Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens zakupu Kabrioleta

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie czy zakup kabrioletu ma sens??

Chodzi mi o:

1 Primo:czy to ma sens w naszym klimacie?

2 Secundo. Czy kabriolet jest naprawdę taki fajny. Miałem okazji przejechac sie Cabrio pare razy i był to naprawdę fun ale czy na dłuższą metę jest naprawdę tak fajnie??

3 . Primo Secundo grinser006.gif Jak to jest z eksploatacją ogólną a także zimową? Chodzi mi oto czy więcej pali, gorzej sie prowadzi itp. itd??

A więc Cabrio czy jednak Coupe.

A jeśli Cabrio to oryginalne np. Saab 9.3 roczniki 2003 w góre co

sądzicie?

Napisano

> Witam

> Jak w temacie czy zakup kabrioletu ma sens??

> Chodzi mi o:

> 1 Primo:czy to ma sens w naszym klimacie?

2-3miesiace

> 2 Secundo. Czy kabriolet jest naprawdę taki fajny. Miałem okazji przejechac sie Cabrio pare razy i

> był to naprawdę fun ale czy na dłuższą metę jest naprawdę tak fajnie??

fajny jak sie jedzie bulwarami czy nad morzem w kurorcie

> 3 . Primo Secundo Jak to jest z eksploatacją ogólną a także zimową? Chodzi mi oto czy więcej

> pali, gorzej sie prowadzi itp. itd??

tylko dachu szkoda jak jest z materiału

> A więc Cabrio czy jednak Coupe.

jak masz kase to kabrio wyrwiesz za kilka kilkanascie tysiecy, jako drugie lub trzecie auto

> A jeśli Cabrio to oryginalne np. Saab 9.3 roczniki 2003 w góre co

> sądzicie?

audi 80 lub e36

Napisano

Cabrio jest fajne ale jak właściwe. Brakuje mi do garażu marzeń więc na bank kupie kiedyś wink.gif

A czy Tobie podpasuje? Jak nie kupisz to się nie przekonasz!

Napisano

JAk nie bedzie stare i nie bedzie dach przeciekal a auto nie bedzie mialo silnika diesela bo i takie montuja to ja najbardziej. Na codzien jezdzisz ze zlozonym dachem po miescie a w weekend jedziesz na przejazdzke z zona albo z malolatka.

Napisano

Każdy powinien raz w życiu stać sie posiadaczem kabrioletu. Wiec kup i nie pytaj.

A jak pytasz o poradę to kabriolet nudzi sie po jakichś 3 miesiącach. A w drugim roku posiadania przestajesz otwierać dach.

Napisano

...

Znikomy sens.

Użyteczne nawet nie kilka miesięcy a kilka dni w roku, kiedy jest pochmurno i ciepło.

> 2 Secundo. Czy kabriolet jest naprawdę taki fajny. Miałem okazji przejechac sie Cabrio pare razy i

Przy małych prędkościach, do 100km/h tak, bardzo fajnie mieć niebo nad głową. Rozgwieżdżone to już w ogóle ale trafić na tak ciepłą, bezchmurną noc w naszym klimacie to jak trafić trójkę w totka.

> 3 . Primo Secundo Jak to jest z eksploatacją ogólną a także zimową? Chodzi mi oto czy więcej

Zależy od auta. Bez dachu, przy większych prędkościach pali więcej. Mój akurat prowadzi się lepiej niż większość aut z dachem ale to wyjątek. Zwykle jest odwrotnie.

Zdecydowanie coupe. Gdyby tylko mój istniał w wersji z dachem nawet nie zastanawiałbym się.

> sądzicie?

To już kwestia Twoich upodobać motoryzacyjnych.

Napisano

> Witam

Jak najbardziej

> Chodzi mi o:

jw - używam mniej więcej od przełomu maja / kwietnia do mniej więcej początku października, później zimuje

Używam tylko przy ładnej pogodzie i naprawdę jest fajnie. Z radością porzucam nudny dupowóz i wsiadam do szalonej włoszki

Nie wiem, nigdy nie używałem, u mnie to typowe auto zabawka na lato - trzecie w domu.

> sądzicie?

Im mniej oklepany bezdasznik tym fajniej, ale raczej na kolejne auto w domu. Jeśli jako podstawowe, to IMO jakiś bardziej typowy model.

Napisano

> Chodzi mi o:

> sądzicie?

zgadzam sie z MarkiemF ze przynajmniej raz w zyciu warto posiadac kabrio. Z reszta jego wypowiedzi juz nie.

najwazniejsza kwestia: w kabriolecie nie chodzi o sens ale o frajde. A frajda jest, byle byl to w miare fajny kabriolet, najlepiej roadster.

w naszym klimacie mozna jezdzic od kwietnia do pazdziernika mniej wiecej, twardziele jezdza tez zima ale ja wole auto zimowac i tesknic, na wiosne jest znow fajnie wink.gif

wbrew pozorom w kabriolecie warto miec klime, inaczej w sloneczne dni bywa gorzej (np. toczac sie w korkach w miescie) niz w zwyklym blaszaku.

najlepiej jesli jest to dodatkowe auto zeby nie bylo przymusu jezdzenia jesli jest np. brzydka pogoda.

coupe tez jest fajne, nawet bardzo cool.gif mozna uzywac caly rok i jako jedyne auto. Ale efektu wiatru we wlosach i rozgwiezdzonego nieba na wyciagniecie reki niestety w nim nie ma.

Napisano

> Witam

> Chodzi mi o:

> sądzicie?

Też miałem ten sam dylemat. Nie kupiłem bo miałem inne priorytety. Jednak myślę, że ma to sens. Można przecież kupić coś z twardym dachem. Jako auto typowo miejskie i na dojazdy do pracy będzie idealne. W takich warunkach zanim klimatyzacja zdąży ochłodzić auto to trzeba wysiadać. Mamy dziś 26*C na dworze, w aucie było 39*C zanim kilma zaczęła schładzać auto przejechałem 5 km. Otwarcie dachu rozwiązałoby tę niedogodność w kilka chwil.

Na zakupy nie potrzeba kufra pojemności kombi. Jednak jako auto rodzinne będzie sprawdzać się podobnie jak maluch czy inne małe autko miejskie ze względu na niska pojemność kufra.

Napisano

> A jak pytasz o poradę to kabriolet nudzi sie po jakichś 3 miesiącach. A w drugim roku posiadania

> przestajesz otwierać dach.

eab675056_chyba_ty.jpg

zlosnik.gif

Mi sie nie znudzil przez caly czas uzytkowania i na pewno jeszcze kiedys kupie cabrio jako trzecie auto. Dach otwieralem zawsze jak pozwalala na to temperatura ok.gif

Napisano

Kupuj i nie zastanawiaj się.

Od końca kwietnia do końca września praktycznie codziennie będziesz korzystal , oczywiście gdy nie pada.

Wiadomo ze nie w srodku dnia w sloncu - ale po co w sloncu? kabriolet jest najlepszy do jazdy bez dachu wieczorami i nocami ok.gif jak tylko nie pada, to można bez dachu jeździć każdej nocy, rano i wieczorem przez pol roku ok.gif

Ja mam tylko szyberdach , ale nie wyobrażam sobie go nie mieć - z całkowicie odsuniętego korzystam wlasnie praktycznie codziennie w tym okresie o którym piszę wyżej ok.gif

Napisano

> Wiadomo ze nie w srodku dnia w sloncu - ale po co w sloncu? kabriolet jest najlepszy do jazdy bez

> dachu...

A masz jakiś na zbyciu? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

To co pokazujesz to photoshop. Ja mam realne jeżdżące zarejestrowane:

f6294529.jpg

Napisano

> A masz jakiś na zbyciu?

Nie, juz mialem kupować, ale moja mulher.gif powiedziała ze ona cabrio jezdzic nie będzie pad.gif

Napisano

> Nie, juz mialem kupować, ale moja powiedziała ze ona cabrio jezdzic nie będzie

Moja też nie była zadowolona z cabrio, bo proszę ja ciebie ona uważa że w samochodzie trzeba mieć cycki na powietrzu. I w cabrio ciągle na nią trąbili proszę ja ciebie.

Napisano

> To co pokazujesz to photoshop. Ja mam realne jeżdżące zarejestrowane:

Ale to ćwierćpaśnik.

Napisano

> Ale to ćwierćpaśnik.

Golfsssat cabrio.

Grunt, że może być w tedeiku !!!

Napisano

Osobiście uważam, że kabriolet jest kompletnie bez sensu. Nie rozumiem ludzi, którzy takie auta użytkują. Jeszcze na dodatek w Polsce, gdzie nie ma super klimatu na tego typu auta.

W rodzinie mamy Peugeota 206CC, przejechałem się nim ze 2 razy i w ogóle nie wiem o co chodzi. Z otwartym dachem można jechać tylko do określonej prędkości, czułem się mniej bezpiecznie w takim aucie niż z nadwoziem zamkniętym. Wiatr, szum i słońce świecące mi w łysą głowę. Bez czapki ani rusz a nie lubie chodzić w czapce.

Co więcej, uważam nawet, że dach panoramiczny w aucie to zbędny i irytujący wynalazek (wiem, bo sam posiadam w swoim aucie). Duże powierzchnie szyb, trzeszczy to na wybojach, latem prawie nie da się jeździć z odsuniętą roletą bo robi się szklarnia. Jedyny plus to zima, kiedy wpada nieco wiecej światła.

Jedyne rozsądne rozwiazanie jakie dopuszczam, to zwykły mały dach otwierany (okno dachowe).

Napisano

zle o cabrio pisza tylko CI co go nie maja:)

ja uwielbiam jezdzic z otwartym dachem,najlepiej w płenym słoncu bo dlaczego i nie? generalnie juz w kwietniu jak jest powyzej 15 stopni to go otwieram,nieraz w pazdzierniku tez sie jezdzi.

ALe cabrio według mnie ma sens jedynie z twardym dachem.Masz spokojna glowe ze CI go nie porozcinaja na osiedlu,nic nie kapie w zimie to normalne auto.

CO do jazdy z otwartym dachem to w 206CC spokojnie przy 100km/h da sie rozmawiac,zawsze mozna zasunac szyby i jest duzo ciszej.Eksploatacja jak normalne auto