Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Touareg 5.0 V10 TDI vs. 4.2 V8 LPG ?

Featured Replies

Napisano

> A mowa tylko o nówkach?Kupił 2latka miał niespełna 100 tys udokumentowane ...

Aaaaa czyli jednak kupił trupa tongue.gif

Te 'dwa lata' i te 'udokumentowane 100.tys' to taka sama bajka jak 'nic nie puka, nic nie stuka' zlosnik.gif

Napisano

> Aaaaa czyli jednak kupił trupa

> Te 'dwa lata' i te 'udokumentowane 100.tys' to taka sama bajka jak 'nic nie puka, nic nie stuka'

Akurat w przypadku tych V10 mogło tak być. Te samochody to pomyłka. Poprzedni właściciel mógł wszystko robić na gwarancji a po jej zakończeniu szybko się padła pozbył.

Napisano

> Skoro taki płacz, że przez dwa lata worek itd. to rozumiem że kupił nówkę.

> Bo skoro kupił trupa /jak większość/ to nie ma co płakać tylko reanimować trupa

No właśnie widzisz, nie wiadomo jak to roztrząsać, bo z jednej strony masz rację-kupił używany, może stać się wszystko, ale z drugiej przy 100 tys wieczne problemy z układem dolotowo-paliwowym w dieslu to nawet padaczne, źle użytkowane kompakty nie mają takich akcji. Jakoś 3 litrowe diesle od audi nie miały takich przypałów, a koszt zakupu zdecydowanie się różnił.

Mając nowe na gwarancji, co kosztuje krocie też nikomu by się nie uśmiechało jakby meldowało się wiecznie do ASO na reklamowanie. Przynajmniej w mojej ocenie samochód jest po to by wsiadać i jechać, robić planowane naprawy i wymiany, a nie dygać czy jak zrobię sobie przejażdżkę nad morze to wrócę PKP a samochód na lawecie i chudszy o 7-10k czy jednak da się radę w obie strony.

Napisano

> Akurat w przypadku tych V10 mogło tak być. Te samochody to pomyłka. Poprzedni właściciel mógł

> wszystko robić na gwarancji a po jej zakończeniu szybko się padła pozbył. \

No dobra zlosnik.gif

Czyli jednak kupił trupa zlosnik.gif jakby kupił nówkę to następny posiadacz miałby problem.

BTW czytałem mrożące krew w żyłach historie o awaryjności A8 (D3) a u nas przeleciały bez awarii po 500.kkm zlosnik.gif

Napisano

> Aaaaa czyli jednak kupił trupa

> Te 'dwa lata' i te 'udokumentowane 100.tys' to taka sama bajka jak 'nic nie puka, nic nie stuka'

Widzisz ideologię można dopisać do wszystkiego, akurat w takich autach można przebieg określić w różny sposób, tam nie wystarczy zdjąć z szafy przed wizytą w ASO. Inna sprawa, że samochód pochodził z firmy, gdzie do wglądu były wszystkie faktury łącznie z tankowaniami, Sherlocki Twojego pokroju szybko mogły sobie podliczyć czy to co widnieje w fakturach jest w miarę zbieżne z tym co na blacie smile.gif

Ale rozumiem, że Ty masz (znasz) 5 litrowego tedeja co ma z 300 i nie miał poważniejszych awarii na trasie turbo-zasilanie paliwem?

Napisano

patrząc na to:

to szału nie ma niewiem.gif

Napisano

> ... kupił używany, może stać się wszystko ...

Dlatego wyśmiewam oczekiwania, że jak kupię używany-serwisowany-zpierwszejręki to jeżdżę bezawaryjnie milion kilometrów zlosnik.gif

Fakt, od V10 trzymałbym się z daleka.

BTW koleżanka ujeżdża hultaja i30 z salonu za 48.kzł.

Ma 200.kkm, zero awarii a serwis widuje raz w roku przy wymianie oleju - cuda wink.gif

Napisano

> Zrobiłem 3autami w sumie już ponad 300kkm na lpg. Policz ile kasy zostało mi w kieszeni...

> Wszystkie materiały eklsp. wymieniam zgodnie z zaleceniem producenta jak okresla dla benzyny.

> Jedyna czynność która robię częściej czyli co 50 a nie 100kkm to regulacja zaworów.

> Nigdy nie miałem awarii instalacji, serwis instalacji robię co 20kkm przy okazji wymiany oleju w

> silniku (co druga wymiana oleju) w jednym warsztacie.

> Koła zapasowego nie woze bo nie widzę potrzeby poza tym mam dobre assistan i spray z kompresorem w

> razie W

> Zasieg na lpg w trasie to 400-500km w zaleznosci od tempa

No powiem Ci, że ja z kołem też nie jeździłem. Do czasu zlosnik.gif

Wybuchła mi opona na autostradzie A2 niedaleko Łodzi. Miejsce tutaj ma znaczenie, bo to miasto ma swoja opinię nie bez powodu.

Miałem assistance. Wozili mnie od warsztatu do warsztatu, ale albo wszystko pozamykane (jakoś przed północą), albo chcieli sprzedać używane opony po 150/szt (prawie łyse), bo wiedzieli że klient ma nóż na gardle zlosnik.gif

Co ciekawe w Łodzi jak dzwonisz do takiego warsztatu 24h i pytasz czy mają opony w rozmiarze XX/YY to mówią że mają. Ale jak już powiesz że w takim razie do nich jedziesz, to się okazuje że mają.....w katalogu hehe.gif A fizycznie to będa na jutro hehe.gif

Potrzebowałem 195/50/15, żaden tam kosmos.

Od tamtej pory wożę zapas w bagazniku wink.gif

Napisano

> Ale rozumiem, że Ty masz (znasz) 5 litrowego tedeja ...

Nie, mam akordeona bez tdi zlosnik.gif

Niepsujny egzemplarz ale tylko 230.kkm nalotu grinser006.gif

Napisano

> ok

> czestsze wymiany kabli i swiec to i tak wychodzi taniej niż np. regeneracji turbiny w dieslu

Na II generacji to tak. Srzelało jak były słabe świece i kable.

Na III generacji i nowszej, to już nic nie strzela smile.gif Wymieniają na przegladach w ASO wszystko tak jak na benzynie. O gazie myślę raz na 20tyś km, jak jadę na wymiane filtrów. Usługa z częściami to 100PLN.

Owszem, dla mnie tez jest trochę upierdliwe, że musze specjalnie do gazownika jechać. Ja rozumiem że inni mają z tym kłopot.

Ja to jednak potrafię sobie wytłumaczyć, że za te 20tyś km to mam za darmo wakacje w ciepłych krajach, więc ten jeden dzien u gazownika mnie nie zbawi ok.gif

Napisano

> ziom,test a zycie to 2 niezalezne byty.mam teraz 5 diesla ,robie w sumie tylko krotkie odcinki[do

> 4km] I zaden mi nie palil duzo.oczywiscie jesli 8l/100km diesla nazwiesz "duzo" a 10-11l/100km

> benzyny "malo" to masz racje -diesle pala duzo

Miałem Alfę 159 2.4 200KM diesel.

Na odcinkach po 5km komputer pokazywał 12/100 jak parkowałem pod domem/pracą.

Taką odległość miałem praca-dom.

Ta sama Alfa na trasie paliła często poniżej 6/100.

Na tym odcinku co wymieniona Alfa Seicento paliło 10/100 LPG i jeszcze coś Pb95 (ciężko policzalne).

Nawet korków specjalnie nie było, podróż maks trwała 25m (co na Warszawę jest dosyć dobrym wynikiem).

Punto 1.8 potrafiło i 15/100 na kompie pokazać. (Pb+LPG)

Napisano

> Dlatego wyśmiewam oczekiwania, że jak kupię używany-serwisowany-zpierwszejręki to jeżdżę

> bezawaryjnie milion kilometrów

To nie chodzi nawet o to, bardziej o fakt że 5 litrowy diesel sam już z nazwy wydaje się być pancerny, duża pojemność itd, a tu kupa jedna wielka. Wiadomo, że takie samochody są robione dla preziów etc co sporo jeżdżą i zazwyczaj w trasach, bo do tego to zostało stworzone, w mieście 5 litrów jest zbędne, a jadąc w trasę oczekuje się jakiegoś bezpieczeństwa i powrotu z tej trasy. Takie bezpieczeństwo względne zapewnia każdy samochód który jako tako jest utrzymany i wiemy kiedy miał zmieniane klocki, rozrząd etc,a w tym przypadku to była loteria. Takie samochody od konkurencji często gęsto śmigają po 100 tysia w rok, jakby tyle awarii było w rok, to by z 2 mies musiał stać w serwisie-nikt normalny więcej by nie zakupił takiej muki.

> Fakt, od V10 trzymałbym się z daleka.

Fakt smile.gif

> BTW koleżanka ujeżdża hultaja i30 z salonu za 48.kzł.

> Ma 200.kkm, zero awarii a serwis widuje raz w roku przy wymianie oleju - cuda

I właśnie to jest ta względna bezawaryjność-odpala i jedzie, nie mając w psychice ciągu różnych awarii unieruchamiających samochód-o to właśnie chodzi. Samochód może się popsuć, ale jeśli przez awarie ktoś boi się jechać bo stracił zaufanie do niego to coś tu nie tak jest.

Napisano

>Przyznał się, że kupił...

> dla nieszablonowości

Volkswagen'a TDi ? zlosnik.gif

Napisano

> Inna sprawa: pytanie autora brzmiało:

> "czy mamy tu kogos kto uzytkuje tu auto z takim silnikiem ? "

> W związku z czym zapytam: który z Was Panów miał lub ma wspomniane samochody?

Tak, jak pisałem miałęm audi z silnikiem 4,2 335KM z instalacją LPG. Jedyna rzecz jaką wymieniłem w instalacji to wtryski valtek, które były załozone tymczasowo-zastąpione kompletem hana. Reszta zestawu to był stag 300 i KME Gold.

Silnik świetnie pracuje na gazie, łatwo się robi mapki, bo ma długie czasy wtryskiwania paliwa.

A8 ma też podobną konstrukcję zawieszenia-chodzi o pneumatykę, więc coś mogę na ten temat powiedzieć.

Wracając do dylematu: LPG czy klekot, to ostatnio oglądałem kilka bmw e60 z 3,0 dieslami i różnymi noPb. 95% aut z silnikami benzynowymi było w zdecydowanie lepszym stanie niż te z dieslami, niezależnie od przebiegów wyświetlanych na desce rozdzielczej, i dla mnie to jest argument istotnieszy przy wyborze auta-w przypadku tuarega jest może innaczej, bo ten 5,0TDI nawet jakby się nie sypał, to i tak oszczędny nie jest, kupowany raczej dla osiagów.

Napisano

> Tak, jak pisałem miałęm audi z silnikiem 4,2 335KM z instalacją LPG. Jedyna rzecz jaką wymieniłem w

> instalacji to wtryski valtek, które były załozone tymczasowo-zastąpione kompletem hana. Reszta

> zestawu to był stag 300 i KME Gold.

nie zamarza? bo widziałem jedno audi na goldzie , które po kilku minutach jazdy po autostradzie jesienią zamroziło golda

Napisano

> nie zamarza? bo widziałem jedno audi na goldzie , które po kilku minutach jazdy po autostradzie

> jesienią zamroziło golda

jeździłem tym autem 3 lata, kilka razy przy wypadach przez Niemcy dociskałem do 250km/h i nie zamarzał. Ten mój gold to był ten nowszy, podobno do 350KM. Wiem, że gość, który monował mi gaz, po jeździe próbnej poprawiał podłączenie "ogrzewania" reduktora.

Większość monuje 2 mniejsze

Napisano

> Mam bekę z ludzi którzy kupują potwory z myślą o ich zagazowaniu.

Bardzo wiele osób tak robi i co w tym dziwnego? Polecam lekturę forum Touarega, jest tam wątek o LPG. Gazuje to się kolego nie takie fury, na własne oczy widziałem choćby zagazowanego Cadillaca Escalade Luxury Sport i Dodge'a Chargera STR8. Tego Dodge'a to w Polsce jest najwyżej kilka sztuk, bo to specjalna wypasiona wersja. Nie każdy zakłada gaz do wypierdzianego szrota z Niemiec...

Napisano

> Wiec dlaczego nie produkują silników tylko do LPG? Dlaczego każdego silnika nie da się zagazować?

oczywiście że produkują, nawet obecny tu na forum Bastek333 sam sobie takie wyprodukował, st sprężania bodajże 14:1 zlosnik.gif

Napisano

> Aż zerknąłem na ceny - lpg kosztuje z grubsza połowę noPb, ale masz większe zużycie i dodatkowe

> koszty serwisu i przeglądów. Więc na "połowa" to taka trochę umowna powiedzmy.

im więcej auto pali tym oszczędności większe, w przypadku powiedzmy v8 palącego 25l noPB w mieście robi różnicę jak pali nawet 30l LPG nieee? zlosnik.gif

Napisano

a ja widziałem nówkę nissana titan i toyotę tundra w gazie zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście że produkują, nawet obecny tu na forum Bastek333 sam sobie takie wyprodukował, st

> sprężania bodajże 14:1

Kto produkuje?

Napisano

> Kto produkuje?

ludzie

Napisano

> im więcej auto pali tym oszczędności większe, w przypadku powiedzmy v8 palącego 25l noPB w mieście

> robi różnicę jak pali nawet 30l LPG nieee?

Nie przemówisz wink.gif Do Pandy NIE, bo i tak mało pali. Do Golfa NIE, bo 1.2 TSI też mało pali. Do Passata NIE, bo TDI to w ogóle produkuje benzynę. Do Mercedesa NIE, bo nie wypada zlosnik.gif

Dla mnie gaz jest na NIE do: klasyka i rajdówki.

I tyle. Przypadki gdy ktoś robić 2-3kkm rocznie pomijam. Robiąc 10kkm rocznie już się opłaca.

Napisano

Robiąc 10kkm rocznie już się opłaca.

ile rocznie, nie jest ważne

ważne ile TYM konkretnym samochodem. zdąży się zwrócić czy nie