Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kabel elektryczny pod ziemię

Featured Replies

Napisano

> Żwirek dla kota, to możesz do kuwety swojemu kotu nasypać.

> Niby taki mędrzec z Ciebie, a robisz to wszystko jakoś tak po swojemu i na "chłopski rozum". No ale

> w końcu wszystkie rozumy pozjadałeś.

> Co tam PN-76/E-05125, czy jakieś N SEP-E-004, skoro to jakieś "szkolone" głupki napisały nie

> znające zawodu.

Jezusie !!!

Dałem problem chciałem krótką i treściwą odpowiedz np: wykop rowek 50cm daj specjalny kabel gumowany do ziemi o parametrach 3x2.5mm. Daj bezpiecznik 20 A .Nie dawaj żadnej osłony - no chyba ze w miejsce przejscia kabla z ziemi do wnętrza szopki.

Prosto jak dla chłopa małorolnego.Bez norm i innego technicznego bełkotu.

Czy to tak trudno??

Napisano

> Słuchaj, nie raz juz pisaliśmy sobie. Weż się zmuś, chociaż wiem - mocno grzeje w czerep- i pomyśl.

> Chłop chce sobie w szopce na własnej działce podłączyć wiertarkę i :

> 1. to może to zrobić jak chce - nawet może użyć starej siatki od płotu aby mu prąd przewodziała -

> NIE MA W POLSCE ŻADNYCH PRZEPISÓW NAKAZUJĄCYCH NA WŁASNEJ PRYWATNEJ ZIEMI ROBIĆ INSTALACJI

> ELEKTRYCZNEJ WG JAKIŚ NORM NA UŻYTEK PRYWATNY

Poważnie zastanów się nad zmianą zawodu, skoro takie herezje publicznie i bez wstydu głosisz.

Napisano

> Poważnie zastanów się nad zmianą zawodu, skoro takie herezje publicznie i bez wstydu głosisz.

Taki cwany jesteś, to podaj podstawę prawną jak uważasz inaczej czerwona.gif

Napisano

> Taki cwany jesteś, to podaj podstawę prawną jak uważasz inaczej

Nie wdając się w "złą" dyskusję wyrażę swoje zdanie.

Podstawę prawną znajdzie prokurator + biegły jeżeli dojdzie do śmierci w wyniku porażenia lub pożaru mino iż jest to Twoja prywatna ziemia. Jako jeden z wielu przykładowych aktów prawnych podam:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

Dz.U.2002.75.690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

EDIT: Rozdział 8 par 180 przywołuje stosowanie Polskich Norm.

Napisano

> Nie wdając się w "złą" dyskusję wyrażę swoje zdanie.

> Podstawę prawną znajdzie prokurator + biegły jeżeli dojdzie do śmierci w wyniku porażenia lub

> pożaru mino iż jest to Twoja prywatna ziemia. Jako jeden z wielu przykładowych aktów prawnych

> podam:

> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać

> budynki i ich usytuowanie

> Dz.U.2002.75.690 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie

> warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

> EDIT: Rozdział 8 par 180 przywołuje stosowanie Polskich Norm.

Sranie w banie

Wg twojej teorii to nie dość że spale sobie budę i mi ubezpieczyciel nie wypłaci kasy dla rodziny za chatę bo ja już zwęglony od porażenia bedę to mnie jeszcze pośmiertne skażą - no już obudz się, w Polsce żyjesz

Ale ogólnie masz rację, gdyby tak się stało jakby to była robota na zlecenie

Napisano

> tak jak piszesz roznie to bywa, dlatego chyba lepiej zastosowac kabel wg jego przeznaczenia i spac

> spokojnie

Śpię zupełnie spokojnie z całkowicie nie takim przeznaczeniem zlosnik.gif

Napisano

> ...odkopywałem kawałek swojego w tym roku i był suchy jak pieprz. Po 10 latach wygląda jak nowy.

Rozcinałeś peszel?

Bo ja stwierdziłem, że zarówno w peszlach sprzed nastu jak i dwóch lat mam wodę. Z kondensacji. Przewodom nie szkodzi.

Napisano

> Sranie w banie

> Wg twojej teorii to nie dość że spale sobie budę i mi ubezpieczyciel nie wypłaci kasy dla rodziny

> za chatę bo ja już zwęglony od porażenia bedę to mnie jeszcze pośmiertne skażą - no już obudz

> się, w Polsce żyjesz

> Ale ogólnie masz rację, gdyby tak się stało jakby to była robota na zlecenie

Jeszcze nie śpię smile.gif, też przyznam Ci rację, żyjemy w Polsce gdzie ludzie mają totalnie gdzieś przepisy, normy, BHP. Zacznie się płacz, lament gdy w wyniku lekceważenia przepisów, zdrowego rozsądku ucierpi dziecko lub inna bliska nam osoba.

Kilka dni temu zginęło 7 osób (w tym prawie cała rodzina) w lubuskiem gdy jedna z osób weszła do szamba ... . Straszna tragedia, dlaczego tak się stało ?

EDIT: U mnie w Pile również kilka dni temu zginęła kobieta która przechodziła pod blokiem w czasie gdy "mistrzowie" konserwatorzy demontowali masz antenowy na dachu. Normalnie nóż w kieszeni się otwiera ... .

Napisano

> Jeszcze nie śpię , też przyznam Ci rację, żyjemy w Polsce gdzie ludzie mają totalnie gdzieś

> przepisy, normy, BHP. Zacznie się płacz, lament gdy w wyniku lekceważenia przepisów, zdrowego

> rozsądku ucierpi dziecko lub inna bliska nam osoba.

> Kilka dni temu zginęło 7 osób (w tym prawie cała rodzina) w lubuskiem gdy jedna z osób weszła do

> szamba ... . Straszna tragedia, dlaczego tak się stało ?

> EDIT: U mnie w Pile również kilka dni temu zginęła kobieta która przechodziła pod blokiem w czasie

> gdy "mistrzowie" konserwatorzy demontowali masz antenowy na dachu. Normalnie nóż w kieszeni

> się otwiera ... .

OK, masz rację, ale dalej prawda jest taka, że nikt nie skaże gości co zatruli się metanem w szambie - zaznaczam - własnym szambie - co innego gdyby byli to pracownicy jakiejś firmy wykunywujący taką usługę - wówczas szef firmy idzie siedzieć.

Dlatego pisałem, że autor pytania może zrobić co chce u siebie i nikomu nic do tego. A co do wogóle instalacji elektrycznych w domach to nawet jak kupisz projekt chaty to jest tam adnotacja, że Inwestor może dowolnie zmieniać projekt instalacji elektrycznej. Tak naprawdę to zaczyna coś się ruszać w temacie za sprawą firm ubezpieczeniowych, bo one w warunkach mają napisane, że np. w przypadku spalenia się domu poprzez zwarcie instalacji elektrycznej nie wypłacą odszkodowania jak nie było przeglądów 5-letnich - i jak narazie tylko to jest jedyny bat na właścicieli prywatnych domów/mieszkań - oczywiście tylko tych, którzy są ubezpieczeni (no i przeczytali OWU)

Napisano

> spokojnie, przeciez te 6mm, to bylo do mnie, a ja zdeko wiecej chce podlaczyc, niz altanke w

> ogrodku dzialkowym.

> Wciaz czekam na dwie podpowiedzi - minimalna glebokosc oraz kabel zwrotny od generatora pradu

> umieszczonego w garazu. Jak w ogole to sie wpina w instalacje w domu? Jakies odciecie od sieci

> wowczas musi byc?

Z tym 1,5m trochę przesadziłem, fakt smile.gif Chodzi o to, żebys NA PEWNO nie zahaczył tego kabla. Rów fajnie jakby Ci wykopała taka mini-koparka. U mnie biorą coś koło 50 zeta/h, a przez ten czas na pewno Ci te 20 kilka m zrobi. Za taką kasę nie chciałoby mi się łupać.

6mm^2, jak tu wyśmiewali koledzy, będzie stanowić dobry kompromis pomiędzy ceną a "zapasem" - widzę, że dużo majsterkujesz i przy takim przekroju mocy nie powinno zabraknąć, aspekt mechaniczny też jest ważny (uszkodzenie żyły PE czy też N ).

Co do agregatu - musisz mieć przełącznik sieć- agregat, który ma zero pośrodku - nie da się załączyć agregatu będąc podpiętym do sieci. Automatyka SZR (samoczynne załączanie rezerwy) robi to za Ciebie, ale to niemały wydatek. Problemem nie jest tutaj moc, ale dobór agregatu tak, by zapewnić ochronę przeciwporażeniową.

Jeśli miałbym robić to amatorsko, to zastosowałbym taki przełącznik, a do tego podłączył to tylko do oświetlenia w domu oraz automatyki kotła CO - najmniejsze zagrożenie porażeniem, a te kilka h bez TV wytrzymacie, lodówka też da radę.

Oczywiście to są tylko moje rady, zawsze możesz położyć 2x2,5mm^2 YDY, ba, nawet 2x LGy i żarówka też będzie świecić, jak to co po niektórzy mówią - to po co przepłacać ? Tylko potem jest płacz, że ktoś zginął albo coś się spaliło.

Kabel powrotny, jeśli chcesz takowy wydzielić, przekrój możesz dać nawet 4mm^2, zakładam, że pobór prądu będzie niewielki, ale konkretny przypadek trzeba było by rozpatrzyć indywidualnie.

Połóż sobie jeszcze przy okazji domofonowy garaż-dom, i zrób se interkom, żona będzie na obiad wołać grinser006.gif

Napisano

> Taki cwany jesteś, to podaj podstawę prawną jak uważasz inaczej

Prawo nie rozdziela się na użytek prywatny i publiczny. To, że odbiory instalacji elektrycznych w domkach to fikcja, to druga sprawa...

Napisano

> No jeden rozsądny głos.

> Aby pociągnąc kabel na swojej działce której koszę po wierzchu i raz na jakis czas przekopie -

> wiedząc doskonale gdzie idzie kabel - do zasilania lampki od czasu do czsu odkurzacza i może

> wiertarki czy szlifierki każa mi kłaść 1.5 metra pod ziemią kabel 5 x 6mm .

> Jedyne czego sie dowiedziałem - ale tak 50 / 50 ze nie warto kłaśc kabla w peszlu.

> Czyli standartowo jak odpowiedzi na wszelkie pytania w AK.

To po co się udzielasz w dyskusji ? Kup 300m przedłużacza w markecie 2x0,5, podłącz sobie ze 3 czajniki i bądź zadowolony.

Napisano

> To po co się udzielasz w dyskusji ? Kup 300m przedłużacza w markecie 2x0,5, podłącz sobie ze 3

> czajniki i bądź zadowolony.

Nie udzielam się tylko pytam. I to grzecznie.

I grzecznych odpowiedzi oczekiwałem.Ale to widać za dużo i za ciężko dla niektórych "najmądrzejszych".

Nie wiem po co taka odpowiedż i komu? Jakbym chciał tak zrobic to bym się wogóle nie pytał.

P.S.

Mam nadzieje ze kiedys na interesujący Cię temat dostaniesz podobnie inteligentną i kulturalną odpowiedź.I rozwieje ona wszelkie Twoje wątpliwości.

Napisano

> No jeden rozsądny głos.

> Aby pociągnąc kabel na swojej działce której koszę po wierzchu i raz na jakis czas przekopie -

> wiedząc doskonale gdzie idzie kabel [...]

Działkę za 5 lat sprzedasz, kupi ktoś nowy, nie przemyśli że przewód w ziemi może iść - potem "coś" mu przy kopaniu będzie przeszkadzać - weźmie kilof i rozwali kabel - jak przeżyje - OK, jak nie ?

Napisano

> Działkę za 5 lat sprzedasz, kupi ktoś nowy, nie przemyśli że przewód w ziemi może iść - potem "coś"

> mu przy kopaniu będzie przeszkadzać - weźmie kilof i rozwali kabel - jak przeżyje - OK, jak

> nie ?

Jak nie to będzie trup.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi te które już są i te które ewentualnie mogą sie pojawic w podobnym tonie.

Naprawdę to strach się o cokolwiek zapytać.

Szkoda,że to forum od czasu kiedy się rejestrowałem zmieniło się.Czasem myśle,że to ...... albo nie bedę kończył.

Napisano

> Działkę za 5 lat sprzedasz, kupi ktoś nowy, nie przemyśli że przewód w ziemi może iść - potem "coś"

> mu przy kopaniu będzie przeszkadzać - weźmie kilof i rozwali kabel - jak przeżyje - OK, jak

> nie ?

Wszystko powinno byc robione z glowa to fakt, tyle ze czasami wydaje sie to przerostem formy nad trescia.

Sam tak niedawno uwalilem kabelek zakopany przez poprzednika max 1cm pod powierzchnia gruntu, a ze walczylm wczesniej z korzeniami to tego tez pokonalem biglaugh.gif

Inna sprawa, ze dac sie zabic byle jakim kabelkiem na niskim napieciu do zasilania lampy ogrodowej to trzeba chciec zginac, a i instalacje miec mocno odpowiednia.

Napisano

> Jak nie to będzie trup.

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi te które już są i te które ewentualnie mogą sie pojawic w podobnym

> tonie.

> Naprawdę to strach się o cokolwiek zapytać.

> Szkoda,że to forum od czasu kiedy się rejestrowałem zmieniło się.Czasem myśle,że to ...... albo

> nie bedę kończył.

zle odbierasz porady

ludzie tu chca Ci zwrocic uwage na rozne aspekty dzialan i ich ewentualne konsekwencje

podejdz do tych wypowiedzi pozytywnie

a i tak wiadomo ze wolny czlek zrobi u siebie jak chce zlosnik.gif

Napisano

a) takie rzeczy się sobie notuje w planach.

b) przed sprzedażą po prostu odcina zasilanie kabla.

Napisano

> zle odbierasz porady

> ludzie tu chca Ci zwrocic uwage na rozne aspekty dzialan i ich ewentualne konsekwencje

> podejdz do tych wypowiedzi pozytywnie

> a i tak wiadomo ze wolny czlek zrobi u siebie jak chce

Porady sensowne i coś wnoszące odbieram bardzo pozytywnie.

A pozostałe to pomijam,ale nie znosze jak w sposób mało kulturalny ktos chce pokazać " swoją" mądrość i przezorność.

Pytałem tylko o warunki techniczne a nie prosiłem o pomoc w pisaniu pracy mgr na temat aspektów i problemów związanych z położeniem 30m kabla na swojej działece w perspektywie ćwierćwiecza.

Napisano

> a) takie rzeczy się sobie notuje w planach.

Jak ktos jest ogarniety to notuje, a ilu % jest takich ogarnietych, przeciez pamiec maja dobra?

Codziennie rozmawiam z takimi co twierdza, ze siec lezy inaczej niz na mapie "gdzies 3-5m w tamta strone panie".

> b) przed sprzedażą po prostu odcina zasilanie kabla.

Tylko, ze sprzedajacy to czesto ma juz wszystko gdzies i "niech sie nowy martwi". Poza tym jak ktos sprzedaje spadek tez moze nie wiedziec do konca co sprzedaje.

Mimo tych przesmiewczych komentarzy w obie strony, jezeli nie ma przeszkod terenowych, wolalbym polozyc na te 0,7m z folia.

Napisano

> Porady sensowne i coś wnoszące odbieram bardzo pozytywnie.

> A pozostałe to pomijam,ale nie znosze jak w sposób mało kulturalny ktos chce pokazać " swoją"

> mądrość i przezorność.

> Pytałem tylko o warunki techniczne a nie prosiłem o pomoc w pisaniu pracy mgr na temat aspektów i

> problemów związanych z położeniem 30m kabla na swojej działece w perspektywie ćwierćwiecza.

Zebralo sie za duzo ludzi z wiedza i tyle, wyszlo deko jak na forum SEPu to fakt.

Zwrot "warunki techniczne" jest dla ludzi z branzy automatyczna zarowa, ze chcesz wszystko zgodnie z przepisami zrobic.

Napisano

> Zebralo sie za duzo ludzi z wiedza i tyle, wyszlo deko jak na forum SEPu to fakt.

> Zwrot "warunki techniczne" jest dla ludzi z branzy automatyczna zarowa, ze chcesz wszystko zgodnie

> z przepisami zrobic.

Skończyć pora te dyskusje.Wiem co i jak aby bezpiecznie ale bez zbytniej przesady to zrobić

Napisano

> Skończyć pora te dyskusje.Wiem co i jak aby bezpiecznie ale bez zbytniej przesady to zrobić

Teraz mam wrazenie, ze zachowujesz sie jak obrazone dziecko.

Chcesz konczyc to nie odpisuj, my se pogaworzymy w kaciku wzajemnej adoracji biglaugh.gif

Napisano

Hmm, gdy u mnie robiono w ulicach sporo wykopów, nieraz się zdarzało się, że widząc mapę wykonawcy, pokazywałem mu dokładniej, gdzie są obiekty podziemne, niż mógł znaleźć z mapy. Na przykład kabel 3x15kV, którego jeszcze na niej nie miał zlosnik.gif

Napisano

> Tak że schematy/mapy/plany jak najbardziej, ale ufać znaczy sprawdzać

Temat działa w 2 strony, zainwentaryzowac zgodnie z projektem, a polozyc po swojemu to tez czesta sztuka.

• 2 lata później...
Napisano

Do domofonu kup np. XZTKMXpw 5x2x0,5.

Do sterowania bramą możesz kupić drugi taki, jeśli będzie to działać na niskim napięciu, jeśli na sieciowym to może być YKSLY-P-NR 4x2x1,5mm2 0,6/1kV, wtedy podłączysz sobie też tym światło.

Wracam do tematu. Jutro będę kopał, więc muszę nabyć kabel. Wg instrukcji do Came BX Strong:

Zasilanie tablicy sterowniczej 230V:

1 < 10 m - 3G x 1,5 mm2

Długość kabla

10 < 20 m - 3G x 2,5 mm2

Długość kabla

20 < 30 m - 3G x 4 mm2

U mnie licząc razem z odcinkiem od ziemi do rozdzielni (jakies 5m) będzie ok. 30-32m. Mam dać przekrój 4mm2?

Napisano

Daj, nie żałuj, to jest wydatek jednorazowy, a "oszczędności" mogą się mścić latami...

Napisano

No właśnie się zastanawiam, czym się mogą mścić (to tylko 300W, max 2.4A - Came BX Strong do 800kg) oraz ile dać żył. Do bramy muszę dać zasilanie i sterowanie napędem oraz domofon - do pierwszego producent wymaga 3x4mm2, do drugiego i trzeciego wystarczy mi 10x0.5mm2. Co takiego mogłoby mnie jeszcze napaść, żeby mi to zabrakło?

Edytowane przez Olleo

Napisano

No właśnie się zastanawiam, czym się mogą mścić (to tylko 300W, max 2.4A - Came BX Strong do 800kg) oraz ile dać żył. Do bramy muszę dać zasilanie i sterowanie napędem oraz domofon - do pierwszego producent wymaga 3x4mm2, do drugiego i trzeciego wystarczy mi 10x0.5mm2. Co takiego mogłoby mnie jeszcze napaść, żeby mi to zabrakło?

Zależy co chcesz podłączać .. u mnie sam videodomofon konsumuje 6 żył, do tego jeszcze sterowanie bramą 2 żyły (mogę otwierać domofonem oraz z garażu), czujnik nie zamknięcia bramy (2 żyły) i już mamy 10 .. ja mam dwie żelowane skrętki więc póki co mam jeszcze żyły dostępne bo pewnie coś tam jeszcze podłącze, jak np skrzynkę na listy ;).

Pamiętaj też o przepuście / przewodach do fotokomórek z drugiej strony bramy.

Napisano

do fotokomórek pamiętam, a te czujki nie zamknięcia bramy gdzie masz podpięte?

Napisano

do fotokomórek pamiętam, a te czujki nie zamknięcia bramy gdzie masz podpięte?

Brama ma na zaciskach sterowania wyprowadzone, chce to podłączyć do mojego systemu. NIe mam na dole okien w kierunku bramy i było już tak kilka razy że brama została otwarta, więc jak to w końcu podłącze to napiszę regułę przy jakich warunkach brama ma być domykana, bo samo domykanie mam obecnie podłączone.

Napisano

No właśnie się zastanawiam, czym się mogą mścić (to tylko 300W, max 2.4A

Tu nie o prąd chodzi, ale o spadek napięcia.

Edytowane przez SebaSRS

Napisano

Ile spadnie na 2.5mm2 na 30m? Kilka V?
Napisano

Trzeba to przeliczyć, nie mam pod ręką arkusza żeby określić spadek.

Max dopuszczalny to 3%

Napisano

ale właściwie spadek napięcia od prądu zależy ;)
Napisano

Wracam do tematu. Jutro będę kopał, więc muszę nabyć kabel. Wg instrukcji do Came BX Strong:

Zasilanie tablicy sterowniczej 230V:

1 < 10 m - 3G x 1,5 mm2

Długość kabla

10 < 20 m - 3G x 2,5 mm2

Długość kabla

20 < 30 m - 3G x 4 mm2

U mnie licząc razem z odcinkiem od ziemi do rozdzielni (jakies 5m) będzie ok. 30-32m. Mam dać przekrój 4mm2?

Jaka moc tej bramy?

Napisano

Jaka moc tej bramy?

A chyba 300W.
Napisano

A chyba 300W.

To spokojnie 2,5 wystarczy, zabezpiecz to eską b6 i tyle. Chyba, że planujesz tam jakieś gniazda czy inne bajery to bym dał 4.
Napisano

To spokojnie 2,5 wystarczy, zabezpiecz to eską b6 i tyle. Chyba, że planujesz tam jakieś gniazda czy inne bajery to bym dał 4.

Dam 4 - może dodam jakieś gniazdko na pompę, czy coś w tym guście.
  • 1 rok później...
Napisano

Odkopię temat - od szopy, gdzie jest mała rozdzielnia, to wiaty samochodowej - światło plus gniazdko na typowe akcje przy samochodzie, ewentualnie maks 3kW elektronarzędzia, dać ziemny 3x2.5mm²?

Napisano
1 godzinę temu, Olleo napisał:

Odkopię temat - od szopy, gdzie jest mała rozdzielnia, to wiaty samochodowej - światło plus gniazdko na typowe akcje przy samochodzie, ewentualnie maks 3kW elektronarzędzia, dać ziemny 3x2.5mm²?

Weź kawałek ołówka, kartki papieru i oblicz:

http://www.elektroonline.pl/a/773,Zasady-doboru-przewodow

Napisano
Weź kawałek ołówka, kartki papieru i oblicz:

http://www.elektroonline.pl/a/773,Zasady-doboru-przewodow

Bardzo śmieszne. Takie rzeczy ostatnio liczyłem jakieś 18 lat temu i szczerze mówiąc ani czasu, ani ochoty, by szukać konduktywność i reaktancję przewodów, czy liczyć cosinus dla silników elektronarzędzi.

Ze mną, jak z dzieckiem - 3x2.5 czy 3x4? [emoji6]

Napisano
2 godziny temu, Olleo napisał:

Bardzo śmieszne. Takie rzeczy ostatnio liczyłem jakieś 18 lat temu i szczerze mówiąc ani czasu, ani ochoty, by szukać konduktywność i reaktancję przewodów, czy liczyć cosinus dla silników elektronarzędzi.

Ze mną, jak z dzieckiem - 3x2.5 czy 3x4? emoji6.png

3x4 lub nawet 3x5.

Będzie mniejszy spadek napięcia.

Napisano
3x4 lub nawet 3x5.
Będzie mniejszy spadek napięcia.
Przy 3x2.5 spadek napięcia na 40m jest ciut ponad 2%, a dopuszczalny 4%?
72aa6997fc9081061ee927133356e3a0.jpg
Napisano

Ja bym dał 4. Garaż to garaż, znając twoje zapędy do majsterkowania, za chwilę powstanie tam kp. kuźnia ;) cena jeszcze nie jest tragiczna, a spokój na przy ewentualnej rozbudowie.

Napisano

Na jednej fazie to jakiś cudów nie zrobi:skromny: Do wiertarki czy kątówki 2,5 starczy.

Jak już na zapas to niech wszystkie fazy pociągnie:)

Napisano
Ja bym dał 4. Garaż to garaż, znając twoje zapędy do majsterkowania, za chwilę powstanie tam kp. kuźnia [emoji6] cena jeszcze nie jest tragiczna, a spokój na przy ewentualnej rozbudowie.
Wiata, to nie garaż - majsterkować mam w szopie, a do niej będzie chyba 5x6, tylko nie wiem, czy przecisnę takiego kabana przez arota do domu.
Napisano
Na jednej fazie to jakiś cudów nie zrobi:skromny: Do wiertarki czy kątówki 2,5 starczy.
Jak już na zapas to niech wszystkie fazy pociągnie[emoji4]
Trzy fazy w szopie. Nie przewiduję tam zasilania więcej, jak 3kW/faza (powiedzmy 2.5kW, resztę zostawiam zapas na światło) w jednym momencie. Dlatego zastanawiam się, czy może by wystarczył 5x4 - łatwiej byłoby przecisnąć przez arota.
Napisano
8 godzin temu, Olleo napisał:
11 godzin temu, mayster_tcz napisał:
Ja bym dał 4. Garaż to garaż, znając twoje zapędy do majsterkowania, za chwilę powstanie tam kp. kuźnia emoji6.png cena jeszcze nie jest tragiczna, a spokój na przy ewentualnej rozbudowie.

Wiata, to nie garaż - majsterkować mam w szopie, a do niej będzie chyba 5x6, tylko nie wiem, czy przecisnę takiego kabana przez arota do domu.

Do szopy 5x6? robi się ciekawie pod katem zabezpieczeń i przewodów jakie posiadasz w rozdzielni głównej i przed licznikiem.

Edytowane przez mikomir

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.