Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Impregnacja altany ogrodowej

Featured Replies

Napisano

Na dniach mają mi złożyć altanke ogrodową, niestety z nie impregnowanego drewna i tutaj pytanie czym to zrobić tak żeby mieć z głowy na kilka lat?

Jakiś Drewnochron, Vidaron, Altax?

Napisano

> Na dniach mają mi złożyć altanke ogrodową, niestety z nie impregnowanego drewna i tutaj pytanie

> czym to zrobić tak żeby mieć z głowy na kilka lat?

> Jakiś Drewnochron, Vidaron, Altax?

W zeszłym roku zrobiłem altanę z palet jednorazowych. W pierwszej kolejności zapuściłem ją specyfikiem do impregnacji więźby dachowej. Lakier będzie nakładany w tym roku.

Napisano

Drewnochron jest ok. W porównaniu do innych impregnatów nie jest taki drogi a daje radę.

Napisano

> Drewnochron jest ok. W porównaniu do innych impregnatów nie jest taki drogi a daje radę.

jeśli kolorowy to ostrożnie - łatwo położyć zbyt grubą warstwę. To co zaschnie na zewnątrz, nie będzie wchłonięte i po pierwszej zimy ładnie zacznie schodzić płatami z drewna

Napisano

> Na dniach mają mi złożyć altanke ogrodową, niestety z nie impregnowanego drewna i tutaj pytanie

Najpierw:

32588:Z_penetrin.jpg

A potem:

b998acfffd59799c784566cddb9883f2_550.jpg

I masz przynajmniej z 6-8 lat spokoju ok.gif

Napisano

> jeśli kolorowy to ostrożnie - łatwo położyć zbyt grubą warstwę.

Ale to chyba nie gotowym z puszki, bo on jest bardzo wodnisty.

> To co zaschnie na zewnątrz, nie

> będzie wchłonięte i po pierwszej zimy ładnie zacznie schodzić płatami z drewna

Malowałem drewnochronem przez kilkanaście lat i takiego zjawiska nie miałem. Natomiast żeby drewno wyglądało jakby miało "powłokę", to trzeba było co najmniej 4 warstw.

Napisano

Dobrze jest najpierw zaimpregnowac a potem pomalowac lakiero-bejca.

Robilem ostatnio rozpoznanie impregnatow pod katem drewna konstrukcyjnego i duzo osob z branzy dachowej poleca srodki na bazie zwiazkow miedzi jak np Boron. Taki wlasnie dzisiaj zakupilem (5l koncentratu 1:9 ok 75zl)

Odpusc sobie drewnochron zawsze to bylo gie.. podobno juz po roku potrafia pojawic sie grzybki na zabezpieczonym drewnie grinser006.gif

Z lakierobejc to pewnie Sadolin ok.gif, u rodzicow sztachety i elementy elewacji pomalowane Sadolinem wytrzymaly 15 lat bez odswiezania, po czym przy okazji remontu tata postanowil odnowic (choc nadal nie wygladalo to zle). Duzo gorzej wypadly elementy malowane Tikkurilla (Vallti), mimo znacznie pozniejszego pomalowania wymagaly wczesniejszego pomalowania juz po ok 6 latach.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Dobrze jest najpierw zaimpregnowac a potem pomalowac lakiero-bejca.

> Robilem ostatnio rozpoznanie impregnatow pod katem drewna konstrukcyjnego i duzo osob z branzy

> dachowej poleca srodki na bazie zwiazkow miedzi jak np Boron. Taki wlasnie dzisiaj zakupilem

> (5l koncentratu 1:9 ok 75zl)

> Odpusc sobie drewnochron zawsze to bylo gie.. podobno juz po roku potrafia pojawic sie grzybki na

> zabezpieczonym drewnie

> Z lakierobejc to pewnie Sadolin , u rodzicow sztachety i elementy elewacji pomalowane Sadolinem

> wytrzymaly 15 lat bez odswiezania, po czym przy okazji remontu tata postanowil odnowic (choc

> nadal nie wygladalo to zle). Duzo gorzej wypadly elementy malowane Tikkurilla (Vallti), mimo

> znacznie pozniejszego pomalowania wymagaly wczesniejszego pomalowania juz po ok 6 latach.

No i mętlik w głowie heh... Altax, Sadolin czy Jedynka z woskiem ? Mowa oczywiście o impregnatach w kolorze....

Sadolin - od lat na rynku dużo pozytywnych opinii, zdarzają się i negatywne że przereklamowany itp itp..

Altax - zdaje się że od niedawna przynajmniej na polskim rynku ale opinie póki co pochlebne...

Jedynka - hmmmm.....

No i jeszcze ew. Vidaron...

Co wybrać confused.gif

Nie planuje malować lakierobejcą, raczej na podwójnym impregnowaniu się skończy.. chociaż...

Napisano

Sadolin, którym odnawiałem stół tarasowy daje bardzo ładny efekt, ale ma jedną właściwośc - jest gęsty i mimo że jest na bazie wodnej, Sadolin nie przewiduje jego rozcieńczania. W wypadku mojego stołu była to wada, bo blat jest zrobiony z deszczułek ze szparami i za nic pędzlem się nie dawało domalować tych szczelin. A do pistoletu jest za gęsty i rozcieńczać nie wolno.

Tak, że jeżeli masz gładkie powierzchnie, to OK, ale jeżeli masz do malowania zakamarki (np. szpary między deskami) to odradzam.

Napisano

> Tak, że jeżeli masz gładkie powierzchnie, to OK, ale jeżeli masz do malowania zakamarki (np. szpary

> między deskami) to odradzam.

W zeszłym roku malowałem cały domek Sadolinem i jakoś nie narzekałem na wnikanie w szpary,szczeliny ok.gif

Napisano

Odpusc sobie lakierobejce, nie dosc ze droga to srednio sie nadaje na zewnatrz jesli pod spod nie dasz dobrze penetrujacego gruntu. Lakierobejca to sie drzwi w mieszkaniu maluje 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Wez zwykly impregnat w kolorze pomaluj raz, jak wyschnie to przejedz papierem sciernym o granulacji ok 300 zeby zrownac podniesione wlosy i potem pomaluj drugi raz.

Podczas malowania jak zobaczysz ze farba "wsiaka" i drewno robi sie "matowe" przejedz lekko wilgotnym z farby pedzlem wzdluz slojow zeby idealnie wygladalo potem.

A jak chcesz miec na tip top to przed pierwsza warstwa kolorowego impregnatu zaladuj tam jeszcze jakas bezbarwna baze np:

http://www.vidaron.pl/pages/935

Napisano

> Sadolin, którym odnawiałem stół tarasowy daje bardzo ładny efekt, ale ma jedną właściwośc - jest

> gęsty i mimo że jest na bazie wodnej, Sadolin nie przewiduje jego rozcieńczania.

Ale to chyba mówisz o Sadolinie Tinova - jeśli dobrze kojarzę to już tego nie robią. Jeśli impregnat z Sadolinu to Classic. Ja polecam Vidaron, odradzam drewnochron bo jest gorszy niż był 2 lata temu, teraz to właściwie jak benzyna z minimalną zawartością barwnika

Napisano
  • Autor

> Odpusc sobie lakierobejce, nie dosc ze droga to srednio sie nadaje na zewnatrz jesli pod spod nie

> dasz dobrze penetrujacego gruntu. Lakierobejca to sie drzwi w mieszkaniu maluje

> Wez zwykly impregnat w kolorze pomaluj raz, jak wyschnie to przejedz papierem sciernym o granulacji

> ok 300 zeby zrownac podniesione wlosy i potem pomaluj drugi raz.

> Podczas malowania jak zobaczysz ze farba "wsiaka" i drewno robi sie "matowe" przejedz lekko

> wilgotnym z farby pedzlem wzdluz slojow zeby idealnie wygladalo potem.

> A jak chcesz miec na tip top to przed pierwsza warstwa kolorowego impregnatu zaladuj tam jeszcze

> jakas bezbarwna baze np:

> http://www.vidaron.pl/pages/935

Myślałem o pojechaniu 2x czymś takim:

http://www.vidaron.pl/pages/97

lub Sadolinem Classic

Napisano

> Myślałem o pojechaniu 2x czymś takim:

> http://www.vidaron.pl/pages/97

> lub Sadolinem Classic

Dokladnie o tym tez myslalem, ja malowalem nim piaskownice i jest ok, wykonczenie impregnatem zostawia w dotyku drewno a nie "lakierowe lustro" jak przy blacharce

pod to mozesz tez ta baze Vidaronu dac jak chcesz na prefekt.

Napisano

> pod to mozesz tez ta baze Vidaronu dac jak chcesz na prefekt.

Ale ta baza to baza do systemu kolorowania - w sensie w sklepach które mają mieszalnik komputerowy z tej bazy robią jaki chcesz kolor, jako podkład można użyć poprostu bezbarwnego vidaronu bo jest odrobinę tańszy niż kolorowy

Napisano
  • Autor

> Dokladnie o tym tez myslalem, ja malowalem nim piaskownice i jest ok, wykonczenie impregnatem

> zostawia w dotyku drewno a nie "lakierowe lustro" jak przy blacharce

> pod to mozesz tez ta baze Vidaronu dac jak chcesz na prefekt.

Kupiłem małą puszkę Vidaronu w Dębie... i jednak zostane przy bezbarwnym zabarwieniu.. Sosna i tak ściemnieje pod wpływem słońca a chyba najlepszym rozwiązaniem będzie bezbarwna powłoka...

Napisano

> Kupiłem małą puszkę Vidaronu w Dębie... i jednak zostane przy bezbarwnym zabarwieniu.. Sosna i tak

> ściemnieje pod wpływem słońca a chyba najlepszym rozwiązaniem będzie bezbarwna powłoka...

Ale bezbarwny nie zabezpiecza przed słońcem. Chyba na sadolinie było napisane ze służy tylko do rozjasniania barwnych impregnatów

Napisano

> Ale to chyba mówisz o Sadolinie Tinova - jeśli dobrze kojarzę to już tego nie robią. Jeśli

> impregnat z Sadolinu to Classic.

Jeżeli nie zapomnę, to sprawdzę w garażu na puszce, co to jest. Ale kupowane w tym roku.

Napisano

> Ja zabezpieczyłem Sadolinem.

Ciekawostka - nie wiem, czym z 8 lat temu zabezpieczali sąsiedzi, ale teraz myjką ciśnieniową umyli drewniany płot tak, że zostały białe deski zlosnik.gif To tak a propos wnikania środków w drewno zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawostka - nie wiem, czym z 8 lat temu zabezpieczali sąsiedzi, ale teraz myjką ciśnieniową umyli

> drewniany płot tak, że zostały białe deski To tak a propos wnikania środków w drewno

Tak zrobilem tez ja - płot byl malowany jakies 10 lat temu drewnochronem, przelcialem do bialego karcherem i zapuscilem czyms najtanszym z kastoramy.

Najdłużej trzyma Sadolin - mam sprawdzony na altanie okolo 10 lat i jest narazie ok.

Vidaron z teflonem - zeby działał trzeba pomalowac 3 razy - mam tym pociągniete 4 razy meble ogrodowe z klonu. Sprawia wrażenie mocno i grubo zaimpregnowanego.

Napisano

> Kupiłem małą puszkę Vidaronu w Dębie... i jednak zostane przy bezbarwnym zabarwieniu.. Sosna i tak

> ściemnieje pod wpływem słońca a chyba najlepszym rozwiązaniem będzie bezbarwna powłoka...

ponoc najlepiej zabezpiecza porzadny klasyczny pokost na goraco.

Napisano

> OT - masz jakieś foto?

Zdjęcie w trakcie budowy. Zrobiona z palet 165cm x 215cm. Podłoga z 2 palet na ściny po jednej i jedna na dach.

287734516-DSCF6387(2).jpg

post-119067-14352524250476_thumb.jpg

Napisano

> Vidaron z teflonem - zeby działał trzeba pomalowac 3 razy - mam tym pociągniete 4 razy meble

> ogrodowe z klonu. Sprawia wrażenie mocno i grubo zaimpregnowanego.

a to ciekawe bo nawet na stronie oficjalnej jest filmik gdzie maluja 2 razy (+ewentualnie bezbarwny na start)