło aby pójść do US, bo forumowe mądrości nie zawsze mądrymi są.

Ponieważ było dzień po terminie to jeszcze mandat doszedł i zostałem przestępcą skarbowym.

wink.gif

Napisano

> Ogólnie wyjaśniono mi, że sprzedawca powinien to opłacić ale nie musi. I wtedy kupujący pomimo

> Zastanawiam się czy była jakaś zmiana w przepisach od 2007?

głupoty gadacie Panie

sprzedawca tez nie płąci PCC-3

istotą f-ry tzw. VAT-MARŻA (obecnie faktura z adnotacją “procedura marży- towary używane”) jest to żę wystawia się na niej kwotę końcową do zapłąty przez nabywcę (i ta kwota zwiera podatek VAT który płąci sprzedawca a także marżę handlową od której wspomniany vat jest naliczany - i której to wysokośći marży nie poznamy biglaugh.gif bo jej nie musi wstawiać)

suma sumarum sprzedający wystawia taką fakturę a potem rozlicza się z VAT naliczonego w ten sposób:

wartość sprzedaży auta minus wartość zakupu auta = marża brutto i z tego wylicza ile vat się należy dla US i to on wtedy płąci do US VAT a nie PCC

PCC sie płaci tylko i wyłącznie kupując auto na umowę kupna-sprzedaży od osoby fizycznej nie prowadzącej działalnosci gosp. (lub prowadzącej DG ale gdy auto ni stanowiło majątku firmy)

w innym wypadku musi być f-ra ale za to nie ma PCC bo jest VAT:

albo 23% w przypadku nabywania auta zakupionego przez sprzedawcę na podstawie faktury VAT 23%

albo wspomniana Faktura "vat-marża"

albo ze stawką vat "zwolniona" - choć tutaj nie wiem czy to jeszcze obowiązuje i czy isę nie zmieniiło coś - bo tu były szczególne warunki żeby można było ze stawką zw. kupić

Napisano

> Nie mam pojęcia. Mnie nie poinformował ale coś mnie tknęło aby pójść do US, bo forumowe mądrości

> nie zawsze mądrymi są.

> Ponieważ było dzień po terminie to jeszcze mandat doszedł i zostałem przestępcą skarbowym.

uuu panie - bogato:

przestępstwo skarbowe w 2014 r. jest od 8400 zł biglaugh.gif co przy PCC-3 2% stanowi że musiałęś kupić auto za conajmniej 420 tys. zł

grubo, Panie ok.gif

Napisano

> głupoty gadacie Panie

> sprzedawca tez nie płąci PCC-3

> istotą f-ry tzw. VAT-MARŻA

(...) O rety, czy to MUSI być takie skomplikowane ? :/

Napisano

> (...) O rety, czy to MUSI być takie skomplikowane ? :/

Nie jest.

PCC płaci się od czynności cywilno-prawnych, czyli od umów między osobami prywatnymi.

Gdy kupujesz na fakturę VAT, PCC nie płaci się.

Napisano

> głupoty gadacie Panie

Mylisz się. Wiem jak było. Nadal mam to auto i dokumentację. Jeśli bardzo chcesz wstawię skany faktury i dokumentów.

Natomiast bardzo możliwe, że urzędnicy zwyczajnie mnie naciągnęli na PCC i mandat: "wciskając ciemnotę". Dlatego pytam.

Myślisz, że mogę domagać się rehabilitacji i odszkodowania za niesłuszne zrobienie ze mnie przestępcy skarbowego?

wink.gif

Napisano

> głupoty gadacie Panie

Głupoty gadacie Panie smile.gif

> sprzedawca tez nie płąci PCC-3

> istotą f-ry tzw. VAT-MARŻA (obecnie faktura z adnotacją “procedura marży- towary

> używane”) jest to żę wystawia się na niej kwotę końcową do zapłąty przez nabywcę (i

> ta kwota zwiera podatek VAT który płąci sprzedawca a także marżę handlową od której wspomniany

> vat jest naliczany - i której to wysokośći marży nie poznamy bo jej nie musi wstawiać)

> suma sumarum sprzedający wystawia taką fakturę a potem rozlicza się z VAT naliczonego w ten sposób:

> wartość sprzedaży auta minus wartość zakupu auta = marża brutto i z tego wylicza ile vat się należy

> dla US i to on wtedy płąci do US VAT a nie PCC

Ale PCC 3 też płaci...tylko wcześniej, to co napisałeś jest rozliczane po sprzedaży, a po zakupie jeśli kupione od prywaciarza na umowę KS to PCC3 normalnie się płaci, potem wystawia się vat marżę, nabija na kasę fiskalną, rozlicza vat i dochodowy od marży (w miesiącu co jest księgowany).

Napisano

> Jak VAT, to nie PCC.

> Ale ja się nie znam.

> Niech wypowie się ktoś kompetentny ....

Robisz jeden błąd myślowy-faktura vat marża nie ma nic wspólnego z fakturą vat. Jeśli handlarz kupuje na pełną vat 23% to nie płaci PCC3 i sprzedaje również na pełną fvat 23%, jeśli kupuje na umowę KS to płaci PCC3, potem sprzedaje na fvat marżę. Fvat marża to taka umowa KS ale w wersji dla handlujących, nie ma na niej wyszczególnionego vatu, vat rozlicza sobie sprzedawca od marży.

Napisano

2%

> Ogólnie wyjaśniono mi, że sprzedawca powinien to opłacić ale nie musi.

Musi.

> I wtedy kupujący pomimo

Nie musi nic składać i płacić.

> Zastanawiam się czy była jakaś zmiana w przepisach od 2007?

Grubszej nie było.

Napisano

> Głupoty gadacie Panie

> Ale PCC 3 też płaci...tylko wcześniej, to co napisałeś jest rozliczane po sprzedaży, a po zakupie

> jeśli kupione od prywaciarza na umowę KS to PCC3 normalnie się płaci, potem wystawia się vat

> marżę, nabija na kasę fiskalną, rozlicza vat i dochodowy od marży (w miesiącu co jest

> księgowany).

no ale PCC Płaci ten co kupuje na umowę KS a nie ten co kupuje na fakturę VAT-marża - czyli handlarz kupując na umowę KS płąci PCC ale klient kupujący od handlarza na vat-marzę nie płąci PCC

bo z tego co zrozumiałem to problem był taki że auto zakupiono na fakturę vat-marża i jeszcze US kazał płącić PCC

Napisano

...

> Grubszej nie było.

Czyli wychodzi na to, że naciągnęli wykorzystując moją lemingowość.

Że też im się chciało? Przecież nic z tego nie mają.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> no ale PCC Płaci ten co kupuje na umowę KS a nie ten co kupuje na fakturę VAT-marża - czyli

> handlarz kupując na umowę KS płąci PCC ale klient kupujący od handlarza na vat-marzę nie płąci

> PCC

> bo z tego co zrozumiałem to problem był taki że auto zakupiono na fakturę vat-marża i jeszcze US

> kazał płącić PCC

idąc tym tropem tak pomyślałem, że może ktoś namieszał ze stronami "umowy". Zamiast PCC ściągać od sprzedającego omylnie ktoś ściągnął go od kupującego hmm.gif

Napisano

> ...

> Czyli wychodzi na to, że naciągnęli wykorzystując moją lemingowość.

> Że też im się chciało? Przecież nic z tego nie mają.

Może urzędnikowi się coś popiętroliło albo świeżak był. Co do "chcenia się" to urzędnik skarbowy to nie praca, to stan umysłu...im wiele rzeczy się chce.Gdzieś tam doszukali się niedopłaty 2zł, zamiast wysłać maila z info, to przysłali list za 8zł screwy.gif napisać-czas, wydrukować-czas,papier,toner, zapakować-czas, nadać-czas. I ta efektywność z naszych podatków leci smile.gif

Napisano

> Może urzędnikowi się coś popiętroliło albo świeżak był. Co do "chcenia się" to urzędnik skarbowy to

> nie praca, to stan umysłu...im wiele rzeczy się chce.Gdzieś tam doszukali się niedopłaty 2zł,

> zamiast wysłać maila z info, to przysłali list za 8zł napisać-czas,

> wydrukować-czas,papier,toner, zapakować-czas, nadać-czas. I ta efektywność z naszych podatków

> leci

Biorąc pod uwwagę że ludzie przynoszą do US umowę K-S i Fakturę vat-marża na TO SAMO auto to uważam że całkiem możliwe żę mając fakturę można było zapłącić PCC biglaugh.gif

handlarze są cfaniaki i pisza i to i to na auto jednocześnie (w umowie K-S mają klauzulę zę stan techn. jest znany, bla bla bla biglaugh.gifi mają dla siebie pierwszy papier, który mogą kupującemu pokazać że podpisał im że znał stan techn. - a nuż widelec się odczepi biglaugh.gif)

tacy już są handlarze biglaugh.gif

Napisano

> Biorąc pod uwwagę że ludzie przynoszą do US umowę K-S i Fakturę vat-marża na TO SAMO auto to uważam

> że całkiem możliwe żę mając fakturę można było zapłącić PCC

O czym Ty teraz piszesz?Chyba tylko handlarz idiota wystawi na 1 auto fakturę marżę i umowę KS jako prywaciarz. Jest to żadne cwaniactwo tylko strzał w kolano, więc tak jak napisałem, tylko imbecyl tak zrobi. Poza tym chyba coś pomyliłeś, bo od handlarza kupujący dostaje owszem umowę KS i fvat marża, ale umowa KS jest między handlarzem (jego firmą) a osobą od której kupił, a fvat marża jest na dane nabywcy-i to jest właściwy kpl kwitów (plus papiery od samochodu). I jeszcze raz Ci napiszę, że handlarze od umów KS płacą PCC, jeśli twierdzisz inaczej wskaż konkretny przepis, który zwalnia z tego, a nie wypisuj na MK takich wydumek.

Napisano
  • Autor

> od handlarza kupujący dostaje owszem umowę

> KS i fvat marża,

dotknąłeś ciekawego tematu

mam tylko fakturę-marża, czyli powinienem jeszcze dostać umowę KS pomiędzy sprzedającym auto a handlarzem ?

Napisano

> dotknąłeś ciekawego tematu

> mam tylko fakturę-marża, czyli powinienem jeszcze dostać umowę KS pomiędzy sprzedającym auto a

> handlarzem ?

Jeśli nie jest samochód sprowadzony to tak. Ciągłość dokumentów od tego w dowodzie do ostatniego kupującego, czyli Ciebie. Tak samo jak ja bym kupił jako prywaciarz na umowę KS i sprzedał Tobie na umowę KS to żeby zarejestrować muszą być 2 umowy.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie jest samochód sprowadzony to tak.

auto sprowadzone hmm.gif

Napisano

> O czym Ty teraz piszesz?Chyba tylko handlarz idiota wystawi na 1 auto fakturę marżę i umowę KS jako

> prywaciarz. Jest to żadne cwaniactwo tylko strzał w kolano, więc tak jak napisałem, tylko

> imbecyl tak zrobi. Poza tym chyba coś pomyliłeś, bo od handlarza kupujący dostaje owszem umowę

> KS i fvat marża, ale umowa KS jest między handlarzem (jego firmą) a osobą od której kupił, a

> fvat marża jest na dane nabywcy-i to jest właściwy kpl kwitów (plus papiery od samochodu). I

> jeszcze raz Ci napiszę, że handlarze od umów KS płacą PCC, jeśli twierdzisz inaczej wskaż

> konkretny przepis, który zwalnia z tego, a nie wypisuj na MK takich wydumek.

przez kilka miesięcy przyjmowałem w US PCC-3 więc wiem co mówię biglaugh.gif sprzedawca - handlarz wystawił kupującemu 2 dokumenty:

1. fakturę-marża na auto X gdzie sprzedającym jest Handlarz Mirek a kupującym Kowalski

2. umowę kupna sprzedaży zawartą między handlarzem mirkiem (sprzedającym) a Kowalskim (kupującym- tym samym co w Pkt. 1) na to samo auto X co w pkt. 1.

na własne oczy widziałem i miałem w ręku i to ni jeden przypadek (zresztą mi też tak wystawił kiedyś kiedyś z 10 lat temu jeden handlarz jak brałem auto od niego biglaugh.gif)

więc UWIERZ MI - WIEM CO PISZĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (zarówno prywatni jak i służbowo widziałem takie kwiatki)

i czytaj uważnie wszystko co JA i Joki napoisaliśmy:

Joki napisał żę mając fakturę vat-marża US kazałmu płącić PCC - więc napisałem kiedy to możliwe: gdy mu wcisnął handlarz jednocześnie umowę KS i f-rę (choć nie powinien) - wtedy US mógł mu wcisnąć PCC - (choć też nie powinien)

NIGDZIE NIE NAPISAŁEM że handlarz NIE PŁĄCI PCC jak sprzedaje AUTO

Płaci JAK KUPUJE od prywaciarza

Cytuję Jokiego: "Jak to z tym było wcześniej? Bo w 2007 kupiłem też na fakturę VAT-marża i wtedy rzekomo sprzedający wcale nie musiał płacić podatku. Jeśli tego nie zrobił, płacił kupujący.

No i ze mnie ściągnęli. I do tego mandat bo po terminie. Wszyscy też twierdzili, że nie trzeba."

jak widzisz miał problem że mając FVat marża zapłącić PCC - więc to mu wytłumacz

Napisano

> dotknąłeś ciekawego tematu

> mam tylko fakturę-marża, czyli powinienem jeszcze dostać umowę KS pomiędzy sprzedającym auto a

> handlarzem ?

nie -do tego tylko kpl. dokumentów od auta (DR, karta pojazdu, OC itp) - jeżeli auto zarejestrowane na handlarza

tak - jeżeli auto zarejestrowane na osobę która opchneła auto handlarzowi

Napisano

Gdzie Ty mieszkasz/pracowałeś, że handlarze to tacy imbecyle?Przecież to strzał we własne kolano i proszenie się o kłopoty, tacy ludzie nawet ziemniorami z pola nie powinni handlować.

Napisano

...

To może ja poszperam w papierach jak wrócę do domu i sprawdzę żeby piany nie bić?

Napisano

> nie -do tego tylko kpl. dokumentów od auta (DR, karta pojazdu, OC itp)

Podaj przepis zwalniający z tego (dot samochodów krajowych).

Napisano

sorki - nie doczytałem -

masz rację - jeżeli auto nie jest zarejestrowane na handlarza to powinna być

Napisano

> Gdzie Ty mieszkasz/pracowałeś, że handlarze to tacy imbecyle?Przecież to strzał we własne kolano i

> proszenie się o kłopoty, tacy ludzie nawet ziemniorami z pola nie powinni handlować.

w wielu podlaskich komisach takie rzeczy są praktykwoane