Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kabel elektryczny pod ziemię

Featured Replies

Napisano

Jestem zmuszony podłączyć prąd na działkę. Druta ciągnąć trzeba pod ziemią. Sąsiad z działki obok usilnie stara się mnie przekonać do swojego pomysłu (wczoraj właśnie tak wykonał swoje podłączenie) zwykły przewód YdY położył pod ziemią w peszlu. Kabel YDY mogę mieć w atrakcyjnej cenie ale jakoś nie mam zaufania do takiego rozwiązanie i che położyć YkY. Czy mam rację, że upieram się przy swoim rozwiązaniu. Czy jesy sens pchać YKY jeszcze w peszel? I jeszcze jedno jak przekrój kabla. Prąd bedzie głównie uzywany do podłączenia jakiejś małej kosiarki.

Napisano

Jeśli nie jest to jakieś przyłącze z ZE tylko prywatny kabel małej mocy to da się wykorzystać zwykły w peszlu. Sam tak zrobiłem 10 lat temu. Odkopywałem niedawno fragment. Jest jak nowy.

Natomiast przekrój to już zależy od potencjalnego poboru mocy.

Do kosiarki 2,5mm2 będzie z zapasem. Chyb a, że to kilkaset metrów?

Napisano

> Jeśli nie jest to jakieś przyłącze z ZE tylko prywatny kabel małej mocy to da się wykorzystać

> zwykły w peszlu. Sam tak zrobiłem 10 lat temu. Odkopywałem niedawno fragment. Jest jak nowy.

> Natomiast przekrój to już zależy od potencjalnego poboru mocy.

> Do kosiarki 2,5mm2 będzie z zapasem. Chyb a, że to kilkaset metrów?

A może i mi podpowiesz?

Czy na długości 30 m i do zasilania lampy oraz elektronarzędzi w garażu stosować YKY czy zwykły.Moc to pewnie max 3ooo W - i to w porywach.I czy wkładac go jeszcze w peszel czy może rurki plastikowe.Na jakiej głębokości go położyć ?

Na działce dużo nornic i troche obawiam się,żeby nie pogryzły kabla.Z kabla kożystać będę tylko ja na swojej działce.W czasie nieobecności prąd jest odcięty przed licznikiem.

Napisano

Wiadomo, że w ziemi powinien być ziemny. Jeśli narażony na uszkodzenia to jeszcze pancerzu. Tylko, że kabel kładzie się trochę głębiej niż bytują nornice i krety, więc to nie problem. UV pod ziemie nie dociera, więc białej izolacji nie zdegraduje. Jeśli nie stoi w wodzie to zwykłemu w peszlu nic nie będzie.

Przy 3kW na jednej fazie to jest 13A. Po zaokrągleniu do 16A i konieczności 1mm2 na 10A wychodzi co najmniej 1,6mm2 czyli zaokrąglamy do najbliższego w górę 2,5mm2. I jest z zapasem.

Napisano

Weź ludziom nie doradzaj bzdur bo kogoś zabijesz... Słyszałeś o impedancji pętli zwarcia ? Dopuszczalnym spadku napięcia ? Dopuszczalnym ciągłym obciążeniu ? Domniemam, że nie.... icon_rolleyes.gif

Napisano

Jaka odległość od punktu podłączenia owego kabla oraz jakie zabezpieczenie jest na jego początku ? Czy planujesz tam później urządzenia trójfazowe ? Jaka przewidywana moc ?

Czemu tak pytam ? Bo zazwyczaj "co najwyżej kosiarka" przeradza się w czajnik do gotowania wody, zestaw sprzętu grającego, czasem boiler, tv no i na koniec nieszczęsna kosiarka grinser006.gif

Napisano

> Jestem zmuszony podłączyć prąd na działkę. Druta ciągnąć trzeba pod ziemią. Sąsiad z działki obok

> usilnie stara się mnie przekonać do swojego pomysłu (wczoraj właśnie tak wykonał swoje

> podłączenie) zwykły przewód YdY położył pod ziemią w peszlu. Kabel YDY mogę mieć w atrakcyjnej

> cenie ale jakoś nie mam zaufania do takiego rozwiązanie i che położyć YkY. Czy mam rację, że

> upieram się przy swoim rozwiązaniu. Czy jesy sens pchać YKY jeszcze w peszel? I jeszcze jedno

> jak przekrój kabla. Prąd bedzie głównie uzywany do podłączenia jakiejś małej kosiarki.

Osobiście bym nie ryzykował, elektryk mnie przestrzegał z kładzeniem kabli nie przystosowanych w ziemie (bo tymczasowo taki jeden położyłem), a jak już to właśnie lepiej bez peszla. W peszel wnika wilgoć i jeszcze bardziej "gnije" taki kabel.

W obecnym mieszkaniu mam problemy z netem, bo ktoś tak właśnie zakopał kable tel, monterzy jak widzą biały kabel w peszlu to nawet nie chce im się miernika wyciągać grinser006.gif. AC oczywiście to co innego niż kabel tel ale ja był dołożył te kilka zł ok.gif

Napisano

> Wiadomo, że w ziemi powinien być ziemny. Jeśli narażony na uszkodzenia to jeszcze pancerzu. Tylko,

> że kabel kładzie się trochę głębiej niż bytują nornice i krety, więc to nie problem. UV pod

> ziemie nie dociera, więc białej izolacji nie zdegraduje. Jeśli nie stoi w wodzie to zwykłemu w

> peszlu nic nie będzie.

> Przy 3kW na jednej fazie to jest 13A. Po zaokrągleniu do 16A i konieczności 1mm2 na 10A wychodzi co

> najmniej 1,6mm2 czyli zaokrąglamy do najbliższego w górę 2,5mm2. I jest z zapasem.

tyle, że jak wilgoć zajdzie przez tą cienką izolację (przy łączeniach czy uszkodzeniach) to jest po żyle ..

Napisano

> Jaka odległość od punktu podłączenia owego kabla oraz jakie zabezpieczenie jest na jego początku ?

> Czy planujesz tam później urządzenia trójfazowe ? Jaka przewidywana moc ?

> Czemu tak pytam ? Bo zazwyczaj "co najwyżej kosiarka" przeradza się w czajnik do gotowania wody,

> zestaw sprzętu grającego, czasem boiler, tv no i na koniec nieszczęsna kosiarka

o to i ja sie spytam, zeby pozniej zweryfikowac rady elektryka. Dwa podlaczenia musze zrobic - jedno (ok. 12m) do bramy do domofonu i sterowania brama, ewentualnie jakies swiatlo, a drugie (jakies 25-27m) grubiej, bo docelowe zasilanie przyszlego garazu (sila, w garazu mala rozdzielnia) plus kabel zwrotny do generatora pradu. Warto oba pchac w arotach? Jakie kable i na jakiej glebokosci?

Napisano

Do domofonu kup np. XZTKMXpw 5x2x0,5.

Do sterowania bramą możesz kupić drugi taki, jeśli będzie to działać na niskim napięciu, jeśli na sieciowym to może być YKSLY-P-NR 4x2x1,5mm2 0,6/1kV, wtedy podłączysz sobie też tym światło.

Czemu domofon osobno ? Bo lepiej ułożyć je jak najdalej od sieciówki - nie będzie przydźwięków.

Co do drugiego - siła ale jaki pobór ? Gniazdo 32A będzie największym czy np. 63A ?

Napisano

> Kup kabel dedykowany do ziemi i nie kombinuj.

> Będziesz spał spokojnie.

> A święty spokój jest bezcenny.

Czyli na 100% kłade YKY 2.5 mm. A jak z położeniem osłony? Kłaść czy nie ? .I na jakiej głębokości zakopać kabel ?

Napisano

> Czyli na 100% kłade YKY 2.5 mm. A jak z położeniem osłony? Kłaść czy nie ? .I na jakiej głębokości

> zakopać kabel ?

Przeczytaj mój post.

Napisano

> Do domofonu kup np. XZTKMXpw 5x2x0,5.

> Do sterowania bramą możesz kupić drugi taki, jeśli będzie to działać na niskim napięciu, jeśli na

> sieciowym to może być YKSLY-P-NR 4x2x1,5mm2 0,6/1kV, wtedy podłączysz sobie też tym światło.

a mozna na nim brame niskim napieciem? Nie wiem, jak bedzie wygladac brama, ani naped, wiec na razie chce w poblize poprowadzic przed utwardzeniem podjazdu

> Czemu domofon osobno ? Bo lepiej ułożyć je jak najdalej od sieciówki - nie będzie przydźwięków.

najdalej, ale mozna w tym samym wykopie?

dawac w arotach, czy luzem?

> Co do drugiego - siła ale jaki pobór ? Gniazdo 32A będzie największym czy np. 63A ?

32A na jednej fazie w rozdzielni wydaje mi sie, ze maks - ladowanie akumulatora, myjka, spawarka, kompresor, swiatlo, betoniarka, kosiarka, pila lancuchowa, jakis niewielki amatorski warsztat stolarsko-alusarski (frez, grubosciowka, szlifierksa stolowa, krajzega, reczna pilarka tarczowa itp.), pompa na brudna wode etc., nie wiem co z sila - ta jest bardziej na wyrost.

Napisano

> a mozna na nim brame niskim napieciem? Nie wiem, jak bedzie wygladac brama, ani naped, wiec na

> razie chce w poblize poprowadzic przed utwardzeniem podjazdu

Więc ja bym poprowadził dwie sztuki "domofonowego" i jeden YKSLY - podejrzewam, że wystarczy na najbliższe 30 lat w kwestii potrzeb smile.gif

> najdalej, ale mozna w tym samym wykopie?

Ja zawsze układam przy przeciwnych ściankach wykopu smile.gif

> dawac w arotach, czy luzem?

Luzem, kabel jest przystosowany do leżenia w ziemi smile.gif Natomiast w razie "W" położyłbym kibel-rurę 100 pod drogą - a nuż się okaże, że trzeba za dwa lata kabel przez drogę puścić - przepust będzie smile.gif

> 32A na jednej fazie w rozdzielni wydaje mi sie, ze maks - ladowanie akumulatora, myjka, spawarka,

> kompresor, swiatlo, betoniarka, kosiarka, pila lancuchowa, jakis niewielki amatorski warsztat

> stolarsko-alusarski (frez, grubosciowka, szlifierksa stolowa, krajzega, reczna pilarka

> tarczowa itp.), pompa na brudna wode etc., nie wiem co z sila - ta jest bardziej na wyrost.

To ewidentnie 3 fazy na takie zapotrzebowanie smile.gif

Przy 25m odległości dałbym 6mm^2, wszystkie warunki będa spełnione, będziesz mógł wstawić 32A sobie w garażu.

Jak głęboko kopać ? Teoretycznie 1,5m, ale "u siebie" to i metr starczy. Połóż sobie na te kable taśmy takie foliowe - jak będziesz coś kopać to zobaczysz zanim urwiesz wink.gif

Napisano

> Czyli na 100% kłade YKY 2.5 mm. A jak z położeniem osłony? Kłaść czy nie ? .I na jakiej głębokości

> zakopać kabel ?

Ile amper będzie zabezpieczenie?

Ja kabel zasilający dom kładłem bez dodatkowych osłon, jakieś 80 cm i dałem nad pasek niebieskiego plastiku.

Napisano

> Więc ja bym poprowadził dwie sztuki "domofonowego" i jeden YKSLY - podejrzewam, że wystarczy na

> najbliższe 30 lat w kwestii potrzeb

kumam

> Ja zawsze układam przy przeciwnych ściankach wykopu

o to mi wlasnie chodzilo

> Luzem, kabel jest przystosowany do leżenia w ziemi Natomiast w razie "W" położyłbym kibel-rurę 100

> pod drogą - a nuż się okaże, że trzeba za dwa lata kabel przez drogę puścić - przepust będzie

mam takich kilka i planuje co pare metrow dac

> To ewidentnie 3 fazy na takie zapotrzebowanie

> Przy 25m odległości dałbym 6mm^2, wszystkie warunki będa spełnione, będziesz mógł wstawić 32A sobie

> w garażu.

4x6mm2?

> Jak głęboko kopać ? Teoretycznie 1,5m, ale "u siebie" to i metr starczy. Połóż sobie na te kable

kurczak metr to sporo, jak na prawie 40m lacznie wykopu. Wyzej z kretami jest problem, czy co?

> taśmy takie foliowe - jak będziesz coś kopać to zobaczysz zanim urwiesz

a to juz mam zaplanowane.

Napisano

5x6mm^2, chyba, że chcesz robić podział PEN w garażu.

Krety jak krety, ale jakieś prace ogrodnicze, samochody itp mogą powodować duże naprężenia kabli.

Napisano

Wiesz, różnie to bywa. Mam w ogrodzie rozprowadzoną instalację 230V białymi przewodami - linki w podwójnej izolacji, w peszlach do ścian.

Działa niezawodnie 20 lat, nie wywala różnicówki 30mA przez którą jest podłączony cały dom.

Napisano

Do bramy 20 lat temu do napędu puściłem dwa peszle 40mm.

Dlaczego dwa? Bo olewając ewentualną gwarancję, od razu wybebeszyłem całą elektronikę ze "słupka" napędu i zamontowałem ją w garażu w hermetycznej skrzynce - nie jest narażona na ekstrema temperaturowe. Stąd jedbym peszlem od elekrroniki idzie do silnika dwukierunkowe zasilanie i zasilanie lampy ostrzegawczej 230V, a drugim od bramy do elektroniki idą przewody sygnałowe 24V od fotokomórki i wyłączników krańcowych.

Co do potrzeb na 30 lat, to 20 lat temu nie przewidywałem kamer dozorowych i oświetlenia bramy na niej zamocowanego i sterowanego z jej sterownika.

I po 15 i 19 latach w peszel "niskonapięciowy" dociągnąłem jeszcze zasilanie oświetlenia 12V SELV, 24V zasilania kamery, koncentryk wizyjny i skrętkę RS do PTZ.

Jedna istotna sprawa - owe 20 lat temu (i teraz po dociągnięciach) zostawiłem w peszlach "wodziki" z przeodu 1,5 mm2.

Co do "kibel rur" - dobra uwaga, mam setkę pod całym podjazdem i kilka pięśdziesiątek pod chodnikami. Podjazd ma pod 9 metrów szerokości, natomiast pod chodnikami szerokości około metra spokojnie robię w miarę potrzeb "przeciski" rurami 50 mm płukanymi wodą i pobijanymi młotkiem przez deskę.

Napisano

Każdy przewód położony w ziemi w peszlu będzie stał w wodzie zlosnik.gif

Ale po 20 latach i te w białej izolacji mają się u mnie doskonale. Nie zabiły ich nawet prądy błądzące od pobliskich uderzeń piorunów, mimo że w domu kilka urządzeń uszkodziło przez przepięcia zaindukowane.

Napisano
  • Autor

> Jaka odległość od punktu podłączenia owego kabla oraz jakie zabezpieczenie jest na jego początku ?

Będzie max 30 m.

> Czy planujesz tam później urządzenia trójfazowe ? Jaka przewidywana moc ?

Nic trójfazowego nie będzie, W miejscu gdzie będę przyłączony jest bezpiecznik oznaczony C16.

> Czemu tak pytam ? Bo zazwyczaj "co najwyżej kosiarka" przeradza się w czajnik do gotowania wody,

> zestaw sprzętu grającego, czasem boiler, tv no i na koniec nieszczęsna kosiarka

Tak jak pisałem kosiarka + radio, czasem czajnik + radio (bez kosiarki wink.gif), do tej pory jak była potrzeba działałem na zwykłych przedłużaczach(jakieś 300 m musiałem rozciągąc i było ok). Jakiś dużych pobieraczy prądu nie będzie

Napisano

> Będzie max 30 m.

> Nic trójfazowego nie będzie, W miejscu gdzie będę przyłączony jest bezpiecznik oznaczony C16.

> Tak jak pisałem kosiarka + radio, czasem czajnik + radio (bez kosiarki ), do tej pory jak była

> potrzeba działałem na zwykłych przedłużaczach(jakieś 300 m musiałem rozciągąc i było ok).

> Jakiś dużych pobieraczy prądu nie będzie

Ziemny 3x4mm^ bez peszli jesli podłączasz się do systemu z RCD a jak nie to 2x4mm^ i uziemienie dorób sobie w miejscu odbioru oraz załóż RCD, zabezpiecz B10A i bedzie gitara.

Napisano

> Wiesz, różnie to bywa. Mam w ogrodzie rozprowadzoną instalację 230V białymi przewodami - linki w

> podwójnej izolacji, w peszlach do ścian.

> Działa niezawodnie 20 lat, nie wywala różnicówki 30mA przez którą jest podłączony cały dom.

tak jak piszesz roznie to bywa, dlatego chyba lepiej zastosowac kabel wg jego przeznaczenia i spac spokojnie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ziemny 3x4mm^ bez peszli jesli podłączasz się do systemu z RCD a jak nie to 2x4mm^ i uziemienie

> dorób sobie w miejscu odbioru oraz załóż RCD, zabezpiecz B10A i bedzie gitara.

Jeszcze jedno zabezpieczenie yikes.gif

Ogólnie to wygląda tak. Jest sobie główne przyłącze z licznikiem od tego odchodzi rozgałęzienie na 20 indywidualnych liczników przy których jest zabezpieczenie c20 od tego do kazdej działki idzie podłaczenie do skrzyneczki w której jest gniazdko z zabezpieczeniem oznaczony c16 i teraz od tego muszę sobie podciągnąć kabel w odpowiednie miejsce

Napisano

> 5x6mm^2, chyba, że chcesz robić podział PEN w garażu.

> Krety jak krety, ale jakieś prace ogrodnicze, samochody itp mogą powodować duże naprężenia kabli.

a jesli puszcze tam, gdzie zadnych prac nie bedzie, to jaka min. glebokosc?

Napisano

> Jeszcze jedno zabezpieczenie

> Ogólnie to wygląda tak. Jest sobie główne przyłącze z licznikiem od tego odchodzi rozgałęzienie na

> 20 indywidualnych liczników przy których jest zabezpieczenie c20 od tego do kazdej działki

> idzie podłaczenie do skrzyneczki w której jest gniazdko z zabezpieczeniem oznaczony c16 i

> teraz od tego muszę sobie podciągnąć kabel w odpowiednie miejsce

Za mało wiadomości. Na takie urządzenia co napisałeś to zabezpieczenie o charakterystyce C raczej zbędne ok.gif C stosuje się przy cięższych rozruchach ok.gif lub jako zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe ok.gif

Napisano

> tyle, że jak wilgoć zajdzie przez tą cienką izolację (przy łączeniach czy uszkodzeniach) to jest po

> żyle ..

Zgadza się, dlatego to ma sens tylko jeśli wody gruntowe nisko.

Napisano

> Każdy przewód położony w ziemi w peszlu będzie stał w wodzie

...odkopywałem kawałek swojego w tym roku i był suchy jak pieprz. Po 10 latach wygląda jak nowy.

Napisano

> Weź ludziom nie doradzaj bzdur bo kogoś zabijesz... Słyszałeś o impedancji pętli zwarcia ?

> Dopuszczalnym spadku napięcia ? Dopuszczalnym ciągłym obciążeniu ? Domniemam, że nie....

Mylisz się.

Napisano

> 5x6mm^2, chyba, że chcesz robić podział PEN w garażu.

> Krety jak krety, ale jakieś prace ogrodnicze, samochody itp mogą powodować duże naprężenia kabli.

Potwierdzam, YKY 5x6mm^2 to minimum jakie kładziemy na instalacje zalicznikowe przy wykonywaniu budów dla PGE. Oczywiście pociągnie i mniejszy ale raz, że zapas mocy, dwa wytrzymałość mechaniczna itd.

Napisano

> lub jako zabezpieczenie nadmiarowo-prądowe

B, C, D - wszystko to zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe, charakterystyka określa krotność prądu zadziałania, D jest stosowane do ciężkich rozruchów

Napisano

> Potwierdzam, YKY 5x6mm^2 to...

Myślę, że to doskonały pomysł do podłączenia jednego gniazdka na kosiarkę. Najlepiej zakopać 1,5m. pod ziemią w pancerzu aby nornice nie zjadły i koniecznie taśmą nad kablem bo przecież można zapomnieć przy przekopywaniu ogródka na jesień.

wink.gif

Napisano

> B, C, D - wszystko to zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe, charakterystyka określa krotność prądu

> zadziałania, D jest stosowane do ciężkich rozruchów

lub nadprądowe zależnie do nazewnictwa. Chodziło mi o to że C stosujemy jako nadmiarówki w złączach dla odbiorców indywidualnych.

Napisano

> taśmy takie foliowe - jak będziesz coś kopać to zobaczysz zanim urwiesz

Tą taśmę lepiej dać np. 20-50cm powyżej przewodu, nie zaraz nad nim zlosnik.gif (bo może ktoś nie wie wink.gif)

Przewód - 20-50cm piasku, taśma niebieska

Napisano

> Myślę, że to doskonały pomysł do podłączenia jednego gniazdka na kosiarkę. Najlepiej zakopać 1,5m.

> pod ziemią w pancerzu aby nornice nie zjadły i koniecznie taśmą nad kablem bo przecież można

> zapomnieć przy przekopywaniu ogródka na jesień.

hahaha.gif +1 ok.gif

Napisano

> Myślę, że to doskonały pomysł do podłączenia jednego gniazdka na kosiarkę. Najlepiej zakopać 1,5m.

> pod ziemią w pancerzu aby nornice nie zjadły i koniecznie taśmą nad kablem bo przecież można

spokojnie, przeciez te 6mm, to bylo do mnie, a ja zdeko wiecej chce podlaczyc, niz altanke w ogrodku dzialkowym.

Wciaz czekam na dwie podpowiedzi - minimalna glebokosc oraz kabel zwrotny od generatora pradu umieszczonego w garazu. Jak w ogole to sie wpina w instalacje w domu? Jakies odciecie od sieci wowczas musi byc?

Napisano

Glebokosc to 70-80cm, ale musisz wziac poprawke na Twoje indywidualne zapedy zagospodarowania obecnego lub przyszlego tego terenu.

Napisano

>... Wciaz czekam na dwie podpowiedzi - minimalna glebokosc .., <

Zgodnie z Polską Normą 0,7 m, można płycej - szczegóły znajdziesz we wspomnianej normie N SEP-E 004. Aby nie kupować normy wpisz w google projekt w/w normy

Jeżeli chodzi o podłączenie generatora do domu to proponuję abyś udał się do projektanta instalacji el. Od niego dostaniesz (kupisz) projekt takiego podłączenia. Sprawę potraktuj poważnie, chodzi o bezpieczeństwo domowników. Forum samochodowe raczej zaszkodzi w tej sprawie niż pomoże.

Napisano

No jeden rozsądny głos.

Aby pociągnąc kabel na swojej działce której koszę po wierzchu i raz na jakis czas przekopie - wiedząc doskonale gdzie idzie kabel - do zasilania lampki od czasu do czsu odkurzacza i może wiertarki czy szlifierki każa mi kłaść 1.5 metra pod ziemią kabel 5 x 6mm .

Jedyne czego sie dowiedziałem - ale tak 50 / 50 ze nie warto kłaśc kabla w peszlu.

Czyli standartowo jak odpowiedzi na wszelkie pytania w AK.

Napisano

> No jeden rozsądny głos.

> Aby pociągnąc kabel na swojej działce której koszę po wierzchu i raz na jakis czas przekopie -

> wiedząc doskonale gdzie idzie kabel - do zasilania lampki od czasu do czsu odkurzacza i może

> wiertarki czy szlifierki każa mi kłaść 1.5 metra pod ziemią kabel 5 x 6mm .

> Jedyne czego sie dowiedziałem - ale tak 50 / 50 ze nie warto kłaśc kabla w peszlu.

> Czyli standartowo jak odpowiedzi na wszelkie pytania w AK.

spoko już Ci podpowiadam, kabel kładzie się 70cm pod poziomemk gruntu, chyba, że jest jakiś kamienisty grunt, który może naciąć izolację to się daje 80cm wykop 10cm podsypki (jakiś najlepiej ala żwirek dla kota - coś w ten deseń) później kabelek, na to warstwa ziemi rodzimej ok. 30cm, później folia niebieska i reszta chałdy piachu.

tak się robi dla klientów zewnętrznych (no dobra, ja tak robię), kabel jak każdy polecę "ziemny" czarny, dlaczego bo jest on przystosowany do leżenia w ziemi, białe przewody jak zaczną nasiąkać to albo bije różnicówka (jak jest) albo są upływy do gruntu i właściciel siedzi oświeczce żeby nie płacić za prąd a rachunki i tak wysokie.

Co prawda praktyka pokazuje, że białe kable też się w miarę spisują (jak u kol. Lucyfera), ale jak on je kładł 20 lat temu to były inne te kable (wg mnie lepsze), dziś należy zwrócić uwagę, że ofertowane produkty (w tym przypadku przewody) są bardzo mocno dedykowane (choć czasem i dedykowane nie spełniają założonej roli), dlatego ja albo dałbym czarny ziemny, no chyba, że różnica w cenie x2 to wtedy biały w peszlu, o ile odcinek do ułożenia będzie krótszy niż rolka peszla (żeby nie był łączony peszel bo tam będzie zamakać).

Co do przekroju dla twoich potzreb to w zupełności 2,5mm2 wystarczy.

Napisano

> Zgodnie z Polską Normą 0,7 m, można płycej - szczegóły znajdziesz we wspomnianej normie N SEP-E

> 004. Aby nie kupować normy wpisz w google projekt w/w normy

> Jeżeli chodzi o podłączenie generatora do domu to proponuję abyś udał się do projektanta instalacji

> el. Od niego dostaniesz (kupisz) projekt takiego podłączenia. Sprawę potraktuj poważnie,

> chodzi o bezpieczeństwo domowników. Forum samochodowe raczej zaszkodzi w tej sprawie niż

> pomoże.

Ja to traktuje jako weryfikacje wiedzy instalatora. Za czesto nacinalem sie na to, ze oparlem sie calkowicie na "fachowcach" bez wiedzy wlasnej.

Napisano

> Ja to traktuje jako weryfikacje wiedzy instalatora. Za czesto nacinalem sie na to, ze oparlem sie

> calkowicie na "fachowcach" bez wiedzy wlasnej.

ok.gif, to mogę spokojnie Ci podpowiedzieć dalej. Kabel zwrotny raczej nie będzie Ci potrzebny, energię można przesyłać w obie strony dobierając jego przekrój tak aby został dopasowany do mocy przesyłanej: agregat (garaż, itp.) - bud. mieszkalny. Oczywiście należy bezwzględnie przed uruchomieniem agregatu odłączyć zasilanie budynku z ZE. Są specjalizowane przełączniki manualne lub układy automatyki SZR (samoczynne załączanie rezerwy). Największym problemem dla elektryków w tym zagadnieniu będzie zapewnienie właściwej ochrony przeciwporażeniowej.

Napisano

> , to mogę spokojnie Ci podpowiedzieć dalej. Kabel zwrotny raczej nie będzie Ci potrzebny, energię

> można przesyłać w obie strony dobierając jego przekrój tak aby został dopasowany do mocy

> przesyłanej: agregat (garaż, itp.) - bud. mieszkalny. Oczywiście należy bezwzględnie przed

> uruchomieniem agregatu odłączyć zasilanie budynku z ZE. Są specjalizowane przełączniki

> manualne lub układy automatyki SZR (samoczynne załączanie rezerwy). Największym problemem dla

> elektryków w tym zagadnieniu będzie zapewnienie właściwej ochrony przeciwporażeniowej.

ok, dzieki za wskazowki. A warto w ogole sie bawic w powyzsze? Kiedys tu bywaly dosc czesto przerwy w zasilaniu, a obecnie raz na 2 miesiace po pare godzin. Glownie mi sie rozchodzi o kociol CO (gazowy kondensacyjny) i pompe obiegowa. Moze lepiej UPS?

Napisano

do pieca to już tu pisałem też że lepiej kupić UPS i do tego zwykły duży (w sensie pojemności) akumulator samochodowy.

A co do agregatu, to po pierwsze, chęć jego założenia MUSISZ zgłosić do swojego ZE wraz z kopią projektu ukł. SZR - bowiem pomyśl też o innych, Ty chcesz mieć prąd - OK, ale po drugiej stronie druta jest ktoś, kto chce wrócić po pracy do domu.

Takie profi rozwiązanie to nie wiem czy się w 10.000zł zmieścisz, wg mnie jepiej tego UPS-a + ewentualnie mały agregacik, żeby wtyczkę od UPS-a wypiąć z gniazda sieciowego i wpiąć do agregatu, gdyby dłużej nie miało być napięcia

Napisano

> spoko już Ci podpowiadam, kabel kładzie się 70cm pod poziomemk gruntu, chyba, że jest jakiś

> kamienisty grunt, który może naciąć izolację to się daje 80cm wykop 10cm podsypki (jakiś

> najlepiej ala żwirek dla kota - coś w ten deseń) później kabelek, na to warstwa ziemi rodzimej

> ok. 30cm, później folia niebieska i reszta chałdy piachu.

> tak się robi dla klientów zewnętrznych (no dobra, ja tak robię), kabel jak każdy polecę "ziemny"

> czarny, dlaczego bo jest on przystosowany do leżenia w ziemi, białe przewody jak zaczną

> nasiąkać to albo bije różnicówka (jak jest) albo są upływy do gruntu i właściciel siedzi

> oświeczce żeby nie płacić za prąd a rachunki i tak wysokie.

> Co prawda praktyka pokazuje, że białe kable też się w miarę spisują (jak u kol. Lucyfera), ale jak

> on je kładł 20 lat temu to były inne te kable (wg mnie lepsze), dziś należy zwrócić uwagę, że

> ofertowane produkty (w tym przypadku przewody) są bardzo mocno dedykowane (choć czasem i

> dedykowane nie spełniają założonej roli), dlatego ja albo dałbym czarny ziemny, no chyba, że

> różnica w cenie x2 to wtedy biały w peszlu, o ile odcinek do ułożenia będzie krótszy niż rolka

> peszla (żeby nie był łączony peszel bo tam będzie zamakać).

> Co do przekroju dla twoich potzreb to w zupełności 2,5mm2 wystarczy.

Dzięki Ci za odpowiedź.Wiem wszystko co potrzeba mi do zaczęcia roboty.

Napisano

> ok, dzieki za wskazowki. A warto w ogole sie bawic w powyzsze? Kiedys tu bywaly dosc czesto przerwy

> w zasilaniu, a obecnie raz na 2 miesiace po pare godzin. Glownie mi sie rozchodzi o kociol CO

> (gazowy kondensacyjny) i pompe obiegowa. Moze lepiej UPS?

Zdecydowanie lepszym (tańszym, bezpieczniejszym) rozwiązaniem będzie specjalna sinusoidalna przetwornica 12/230V + akumulator samochodowy. Zdaje to egzamin przy pompach obiegowych.

Nie dodałem jeszcze, że przy opcji agregat powinieneś udać się do swojego Zakładu Energetycznego w celu dokonania uzgodnień (możesz zabić pracowników ZE, którzy wyłączą zasilanie w celu usunięcia awarii).

Napisano

> Dzięki Ci za odpowiedź.Wiem wszystko co potrzeba mi do zaczęcia roboty.

ok.gif20.GIF

Napisano

> spoko już Ci podpowiadam, kabel kładzie się 70cm pod poziomemk gruntu, chyba, że jest jakiś

> kamienisty grunt, który może naciąć izolację to się daje 80cm wykop 10cm podsypki (jakiś

> najlepiej ala żwirek dla kota - coś w ten deseń) później kabelek, na to warstwa ziemi rodzimej

> ok. 30cm, później folia niebieska i reszta chałdy piachu.

> tak się robi dla klientów zewnętrznych (no dobra, ja tak robię)

Żwirek dla kota, to możesz do kuwety swojemu kotu nasypać.

Niby taki mędrzec z Ciebie, a robisz to wszystko jakoś tak po swojemu i na "chłopski rozum". No ale w końcu wszystkie rozumy pozjadałeś.

Co tam PN-76/E-05125, czy jakieś N SEP-E-004, skoro to jakieś "szkolone" głupki napisały nie znające zawodu.

Napisano

> Żwirek dla kota, to możesz do kuwety swojemu kotu nasypać.

> Niby taki mędrzec z Ciebie, a robisz to wszystko jakoś tak po swojemu i na "chłopski rozum". No ale

> w końcu wszystkie rozumy pozjadałeś.

> Co tam PN-76/E-05125, czy jakieś N SEP-E-004, skoro to jakieś "szkolone" głupki napisały nie

> znające zawodu.

Słuchaj, nie raz juz pisaliśmy sobie. Weż się zmuś, chociaż wiem - mocno grzeje w czerep- i pomyśl.

Chłop chce sobie w szopce na własnej działce podłączyć wiertarkę i :

1. to może to zrobić jak chce - nawet może użyć starej siatki od płotu aby mu prąd przewodziała - NIE MA W POLSCE ŻADNYCH PRZEPISÓW NAKAZUJĄCYCH NA WŁASNEJ PRYWATNEJ ZIEMI ROBIĆ INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ WG JAKIŚ NORM NA UŻYTEK PRYWATNY

2. ty za to zajebiście doradzasz - piszesz gościowi co gdzieś coś słyszał i chce sam spróbować "zakopać sobie przedłużacz" - bo tak naprawdę to wygląda o jakiś normach? Co mam mu podać granulację piachu? No tak norma wszystko określa, ale chyba lepiej, że sobie tak zrobi, niż ma rzucić przedłużacz na trawę - no proszę ja Ciebie.... zona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.